Romania este tara cu cei mai mult proprietari din Europa, ceea ce pare sa demonstreze ca toata lumea isi doreste sa detina un apartament sau o casa.
Piata imobiliara se afla intr-o continua dezvoltare in tara noastra, ceea ce inseamna ca in ultimii ani a crescut considerabil cererea pentru mai multe servicii.
Regulile sunt stricte, iar intabularea e una dintre cele mai importante, capitol la care intervine EuroSurvey. Cei care apeleaza la intabulare casa prin eurosurvey se vor bucura de mai multe avantaje importante, asa ca iata cateva dintre ele.
Totusi, ce reprezinta acesti termeni? In primul rand, cadastrul reprezinta un ansamblu de proceduri prin care sunt identificate, masurate, descrise si identificate diferite imobile, de la apartamente si case pana la terenuri.
Acestea sunt inscrise in documente cadastrale si reprezentate prin harti si planuri de specialitate. Cartea Funciara este carea care cuprinde orice informatie care face referire la o astfel de proprietate si poate fi vazuta ca o baza de date completa.
E bine de stiut si faptul ca intabularea si cadastrul sunt operatiuni care nu pot fi facute separat, iar toate documentele sunt inscrise automat in Cartea Funciara.
Cu o bogata experienta in domeniu, cei de la EuroSurvey prezinta care sunt cateva dintre cele mai comune situatii in care e nevoie de serviciile oferite, alaturi de intabularea casei.
Pentru inceput e nevoie atunci cand se fac pregatirile pentru orice tip de proiect imobiliar,... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 09:09
Premierul Mihai Tudose a anuntat ca a ordonat un control pentru a stabili cum a ajuns Banca Nationala in posesia Arenelor BNR.
Acesta sustine ca Banca Nationala nu a preluat complexul sportiv de la vreun minister si ca nimeni nu detine acte in acest sens.
"Am constatat ca Arenele BNR, pe care evident ca BNR le-a primit mostenire de la mama BNR-ului, ca le-a luat de undeva, nu le-a luat de la minister... Undeva prin negura istoriei se pare ca nu are nimeni nicio hartie si ca Arenele au venit la pachet cu nu stiu ce cladire. Am rugat pe cineva sa cerceteze. Am inteles ca sunt la vanzare, ca aveau un pret de 30 si ceva de milioane, lucru care pe mine m-a suit pe pereti. Mi se pare o crima ce se intampla!", a spus Tudose la Antena 3.
Declaratia premierului vine sa contrazica un comunicat oficial al BNR, care sustinea contrariul.
Banca Nationala sustinea in data de 21 august ca a cumparat terenul pe care se afla arenele in anul 1946, iar constructiile au fost preluate tot prin cumparare in 1991.
"Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobandit printr-un act de vanzare-cumparare de la Societatea de Dare la Semn Bucuresti. Arena Centrala de tenis, impreuna cu alte constructii amenajate pe terenul BNR, a fost preluata in proprietate de catre BNR, cu plata, in anul 1991, de la Ministerul Tineretului si Sportului", se arata in comunicatul BNR.
Banca Nationala a mai precizat ca inca din 2014 a demarat demersuri pe langa... mai mult
Luni, 09 Octombrie 2017, ora 23:31
Legea 31/1990 actualizata, privind societatile comerciale vorbeste despre mai multe tipuri de firme, dar pentru ca cea mai des intalnita forma de organizare a unei activitati este SRL-ul (adica Societate cu Raspundere Limitata) va vom prezenta care sunt actele si pasii necesari pentru infiintarea unui SRL.
Pentru majoritatea intreprinzatorilor din Romania, infiintarea unui SRL reprezinta primul pas in lumea afacerilor, de cele mai multe ori, reprezentand si prima lor societate comerciala.
Acum infiintarea unei firme de tip SRL in 2014 se poate realiza in 3 zile lucratoare de la depunerea dosarului la Registrul Comertului din aria careia se afla sediul social al firmei.
Pasii de urmat pentru infiintarea unui SRL sunt urmatorii:
1. Alegerea si rezervarea denumirii firmei. Rezervarea numelui firmei se va face la Registrul Comertului, iar pentru a nu pierde prea mult timp, pregatiti cel putin 3 denumiri pe care le puteti trece in Cererea de verificare a disponibilitatii denumirii firmei si a rezervarii acesteia si achitati taxa pentru aceasta procedura in valoare de 72 de lei.
2. Stabilirea obiectului principal de activitate si a celor secundare, conform clasificarii societatilor comerciale functie de codul CAEN.
