Premierul Victor Ponta a asigurat miercuri, din nou, ca Romania nu va ratifica ACTA, decat dupa ce se vor face modificarile necesare care sa garanteze libertatea si garantarea drepturilor private.
"Incerc cu aceasta ocazie sa-mi tin un angajament pe care il ceream Guvernului Romaniei atunci cand nu ma aflam in aceasta functie si anume de a anunta ca din punctul meu de vedere Romania nu poate sa ratifice un acord asa cum este ACTA decat in momentul in care acesta va suferi modificarile care sa garanteze libertatea si garantarea drepturilor private ale fiecaruia dintre noi", a spus Ponta, prezent la RoNewMedia.
Ulterior, premierul a explicat ca decizia nu tine doar de faptul ca este el defavorabil ACTA. "Nu ca nu sunt de acord, nu am fost nici cand eram in opozitie si vroiam sa confirm faptul ca acum cand sunt la guvernare, nu, nu sunt de acord si dupa cum stiti in Parlamentul European grupul social-democrat, grupul liberal si grupul verzilor sunt impotriva adoptarii, grupul popular sunt pentru, dar din fericire iata ca si in Parlamentul European ca si in Parlamentul romanesc, nu mai sunt in majoritate, asa incat fara acordul Parlamentului European, nici vorba de ratificare", a explicat el.
Intrebat in ce conditii va ratifica totusi Romania ACTA, Ponta a precizat din nou conditiile din PE. "Daca Parlamentul European va ratifica, va repet, Parlamentul n-o va face pentru ca grupurile politice carora apartin si PSD si PNL si Verzii sunt impotriva, probabil ca solutia... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 21:01
Executivul a decis in sedinta de joi sa amane procesul de ratificare a Acordului comercial de combatere a marfurilor contrafacute pana cand Curtea Europeana de Justitie il va termina de analizat, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Dan Suciu a explicat ca hotararea a fost luata tinandu-se cont ca sunt state care deja au suspendat acest acord, dar si de faptul ca deja Comisia Europeana s-a adresat Curtii de Justitie pentru o evaluare a Acordului.
Romania nu este singurul stat care opreste ratificarea ACTA, gestul fiind deja facut de Bulgaria, Polonia, Austria.
Comisia Europeana a anuntat miercuri ca va consulta Curtea Europeana de Justitie pentru a stabili daca ACTA incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.
"Intentionam sa cerem opinia celei mai mari instante europene pentru a vedea daca ACTA este sau nu compatibila cu drepturile si libertatile fundamentale ale UE, precum libertatea de exprimare, informare, protectia datelor si dreptul la proprietate intelectuala", a declarat miercuri Karel De Gucht, comisarul european pentru comert.
Karel de Gucht a mai precizat ca la nivelul institutiilor europene nu exista dubii in acest sens, dar este nevoie ca o instanta independenta sa se propunte asupra legalitatii acestui acord.
Negociat intre Uniunea Europeana, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia, ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) vizeaza lupta impotriva contrafacerii in... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 19:50
Adoptarea Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) ar putea duce la decimarea companiilor mici, care se bazeaza pe continut descarcat gratuit de pe internet. Varujan Pambuccian si Dan Matei Agathon avertizeaza asupra pericolelor implicate de ACTA.
Daca pana acum descarcarea de pe internet era in principiu gratuita, iar micii intreprinzatori isi puteau dezvolta afacerea fara investitii majore, odata cu ACTA ei ar trebui sa plateasca pentru fiecare document sau program. Muzica, filmele, cartile si alte creatii culturale care pot fi descarcate de pe internet acum vor deveni contrafaceri si vor fi condamnate ca atare.
Vrei sa treci granita cu un laptop sau un MP3 player? Va trebui sa dai socoteala de unde ai muzica din playlist, filmele si alte documente sau chiar de unde ai sistemul de operare din laptop. Iar la un raspuns de genul "le-am descarcat de pe net, ca erau gratis" risti sanctiuni dintre cele mai aspre, se arata intr-un studiu al companiei Golden Mind&Spirit, fondata de Dan Matei Agathon.
Varujan Pambuccian: ACTA are doua pericole majore
Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, spune ca ACTA implica doua pericole majore: abuzuri si intruziune in viata privata.
Primul pericol implicat de ACTA tine de abuzurile pe care companiile mari il pot face impotriva companiilor mici.
