2018 se anunta a fi efervescent pentru bancile comerciale si extrem de provocator pentru Banca Nationala a Romaniei sau..."Vaticanul" cum i se mai spune in piata.
Recent, BNR a aprobat schimbarea actionariatului pentru Marfin precum si achizitia de catre Banca Transilvania a Bancpost dar a si respins intentia de a prelua Banca Romaneasca.
Reprezentantii celei din urma analizeaza alte optiuni strategice dupa raspunsul primit de la BNR, decizia putand fi contestata pana la 29 martie 2018.
Per ansamblu, ramane de vazut ce se poate rezolva intr-un termen scurt, in conditiile in care National Bank of Greece, care detine BROM, se afla in plin proces de restructurare stabilit cu autoritatile europene.
In acelasi timp, tot mai multe voci vorbesc despre scoaterea Bancii Romanesti, din nou, la vanzare iar Banca Transilvania si-ar putea declara, din nou, intentia de preluare, avand in vedere participarea sa la licitatie, alaturi de OTP.
Ar fi o premiera pentru Romania ca o banca sa poata asimila deodata alte doua institutii similare, specialistii din domeniu privindu-l, deja, ca pe un experiment interesant de urmarit si analizat pe termen scurt si lung.
Pe de alta parte, tot BNR urmeaza sa se pronunte in privinta achizitiei Piraeus Bank de catre unul din cele mai importante fonduri de investitii americane, JC Flowers.
Firma americana se afla la prima sa tranzactie finalizata in Romania, dupa tentativa esuata de achizitie simultana a doua banci iar Piraeus pare... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 11:30
Mediul bancar european nu da semne sa isi fi revenit dupa criza financiara care a zguduit lumea in urma cu opt ani. Numarul institutiilor de credit care se zbat sub povara greselilor trecute este prea mare, dupa cum sustin reprezentantii bancilor centrale din toata lumea.
Oficiali de top din cadrul Trezoreriei SUA, a Bancii Centrale Europene, dar si reprezentantii Fondului Monetar International privesc cu ingrijorare la modul in care subrezenia sistemului bancar european afecteaza economia regiunii, remarca Daily Sabah. Iata si vulnerabilitatile identificate:
Credite neperformante
In Italia se observa cel mai bine cum nivelul ridicat al creditelor neperformante aflate in portofoliul bancilor din "Cizma" afecteaza economia locala.
Procentul ridicat de imprumuturi neperformante pare greu de redus intr-un moment in care economia italiana pare atinsa de anemie, iar acest lucru dezvaluie un adevarat cerc vicios. Fara banii returnati de datornici, bancile italiene nu isi permit sa finanteze alte afaceri, fapt care slabeste economia Italiei si mai mult.
Eliminarea acestor credite din sistem este o adevarata munca de Sisif. Banca Monte dei Paschi incearca sa vanda cu un discount considerabil polite pentru imprumuturi de 27,7 miliarde de euro inainte de trece la recapitalizarea institutiei prin lansarea unei noi serii de actiuni in valoare de 5 miliarde de euro.
In Italia, lucrurile sunt mult mai complicate in ceea ce priveste recuperarea restantelor de la... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2016, ora 14:26
Bancile au insumat in patru din ultimii sase ani pierderi cumulate de 8 miliarde lei si in doi ani castiguri de 0,9 miliarde lei, respectiv o pierdere neta de 7,1 miliarde lei, a anuntat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, rezultand ca anul trecut pierderea totala a fost de 4,5 miliarde lei.
"Patru ani cu perderi, doi cu profit. Pierderile, in euro, inseamna 1,6 miliarde euro. Daca nu era dublata de eforturi permanente din partea bancilor, pierderea ar fi condus la o situatie de subrezire a sistemului, dar Directia Supraveghere a monitorizat permanent si a reusit sa determine aport de capital, capital ireversibil, cu care au contribuit actionarii, cei care au avut de suportat pierderile", a spus Georgescu, la audierea in Parlament a conducerii BNR privind problema francilor elvetieni, citat de Mediafax.
Oficialul BNR a aratat ca actionarii bancilor au adus capital de 1,8 miliarde euro in ultimii 4-5 ani, mai mult decat pierderea neta insumata de la inceputul crizei. La aceasta suma se adauga imprumuturi subordonate cu scadenta de peste doi ani de peste 400 de milioane euro.
