Consortiul chinez HNA a devenit cel mai mare actionar al Deutsche Bank, controland in prezent aproape 10% din actiunile celei mai mari institutii de credit din Germania.
Pana in luna martie, principalul actionar al Deutsche Bank a fost fondul de investitii Blackrock, dar situatia s-a schimbat dupa ce consortiul controlat de magnatul Chen Feng a achizitionat un pachet de 4,8% din actiunile bancii germane, informeaza BBC.
Pentru consortiul din China, trecerea la statutul de actionar principal in cadrul unei banci international de renume este si un prim pas in satisfacerea ambitiilor de jucator pe piata financiara globala minifestate de compania de profil din cadrul conglomeratului: HNA Capital.
Interesul pentru banca germana a venit si ca urmare a situatiei financiare dificile in care se afla aceasta, conducerea Deutsche Bank incercand sa evite un eventual dezechilibru rezultat in urma amenzilor primite pe piata americana pentru conduita neloiala practicata inainte de declansarea crizei financiare din 2008.
Astfel, la inceputul acestui an, directorul executiv Deutsche Bank, John Cryan, a decis a renunte la ideea vanzarii subsidiarei Postbank si a lansat o operatiune de capitalizare prin lansarea unei noi serii de actiuni valorand 8 miliarde euro.
Momentul a fost speculat de miliardarul chinez Chen Feng, care oricum e in plin proces de consolidare a imperiului sau, numai in ultimul an nivelul achizitiilor facute de grupul HNA atingand 30 de miliarde de dolari,... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 10:53
Cele doua mari institutii financiare create cu contributia Chinei in ultimul an sunt pe punctul de a-si incepe activitatea, anunta oficialii de la Beijing.
Noua Banca de Dezvoltare (NDB), aparuta in urma parteneriatului economic dintre Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud (BRICS), ca si Banca de Investitii in Infrastructura Asiei (AIIB), o creatie proprie a Beijingului, sunt aproape de a deschide primele linii de credit, relateaza agentia Xinhua News.
Primul imprumut
NDB, creatia tarilor BRICS, ar putea acorda primul imprumut in luna aprilie a anului viitor, a apreciat vicepresedintele institutiei de credit, Vladimir Kazbekov, in cadrul unui seminar orgnizat la Beijing.
Banca a primit deja solicitari din partea clientilor de pe cele 5 piete emergente si este de asteptat ca primul imprumut sa fie directionat pentru o serie de investitii in domeniul cresterii eficientei energetice, a spus Kazbekov.
Vicepresedintele bancii a mentionat ca pana la sfarsitul acestui an, inclusiv numarul angajatilor NDB va crsste de la 20 la 100 de persoane.
NDB are sediul central la Shanghai si este privita de multi analisti ca o copie a FMI destinata sa asigure finantarea unor proiecte pe cele 5 mari piete emergente ale lumii.
Cadru legal incert
In cazul AIIB, mediul bancar international a desemnat institutia de credit deschisa de China drept o rivala a Bancii Mondiale si a Bancii de Dezvoltare a Asiei, doua institutii controlate de Washington, respectiv Tokyo.... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 10:24
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a extins cu patru persoane grupul de actionari care actioneaza concertat la Banca Comerciala Carpatica (BCC), incluzand si noii actionari care au preluat titluri de la Corneliu Tanase, intrucat Ilie Carabulea a finantat o parte din achizitii.
Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a emis un ordin prin care a dispus suspendarea exercitarii drepturilor de vot ale actionarilor care fac parte din grupul de persoane "Cojocaru-Lupu", care a actionat concertat pentru cumpararea unei detineri calificate in capitalul social al Bancii Carpatica, respectiv Carabulea Oprea Nicolae, Tanase Daniela, Cojocaru Dana si Lupu Nicolae", se arata intr-un comunicat transmis de banca Bursei de Valori.
Printre motivele invocate de BNR pentru suspendarea votului se numara "faptul ca actionarul institutiei de credit, Ilie Carabulea, a finantat tranzactiile ce au vizat transferul dreptului de proprietate asupra unei parti semnificative din actiunile detinute de Tanase Corneliu catre doua persoane fizice, aceasta in contextul in care vanzatorul (Tanase Corneliu) impreunacu sotia indeplineau calitatea de garanti ipotecari ai imprumuturilor acordate celor doi cumparatori (Cojocaru Dana si Lupu Nicolae)".
