ETF BET Tradeville, singurul fond deschis tranzactionabil la Bursa de Valori Bucuresti, a inregistrat o performanta de 21,4% in primul an de la listare.
Investitorii care au mizat pe bursa locala in urma cu un an si au ales sa faca plasamente in ETF BET Tradeville au beneficiat de o apreciere, datorata in principal actiunilor Fondului Propietatea si Bancii Transilvania.
In lunile ianuarie si august 2013 a avut loc cea mai mare parte a cresterii, respectiv pe fondul revenirii economiilor.
"Pe masura ce economiile tarilor dezvoltate incep sa isi revina din "Marea Recesiune" tara noastra resimte, pentru moment intr-o mai mica masura, efectele pozitive ale acestei reveniri. Era normal ca indicele BET sa se inscrie si el pe un trend ascendent. Nu trebuie pierdut din vedere ca bursa noastra mai are de recuperat, indicele BET fiind cotat la 77% sub maximele istorice", explica Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct al Tradeville, casa de brokeraj care activeaza ca market maker pentru unitatile fondului.
ActiunileBancii Transilvanisa si Fondul Proprietatea sunt principalele actiuni care au condus la aceasta apreciere a indicelui BET.
Aprecierile considerabile ale Biofarm si Electromagnetica au ajutat si ele, dar efectul net a fost redus din cauza ponderii scazute a acestora in indicele BET.
"Fondul Proprietatea a fost influentat pozitiv atat de evolutia instrinseca a economiei, fondul avand in portofoliu o proportie importanta de companii din domeniul... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 17:11
Bursa de la Bucuresti a coborat cu 0,64% in prima parte a sedintei de joi, consemnand a doua zi consecutiva de scadere.
La inceputul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu aproape 0,39%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,87% sub inchiderea de miercuri.
Indicele extins BET-XT a coborat cu 0,47%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,80% sub nivelul sedintei precedente.
Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,56%.
Sedinta de tranzactionare pe bursele europene
Bursa de la Paris a deschis joi in scadere cu 1,62%, in primele minute de la debutul tranzactiilor indicele principal CAC 40 ajungand la valoarea de 3.777,06 puncte, in scadere cu 62,28 puncte comparativ cu valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.
De asemenea, Bursa de la Frankfurt a deschis joi in scadere cu 2%, in primele minute de la debutul tranzactiilor indicele principal DAX 30 ajungand la valoarea de 8.056,38 puncte, in scadere cu 140,70 puncte comparativ cu valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.
Bursa de la Londra a deschis joi in... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 11:08
Bursa a crescut cu 0,42%, intr-o piata unde rulajul a urcat la 98,7 milioane lei, datorita unor deal-uri cu 5,25% din titlurile SIF Moldova, tranzactii mai mari decat de obicei cu actiuni SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia, precum si unor transferuri cu actiuni Fondului Proprietatea.
Piata a fost pe crestere usoara inca din primele minute, iar atentia investitorilor a continuat sa fie axata doar pe cateva actiuni, printre care SIF-urile si Fondul Proprietatea. Rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat actiuni emise doar de 14 din cele 79 de companii listate.
Peste 44% din lichiditatea pietei au fost asigurate de cinci deal-uri cu 5,25% din actiunile SIF Moldova, in valoare cumulata de 43,6 milioane lei (10 milioane euro). Inca 46% au reprezentat tranzactii cu titlurile Fondului Proprietatea (27,3 milioane lei, din care un deal de 12,6 milioane lei) si SIF Oltenia (11,5 milioane lei, din care doua deal-uri de 5,2 milioane lei) si SIF Banat-Crisana (6,5 milioane lei, din care un deal cu 6,2 milioane lei).
Cel mai mare pachet de actiuni SIF Moldova, reprezentand 4,91% din capitalul social, a fost transferat pentru 39,5 milioane lei (9 milioane euro).
Cei mai multi brokeri cred ca deal-ul reprezinta o ultima shimbare de pachete de actiuni inainte de AGA din 4/5 aprilie, cand actionarii urmeaza printre altele sa aleaga un nou Consiliu de Administratie, sa stabileasca dividendele care vor fi distribuite de societate si sa dezbata un program de rascumparare a maxim... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 17:45
Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,13% in prima parte a sedintei, revenind foarte usor dupa corectia din precedentele doua zile, insa cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea abia a ajuns la 3 milioane lei.
Desi bursele europene au debutat pe rosu, piata de la Bucuresti a revenit pe crestere inca din primele minute si a recuperat o parte din corectia de peste 1% inregistrata in precedentele doua zile. Revenirea a fost lenta, iar punctul maxim de crestere al indicelui general BET-C a fost atins in jurul orei 11:30, cand piata era cu 0,64% peste inchiderea sesiunii anterioare.
Ulterior, piata s-a intors aproape de nivelul de marti.
Astfel, la ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu numai 0,16%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,17% peste inchiderea de marti. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a stagnat, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,32% peste nivelul sedintei precedente.
Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in imediata apropiere a nivelului de marti.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 3... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 13:38
Bursa de la Bucuresti a deschis in crestere cu doar 0,11% sedinta de luni, pe un rulaj in revenire usoara si asigurat in proportie de 73% de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP).
In prima jumatate de ora a sedintei au fost realizate tranzactii cu actiuni emise de 22 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea "Internationale". Operatiunile au cumulat 661.000 de lei, valoare de peste doua ori mai mare decat rulajul de la debutul sedintei de vineri, de 256.000 lei (57.000 de euro).
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu doar 0,16%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,28%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
La ora 10:35, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in crestere cu 0,36%.
