Bank of Cyprus vinde catre Strabag, pentru 95 de milioane euro, expunerea catre Societatea Companiilor Hoteliere Grand, care detine Hotelului Marriott, reprezentand 35% din actiunile firmei, o facilitate de credit si un imprumut subordonat, a anuntat, miercuri banca cipriota.
Strabag detine pachetul majoritar de actiuni al Societatii Companiilor Hoteliere Grand, respectiv 64,702% din capital, si are o prezenta semnificativa pe piata constructiilor din Romania. Dupa finalizarea tranzactiei, Strabag va prelua integral compania care detine Hotelul Marriott, potrivit Mediafax
Activele pe care le vinde Bank of Cyprus includ o linie de credit acordata de filiala din Romania a bancii cipriote proprietarului Marriott, Societatea Companiilor Hoteliere Grand, 1,47 milioane de actiuni emise de societate, reprezentand 35,3% din capitalul social, precum si un acord de imprumut subordonat intre un afiliat al bancii si Societatea Companiilor Hoteliere Grand.
Cea mai mare expunere a sucursalei Bank of Cyprus din Romania este un credit de 110 milioane euro acordat Societatii Companiilor Hoteliere Grand, care se pare ca face parte din aceasta tranzactie, desi comunicatul nu precizeaza despre ce imprumuturi este vorba. Desi valoarea ridicata a tranzactiei sugereaza ca include si creditul mentionat, ramane neclara valoarea principalului de rambursat. Creditul a fost prelungit in 2012 pe o perioada de 5 ani.
Hotelul Marriott a fost evaluat in 2006 la 150 de milioane de euro, dar si... mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 14:35
Cea mai mare banca din Cipru a vandut in intregime sucursalele din Ucraina si o parte din activele detinute in Romania, din cauza problemelor financiare.
Bank of Cyprus (BoC) a anuntat ca a finalizat vanzarea operatiunilor din Ucraina, care ii aduceau pierderi mari, catre Alfa Group, pentru 202,5 milioane de euro, cu 10% mai putin decat pretul initial.
De asemenea, a vandut si participatia de 10% pe care o detinea la Banca Transilvania din Romania, pentru suma de 82 milioane de euro, scrie Newsday, care citeaza AP.
Directorul executiv al bancii, John Patrick Hourican, a precizat ca ...citeste mai departe despre "Bank of Cyprus a vandut participatia la Banca Transilvania si operatiunile din Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 22:09
Investitorii rusi vor ajunge sa controleze aproximativ 60% din Bank of Cyprus, cea mai mare banca comerciala din Cipru, ca urmare a programului de asistenta acordat Ciprului in luna martie de liderii europeni, care includea o conversie fortata a depozitelor Bank of Cyprus in actiuni, informeaza un articol publicat joi in cotidianul New York Times.
"Au vrut sa scape de rusi, dar la final au aruncat cea mai mare banca a noastra in mainile rusilor", a declarat presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, intr-un interviu acordat in luna iunie.
Potrivit NYT, intentia liderilor europeni de a indeparta bani rusesti din bancile cipriote a sfarsit prin a arunca Rusia si mai adanc in sistemul financiar european in conditiile in care, teoretic, plutocratii rusi vor controla pachetul majoritar de actiuni Bank of Cyprus, cea mai veche si mai importanta institutie financiara din Cipru.
"Cine controleaza Bank of Cyprus controleaza insula", considera Andreas Marangos, un avocat din Limassol printre clientii caruia se numara multi rusi.
Cea mai mare parte a actiunilor Bank of Cyprus, aproximativ 18%, ar urma sa mearga la deponentii care si-au pierdut banii la fosta Laiki Bank, dar cel mai probabil aceasta participatie va fi controlata de Banca centrala a Ciprului. Insa ca urmare a conversiei fortate a depozitelor Bank of Cyprus in actiuni, un pachet majoritar de actiuni va merge la un grup (divers si deocamdata neorganizat) de deponenti, dintre care multi sunt rusi.
In... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 12:53
Deponentii bancii cipriote Bank of Cyprus vor pierde 47,5% din sumele mai mari de 100.000 de euro aflate in conturi, urmand ca in schimbul banilor retinuti pentru recapitalizarea institutiei de credit sa primesca actiuni la banca si obligatiuni convertibile in actiuni.