Banca Comerciala Carpatica este obligata sa notifice BNR despre orice modificare privind detinerile de actiuni ale celor patru persoane. mai mult
Vineri, 28 Martie 2014, ora 15:33
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a dispus suspendarea exercitarii drepturilor de vot aferente domnului Ilie Carabulea si domnului Corneliu Tanase pentru actiunile Bancii Comerciale Carpatica detinute direct si indirect prin intermediul S.C Atlassib S.R.L. si S.C. SAFA S.R.L. Aceste actiuni insumeaza aproximativ 57% din totalul drepturilor de vot.
Domnii Ilie Carabulea si Corneliu Tanase raman in continuare actionari ai Bancii Comerciale Carpatica (BCC), masura dispusa de BNR constand in suspendarea drepturilor de vot detinute direct sau indirect. Domnii Ilie Carabulea si Corneliu Tanase nu au nici o functie executiva sau non executiva in cadrul BCC.
Banca isi propune sa lucreze in stransa colaborare cu actionarii pentru a identifica cea mai buna cale de evolutie pentru institutia bancara. La Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA), planificata pe 10 aprilie 2014, conducerea isi va prezenta planurile pentru viitor si va solicita mandatele necesare de la actionari pentru a implementa solutiile de dezvoltare care vor fi sustinute de actionari.
"Cred cu maxima convigere ca avand sprijinul actionarilor, banca va reusi sa se plaseze intr-o pozitie mai buna pentru a-si atinge obiectivele de business: de a fi o banca de incredere, sigura si cu servicii orientate catre client", a declarat Johan Gabriels, CEO al BCC.
Anul 2013 a fost un an cu schimbari pozitive considerabile pentru BCC. In primavara anului 2013, BCC a numit pentru prima data un CEO strain... mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 15:36
Bancile din Grecia recapitalizate recent raman sub controlul actionariatului privat cel putin pana in luna septembrie, iar in conducerea executiva a fiecarei institutii de credit va fi instalat un reprezentant al Fondului Elen de Stabilitate Financiara, potrivit directorului BNR, Nicolae Cinteza.
"Ca urmare a infuziei de capital realizate la cele patru mari banci din Grecia care au prezenta in Romania, Banca Centrala a Greciei ne-a informat ca operatiunea reprezinta doar un avans in vederea viitoarei majorari de capital care va fi operata la aceste banci. In acest context, oficialii greci au precizat ca aceste injectii de capital nu vor schimba structura actionariatului, care va ramane privata", a declarat pentru Mediafax directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza.
Oficialul BNR a aratat ca in informarea primita de la Banca Greciei se precizeaza: "Cu toate acestea, structura actionariatului ar putea fi modificata dupa finalizarea procesului de recapitalizare, care este programata pentru septembrie 2012".
Cinteza a precizat ca operatiunea nu va determina o modificare a managementului celor patru banci, insa in boardul director al fiecarei institutii va fi numit un reprezentant al Fondului Elen de Stabilitate Financiara.
Patru banci grecesti, recapitalizate cu 18 miliarde euro
In urma injectiei de capital, National Bank of Greece, care detine in Romania Banca Romaneasca, a primit 7,43 miliarde euro, Piraeus Bank a incasat... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 20:45
Autoritatile de la Atena exercita presiuni asupra actionarilor bancilor sa contribuie cu sume de ordinul miliardelor de euro pentru recapitalizarea acestora, astfel incat guvernul sa evite nationalizarea institutiilor financiare.
Actionarii urmeaza sa afle saptamana viitoare detaliile pachetului de sprijin financiar din partea guvernului elen, care vrea ca bancile sa ramana in proprietate privata.
Termenii ofertei vor determina probabil daca actionarii vor dori sau nu sa participe, iar in cazul unui refuz bancile ar putea ajunge in proprietatea statului.
In cel mai pesimist scenariu, sistemul bancar elen ar putea avea nevoie de 50 de miliarde de euro, respectiv un sfert din PIB-ul Greciei.
Banii sunt necesari in urma pierderilor generate de imprumuturi si a schimbului de obligatiuni suverane care a salvat Grecia de la faliment.
Guvernul vrea ca cel putin 10% din capitalul necesar bancilor sa vina de la actionari, prin emisiuni de drepturi de preemtiune, a declarat o sursa bancara apropiata situatiei.
"Actionarii principali trebuie sa ia decizii, sa contribuie cu 10% pentru a-si pastra detinerile. Necesarul total de capital ar putea atinge 50 de miliarde de euro", a spus sursa.
Problema sectorului bancar este ca perspectiva ramane incerta, termenii recapitalizarii nu au fost prezentati, a declarat Theodore Krintas, manager de fonduri la Attica Bank, care se intreaba daca sistemul bancar va fi sau nu nationalizat.
