Listarea Hidroelectrica nu este posibila anul acesta, ci anul anul viitor, a declarat, marti, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments si manager de Fond, Fondul Proprietatea, precizand ca o perioada mai lunga de restrictii va accentua potentialul unei amanari a listarii.
"Ne mentinem parerea ca listarea Hidroelectrica nu este posibila anul acesta, ci anul anul viitor. Compania continua sa faca pasii necesari de a alege consultanti, pentru a se pregati de IPO. Desigur, o perioada mai lunga de restrictii va accentua potentialul unei amanari a listarii. Dar, dupa cum evaluam situatia in acest moment, nu anticipam o amanare majora, mai tarziu de primul sau al doilea trimestru al anului viitor. Suntem incurajati sa vedem ca managementul companiei ia masuri pentru a atinge acest obiectiv si credem ca si actionarul majoritar, statul roman, continua sa sustina listarea companiei", a declarat Johan Meyer, in cadrul unei conferinte.
De asemenea, el a facut referire si la Ordinul care obliga companiile din energie sa prezinte planuri de investitii pe 5 ani precizand ca are sens in teorie, dar, in practica, "este extrem de dificil ca ele sa poata face planuri detaliate, intr-un timp foarte scurt si intr-un mediu atat de imprevizibil".
"Nu ne asteptam ca ele sa isi poata lua angajamente majore fata de infrastructura, de exemplu. Orice plan trebuie sa aiba obiective economice, deci trebuie sa aiba sens din perspectiva companiei si a actionarilor sai", a spus Johan Meyer. mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 17:11
Hidroelectrica a demarat procedurile de achizitie a grupurilor CEZ Romania si Enel Romania si solicita aprobarea actionarilor pentru a angaja servicii de consultanta in acest sens, potrivit convocatorului sedintei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA), care va avea loc pe 12 decembrie.
Astfel, pe ordinea de zi a sedintei se afla "informarea actionarilor cu privire la demararea actiunilor aferente procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania la nivelul S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA".
De asemenea, actionarii vor fi informati cu privire la aprobarea achizitionarii serviciilor de consultanta aferenta procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania.
Un alt punct de discutie este "aprobarea achizitionarii de catre S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA a unor servicii avocatiale de consultanta avand in vedere obiectivul societatii de a-si diversifica portofoliul de productie prin proiecte noi, atat prin transfer de business, achizitie de participatii si/sau achizitie de actiuni sau active ale grupurilor CEZ Romania si Enel Romania".
Totodata, Hidroelectrica vrea sa preia si unele active ale UCM Resita, care vor fi utilizate in activitatile de mentenanta si retehnologizare ale companiei.
In cadrul sedintei AGEA, conducerea companiei propune si acordarea de sponsorizari pentru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti,... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2019, ora 12:54
Hidroelectrica risca sa intre din nou in insolventa, din cauza unui ordin al Autoritatii de Reglementare in Energie (ANRE), care va determina producatorul hidro sa cumpere energie din piata libera, pentru a o vinde mai ieftin catre populatie, a declarat, vineri, Bogdan Badea, presedintele directoratului companiei, intr-o conferinta de profil.
Badea a precizat ca totul a plecat de la OUG 114, adoptata de Guvern in decembrie 2018, care a reintrodus piata reglementata la producatori, desi aceasta fusese complet liberalizata la 1 ianuarie 2018.
"Ne aflam intr-un moment critic. Noi suntem in Romania ordonantei 114, suntem in noiembrie si imi amintesc, nu cu bucurie, ca atunci cand a fost emisa celebra ordonanta si ordinul 10 al ANRE, Hidroelectrica a atras atentia asupra unor elemente: pretul la populatie nu va scadea. Nu a scazut. Mai mult, pe statistici veti observa o migratie din regim reglementat in regim concurential a unui TWh, ceea ce inseamna ca piata concurentiala a oferit mai multe beneficii consumatorilor finali", a spus acesta, la conferinta "Focus Energetic".
El a amintit ca, in acelasi timp, preturile pe piata concurentiala au crescut.
