Efectul acordului cu FMI, in noua forma a acestuia, va fi saracirea a 1,5 milioane de romani, in special prin eliminarea subventiei la caldura si a cresterii pretului la alimente, a declarat, joi, Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu, citat de NewsIn."Prin acord, se stabileste reducerea deficitului bugetar de la 6,5% din PIB in anul 2010 la 4,4% din PIB in anul 2011, respectiv 2,2 miliarde de euro, de doua ori mai mult decat reducerea din 2010 fata de 2009. Va dati seama in aceste conditii cam ce taieri vor urma si anul acesta.(...)
Riscul principal al noului acord cu FMI este intrarea in saracie a cel putin 1,5 milioane de romani in 2011, care se vor adauga la cei 5 milioane de romanii aflati deja la limita saraciei dupa cum urmeaza: 110 mii de saraci prin introducerea coplatii, 20 de mii de saraci prin reducerea personalului bugetar, 400 de mii de romani vor intra in saracie prin cresterea puternica a pretului la alimente, si 980 de mii de saraci prin eliminarea subventiei la caldura si apa calda", a spus Olguta Vasilescu.
Fostul secretar de stat din guvernul Nastase, Ilie Stefan, a explicat faptul ca eliminarea subventiei la caldura va face insuportabila plata de catre populatie a facturilor, opinand ca modul de compensare a costului de producerii a energiei termice a fost avizat de Comisia Europeana.
El a explicat ca in acest moment exista doua tipuri de finantare a costului energiei termice catre populatie, respectiv ajutoarele de incalzire pentru cei "in nevoie"... mai mult
Joi, 12 Mai 2011, ora 14:39
Premierul Emil Boc s-a intalnit, miercuri dimineata, cu membrii delegatiei Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, pentru o discutie in care a prezentat in sinteza evolutia economiei in ultimele luni, insistand asupra faptului ca Romania poate iesi din recesiune, potrivit Mediafax.
Discutia dintre seful Guvernului si delegatia FMI nu a durat mai mult de 30 minute, au declarat surse oficiale.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti, in perioada 27 aprilie-9 mai, pentru prima evaluare a noului acord.
Noul acord de tip preventiv, incheiat la finele lunii martie pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI.
Acordul va fi insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Misiunea se va intalni cu autoritatile romane, precum si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, bancilor si societati civile, iar concluziile vor fi prezentate la finalul misiunii.
Romania a semnat in primavara anului 2009 un acord stand-by cu FMI, care a facut parte dintr-un pachet de asistenta financiara de aproximativ 20 de miliarde de euro cu Fondul, UE, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale. mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 11:19
Consiliul Director al Fondului Monetar International va discuta vineri, 25 martie, raportul la ultima evaluare din acordul stand-by si incheierea programului, dupa care va vota termenii unei noi intelegeri, de tip preventiv, cu Romania, transmite Mediafax.O misiune comuna de evaluare FMI, CE si Banca Mondiala a fost la inceputul lunii februarie la Bucuresti pentru cea de-a saptea evaluare a acordului, in care s-a analizat indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si au fost negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv.
Autoritatile romane au decis sa nu mai acceseze ultima transa, de aproximativ un miliard de euro, din actualul acord cu FMI, considerand ca rezervele BNR sunt suficiente.
La finele lunii ianuarie rezervele valutare ale BNR se situau la 32,68 miliarde euro.
Spre deosebire de actualul acord, cand Ministerul Finantelor Publice a avut la dispozitie imprumuturi de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana pentru acoperirea deficitului bugetar, in viitoarea intelegere sumele puse la dispozitie de catre CE vor putea fi atrase, in caz de necesitate, numai de catre Banca Nationala.
Prin noul acord FMI si UE vor tine la dispozitia Romaniei 5 miliarde de euro (3,6 miliarde FMI si 1,4 miliarde Uniunea Europeana), bani care vor fi accesati doar in caz de urgenta.
BNR a tras in cadrul actualului program 9,5 miliarde de euro din suma totala aprobata de aproape 13 miliarde de euro pusa la dispozitie de la FMI, in timp ce... mai mult
Vineri, 18 Martie 2011, ora 13:28
Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a declarat miercuri la postul public de televiziune ca acordul pe care Romania l-a incheiat in 2009 cu Fondul a fost conceput pentru a stabiliza o situatie instabila, si nu pentru a sustine cresterea economiei, potrivit NewsIn."Acordul nu a fost planuit cu scopul de a sustine cresterea economiei, a fost conceput pentru a stabiliza o situatie instabila. Si a avea stabilitate e o conditie necesara, dar nu si suficienta, pentru a obtine cresterea economiei.