Activitatea Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, este oprita din mai mult de patru luni, parte a unei restructurari a intregului sector bancar cipriot, una dintre conditiile impuse de statele zonei euro si FMI in schimbul unui program de ajutor financiar. Cipru a inchis, conform planului, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank, iar activele bune ale acesteia sunt preluate de catre Bank of Cyprus.
Presedintele tarii, Nicos Anastasiades, si troica creditorilor internationali au convenit recapitalizarea bancii folosind fonduri de 42,5% din depozitele care depasesc 100.000 de euro, urmand ca in schimb sa emita actiuni la banca, a declarat un oficial de rang inalt al bancii, citat de Wall Street Journal. Totodata, deponentii vor pierde inca 5% din sumele care trec de plafonul minim garantat, pentru care vor primi obligatiuni convertibile.
Intarzierea reluarii activitatii la Bank of Cyprus a pus sub semnul intrebarii viitorul bancii si chiar al tarii, intrucat a condus la extinderea masurii de control al iesirilor de capital, impusa din martie. Nicio alta tara din uniunea monetara europeana nu a mai impus o astfel de masura de la lansarea euro la inceputul deceniului trecut.
Oficialii... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 10:10
Cipru planuieste sa acorde actiuni ale Bank of Cyprus deponentilor rusi, drept compensatie pentru pierderile suferite in urma conditiilor impuse de reprezentantii UE, BCE si FMI in schimbul programului de asistenta financiara, a anuntat presedintele cipriot Nicos Anastasiades, intr-un interviu acordat postului rusesc de televiziune RBC, transmite RIA Novosti.
Cipru a reusit la jumatatea lunii martie sa evite intrarea in incapacitate de plata gratie unui acord cu creditorii internationali, urmand sa inchida cea de a doua mare banca si sa impuna pierderi semnificative depozitelor neasigurate in schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro.
Deponentii care au mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confrunta deja cu o reducere de 37,5%, care va fi transformata in actiuni. O alta reducere suplimentara de 22,5% depinde de capacitatea autoritatilor cipriote de a indeplini conditiile prevazute in programul de asistenta.
Inainte de incheierea acordului dintre Cipru si reprezentantii UE, BCE si FMI, cetatenii rusi aveau depozite de 19 miliarde de dolari in Cipru, in special prin intermediului companiilor infiintate aici. La sfarsitul lui 2012, bancile rusesti plasasera aproximativ 12 miliarde de dolari in institutiile de creditare cipriote si acordasera imprumuturi de aproximativ 40 miliarde de dolari firmelor din Cipru, a estimat agentia de evaluare financiara Moody's.
"Depozitele cetatenilor rusi care au suferit pierderi vor fi compensate cu actiuni la Bank... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 10:09
Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor afla in luna septembrie cu exactitate cat vor pierde din sumele care depasesc acest prag de garantare, banca centrala din Cipru anticipand un procent intre 37,5% si 60%.
Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depasesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% daca va fi nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii, potrivit unor clarificari prezentate marti de banca centrala din Cipru, care reconfirma unele informatii publicate anterior.
Astfel, 22,5% din fondurile care depasesc 100.000 de euro in conturile constituite la Bank of Cyprus vor fi inghetate timp de 90 de zile, pana cand se va decide daca este nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii.
Sumele preluate in vederea salvarii Bank of Cyprus vor fi convertite automat in actiuni cu drept de vot si dividende la banca, la un pret inca necunoscut.
Restul fondurilor din conturi, reprezentand aproximativ 40% din sold, vor fi inghetate pentru o perioada din considerente de lichiditate, dar vor continua sa acumuleze dobanda obisnuita plus 10 puncte de baza (0,1 puncte procentuale), potrivit anuntului publicat marti de banca centrala din Cipru.
Banii for fi folositi in cadrul procedurii de "bail-in" (salvare din resurse proprii) derulata la Bank of Cyprus in urma acordului de finantare externa de 10 miliarde euro incheiat de guvernul cipriot cu guvernele... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 17:47
Banca Transilvania ar putea cumpara Bank of Cyprus Romania, sucursala bancii cipriote care va intra intr-un proces de reorganizare in urma masurilor adoptate de Nicosia.
Zvonurile in privinta interesului manifestat de Banca Transilvania au aparut in presa dupa ce seful supravegherii BNR, Nicolae Cinteza, a declarat ca a fost depusa o oferta de cumparare.