Varujan Pambuccian a exemplificat prin aparitia retelelor de cartier, in 2004, un "abuz parat cu... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 13:13
Zeci de mii de persoane au manifestat sambata in toata Europa, denuntand influentele negative pe care acordul ACTA impotriva contrafacerii le-ar avea asupra internetului.
Majoritatea tineri, unii purtand masca in alb-negru cu surasul sarcastic al lui Guy Fawkes - un activist britanic din secolul al XVII-lea - devenit simbolul activistilor, denuntatorii ACTA au defilat pasnic in marile orase europene.
In Germania, unde temperaturile erau cuprinse intre -20 si 0 grade Celsius in pofida razelor soarelui, s-au adunat cei mai multi manifestanti. 16.000 de persoane au manifestat la Munchen, 10.000 la Berlin, 5.000 la Hamburg (nord), 4.000 la Dortmund (vest) si cate 3.000 la Frankfurt (centru) si Dresda (est), potrivit organizatorilor si politiei.
In Romania, cateva mii de persoane au participat la mitinguri in diferite orase din tara, in pofida ninsorilor si temperaturilor de sub -10 grade Celsius. "Ploua, ninge, noi invingem", au scandat ei in Piata Universitatii din Bucuresti.
Acest acord, semnat de 22 de tari ale Uniunii Europene (UE) la sfarsitul lui ianuarie, creeaza norme internationale pentru protejarea proprietatii intelectuale si a drepturilor de autor si este destinat luptei impotriva contrafacerii in general. El este prezentat de opozantii sai ca o potentiala atingere grava la adresa libertatii de exprimare si a drepturilor utilizatorilor Internetului.
Incercand sa demonteze acuzatiile de lipsa de transparenta formulate de opozanti, Comisia Europeana... mai mult
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 10:00
Razvan Mustea, candidatul pentru fotoliul Comunicatiilor, a declarat, miercuri, la audierile de la Parlament ca exista suspiciuni privitoare la ACTA, precizand in acest sens ca se vor demara consultari cu societatea civila pe aceasta tema.
"In ceea ce priveste ACTA, am sa fac o precizare, eu nu voi avea o pozitie oficiala referitoare la acest document si voi avea o pozitie personala, pentru ca deocamdata sunt doar un candidat la functia de ministru, deocamdata cabinetul nu a fost validat prin votul Parlamentului".
"ACTA este un acord comercial. Ca si parere personala pot sa va spun ca am studiat acest document si consider ca exista intr-adevar o ambiguitate a textului care permite suspiciuni privind eventuale abuzuri care pot fi comise de autoritatile statului. Obiectivele acestui document sunt unele extrem de importante si anume combaterea contrafacerii", a declarat Mustea la finalul audierilor din comisiile de specialitate.
Tot referitor la ACTA a spus ca "toate aceste lucruri trebuie facute cu respectarea drepturilor individuale ale fiecarui consumator si ale fiecarui utilizator de internet".
"Probabil vom avea discutii in cadrul cabinetului pe aceasta tema. Din punct de vedere procedural aceast document trebuie sa fie ratificat de catre PE, dupa care, daca va fi ratificat, el trabuie transpus in legislatia nationala. Vom demara consultari cu societatea civila, cu ultilizatorii de internet care au ridicat probleme vizavi de acest document si cu siguranta... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 17:38
Romania nu a participat la dezbaterile publice lansate de Comisia Europeana privind proiectul ACTA, atitudine ce reflecta nivelul scazut al dezbaterilor pe afaceri europene, a declarat joi ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.
"Trebuie sa-mi exprim inca o data regretul ca, din pacate, afacerile europene, care, de fapt, sunt din ce in ce mai mult afaceri interne ale Romaniei, sunt foarte putin dezbatute, sunt foarte putin cunoscute. Si rezultatele se resimt. Se resimt in performanta pe care o are Romania ca stat membru al UE".
"E suficient doar sa ne uitam la ultimul exemplu, cel legat de acordul ACTA, ca sa intelegem cat de scazut e nivelul dezbaterii in aceasta chestiune. Comisia Europeana a organizat patru sesiuni de consultare publica, pentru ca domeniul comertului este un domeniu exclusiv de competente comunitare. Au fost patru consultari publice. Din ce stiu eu reactiile din tara au fost practic zero", a afirmat Leonard Orban.