In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,65% peste nivelul de vineri, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul petrolier, era in stagnare.
Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 483.000 de lei, iar pretul a crescut cu 0,57%, la 0,53 lei.
Bursele europene au deschis incert sedinta de luni, dupa care au inceput sa creasca usor, cu pana la 0,5%, investitorii... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 10:39
Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta de vineri in crestere nesemnificativa, cu 0,12%, intr-o piata linistita si unde cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea abia a ajuns la 10,4 milioane lei.
Indicele general al pietei, BET-C, a scazut in aceasta saptamana cu 0,4%, astfel ca dinamica din luna august a ajuns la 2,4%. Indicele este, astfel, in crestere cu 2,68% fata de sfarsitul anului trecut.
Totodata, indicele BET, al primelor zece actiuni in functie de lichiditate, a consemnat in aceasta saptamana un recul de 0,31%, iar raportat la finele lunii precedente este cu 2,54% mai sus. In acelasi timp, BET este pe plus cu 10,97% fata de anul trecut.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a scazut nesemnificativ in aceasta saptamana, cu 0,13%. Astfel, este cu 4,41% peste nivelul de la finele lunii trecute, si cu 11,2% peste finalul anului trecut.
In ultimele sase sedinte, piata a intrat intr-o perioada apatica, in care volumele de tranzactionare au fost foarte reduse si rulajele au variat intre 4,5 milioane lei si 10,4 milioane lei.
"Lichiditatea slaba este o boala de care sufera toate pietele din lume, bineinteles raportata la marimea ei. Se asteapta un impuls, un investitor mare sa intre agresiv in piata sau sa vedem actiuni concrete din partea Bancii Centrale Europene pentru rezolvarea crizei... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 17:43
Bursa de la Bucuresti a scazut nesemnificativ, cu 0,16%, intr-o piata apatica si in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV) au asigurat doua treimi din lichiditatea de doar 6,8 milioane lei.
Piata a fluctuat nesemnificativ inca din primele minute, iar volumele de tranzactionare au fost foarte reduse in majoritatea cazurilor, in conditiile in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare.
"Aceeasi stare de asteptare este si pe pietele externe, dupa ce au crescut destul de mult in august pe fondul sperantei investitorilor privind interventii ale bancilor centrale in piete. Cred ca dupa 6 septembrie, cand este intalnirea Bancii Centrale Europene, vom vedea miscari mai clare si pe extern, care pot fi urmate de bursa locala. Pe plan local, in lipsa unor investitori de calibru si a unor emitenti atractivi nu prea este miscare. Piata a ajuns la niveluri la care este neinteresanta atat pentru cumparatori, cat si pentru vanzatori. Doar stiri deosebite cred ca ar putea misca preturile intr-o parte sau alta, fapt care ar determina luarea unor pozitii pe vanzare sau cumparare", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod-Raileanu.
El nu crede ca pe plan intern ar putea aparea stiri deosebite, astfel ca investitorii vor astepta in continuare un semnal de pe bursele externe.
"Nu cred ca privatizarea Oltchim va avea un impact... mai mult
Joi, 30 August 2012, ora 17:28
Bursa de la Bucuresti a fluctuat nesemnificativ in prima parte a sedintei, iar la mijlocul zilei era in scadere cu numai 0,15%, intr-o piata apatica si in care rulajul a fost salvat de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV).
La ora 13:10, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere foarte usoara, cu 0,11%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in stagnare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in crestere nesemnificativa, cu 0,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,23% sub sedinta precedenta.
Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut nesemnificativ, cu 0,06%.
Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de doar 3,3 milioane lei (748.000 de euro), valoare de doua ori sub rulajul din prima parte a sedintei de miercuri, de 6,8 milioane lei (1,5 milioane euro).
Lichiditatea a fost salvata de operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea (putin peste un milion de lei), OMV Petrom (639.000 de lei) si Banca Transilvania (507.000 de lei), care au cumulat 2,2 milioane lei. Astfel, cele trei titluri au asigurat doua treimi din rulajul... mai mult
Joi, 30 August 2012, ora 13:39
Actiunile combinatului chimic Oltchim (OLT) au continuat sa urce accelerat, cu 14%, intr-o piata care a scazut cu 1,15% si a sters cea mai mare parte a castigului fragil din aceasta saptamana, pe cel mai redus rulaj din ultimele aproape doua luni.
In primele trei zile ale saptamanii, indicele general al bursei BET-C a avansat cu aproape 1,9%, insa dupa corectia de vineri, castigul a fost redus la 0,67%. In luna iulie, indicele BET-C a avansat cu 3,2% si a reusit sa revina pe plus fata de nivelul din 2011, dupa ce in luna mai trecuse pe minus. Comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut, indicele este cu doar 0,29% mai sus.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a avansat in aceasta saptamana cu 0,32%. Astfel, raportat cu nivelul de la finele lunii iunie este cu 3,44% mai sus, si, totodata, comparativ cu sfarsitul anului trecut, este in crestere cu 6,13%.
Evolutia pietei a venit insa pe fondul unor tranzactii cu volume in scadere.
Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de 4,8 milioane lei (putin peste 1 milion de euro), valoare de trei ori mai redusa decat rulajul sedintei anterioare, de 14,3 milioane lei (3,1 milioane euro). Un rulaj mai redus decat cel de vineri a fost inregistrat la 28 mai, cand operatiunile au cumulat numai 4,3 milioane lei (961.000 de euro).
"Momentan, pe piata avem doar investitori locali. Doar... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 17:23