Restructurarea datoriilor Greciei,... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 09:31
Actionarii Bancii Comerciale Carpatica au aprobat,in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) intrunita in data de 9 octombrie 2010 la sediul bancii din Sibiu, majorarea capitalului social cu suma de 63,5 milioane lei, prin aport in numerar, transmite NewsIn."Se aproba majorarea capitalului social cu suma de 63.500.000 lei prin aport in numerar din partea actionarilor inregistrati in Registrul Actionarilor, tinut de Depozitarul Central S.A., la data de inregistrare.
Se vor emite un numar de 635.000.000 actiuni noi la un pret de emisiune de 0,1 lei/actiune (egal cu valoarea nominala).
Motivul majorarii consta in capitalizarea bancii pentru a asigura o rezistenta mai buna la socurile macroeconomice si sistemice si pentru a sustine liniile de afaceri ale bancii", se arata intr-un comunicat transmis luni Bursei de Valori Bucuresti (BVB).Potrivit anuntului, actionarii bancii isi vor putea exercita drepturile de preferinta in interiorul termenului de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, a hotararii adoptate, respectiv vor avea dreptul sa subscrie un numar de actiuni proportional cu numarul de actiuni pe care le detin conform inregistrarii din Registrul Actionarilor, furnizat de Depozitarul Central SA.
Pentru fiecare actiune detinuta se vor subscrie un numar de 0,2276 actiuni. Numarul final de actiuni subscrise de fiecare actionar va fi rotunjit spre cel mai apropiat numar intreg.In prezent, Banca Comerciala... mai mult
Luni, 11 Octombrie 2010, ora 23:08
Un grup de actionari minoritari Banca Transilvania (TLV) au introdus pe ordinea de zi a adunarii generale din 28 aprilie solicitarea de alegere a membrilor Consiliului de Administratie (CA) prin metoda votului cumulativ, informeaza Mediafax.Cererea a fost inclusa intr-o completare a convocatorului AGA transmisa, marti, de Banca Transilvania Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
In AGA de la finele lunii actionarii isi vor alege CA, care este format din sapte membri, intrucat mandatul actualilor adminstratori expira in acest an.
Mandatul viitorilor administratori va fi de patru ani, respectiv in perioada 2010 - 2014.
Cinci actuali administratori ai bancii si alte cinci persoane, inclusiv un fost director financiar al General Electric/GE Capital Paris, si-au depus candidatura pentru un loc de membru in CA al institutiei de credit.
Dintre actualii administratori, si-au depus candidatura atat presedintele consiliului, Horia Ciorcila, cat si directorul general al bancii, Robert Rekkers.
Roberto Marzanati, care a reprezentat BERD in Consiliul de Administratie, va candida independent, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare urmand sa fie reprezentata de un fost director financiar al General Electric/GE Capital Paris, Peter Franklin.
Cel din urma a fost director financiar in mai multe divizii financiare din Europa ale General Electric intre 1992 si 2009.
Din actualul CA mai candideaza Constantin Jeican, fondator al bancii, si Gabriela Grigore, reprezentantul SIF... mai mult
Marti, 20 Aprilie 2010, ora 09:53
BNR ar putea schimba regulamentul privind capacitatea bancii centrale de a interveni in actionariatul bancilor si in conducerea acestora, in conditiile in care capitalul strain majoritar este perceput in prezent la nivel international ca un dezavantaj, a declarat miercuri economistul-sef al BNR, citat de NewsIn. "Nu pot sa dau detalii in acest sens, dar depinde de Parlament daca va vota sau nu o astfel de lege", a spus Valentin Lazea.El a precizat, in cadrul unei prezentari, ca in prezent tarile cu capital majoritar strain in sistemul bancar sunt percepute in dezavantaj, in conditiile in care pana acum acesta era un punct forte.Cu toate acestea, economistul sef al BNR a mentionat ca Romania "nu prezinta un risc sistemic"."Expunerea prin capital strain devine problematica, in functie de datoria externa neta ca procent din PIB - in conditiile in care devine foarte mare si ar putea fi retrasa rapid - si, totodata, in functie de dominanta creditarii in valuta, cu posibilitate mare de default", a mai spus Lazea.La sfarsitul lui martie 2009, 86,5% din activele bancare din Romania apartineau bancilor cu capital strain sau majoritar strain, potrivit ultimelor date publicate de banca centrala. mai mult
Miercuri, 20 Mai 2009, ora 12:50