Stoparea de catre Guvernul Dancila a procedurii de includere a localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO este o situatie unica, avand in vedere ca primise deja recomandare de inscriere in Lista Patrimoniului Mondial.
"Asta a fost instructiunea pe care am primit-o, de stopare a dosarului la nivelul la care se ajunsese. El primise deja recomandarea de inscriere in Patrimoniul Mondial, acum cateva saptamani, iar acest lucru urma sa se discute peste cateva saptamani in Bahrein, la o reuniune mai mare a Patrimoniului Mondial.
Instructiunea pe care am primit-o de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, a fost, pe de o parte, stoparea evaluarii la nivelul la care se ajunsese si, totodata, organizarea unei intalniri intre o delegatie din partea unor ministere de la Bucuresti si dna Rossler de la Patrimoniul Mondial. Intalnirea a avut loc chiar in aceste zile la Paris. Patrimoniul Mondial urmeaza sa dea raspuns in cateva zile, pentru ca e o situatie inedita, adica nu cred ca s-a mai intamplat", a declarat pentru Mediafax Adrian Cioroianu.
Si fostul ministru tehnocrat al Culturii Vlad Alexandrescu a declarat, la RFI Romania, ca e surprins de decizia Guvernului.
"Decizia de care am aflat si eu cu surprindere ieri vine in contextul in care organismul de experti acreditat de UNESCO, ICOMOS, a facut public de curand avizul cu privire la includerea Rosiei Montane in patrimoniul mondial al umanitatii ca fiind un aviz pozitiv. Nu numai ca acest... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 14:39
Plenul Camerei Deputatilor a respins proiectul de modificare a Legii Minelor, care a obtinut doar 160 de voturi "pentru", desi avea nevoie de 204. In ciuda majoritatii lejere a USL, legea a fost respinsa si de Senat, la inceputul lunii, la o diferenta de doua voturi.
Reprezentantii RMGC, companie care a sustinut public proiectul de lege, au refuzat sa comenteze votul parlamentarilor, invocand timp pentru a analiza implicatiile acestei decizii.
Lipsa de popularitate a legii vine de la suspiciunile privind facilitarea proiectului minier de la Rosia Montana. Un alt factor care ar fi putut influenta decizia parlamentarilor a fost opozitia puternica a societatii civile.
Chiar si deputatii USL, formatiunea care a initiat proiectul de lege, s-au plans ca au vazut textul final, cu raportul Comisiei pentru Industrii si Servicii inclus, inainte sa intre in sala de vot. De altfel, comisiile reunite de Industrii si Administratie ale Camerei au adoptat proiectul, aseara, in doar trei ore, in conditiile in care niciun amendament al opozitiei nu a fost acceptat.
Un proiect "incununat" cu proteste fara precedent
Votul pentru proiectul legislativ a fost insotit de proteste ale societatii civile. Zeci de protestatari au intrat, marti, in sediul Avocatului Poporului, unde au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana" si "Nu capitulam", cerand sa discute cu Anastasiu Crisu.
Si in Cluj-Napoca, protestatarii care se opun prevederilor Legii minelor au blocat gangul de intrare in... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 15:20
Daca in ultimii 17 ani, cei de la Gold Corportation au stiut sa-si paveze drumul cu aur spre Rosia Montana, ultimele luni au aruncat sansele proiectului minier intr-o zodie a ghinioanelor. In ciuda bugetelor de milioane de euro alocate pentru promovarea exploatarii, amplele manifestatii de strada din septembrie au aruncat RMGC intr-un con al antipatiei. Compania a intrat sub lupa opiniei publice si a procurorilor, iar esecul proiectului guvernamental dedicat companiei a fost dublat, luni, de respingerea modificarilor pentru Legea minelor.
O noua batalie a companiei RMGC pentru proiectul de la Rosia Montana a fost pierduta, luni, dupa ce senatorii au votat "la mustata" impotriva proiectului de modificare a Legii minelor.
Dupa trei incercari, actul normativ a fost respins la o diferenta de doar doua voturi. Doi senatori au reclamat faptul ca n-au putut vota din cauza unei defectiuni tehnice, insa alti parlamentari i-au acuzat ca, de fapt, ar fi intarziat la sedinta.
Tot luni, un jurnalist de la pesurse.ro sustine ca l-a zarit pe direcrorul RMGC, Dragos Tanase, la Parlament: "Am fost sa ma vad cu un prieten", ar fi justificat reprezentantul canadienilor.