3. Depunerea capitalului social. Capitalul social se depune la banca intr-un cont special de "capital social" pentru care bancile de regula au formulare speciale, iar angajatii bancii ar trebui sa stie sa va indrume cu privire la acesta. Capitalul... mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 09:07
Multe familii isi doresc locuinta lor, iar numarul celor care merg frecvent la vizionari, s-a inmultit in ultimii trei ani. Majoritatea acestor persoane recunosc faptul ca nu s-au hotarat sa cumpere datorita pretului cerut de vanzator si reclama ca de cate ori s-au hotarat asupra unui imobil, s-au lovit de probleme in actele imobilului sau de finantare.
Realitatea este ca fondul locativ scos la vanzare ramane acelasi disponibil pe parcursul anului 2011, putine proiecte imobiliare noi fiind demarate in ultima perioada. Pe de alta parte, specialistii in imobiliare sunt de parere ca preturile pe segmentul rezidential stagneaza de aproximativ 12 luni. La ce sa fim atenti totusi daca vrem sa cumparam o casa in 2012?
In primul rand trebuie sa pornesti de la a-ti fixa asteptari realiste. Intr-o piata sensibila, pe care confuzia si neincrederea inca exista, in care gasesti oferte cu preturi la extreme, este foarte important sa stii ce cauti si sa te informezi corect. In plus, sprijinul specializat si de incredere este cu atat mai important in acest context.
In plus, 2012 este o perioada buna sa faci achizitii imobiliare, avand in vedere faptul ca preturile au scazut dramatic, cu peste 35% in perioada 2008 - martie 2011, iar creditele ipotecare s-au ieftinit foarte mult anul acesta, ajungand la valorile din 2007.
Pentru anul 2012, specialistii TopEstate.ro nu asteapta ca preturile apartamentelor si vilelor sa scada semnificativ, ci probabil vor avea loc variatii... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 08:55
Tribunalul Bucuresti a decis anularea unei hotarari AGA Fondului Proprietatea (FP) din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul pentru ca ulterior compania Franklin Templeton sa fie numita administrator al FP, decizie care poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.
"Prin hotararea pronuntata in data de 21 decembrie 2011, Tribunalul Bucuresti a admis in parte cererea formulata de reclamanta Ioana Sfiraiala, de constatare a nulitatii absolute a hotararii 1 din 6 septembrie 2010 a Adunarii Generale Extraordinare ale Actionarilor (AGEA) a Fondului Proprietatea, prin care au fost schimbate actele constitutive si a fost ales ca administrator unic Franklin Templeton Investment Management Limited Londra - Sucursala din Romania, impreuna cu noua conducere a Fondului", au declarat, joi, surse din magistratura.
Hotararea Tribunalului poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti
Prin decizia 1 a AGA din 6 septembrie 2010 de la Fondul Proprietatea, actionarii au aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere si Directorat la societate de administrare a investitiilor.
Prin decizia Tribunalului Bucuresti, practic, din data de 21 decembrie 2011, Fondul Proprietatea revine la vechiul statut, iar administrator al societatii este din nou Ionut Popescu, afirma sursele citate.
Avocata Ioana Sfiraiala, actionar al Fondului Proprietatea, a contestat in octombrie 2010 in... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 15:56
Societatea Fondul Proprietatea solicita Camerei Deputatilor sa fie de acord cu urgentarea procedurilor de admitere la tranzactionare pe BVB a companiilor din portofoliul Fondului in care statul roman e actionar majoritar, precizand ca termenul limita ar trebui sa fie 31 decembrie 2012.S.C. Fondul Proprietatea a transmis Camerei Deputatilor o scrisoare prin care solicita deputatilor sa admita cererea de reexaminare a presedintelui Basescu in cazul Legii de modificare a Legii privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei. In cererea de reexaminre, seful statului solicita scurtarea termenului limita pana la care Fondul sa fie admis la tranzactionare de la 31 decembrie 2014, la 31 decembrie 2012.Conform Fondului Proprietatea, scurtarea acestui termen este esentiala pentru succesul acestei institutii ca mijloc de despagubire a proprietarilor care si-au pierdut proprietatile confiscate in mod abuziv in perioada comunista."Admiterea la tranzactionare in cel mai scurt timp a companiilor in care statul roman si Fondul Proprietatea sunt actionari va contribui la cresterea pretului actiunilor Fondului oferind statului roman resursele necesare pentru acoperirea cererilor de despagubire pentru cat mai multi fosti proprietari deposedati abuziv in periada comunista", se arata in scrisoare.Potrivit institutiei, performantele financiare ale Fondului Proprietatea si pretul actiunilor la care se tranzactioneaza actiunile Fondului se afla intr-o directa legatura cu performantele... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 13:44
Franklin Templeton Investment Management, sucursala Bucuresti, in calitate de administrator unic si societate de administrare a Fondului, anunta ca, la data de 23 august 2011, FP are un capital social subscris de 13.778.392.208 lei si un capital social varsat de de 13.405.864.536 lei, transmite NewsIn."Diminuarea capitalului social varsat a intervenit ca urmare a faptului ca Statul Roman (reprezentat de Ministerul Finantelor Publice in calitatea sa de actionar al Fondului) nu a efectuat aportul in natura cu toate actiunile mentionate in actele normative in vigoare detinute de acesta la urmatoarele societati comerciale: Electromecanica Ploiesti, Compania Nationala Romarm, filiala Uzina Mecanica Bucuresti si la Societatea Nationala Nuclearelectrica", se arata intr-un comunicat.In acest sens, Fondul Proprietatea a constatat ca valoarea capitalului social subscris este de 13.778.392.208 lei, iar valoarea capitalului varsat este de 13.405.864.536 lei.
