Companiile din Romania controlate de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) vor evita sa intre in actionariatul societatii care emite asigurarea obligatorie a locuintelor (PAID), atat timp cat reasigurarea portofoliului este inadecvata, a declarat presedintele VIG, Peter Hagen.
"Politicienii trebuie sa inteleaga ca efectele unei catastrofe naturale pot fi acoperite daca statul garanteaza ori piata internationala de reasigurari garanteaza. Piata internationala de reasigurari nu are nicio obligatie sa accepte un pret stabilit politic si acest lucru trebuie inteles de catre politicieni. Si asta inseamna ca PAID fie are deficit fie nu se reasigura corect. Si din acest motiv nu facem parte din PAID. Nu vrem sa participam la ceva care poate genera pierderi si nu vrem sa participam la o organizatie care nu este reasigurata adecvat", a afirmat Hagen intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca asigurarea pentru locuinte impotriva riscurilor catastrofale nu este obligatorie in Austria.
"Nici in alte state europene nu exista aceasta obligativitate, pe care o intalnim in schimb in Elvetia, in Norvegia sau Franta, unde fiecare proprietar trebuie sa aiba o polita impotriva riscurilor catastrofale. Acolo exista si un pool, exista si statul care garanteaza acest pool. Solutia franceza s-ar putea sa nu fie chiar solutia potrivita, Norvegia s-ar putea sa nu aiba solutia potrivita, dar felul in care PAID este structurat sigur nu este solutia potrivita", a mai spus seful VIG.... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 15:45
Potrivit unui proiect de lege, romanii vor putea incheia asigurarea obligatorie pentru locuinta la orice companie de asigurari, dar firmele de asigurari care nu sunt membre ale Poolului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID) vor vira contributia in contul acestei institutii.
Toate firmele de asigurari vor contribui cu valoarea platita de cel care doreste sa fie asigurat, in contul PAID-ului, care se obliga sa plateasca despagubirile pentru daunele asigurate obligatoriu.
Din pretul fiecarei polite facultative, 20 de euro (in cazul locuintelor din materiale moderne) sau 10 euro (in cazul locuintelor din chirpici) vor merge catre PAID. In acelasi timp, Pool-ul isi va asuma despagubiri de pana la 20.000, respectiv, 10.000 de euro in cazul in care se concretizeaza unul dintre cele trei riscuri asigurate obligatoriu, adica cutremur, inundatii sau alunecari de teren.
Intrebat daca scopul introducerii acestei modificari vizeaza salvarea PAID-ului fara a afecta concurenta din piata, presedintele comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, si initiatorul amendamentelor, Mihai Tudose, a negat vehement.
"Ideea de la care s-a plecat a fost urmatoarea: toti cetatenii sa fie asigurati si toate firmele sa poata introduce acest tip de produs in oferta lor. In prezent exista societati care "chipurile" practica asigurarea acestor riscuri, dar la preturi foarte mari. Vrem sa introducem obligativitatea unui tarif unic, in asa fel incat... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 08:11
Societatea care emite polite de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID, a subscris prime de asigurare de aproape 6,5 milioane de lei in 2012, in scadere cu 82% fata de anul precedent, dupa ce portofoliul asiguratorului s-a diminuat cu 38%, la 331.131 polite.
Potrivit datelor companiei, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a inregistrat o pierdere de 2,8 milioane de lei in 2012, de la un profit net de 970.922 lei in urma cu un an.
"Dupa ce in 2012, PAID a consemnat o pierdere de 2,8 milioane de lei, rezultata in principal din costul cu programul de reasigurare, societatea a reusit insa sa se redreseze in primul trimestru din 2013. Astfel, asiguratorul a inregistrat in primul trimestru din acest an un profit de peste doua milioane de lei, ca urmare a bunei gestionari a portofoliului de asigurari si a reducerii costului cu programul de reasigurare", se arata intr-un comunicat al companiei.
Valoarea daunelor achitate de PAID pe parcursul anului precedent a depasit 270.000 lei, iar veniturile din prime de asigurare s-au ridicat la aproape 6,5 milioane de lei.
"De asemenea, in primul trimestru din acest an, PAID a platit daune in valoare de 36.904 lei, veniturile din prime de asigurare fiind de 3,57 milioane de lei", se mai spune in comunicat.
PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 16:40
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) va incepe sa emita de joi, 15 iulie, polite de asigurare obligatorie a locuintelor, prima de asigurare fiind de 10 sau 20 euro, in functie de tipul de locuinta, a anuntat miercuri compania, transmite NewsIn. Cheltuielile cu reasigurarea vor fi acoperite de actionarii PAID, si nu printr-un imprumut contractat de Ministerul de Finante, asa cum se stabilise initial.Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, in timp ce prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).
Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B. mai mult
Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 14:19
Polul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), societatea care va emite polite obligatorii pentru locuinte, va semna contractul de reasigurare cu patru brokeri cel mai probabil la inceputul lunii iunie, urmand ca din iulie sa fie emise primele polite, a declarat pentru NewsIn presedintele PAID."Contractul de reasigurare va fi semnat cel mai probabil la inceputul lunii iunie. In prezent ne aflam in faza finala a negocierilor. Este cel mai bun pret care se putea obtine in acest moment", a declarat pentru NewsIn presedintele PAID, Marius Bulugea, fara sa mentioneze pretul reasigurarii.
PAID a inceput negocierile cu cinci brokeri Willis, AON, Guy Carpenter, Stellar Re si RFIB, insa ultimul s-a retras din cursa. "Unul dintre cei patru brokeri va fi lider de program, iar reasigurarea va fi platita in mai multe transe", a adaugat Bulugea.
Cheltuielile cu reasigurarea vor fi acoperite de actionarii PAID, si nu printr-un imprumut contractat de Ministerul de Finante, asa cum se stabilise initial.
PAID a fost infiintat in toamna anului trecut de 13 companii de asigurari: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, EuroIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance.
Astra, Platinum si Groupama detin cate o participatie de 15% din capitalul social, nivel maxim admis de lege. Capitalul social al PAID este de 4,6 milioane euro. Asigurarea obligatorie a locuintelor... mai mult
Luni, 24 Mai 2010, ora 00:12