Razboiul pentru aurul de la Rosia Montana nu este inca pierdut. Proiectul de modificare a Legii minelor va merge mai departe la Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Legea minelor, aceeasi Marie cu alta palarie
Proiectul de ordonanta de urgenta privind exploatarea de la Rosia Montana a... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 13:21
Presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Rosia Montana, Darius Valcov (PSD), a propus, marti, plenului Senatului, respingerea proiectului de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, propus de Guvern.
Dupa dezbateri, Senatul a respins proiectul de lege privind Rosia Montana, in forma transmisa de Guvern.
Senatul a respins, marti, proiectul de lege privind Rosia Montana, in forma transmisa de Guvern.
Senatul a adoptat, astfel, cu voturi 119 voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si 6 abtineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana, care este de respingere a proiectului de lege in forma transmisa de Guvern.
Pozitia PDL
Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind forul decizional.
Senatorul PDL Alexandru Peres a declarat, marti, in cadrul dezbaterilor pe raportul Comisiei Rosia Montana, ca este vorba de fapt despre analiza unei comisii de anchetare a tuturor actelor semnate pe tema Rosia Montana.
In timpul dezbaterilor, senatorul PNL Dian Popescu le-a cerut colegilor parlamentari, in numele grupului liberal, sa repinga proiectul privind Rosia Montana, sustinand ca actuala Lege a minelor trebuie sa fie modificata pentru a sigura un cadrul legal actualizat pentru astfel de exploatari.
Liderul grupului PDL, Cristian Radulescu, a anuntat ca senatorii democrat-liberali nu vor participa la... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 13:02
In 4 septembrie 1995, Regia Autonoma a Cuprului Deva, actuala Companie Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest S.A a semnat un contract cu firma "Gabriel", care nu era inregistrata oficial la acea data. Firma castigase o licitatie, organizata de Minvest si Ministerul Industriilor. Obiectul contractului a fost "evaluarea si procesarea iazurilor si a minereurilor aurifere" de la Rosia Montana.
In data de 28 mai 1996, au fost inregistrate in registrul companiilor doua companii private: Gabriel Resources Ltd., o firma canadiana, si Gabriel Resources Limited, firma engleza cu sediul in Jersey, Marea Britanie.
La 17 decembrie 1996, Gabriel Resources Ltd. a intrat intr-o intelegere cu firma omonima din Jersey, in urma careia actionarii lui Gabriel Jersey si-au vandut actiunile si au devenit actionarii majoritari ai lui Gabriel Resources Ltd. In aprilie 1997, Gabriel Jersey a devenit subsidiara in proportie de 100% a lui Gabriel Resources Ltd.
La 7 iunie 1997 este creata compania cu capital mixt Euro Gold Resources, ai carei actionari principali sunt compania canadiana Gabriel Resources Ltd. si Compania miniera de stat Minvest Deva. Conform Legii minelor, in luna decembrie 1998 Minvest a primit, de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Licenta de exploatare nr. 47, pentru minim 20 de ani, cu care sa continue exploatarea la mina din masivul Cetate.
In anul 1999, Euro Gold isi schimba numele in Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In acelasi an, RMGC... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 08:57
RMGC considera ca raportul Comisiei parlamentare privind proiectul minier de la Rosia Montana este profesionist, cuprinzator si apreciaza concluzia acesteia, aratand ca asteapta adoptarea rapida a cadrului legislativ general pentru ca dezvoltarea proiectului sa poata incepe in prima parte din 2014.
"Raportul Comisiei parlamentare a venit la capatul unor dezbateri transparente, in care opinia publica a avut ocazia sa fie informata cu privire la proiectul Rosia Montana. Raportul comisiei este profesionist si cuprinzator si ne bucuram ca, dupa multi ani de asteptare, s-a desfasurat o analiza serioasa a acestui proiect minier, in toate aspectele sale.
Apreciem concluzia Comisiei, care recomanda completarea cadrului legislativ actual din Romania cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare", arata marti compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), intr-un comunicat de presa.
RMGC spera ca noul cadru legislativ sa permite dezvoltarea industriei miniere din Romania si atragerea de investitori.
"Asteptam adoptarea rapida a cadrului legislativ general, pentru ca dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana sa poata demara in prima parte a anului 2014, iar impactul economic pozitiv al repornirii mineritului in Romania sa se faca simtit in intreaga economie", se mai arata in comunicat.
"Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) actioneaza si a actionat intotdeauna cu buna credinta si deplina respectare a cadrului legal. RMGC isi... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 10:15
Comisia Parlamentara formata pentru a analiza proiectul Rosia Montana va da aviz negativ acestui proiect, au anuntat liderii USL. "Asta este, poate urmatorul va fi mai bun", a declarat resemnat premierul Ponta. Ne asteapta o noua lege, proiectul nu "primeste cartonasul rosu", si doar se are in vedere o alta abordare.
In mod paradoxal, decizia Comisiei Parlamentare a carei rol era acela de a analiza toate aspectele privind exploatarea de la Rosia Montana, depindea de deciza politica a USL. Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana se va reuni, luni seara, pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern, in conditiile in care termenul fixat de Birourile permanente ale celor doua Camere pentru elaborarea raportului a expirat duminica.
"Cred ca au decis sa abordeze subiectul intr-un stil "european", sa nu dea o lege pentru o firma ci sa creeze o legislatie adecvata in ceea ce priveste exploatarea si extractia minereurilor. Si, in situatia in care si cazul Rosia Montana, se va plia pe aceasta lege globala, se va putea pune in aplicare si acest proiect de investitii. Cred ca este o chestie de normalitate. Nu i se arata cartonasul rosu acestui proiect, ci i se spune ca abordam altfel. Probabil ca vom asista la aparitia unei legi in ceea ce priveste acest cadru de exploatare a resurselor unde probabil vom intalni si extractia aurului pe langa alte minerale", a declarat pentru Business24 Ionel Blanculescu, analist financiar si consultantul... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 15:00
Societatea Minvest Rosia Montana, infiintata de Guvern pentru a se ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana, va fi transferata de la ministrul delegat pentru Investitii, Dan Sova, la Ministerul Economiei, considerandu-se ca Sova "si-a incheiat misiunea" prin redactarea unei legi pe aceasta tema.
La finele lunii aprilie, Guvernul a decis, prin hotarare, infiintarea unei noi companii care sa se ocupe exclusiv de proiectul Rosia Montana si care sa functioneze doar in subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova (PSD).
Noua companie a rezultat din reorganizarea, prin divizare partiala, a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, care detine in prezent 19,3% din actiuni la societatea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), controlata de compania canadiana Gabriel Resources, si care pana la acel moment a functionat in subordinea Ministerului Economiei, condus de un ministru PNL.
In luna august, Guvernul a aprobat un proiect de lege, initiat de catre departamentul condus de Sova, care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, document aflat in prezent in dezbaterea Parlamentului.
Considerand ca ministrul Sova "si-a incheiat misiunea", prin coordonarea discutiilor dintre partea romana si investitorul canadian si a redactat si un proiect de lege care include rezultatul acestor discutii, Guvernul va transfera societatea Minvest Rosia Montana din nou... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 08:54
Beny Steinmetz, unul din principalii actionari Gabriel Resources prin firma BSG Resources pe care o controleaza, este anchetat in prezent de politia din Elevetia pentru dare de mita intr-una din afacerile pe care le detine in Guineea.
BSG Resources detine 16% din actiunile Gabriel Resources, firma care incearca sa convinga politicienii si opinia publica din Romania de oportunitatea demararii exploatarii minereului de aur la Rosia Montana.
Supranumit si "Regele diamantelor", Steinmetz este cea mai bogata persoana din Israel, iar firma sa, BSG Resources controleaza si zacamantul de minereu de fier Simandou din Guineea, unul dintre cele mai mari din lume, unde detine 51% din actiuni.
Politia din Elvetia a raspuns la cererile guvernului din Guineea care ancheteaza modul in care firma lui Steinmetz a primit licentele de exploatare a zacamantului si a descins la locuinta acestuia pentru a efectua o perchezitie, scrie Mediafax.
Politistii nu ar fi ridicat insa nicun document in urma perchezitiei, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.
Steinmetz (57 de ani) are o avere estimata la 7,4 miliarde de dolari.
Guvernul din Guineea ancheteaza modalitatea in care au fost acordate mai multe licente miniere, inclusiv pentru proiectul de la Simandou.
BSG Resources, anchetata si de autoritatile din SUA
Autoritatile americane au inceput in aprilie o investigatie privind BSG Resources, acuzata de dare de mita in schimbul obtinerii unor licente... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 12:26