Deci trebuie sa poti stabiliza situatia si, intr-adevar, primele efecte pe termen scurt ale ajustarii fiscale ar fi putut sa incetineasca economia. Efectele pe termen lung inseamna sa readuci increderea in economie, ii readuci pe investitori, cobori ratele de dobanda, ceea ce va permite unele investitii. Deci, pe termen scurt, platesti pentru acest efort, dar pe termen lung castigi", a precizat Franks.Potrivit acestuia, exista un decalaj intre starea reala a economiei si modul in care omul obisnuit percepe acest lucru."E un lucru obisnuit ca in tarile in care statistica arata reluarea cresterii economice, oamenii sa simta asta mai tarziu. Si explicatia acestei atitudini este aceea ca oamenii iau pulsul economiei in functie de propria lor situatie: exista mai multe locuri de munca, sunt salarii mai mari, sunt semnale ca situatia s-a imbunatatit.
De obicei, economia incepe sa creasca inainte ca firmele sa faca angajari.
Si pentru ca noi incecram... mai mult
Joi, 10 Februarie 2011, ora 09:23
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat luni ca au fost conveniti termenii noului acord cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI), in valoare de 3,6 miliarde euro si care va fi incheiat pe doi ani, 2011-2013, informeaza Mediafax.Presedintele Traian Basescu a anuntat, duminica seara, ca noul acord cu FMI, BM si CE va fi de cinci milarde de euro.
"Noul acord nu implica finantare, este un acord de tip preventiv, sau un acord de precautie, prin care Fondul si UE tin la dispozitia Romaniei, deci fara sa-i accesam, cinci miliarde de euro - 3,6 FMI si 1,4 miliarde Uniunea Europeana", a declarat Traian Basescu.
El a mai spus ca banii vor fi tinuti la dispozitie fara comision.
Agentia MEDIAFAX a anuntat, la inceputul lunii ianuarie, citand surse guvernamentale, ca FMI va pune la dispozitia Romaniei aproximativ 3,6 miliarde euro in cadrul noului acord, de tip preventiv, iar banii vor fi accesati doar in caz de urgenta.
MEDIAFAX informa, la finele lunii ianuarie, ca Guvernul negociaza cu FMI incheierea unui nou acord, cu o durata de doi ani, prin care sa finalizeze reformele structurale, luand in calcul si ca aceasta intelegere va cuprinde anul electoral 2012, ceea ce determina un risc politic important. mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 12:12
Presedintele Traian Basescu a anuntat, duminica, obiectivele fundamentale din noul acord ce va fi incheiat cu FMI, UE si BM: consolidarea macroeconomica, dezvoltarea infrastructurii de transport, stimularea investitiilor in sectorul energetic si extinderea facilitatilor IT pentru firme si populatie, informeaza Mediafax.
El a precizat ca primul si cel mai important obiectiv este consolidarea macroeconomica.
"Adica am iesit din zona de risc, de derapaj economic, dar trebuie sa ne consolidam in afara acestei zone. Ceea ce inseamna ca populismele nu pot functiona, si asta trebuie sa inteleaga toate partidele si toti oamenii politici. De asemenea, suntem la etapa la care trebuie sa dezvoltam politici de crestere economica sustenabila.
Aici vreau sa fiu foarte clar: avem experienta unei cresteri economice nesustenabile, o crestere economica ce s-a bazat pe un consum excesiv, mult peste veniturile populatiei si pe un sector imobiliar care ajunsese la parametrii halucinanti ce nu mai aveau nimic comun cu realitatile economice", a spus presedintele.
Traian Basescu a tinut sa precizeze ca Romania nu mai merge pe astfel de proiecte de dezvoltare.
"Am trait aceasta experienta. Optiunea care se reflecta si in noul program este dezvoltare economica sustenabila, bazata pe proiecte, bazata pe crestere economica solida, temeinica, nu pe speculatii, nu pe consum excesiv. Obiectivele noului program sunt in acord cu obiectivele generale ale Uniunii Europene si in program se regasesc si... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 01:39
Presedintele Traian Basescu a anuntat, duminica seara, ca noul acord cu FMI, BM si CE va fi de cinci milarde de euro, 3,6 miliarde urmand sa provina de la Fond, iar 1,4 miliarde, de la Comisia Europeana, transmite Mediafax.