"Da, au crescut preturile si este un element asupra caruia Hidroelectrica a atras atentia: cand se va reveni la piata reglementata, pretul pe pietele concurentiale va creste. Avand toate aceste date - pretul la consumator nu a scazut, pe piata concurentiala a crescut - nimeni nu-si pune problema 'ce ne-am propus si unde... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 14:52
Fondul Proprietatea avertizeaza asupra consecintelor deosebit de grave pentru profitabilitatea Hidroelectrica si performanta generala a companiei care vor rezulta direct din implementarea Ordinului ANRE nr. 10/2019 ("Ordinul 10") cu privire la metodologia de stabilire a preturilor si cantitatilor de energie electrica vandute de producatori pe baza de contracte reglementate, emis de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie (ANRE).
Potrivit, Ordinului 10, Hidroelectrica, cea mai profitabila companie cu capital de stat, va purta povara pietei de energie reglementate, asadar fiind pedepsita pentru cresterea eficientei.
Ordinul 10, emis de ANRE la 1 februarie 2019, a determinat producatorul de electricitate Hidroelectrica sa supuna votului actionarilor, in Adunarea Generala a Actionarilor programata pentru 23 iulie 2019, suspendarea strategiei sale de tranzactionare a energiei electrice, adoptata anterior, cata vreme Ordinul 10 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 ("OUG 114) ale carei prevederi sunt implementate prin Ordinul 10sunt in vigoare si sa reduca pana la cel mult 35% din productia estimata pentru anul viitor cantitatea de energie electrica care poate fi contractat cu un an in avans pe pietele de electricitate centralizate administrate de catre OPCOM.
Decizia propusa a fost considerata necesara de catre managementul companiei, deoarece Ordinul 10 este neclar cu privire la cantitatea exacta de energie electrica pe care Hidroelectrica ar... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 10:22
Actionarii producatorului de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, au aprobat, intr-o sedinta ce a avut loc miercuri, acordarea unor dividende suplimentare in suma de 655 milioane de lei.
Decizia a fost luata dupa ce Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat sa vireze la buget in avans sumele sub forma de dividende neangajate in proiecte viitoare.
"Cu unanimitatea voturilor exprimate, aproba distribuirea sumei de 655 milioane lei, sub forma de dividende, in temeiul prevederilor art. II si art. III din OUG nr. 29/2017, catre actionarii societatii, proportional cu participarea acestora la capitalul social al societatii", arata un raport publicat pe site-ul companiei.
Termenul pentru plata dividendelor cuvenite actionarilor a fost stabilit la cel mult 15 zile lucratoare de la data adoptarii hotararii AGA.
Actionarul majoritar este Ministerul Energiei, cu 80,05% din capital, restul fiind detinut de Fondul Proprietatea.
Nou scandal la Hidroelectrica: Fondul Proprietatea acuza Ministerul Energiei de ilegalitati. Iata cum s-a ajuns aici
In plus, in luna iulie, Hidroelectrica a distribuit actionarilor dividende aferente profitului obtinut in anul 2016 in valoare de 1,036 miliarde lei.
Pana acum, producatorul de gaze Romgaz, controlat de Ministerul Energiei, a primit de la stat solicitarea de a distribui actionarilor suma de 750 milioane lei cu titlul de dividende.
In plus, transportatorul de titei Conpet a anuntat luni... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 15:44
Reprezentantii Fondului Proprietatea condamna masura abuziva luata de Ministerul Energiei privind eliminarea reprezentantului lor din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si anunta ca a declansat deja actiuni legale impotriva hotararii respective.
"Fondul Proprietatea isi exprima indignarea totala fata de eliminarea Oanei Truta din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la data de 31 august 2017 si considera ca actiunile intreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate si abuzive (...)
Doamna Oana Truta s-a opus pe buna dreptate numarului tot mai mare de actiuni care incalca legislatia privind guvernanta corporativa, care au fost luate de Ministerul Energiei in cadrul Hidroelectrica de la inceputul anului.
Fondul Proprietatea a declansat deja actiuni legale impotriva hotararii actionarilor care au aprobat actiunea in justitie impotriva doamnei Truta. Fondul va continua sa ia toate masurile necesare, pentru a se asigura ca principiile de guvernanta corporativa sunt respectate la Hidroelectrica si ca directorii care isi indeplinesc atributiile legale, de administrare, nu sunt destituiti fara motiv", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Razboiul dintre Ministerul Energiei si Fondul Proprietatea nu este de azi, de ieri, iar marea ingrijorare este ca miza ar fi revenirea "baietilor destepti" la butoane.