"Situatia sistemului este solida, dar cu eforturi mari facute de banci, de proprietari, pentru mentinerea calitatii sectorului bancar la un nivel corespunzator. Aceste costuri au fost asumate de actionari", a spus Georgescu.
In urma cu doua saptamani, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca sistemul bancar a inregistrat dupa primele 11 luni de anul trecut o pierdere de 3,58... mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 09:56
Recentele masuri de politica monetara adoptate de BCE au redus riscurile in sistemul bancar din zona euro, dar inca este necesara o atentie sporita, a afirmat guvernatorul Bancii Centrale a Greciei (BoG), Yannis Stournaras, la o conferinta desfasurata la Atena, transmite Reuters.
Astazi avem dovada restrangerii presiunilor sistemice. Totusi, nu ar trebui sa ne complacem, ci sa fim vigilenti', a declarat Yannis Stournaras, care este si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Central Europene, potrivit Agerpres.
In opinia oficialului elen, principalele temeri sunt legate de presiunile persistente asupra profitabilitatii bancilor si de ingrijorarile privind sustenabilitatea poverii datoriei suverane.
'In acest mediu dificil, sunt necesare politici macro-prudentiale pentru a ne asigura ca institutiile financiare pot face fata inrautatirii situatiei, dar sunt de asemenea necesare initiative suplimentare pentru a evalua si monitoriza din umbra vulnerabilitatile sistemului bancar', a explicat Stournaras, fost ministru elen de Finante.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank). mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 09:33
Initiativele legislative cu impact asupra activitatii bancilor comerciale, care se afla in prezent in circuit parlamentar, insumeaza un impact de 10 miliarde de euro asupra sistemului bancar din Romania, a declarat, joi, presedintele Executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, in cadrul unui Forum pe teme economico-financiare organizat de Confindustria Romania.
"In momentul de fata sunt aproximativ 11 initiative legislative care insumeaza un impact asupra sistemului bancar din Romania de 10 miliarde de euro. Si totalul neperformantei, astazi, la nivelul sistemului bancar este de 11 miliarde de euro", a explicat Danescu.
El a precizat ca bancile sunt blamate pe nedrept in Romania, dar practica face parte dintr-un joc, valabil si la nivel european, denumit "Jocul Acuzelor". "Daca intr-o economie nu poti sa cresti numarul de locuri de munca, daca nu reusesti sa cresti veniturile cetatenilor, poate ca, dat fiind ca Europa sta cu fata la electorat, trebuie sa oferi ceva. Si daca nu poti oferi locuri de munca si venituri mai mari populatiei, poate poti sa reduci cheltuielile. Si daca poti sa reduci cheltuielile nu cu banii tai, atunci este binevenit", a mai spus reprezentantul ARB.
Danescu a facut o comparatie intre sistemul bancar romanesc si cel european, in ipoteza in care ar trebui sa convinga un investitor sa investeasca in sistemul bancar din Romania. "Nivelul activelor bancare in Europa fata de PIB este de 360%, in Romania de 64%. Deci nevoia de... mai mult
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 10:35
Sectorul bancar romanesc are o capacitate buna de a face fata unui soc moderat spre ridicat de retragere a finantarii, in eventualitatea unei agravari a conflictului din Ucraina, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare publicat, marti seara, pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei.
Documentul citat arata ca sectorul bancar din Romania dispune de resurse adecvate pentru a rezista unor posibile socuri, aspect sustinut de imbunatatirea ratei fondurilor proprii totale (la 17% in iunie 2014 fata de 15% in decembrie 2012) si de ameliorarea indicatorului prudential de lichiditate (1,6 in iulie 2014 fata de 1,4 in decembrie 2012), potrivit Agerpres.
"Conform rezultatelor exercitiului de testare la stres a lichiditatii din perspectiva macroprudentiala, sectorul bancar are o capacitate buna de a face fata unui soc moderat spre ridicat de retragere a finantarii, principala provocare fiind capacitatea bancilor de atragere de resurse suplimentare prin vanzarea de active, in contextul imbunatatirii situatiei lichiditatii sectorului bancar romanesc. In plus, sectorul bancar din Romania dispune de resurse adecvate pentru a rezista unor posibile socuri, aspect sustinut de imbunatatirea ratei fondurilor proprii totale (la 17% in iunie 2014 fata de 15% in decembrie 2012), cat si de ameliorarea indicatorului prudential de lichiditate (1,6 in iulie 2014 fata de 1,4 in decembrie 2012)', se precizeaza in Raportul BNR.