"Noul acord nu implica finantare, este un acord de tip preventiv, sau un acord de precautie, prin care Fondul si UE tin la dispozitia Romaniei, deci fara sa-i accesam, cinci miliarde de euro - 3,6 FMI si 1,4 miliarde Uniunea Europeana", a declarat Traian Basescu.
El a mai spus ca banii vor fi tinuti la dispozitie fara comision.
Seful statului a mentionat ca acest acord a fost necesar in perspectiva consolidarii macroeconomice.
El a mai spus ca programul cu FMI, BM si CE este necesar pentru ca este nevoie de asistenta in realizarea programului de convergenta in acord cu obiectivele majore ale UE in perioada urmatoare.
Presedintele a spus ca vor continua, in perspectiva acordului, reformele in educatie si sanatate, se vor consolida si implementa Legile pensiilor si salarizarii.
Suma va fi pusa la dispozitia Romaniei sub forma unui acord de tip preventiv si va fi accesata doar in caz de urgenta.
mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 01:33
Guvernul va incerca sa majoreze capitalul CEC Bank prin atragerea unor investitori institutionali, dupa modelul utilizat in urma cu sase ani la privatizarea BCR, considerand neatractive conditiile pietelor internationale pentru vanzarea bancii in cadrul viitorului acord cu FMI, informeaza Mediafax."Este prea devreme pentru privatizarea CEC Bank, dar Guvernul va insista in discutiile cu FMI pe majorarea captialului bancii, probabil prin atragerea unor investitori institutionali, dupa modelul de succes de la BCR", au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Potrivit acelorasi surse, cele mai importante si dificile negocieri pentru incheierea urmatorului acord cu FMI vor fi privatizarea, reorganizarea sau lichidarea companiilor de stat, unde institutia internationala va insista pe includerea unui numar cat mai mare de societati importante.
Statul a incercat sa vanda CEC in urma cu cativa ani, insa procesul de privatizare a fost oprit in luna decembrie 2006, intrucat a fost depusa o singura oferta, de la National Bank of Greece, cu o valoare considerata prea redusa.
Banca elena a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC.
Guvernul a incercat in ultimii doi ani sa operze o majorare a capitalului CEC din usrse bugetare, intrucat statul detine toate actiunile bancii, insa Comisia Europeana nu a autorizat operatiunea, considerand ca este asimilabila unui ajutor de stat In 2004, BERD si IFC au platit 222 de milioane de dolari pentru a prelua 25% plus doua actiuni BCR.... mai mult
Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 17:38
Romania a primit in 2010 patru transe de la Fondul Monetar International (FMI) in valoare de 3,71 miliarde DST (4,25 miliarde euro), acordarea ultimelor doua transe fiind conditionata de luarea unor masuri de austeritate care sa permita incadrarea in tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB, anunta NewsIn.Romania urmeaza sa mai primeasca de la FMI in 2011 doua transe in valoare totala 1,616 miliarde DST, respectiv cea de-a saptea transa de 769 milioane DST si a opta, in valoare de 874 milioane DST.Fondul a eliberat la finele lunii februarie, la pachet, transele trei si patru din imprumut, in valoare de 2,45 miliarde euro (2,18 miliarde DST). Tot atunci, conducerea FMI a aprobat solicitarea Romaniei de a nu lua in calcul, in cadrul acelei evaluari, criteriul de performanta stabilit pentru arieratele statului la finalul lui 2009.
La incheierea vizitei FMI pentru a doua si a treia evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in luna ianuarie, seful misiunii Jeffrey Franks a spus ca tintele pe care Romania s-a angajat sa le respecte prin acordul de finantare externa cu FMI si CE au fost indeplinite cu o singura exceptie, cea a arieratelor la nivelul bugetului general consolidat, pentru care FMI nu primise, la acel moment, datele necesare.O echipa a FMI a incheiat pe 27 ianuarie 2010 evaluarea Romaniei pentru acordarea transelor III si IV din imprumutul extern, chiar daca nu a fost indeplinit obiectivul arieratelor la sfarsitul lui 2009, iar tinta de inflatie a... mai mult
Joi, 30 Decembrie 2010, ora 12:09