Consortiul chinez HNA a devenit cel mai mare actionar al Deutsche Bank, controland in prezent aproape 10% din actiunile celei mai mari institutii de credit din Germania.
Pana in luna martie, principalul actionar al Deutsche Bank a fost fondul de investitii Blackrock, dar situatia s-a schimbat dupa ce consortiul controlat de magnatul Chen Feng a achizitionat un pachet de 4,8% din actiunile bancii germane, informeaza BBC.
Pentru consortiul din China, trecerea la statutul de actionar principal in cadrul unei banci international de renume este si un prim pas in satisfacerea ambitiilor de jucator pe piata financiara globala minifestate de compania de profil din cadrul conglomeratului: HNA Capital.
Interesul pentru banca germana a venit si ca urmare a situatiei financiare dificile in care se afla aceasta, conducerea Deutsche Bank incercand sa evite un eventual dezechilibru rezultat in urma amenzilor primite pe piata americana pentru conduita neloiala practicata inainte de declansarea crizei financiare din 2008.
Astfel, la inceputul acestui an, directorul executiv Deutsche Bank, John Cryan, a decis a renunte la ideea vanzarii subsidiarei Postbank si a lansat o operatiune de capitalizare prin lansarea unei noi serii de actiuni valorand 8 miliarde euro.
Momentul a fost speculat de miliardarul chinez Chen Feng, care oricum e in plin proces de consolidare a imperiului sau, numai in ultimul an nivelul achizitiilor facute de grupul HNA atingand 30 de miliarde de dolari,... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 10:53
Cele doua mari institutii financiare create cu contributia Chinei in ultimul an sunt pe punctul de a-si incepe activitatea, anunta oficialii de la Beijing.
Noua Banca de Dezvoltare (NDB), aparuta in urma parteneriatului economic dintre Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud (BRICS), ca si Banca de Investitii in Infrastructura Asiei (AIIB), o creatie proprie a Beijingului, sunt aproape de a deschide primele linii de credit, relateaza agentia Xinhua News.
Primul imprumut
NDB, creatia tarilor BRICS, ar putea acorda primul imprumut in luna aprilie a anului viitor, a apreciat vicepresedintele institutiei de credit, Vladimir Kazbekov, in cadrul unui seminar orgnizat la Beijing.
Banca a primit deja solicitari din partea clientilor de pe cele 5 piete emergente si este de asteptat ca primul imprumut sa fie directionat pentru o serie de investitii in domeniul cresterii eficientei energetice, a spus Kazbekov.
Vicepresedintele bancii a mentionat ca pana la sfarsitul acestui an, inclusiv numarul angajatilor NDB va crsste de la 20 la 100 de persoane.
NDB are sediul central la Shanghai si este privita de multi analisti ca o copie a FMI destinata sa asigure finantarea unor proiecte pe cele 5 mari piete emergente ale lumii.
Cadru legal incert
In cazul AIIB, mediul bancar international a desemnat institutia de credit deschisa de China drept o rivala a Bancii Mondiale si a Bancii de Dezvoltare a Asiei, doua institutii controlate de Washington, respectiv Tokyo.... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 10:24
Banca centrala a Chinei a apelat la rezervele valutare pentru a injecta aproape 100 de miliarde de dolari in doua dintre institutiile de credit, cu scopul de a revitaliza economia tarii. Presa locala sustine ca masura a fost dictata de guvernul de la Beijing.
48 de miliarde de dolari au fost directionate spre Banca de Dezvoltare a Chinei, in vreme ce alte 45 de miliarde au intrat in Banca de Import-Export Chineza, relateaza revista The Economic Times.
Proptele pentru economie
Analistii sustin ca masura reflecta nevoia de crestere a capitalului bancilor si de incurajare a economiei chineze.
"Sumele injectate sugereaza ca banca centrala incearca sa directioneze fondurile catre economia reala, cum ar fi exporturile si investitiile in infrastructura", apreciaza Wang Shengzu, un economist al Barclays Capital.
Economia Chinei, a doua la nivel mondial, a inregistrat o crestere de doar 7,4% in 2014, marcand prima scadere semnificativa din ultimii 25 de ani.
Nici acest an nu a debutat sub auspicii mai bune, guvernul de la Beijing prognozand o crestere economica de doar 7 procente.
Directii gresite
In incercarea de stimula economia, China a recurs, inca din noiembrie 2014, la patru ajustari consecutive ale ratei rezervelor minime obligatorii. Sumele obtinute din acest proces au fost gresit directionate, cred analistii.
"Fondurile realizate odata cu relaxarea monetara nu au intrat in economia reala. Au fost directionate catre institutii financiare si pe... mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 16:19