Desi in Romania, aceste cazuri nu sunt atat de raspandite precum in alte tari, ele exista si la noi, iar, de obicei, hotii aleg sa ia credite in numele tau. Din acest motiv, sunt cativa pasi pe care trebuie sa-i faci daca suspectezi ca ti-a fost furata identitatea.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa procedezi in cazul unui furt de identitate.
In general, o victima a unui furt de identitate afla peste luni de zile ca a cazut prada unei infractiuni. Ar trebui sa iti dai seama de acest lucru, daca incepi sa primesti telefoane de la recuperatori pentru sume si contracte de care nu stii sau daca iti vin in cutia postala avertizari ca nu ai platit anumite sume de care, de asemenea, nu stiai nimic.
Astfel, anunta banca, Biroul de Credit si autoritatile ca suspectezi ca esti victima unei fraude si cere cat mai multe detalii legate de creditele pe care "le-ai luat".
In momentul acesta tu esti cel mai bun detectiv, mai ales daca nu ti-ai pierdut recent vreun act de identitate.
Daca ai imprumuturi sau alte produse bancare accesate, ingheata-le pe toate (mai ales in cazul cardurilor de credit), pentru a incerca sa repari raul facut.
Verifica daca nu cumva ai parteneriate incheiate si cu firme sau alte entitati economice, mai ales ca daca ti-a fost furata identitatea, CNP-ul si alte date personale ti-au fost folosite la maximum.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum te poate falimenta... mai mult
Miercuri, 07 Iulie 2021, ora 08:30
Proiectul de lege care prevede eliberarea cartilor de identitate electronice cu cip a fost adoptat marti, 14 iulie, de Camera Deputatilor. In premiera, copiii sub 14 ani vor putea avea buletin.
De asemenea, se mentine posibilitatea eliberarii unui act de identitate fara cip.
Buletinul electronic va putea fi folosit la autentificarea in sistemele informatice ale institutiilor statului si va tine loc cardului de sanatate, potrivit Digi24.
Copiii sub 14 ani vor putea detine un act de identitate electronic sau simplu numai la solicitarea parintilor/reprezentantilor legali.
Proiectul legislativ mai prevede eliminarea din cip a informatiilor referitoare la calitatea de asigurat in sistemul public al asigurarilor sociale de sanatate, astfel incat in viitorul document electronic de identitate sa fie inscrise numai datele de identificare ale titularului.
Actul normativ prevede si posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei carti electronice de identitate sau a unei carti de identitate simple, care nu va contine niciun CIP.
Cartea de identitate simpla si cartea electronica de identitate va avea urmatoarele termene de valabilitate:
a) 2 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani;
b) 4 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani;
c) 10 ani dupa implinirea varstei de 18 ani;
d) nelimitata, dupa implinirea varstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simpla.
Titularul cartii de identitate electronice se va putea... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 11:52
Noul act electronic de identitate, lansat marti in dezbatere publica, va avea si "functionalitatea de card de sanatate", iar cetatenii romani cu domiciliul in strainatate vor putea obtine acest document, fara a mai fi necesara stabilirea domiciliului in Romania, anunta Ministerul de Interne.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis care sunt aspectele de noutate ce vizeaza noul act de identitate, existente in proiectul lansat in dezbatare publica marti.
"Pentru a asigura cetatenilor romani exercitarea dreptului la libera circulatie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, in conditii similare celorlalti cetateni UE, Romania este obligata sa emita acte electronice de identitate, incepand din luna august a anului viitor (2021). Noile acte de identitate vin cu garantii suplimentare de securitate si intaresc increderea institutiilor publice si a mediului privat ca persoana care prezinta documentul este in fapt titularul acestuia.
Astfel, se aduc imbunatatiri majore actualului act de identitate (care a fost pus in circulatie in anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricatie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate si, nu in ultimul rand, prin protectia IT oferita de mediile de stocare electronice", precizeaza MAI.
Prin intermediul noului act de identitate, cetatenii romani vor putea, indiferent de locul unde se afla (in Romania sau in afara teritoriului national), sa interactioneze... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 21:38