Ana Otilia Nutu, analist de politici publice in energie si infrastructura la Expert Forum, a explicat pentru Ziare.com care este situatia... mai mult
Joi, 07 Septembrie 2017, ora 12:24
Mandatul lui Remus Borza la sefia Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica expira vineri, cand Adunarea Generala a Actionarilor companiei va decide componenta unui nou Consiliu de Supraveghere.
"Voi mai fi presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica pana maine la ora 18,00. Adunarea Generala a Actionarilor va decide maine (vineri - n.r.) componenta unui nou Consiliu de Supraveghere. Eu n-o sa ma mai regasesc in noul Consiliu, pentru ca n-am mai aplicat", a declarat Remus Borza.
Intrebat care este motivul pentru care n-a mai aplicat pentru un nou mandat, el a raspuns: "Mi-ajunge un an si sase luni la Hidroelectrica. Si, oricum, nu mai este nevoie de mine. Dupa iesirea din insolventa, am mai stat cateva luni ca sa asigur tranzitia spre managementul privat, dar acum Hidroelectrica a devenit o companie solida, puternica, bancabila, care se pregateste de listare. Eu sunt specialist in restructurare si managementul companiilor aflate in criza. Mai am si alte proiecte care au nevoie de mine".
Borza a precizat ca Hidroelectrica a obtinut un profit de 763 de milioane de lei in primele zece luni ale anului si va termina acest an cu un profit de 800 de milioane de lei, record istoric pentru producatorul de energie.
Remus Borza a fost administratorul judiciar al Hidroelectrica in perioada in care compania a fost in insolventa (iunie 2012 - iunie 2013), apoi a preluat functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere. mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 17:52
Seful Directiei de Privatizari din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, este propunerea Departamentului pentru functia vacanta de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, au declarat, pentru Agerpres, surse din companie.
Dumitrascu ar putea, astfel, sa ii ia locul lui Ioan Mihaila, demis saptamana trecuta din functie, dupa ce a fost arestat pentru dare de mita.
Contactat de Agerpres, presedintele Consiliului de Supraveghere, Remus Borza, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat aceasta informatie, precizand ca Adunarea Generala a Actionarilor Hidroelectrica va decide in sedinta de saptamana viitoare cine va fi numit in locul lui Mihaila.
"Din ce stiu, domnul Dumitrascu este propus pentru functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Hidroelectrica Serv, post detinut de asemenea de domnul Mihaila", a completat Borza.
El a mai spus ca in sedinta de luni a Consiliului de Supraveghere au fost numiti doi noi directori, unul in locul lui Eugen Bradean, si el arestat pentru complicitate la dare de mita, dupa ce a propus incheierea unui contract pagubos pentru Hidroelectrica, iar celalalt, in locul lui Ovidiu Agliceru, membru in Directorat, care s-a abtinut de la vot in sedinta in care s-a discutat incheierea acelui contract.
Astfel, noii membrii ai directoratului sunt Marian Bratu, seful Departamentului de Mentenanta, si Florin Marin, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei pana in luna august.
"De asemenea,... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 07:52
Disputa intre Ministerul Economie si Franklin Templeton este complet inutila, explica avocatul Gheorghe Piperea. In cazul unei companii aflate in insolventa, Consiliul de Supraveghere nu are nicio atributie pe intreaga perioada a procedurii.
Numirea membrilor Consiliului de Supraveghere la Hidroelectrica a starnit neintelegeri intre doi actionari importanti ai companiei: Ministerul Economiei si Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea. Autoritatile amana aceasta decizie, invocand motive de securitate nationala.
De cealalta parte, FT acuza decizia MECMA, pe care o considera "un abuz de pozitie majoritara" si o "grava incalcare a principiilor de guvernanta corporativa".
"Problema nu este insa daca se aplica sau nu legislatia in materie de siguranta nationala, ci ca niciuna dintre parti nu observa ceea ce este ca un fel de barna in ochi: Hidroelectrica este societate in insolventa, ceea ce inseamna ca nu exista Consiliu de Supraveghere, nu exista directorat, nu exista AGA. Exista doar administratorul special si atat", a explicat avocatul Gheorge Piperea, pentru Business24.
Avocatul Piperea mentioneaza ca, in cazul unei companii in insolventa, Adunarea generala a actionarilor nu are autoritatea de a anumi membrii Consiliului de Supraveghere.
"Disputa este inutila pentru ca, atata vreme cat este o societate in insolventa, adunarea generala a actionarilor este practic inexistenta, nu se pronunta decat pe doua-trei lucruri: numirea sau schimbarea... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 14:20