Ucraina nu va afecta sectorul bancar romanesc
Potrivit... mai mult
Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 09:10
Riscul de credit este perceput de bancherii romani drept principala amenintare pentru sistemul bancar local, lista ingrijorarilor fiind completata de riscul macroeconomic si de cel al instrumentelor financiare derivate, potrivit sondajului PwC si CSFI Romania Banking Banana Skins.
"Pe masura ce rata creditelor neperformante continua sa creasca, ajungand la peste 22% in primul trimestru din 2014, multi bancheri romani sunt preocupati de calitatea portofoliului lor de credite, precum si de disponibilitatea capitalului, de vreme ce institutiile de credit pot fi nevoite sa ceara actionarilor infuzii de capital pentru a se conforma cu normele prudentiale ale Bancii Nationale a Romaniei", a declarat Paul Facer, partener si liderul echipei de servicii de audit pentru sectorul financiar din cadrul PwC Romania, potrivit Mediafax.
La randul sau, Diana Coroaba, partener si liderul echipei de servicii de consultanta fiscala pentru sectorul financiar al PwC Romania, spune ca bancile romanesti au trecut prin procese ample de reorganizare in ultimii ani, bancherii fiind preocupati de eficienta managementului schimbarii si de impactul pe care aceste schimbari il vor avea asupra organizatiilor lor in viitor.
"Este clar ca in mediul post-criza, practicile de afaceri obisnuite nu mai sunt o strategie sanatoasa de crestere pentru bancile romanesti care trebuie sa-si ajusteze guvernanta corporativa, practicile de vanzari si de afaceri, precum si sa-si redimensioneze echipele si sa le... mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 12:21
Dupa mai bine de sase luni de discutii, statele membre ale Uniunii Europene si Parlamentul European au ajuns la un consens asupra modalitatilor de salvare a bancilor cu probleme, aplicabile de la 1 ianuarie 2016. Insa aceste masuri pot avea urmari negative pe piata.
Noile reguli presupun ca actionarii, detinatorii de obligatiuni si unii deponenti sa fie fortati sa contribuie la reorganizarea sau lichidarea bancilor cu probleme financiare grave. Depozitele asigurate pana in limita de 100.000 de euro sunt insa exceptate.
"Este o politica de incredere in costurile crizei si a bancilor care pana acum au fost protejate si nu au avut nimic de platit. Sunt masuri care nu au neaprat numai efecte pozitive, ci si efecte negative" a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.
Cazul din Cipru a demonstrat in mod clar necesitatea pentru proceduri care sa ofere garantia ca intai actionari, apoi detinatori de titluri si abia in ultimul rand deponentii au de suferit.
Astfel, actionarii, detinatorii de obligatiuni si o parte a deponentilor trebuie sa contribuie cu echivalentul a 8% din pasive inainte ca fondurile de lichidare sa fie folosite, insa statele pot lua decizia de a proteja anumiti creditori daca primesc acordul Bruxelles-ului, potrivit RomaniaTV.
Dupa implementarea pragului de 8%, interventia statelor din fondurile de lichidare este limitata la 5% din pasive si este conditionata de aprobarea UE.
Regulile convenite pot avea consecinte neplacute... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 16:20
Initiativa legislativa care prevedea posibilitatea bancilor de a impune societatilor debitoare transformarea creantelor in actiuni, fara acordarea dreptului de preferinta asociatiilor debitoare a fost respins.
Proiectul de lege supus dezbaterii, mai prevedea, printre altele, si posibilitatea excluderii din societate a asociatului care obstructioneaza actiunile si initiativele actionarului majoritar.
Respins cu vot masiv
Din totalul de 27 de membri ai Comisiei juridice, de disciplina si imunitati au fost
prezenti la dezbateri 20 deputati, iar din numarul total de 29 de membri ai Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare au participat la dezbateri 28 deputati.
In urma examinarii initiativei legislative si a opiniilor exprimate de catre membrii
celor doua Comisii s-a hotarat, cu majoritate de voturi (2 abtineri), sa se mentina
raportul initial din data de 24 septembrie 2012 prin care s-a propus plenului Camerei
Deputatilor respingerea proiectului de Lege pentru completarea Legii nr.31/1990 privind
societatile comerciale, pentru motivele aratate in raportul initial. mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 09:57