Gelu Diaconu, fost sef ANAF in perioada 2013-2016, anunta ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) a clasat plangerea sa impotriva procurorului DNA Doru Tulus si a unui specialist din DNA.
Diaconu a fost fortat sa paraseasca functia de la ANAF dupa ce a fost pus sub acuzare de DNA in 2016, in dosarul "Partida Romilor". Ulterior, ancheta a fost clasata. Fostul sef ANAF anunta si ca se va adresa mai departe justitiei, chiar si CEDO daca este nevoie.
Postarea lui Gelu Diaconu
Patru asociatii respectabile ale magistratilor reactioneaza intr-un comunicat fata de refuzul DNA de a-si asuma abuzurile din anii anteriori. Opinia acestor asociatii este prilejuita de controversa publica iscata pe subiectul desfiintarii SIIJ.
Citez din acest comunicat:
"Dincolo de statisticile triumfaliste ale DNA, toate dosarele cu magistrati soldate cu clasari ori achitari au afectat nu doar viata si cariera acestora, ci au adus grave prejudicii de imagine Justitiei, scazand dramatic increderea oamenilor in justitie. Nicio analiza concreta si obiectiva a vreunui astfel de caz in care acuzatiile DNA s-au soldat cu esec nu a fost adus la cunostinta opiniei publice de catre DNA, pentru a demonstra ca institutia isi intelege menirea (...).
Niciunul dintre procurorii care au efectuat actele de urmarire penala (sau alti specialisti din DNA, as adauga eu!!) in acele cazuri nu a raspuns in nici un fel pentru esecuri (...)".
Coincidenta face ca tocmai ce am primit... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 09:56
Hoyt Yee, un oficial important din Departamentul de Stat al SUA, a fost miercuri in Romania si a subliniat, din nou, punctul de vedere al americanilor: autoritatile de la Bucuresti trebuie sa continue sa combata activ coruptia.
Hoyt Yee este adjunctul asistentului secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia.
Acesta s-a intalnit cu secretarul de stat pentru afaceri regionale, Dan Neculaescu, informeaza MAE intr-un comunicat remis Ziare.com.
"Cu prilejul intrevederii au fost abordate si recentele evolutii interne din Romania. Partea americana a subliniat importanta continuarii eforturilor autoritatilor romane in ce priveste combaterea coruptiei.
Partea romana a reiterat angajamentul Romaniei pentru consolidarea statului de drept si continuarea luptei anticoruptie, evocand intrevederile recente avute pe aceasta tema de prim-ministrul si ministrul de Externe ai Romaniei cu inalti oficiali europeni", precizeaza MAE.
Amintim ca, imediat dupa adoptarea controversatei ordonante 13, Departamentul de Stat al SUA a sustinut ca aceasta submineaza statul de drept.
"Statele Unite sunt profund ingrijorate de masurile recente adoptate de Guvernul Romaniei care submineaza statul de drept si slabesc responsabilitatea in cazul infractiunilor financiare si actelor de coruptie", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner, pe 2 februarie.
Mark Toner a mai spus ca sunt in joc credibilitatea externa a Romaniei si atractivitatea tarii noastre... mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 07:00
Romania si-a imbunatatit cadrul legal si capacitatea de a ingheta si confisca averile ilicite, insa autoritatile abilitate trebuie sa desfasoare, in maniera proactiva, anchete financiare simultan cu investigarea faptelor penale prin care se genereaza venituri ilegale, releva raportul elaborat de Comitetul de experti privind evaluarea masurilor de combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului al Consiliului Europei (MONEYVAL) si publicat marti la Strasbourg.
Documentul de peste 400 de pagini, care analizeaza situatia la momentul celei de-a patra vizite de evaluare in Romania, efectuata de expertii MONEYVAL in perioada 27 mai - 1 iunie 2013, arata ca in tara noastra a sporit numarul de investigatii, puneri sub acuzare si condamnari pentru infractiunile din sfera spalarii banilor. Totusi, sunt necesare masuri suplimentare pentru a solutiona deficientele structurale referitoare la procesele judiciare si la consolidarea legii.
Potrivit Biroului Procurorului General al Romaniei, riscul manifestarii fenomenului spalarii banilor este ridicat intrucat nivelul averilor ilicite generat in Romania este semnificativ, ajungand la o proportie substantiala din PIB. Se estimeaza ca in aproximativ 80% dintre cazurile de generare a averilor ilicite sunt implicate grupuri organizate, ceea ce creste probabilitatea ca spalarea banilor sa ia forma unor activitati sistematice.
Numarul cazurilor de evaziune fiscala in 2012 a scazut
Conform estimarilor Comisiei Europene, in... mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 11:19
Majoritatea respondentilor din Romania contesta existenta mitei si a coruptiei in apropierea afacerilor pe care le desfasoara, releva rezultatele unui studiu realizat de Ernst & Young.
Peste 60% dintre respondentii din Romania sunt de parere ca practicile de coruptie sunt intalnite pe scara larga in Romania, dar numai un procent de 17% considera ca firmele locale isi supraevalueaza rezultatele din situatiile financiare si doar 1% recunosc faptul ca firmele lor sunt angajate in astfel de practici, cum ar fi supraevaluarea veniturilor si subevaluarea costurilor in vederea atingerii obiectivelor pe termen scurt si respectarea bugetului.
Mita nu ajuta la supravietuirea companiei
Dintre romanii chestionati, doar 19% au indicat ca in sectorul in care firma lor isi desfasoara activitatea, mita este o practica des intalnita pentru a castiga contracte, comparativ cu o rata de raspuns de 37% inregistrata in Europa de Est.
Aceasta afirmatie a fost sustinuta si de cei 59% dintre respondentii romani, care considera ca oferirea de cadouri, bani sau alte atentii pentru a castiga sau mentine o afacere nu poate fi justificata pentru a ajuta o companie sa supravietuiasca, nici macar in situatia unei recesiuni economice.
Studiul mai arata ca majoritatea respondentilor percep coruptia ca pe un fenomen raspandit pe scara larga in tarile lor, dar cand vine vorba despre existenta acestui fenomen in cadrul sectorului de afaceri in care firmele lor activeaza, perceptia lor se... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 12:38