"Am fost informati ca exista un cumparator, iar acesta ne-a confirmat depunerea unei oferte neangajante. Noi am luat nota de aceste informatii si, dupa cum bine cunoasteti, banca centrala nu se poate implica in asemenea tranzactii comerciale", a spus Cinteza, in cadrul unui interviu Mediafax.
Dupa depunerea ofertei, urmeaza o perioada in care "o armata de avocati si contabili vor analiza documentele companiei, situatia fiecarui dosar, problemele juridice", potrivit analistului financiar Aurelian Dochia. Verificarile ar putea dura cateva saptamani.
Pasul urmator este depunerea unei oferte angajante, urmata de negocieri pe pret si alte detalii, pentru alte cateva saptamani. Daca se ajunge la un acord, se poate incheia contractul de vanzare-cumparare. Mai raman de obtinut aprobarilor necesare de la BNR si alte institutii, care dureaza cel mult o luna de zile.
"Cred ca in vreo trei luni de zile poate sa fie incheiata tranzactia respectiva, avand in vedere ca toata lumea este destul de grabita", a declarat Dochia, pentru Business24.
Bank of Cyprus ar trebui sa fie un chilipir
In acest moment, Banca... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 10:40
Grupul Bank of Cyprus (BOC) a anuntat luni masurile care au implementate ca urmare a deciziei ministrilor de finante din zona euro privind Ciprul, transmite CNA.
Banca a efectuat o recapitalizare, prin convertirea depozitelor in actiuni, pentru ca BOC sa indeplineasca cerintele minime privind indicele de adecvare a capitalului si mentinerea unui capital de baza Tier 1 de 9%, in cazul unui scenariu advers prezentat in decembrie de Pimco. Depozitele sub 100.000 (garantate de legislatia UE) de euro sunt scutite de aceste prevederi.
De asemenea, Bank of Cyprus va achizitiona depozitele asigurate si majoritatea activelor si imprumuturilor Cyprus Popular Bank. BOC va deservi toti clientii Cyprus Popular Bank (CPB) din Cipru pe baza actualelor intelegeri si toti angajatii CPB vor fi transferati la Bank of Cyprus.
Portofoliul de imprumuturi, activele fixe si depozitele subsidiarei din Grecia a Bank of Cyprus vor fi vandute grupului bancar elen Piraeus Bank.
Pierderi de 37,5% la depozitele de peste 100.000 de euro
Restructurarea si recapitalizarea Bank of Cyprus vine ca urmare a a deciziei ministrilor de finante din zona euro privind Ciprul si are ca obiectiv crearea unei banci puternice, capabila sa serveasca necesitatile clientilor ei si sa sprijine economia cipriota. Ca rezultat, Bank of Cyprus si-a intarit pozitia de institutie financiara esentiala in Cipru, si-a majorat capitalul, si-a redus expunerea la economia Greciei, are acces la finantarea BCE si va fi... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 17:10
Marii deponenti la principala banca din Cipru ar putea fi obligati sa accepte pierderi de pana la 60%, mult mai mult decat s-a estimat initial in cadrul pachetului de salvare european pentru a salva tara de la faliment, au declarat oficiali, citati de Associated Press si agentia CNA.
Nici viitorul sucursalelor nu arata foarte bine, ministrul de finante cipriot anuntand ca sucursalele straine, precum cea din Romania, vor fi in cele din urma vandute.
Depozitele de peste 100.000 de euro /128.000 dolari/ la Bank of Cyprus /Trapeza Kyprou/ vor pierde 37,5% in bani ce vor fi convertiti in actiuni bancare, potrivit unui comunicat al bancii centrale. Intr-un al doilea raid asupra acestor conturi, deponentii ar putea pierde de asemenea inca pana la 22,5%, in functie de ceea ce expertii determina ca este necesar pentru a sprijini rezervele bancii. Expertii vor avea la dispozitie in acest sens 90 de zile.
Restul de 40% din depozitele mari la Bank of Cyprus vor fi "inghetate temporar din motive de lichiditati", dar continuand sa acumuleze nivelurile existente de interes, plus alte 10%, a mai declarat banca centrala.
Economiile convertite in actiuni bancare ar permite, teoretic, deponentilor sa-si recupereze in cele din urma pierderile. Dar actiunile detin in prezent o valoare mica si este incert cand anume actiunile vor recastiga o valoare egala cu pierderile deponentilor, noteaza AP.
Legile de urgenta adoptate saptamana trecuta permit autoritatilor cipriote sa ia... mai mult
Duminica, 31 Martie 2013, ora 12:20