Potrivit reprezentantilor FP, acest lucru se bazeaza pe faptul ca Statul Roman nu a transferat Fondului urmatoarele: a) 11.705.864 actiuni, acestea avand o valoare nominala de 11.705.864 RON, astfel cum s-a constatat prin Decizia emisa de Administratorul Unic al Fondului sub nr. 34/23.08.2011 (raportat la Electromecanica Ploiesti), b) 20.024.890 actiuni, reprezentand 20.024.890 RON din capitalul social al societatii, astfel cum s-a constatat prin Decizia emisa de Administratorul Unic al Fondului sub nr. 35/23.08.2011 (raportat la... mai mult
Joi, 25 August 2011, ora 16:51
Un roman intarzie chiar si 80 de zile din cauza birocratiei din institutiile statului si din structurile financiar-bancare in procesul de achizitionare a unei locuinte, conform NewsIn.Cel mai scurt interval, de minim sapte zile, este necesar doar pentru tranzactiile realizate cu banii jos, reiese dintr-un raport al companiei Be Igloo, care activeaza in sectorul rezidential.
"Achizitia unei locuinte cu banii jos necesita, in general, un interval de timp cuprins intre sapte si zece zile, tocmai pentru ca aceasta nu presupune contactul cu institutii financiare sau cu structuri ale statului. La polul opus se afla tranzactiile realizate prin intermediul programului Prima Casa, cu un interval care poate ajunge pana la 80 de zile", se arata intr-un raport transmis luni de Be Igloo, companie specializata in sectorul rezidential. Potrivit oficialilor companiei, cand un client cumpara cu banii jos, semnarea contractului de vanzare - cumparare are loc in 7-10 zile de la luarea deciziei de achizitie, timp in care sunt pregatite toate actele necesare. In acest caz, dupa negocierea conditiilor contractuale, vanzatorul trebuie sa scoata extrase de carte funciara pentru autentificare de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), certificatul fiscal de la Administratia Financiara si adeverinta de la Asociatia de Proprietari.Totodata, perioada de achizitie a unei locuinte printr-un credit imobiliar creste la doua la sase saptamani, fiind necesara parcurgerea mai multor pasi.... mai mult
Luni, 06 Iunie 2011, ora 12:39
Ne intalnim cu birocratia mioritica orice am face, inca cand vine vorba de constructia unei case drumurile la ghisee par sa nu se mai termine. Pentru a va usura putin "chinul", dar si a va pregati pentru ce va asteapta daca vreti sa va construiti o casa, Casa de avocatura Coltuc a intocmit o lista cu toate informatiile pe care trebuie sa le aveti cand porniti la un asemenea drum. Proceduri se aplica indiferent ca in calitate de constructor se afla o persoana fizica sau juridica.1. Cartea TehnicaCartea Tehnica este primul act al unei constructii. Intocmirea ei intra in sarcina proprietarului si a proiectantului. Cartea tehnica reprezinta ansamblul documentatiilor tehnice referitoare la proiectarea, executia, receptia si urmarirea comportarii in exploatare a constructiei si instalatiilor aferente acesteia.Aceasta mai poate cuprinde Fisa de date sintetice - contine numele proiectantului, verificatorilor atestati pentru proiect, numele executantului - inclusiv al sefului de santier si al dirigintelui, numele expertilor tehnici, numele celor din comisiile de receptie, precum si datele de incepere a lucrarilor si aprobarii receptiilor.2. Documentatia privind executia lucrarilor, inclusiv autorizatiile de executie a constructieiAutorizatia de construire; procesul verbal de predare/primire a cladirii; procesele-verbale de receptie pe categorii de lucrari; certificatele de calitate pentru conformitatea calitatii lucrarilor si materialelor folosite; condica de betoane unde se... mai mult
Luni, 06 Septembrie 2010, ora 09:07