"Pot sa va dau nenumarate alte exemple", a mai spus Orban, adaugand ca si in ceea ce priveste dezbaterile privind Politica Agricola Comuna reactiile autoritatilor romane lasa de dorit.
Ministrul afacerilor europene a mai mentionat nivelul scazut de pregatire al celor care lucreaza in domeniul afacerilor europene in administratia publica.
"Facand o comparatie cu ce s-a intamplat inainte de momentul aderarii, din motive obiective, dar si subiective, as putea spune ca nu s-a imbunatatit calitatea celor care lucreaza in... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 15:02
Semnarea de catre Romania a Acordului multilateral antipiraterie - ACTA nu echivaleaza cu intrarea sa in vigoare, a precizat luni purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
"Semnarea de catre Romania a acestui acord nu echivaleaza cu intrarea sa in vigoare, este doar o etapa, acordul va intra in vigoare in Romania dupa ce vor fi parcurse mai multe etape procedurale. Cronologic, trebuie ca Parlamentul European sa-si dea avizul conform, acest lucru estimam ca se va intampla undeva in vara, dupa aceea vor incepe si procedurile de ratificare a acestui acord in parlamentele nationale", a declarat luni, la Palatul Victoria, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 19:51
Premierul Boc a spus sambata ca nu detine momentan informatii despre conditiile in care Romania a adoptat Acordul comercial impotriva bunurilor contrafacute (ACTA).
La finalul comandamentului de iarna de la MAI, Boc a fost interpelat de o jurnalista, care i-a spus despre "discutiile aprinse" despre modul in care ACTA a fost asumat de Romania. "Sunt acuzatii ca Guvernul a negociat, a aprobat acest tratat fara dezbatere publica", i-a spus jurnalista lui Boc.
"Nu am datele sa ma pot pronunta in acest moment cu privire la intrebarea dvs, nu am o asemenea informatie", a replicat premierul.
Joi, 22 de state membre UE, inclusiv Romania, au semnat acordul. Pe langa aceste tari, acordul a mai fost semnat de Marea Britanie, SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore si Coreea de Sud.
Raportorul Parlamentului European pentru acordul comercial antipiraterie informatica ACTA, Kader Arif, a demisionat vineri, denuntand manevre de culise ale oficialilor care pregatesc tratatul, relateaza BBC News. Decizia lui Arif de a demisiona intervine in urma protestelor din Polonia, unde mii de manifestanti au iesit in strada dupa semnarea acordului.
Arif a criticat eforturile de a impune masurile prevazute in documente inainte de discutii. "Condamn intregul proces care a dus la semnarea acestui acord: nicio consultare cu societatea civila, lipsa de transparenta de la inceputul negocierilor, intarzieri repetate ale semnarii textului fara sa fie oferita nicio... mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 13:33
Grupul Anonymous a adresat, vineri, un al doilea mesaj de romanilor, pe fondul protestelor care afecteaza tara de doua saptamani, atragand atentia asupra legii ACTA care, potrivit hackerilor, va limita libertatea de exprimare si va fi primul pas catre dictatura pe Internet.
Mediafax prezinta un mesaj video postat pe YouTube care se adreseaza romanilor si este semnat de grupul de hackeri Anonymous, potrivit agentiei de stiri.
"Salutari cetateni ai Romaniei, noi suntem Anonymous! In timp ce protestele voastre pierd din intesitate din cauza vremii nefavorabile si politicienii vostri isi continua circul pe ecranele televizoarelor, Parlamentul European a semnat ACTA, care impune o dictatura pe Internet: fiecare aspect al vietii activitatii voastre pe Internet va fi monitorizat", spun hackerii in mesaj.
"Ar trebui sa stiti ca dincolo de jocuri video, filme si divertisment in general, exista lucruri importante care ii aduc pe oameni impreuna: comunicarea. Dreptul de a furniza si primi informatie este luat odata ce ACTA a fost semnat", avertizeaza Anonymous, care sustine ca nu este un grup, nu este o organizatie, ci "toti cei care lupta impotriva sclaviei economice si monetare".
"Trebuie sa realizati ca acesta este primul pas catre o dictatura care va limita libertatea de exprimare, drepturile noastre si, in cele din urma, dreptul de a trai pe aceasta planeta. Dar sa nu va temeti deoarece Anonymous este de partea voastra", se arata in mesajul transmis pe YouTube.... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 14:30