Uniunea Europeana si China sunt aproape de a semna un acord privind investitiile, dupa mai bine de 7 ani de negocieri. Acordul va imbunatati accesul pe piata chineza al investitorilor europeni si ar asigura accesul companiilor chineze pe pietele europene.
Potrivit mai multor surse, intelegerea ar putea fi anuntata oficial chiar miercuri, scrie Politico, citat de Digi24.
Potrivit diplomatilor europeni, UE si China intentioneaza sa incheie acordul anul acesta "in principiu" la o conferinta video la nivel inalt intre presedintele chinez Xi Jinping si presedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, presedintele Consiliului European Charles Michel si cancelarul german Angela Merkel, care va avea loc probabil miercuri.
Acordul UE-China privind investitiile ar garanta ca firmele europene prezente in China pot concura cu cele chineze in conditii de egalitate. De asemenea, documentul ar asigura accesul companiilor chineze pe pietele europene.
Acordul va imbunatati accesul investitorilor europeni la piata chineza de 1,4 miliarde de oameni din mai multe sectoare economice, inclusiv sectoare precum constructia de masini electrice, serviciile cloud, serviciile financiare si de sanatate, constructii, intreprinderile manufacturiere, transporturi aeriene sau martime. Acordul va include, de asemenea, reguli impotriva transferului fortat de tehnologie.
Discutiile au mai intampinat un obstacol marti, din cauza represaliilor impotriva lui Zhang Zhan, fosta avocata in... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 17:50
Europeni si chinezi s-au intalnit luni intr-un summit prin videoconferinta, cu scopul de a incerca sa-si aplaneze numeroasele divergente si a pregati o reuniune extraordinara a liderilor lor, insa fara speranta unei semnari, anul acesta, a unui acord cu privire la protectia investitiilor, relateaza AFP, citata de News.ro
"Asteptam un semnal la cel mai inalt nivel al unei vointe ca China sa-si creasca ambitiile mai ales in protectia investitiilor. Altfel, suntem hotarati sa jucam alta carte, cea a apararii intereselor noastre", a avertizat luni un oficial european de rang inalt.
Washingtonul i-a avertizat pe europeni, inainte de summit, ca "Partidul Comunicat Chinez (PCC, unic) vrea sa va oblige sa alegeti" intre Statele Unite si China, a avertizat seful diplomatiei americane Mike Pompeo.
Summitul a inceput la ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei) intre reprezentantii UE - presedintii Consiliului Euripean Charles Michel, Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen - si premierul chinez Li Keqiang.
O a doua intalnire era prevazuta la ora locala 14.30 (15.30, ora Romaniei), cu presedintele Xi Jinping.
Insa nicio declaratie comuna nu este prevazuta, iar chinezii "nu au propus o conferinta de presa comuna", a precizat alt oficial european.
"China atribuie o mare importanta acestei intalniri si este dispusa sa colaboreze cu UE in vederea obtinerii unor rezultate pozitive", a dat asigurari un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 16:39
Vicepresedintele Comisiei Europene Vera Jourova a denuntat duminica "dependenta morbida" a Uniunii Europene fata de China si de India in materie de produse medicale, scoasa la iveala de criza coronavirusului, transmite AFP.
"Aceasta criza a dezvaluit dependenta noastra morbida de China si de India in materie de produse farmaceutice", a declarat Vera Jourova in cursul unei dezbateri la televiziunea publica ceha.
"Este ceva ce ne face vulnerabili si trebuie sa-i raspundem printr-o schimbare radicala", a mai spus comisarul ceh, responsabil cu valorile si transparenta.
"Vom trece in revista lanturile (de aprovizionare), vom incerca sa diversificam si, la modul ideal, sa producem cat de mult este posibil in Europa", a subliniat ea.
"Aceasta este o mare lectie pe care am invatat-o", a dat asigurari vicepresedinta CE.
Potrivit Verei Jourova, executivul comunitar va elabora pana la finalul lunii un plan strategic in materie, pe care il va inainta Parlamentului European si liderilor statelor membre ale Uniunii.
"Acest plan va fi legat de noul buget al UE (pentru 2021-2027). Daca nu ne vom pune rapid de acord asupra noului buget, vom avea mari probleme cu banii pentru relansare si cu sursele de finantare", a avertizat ea.
Cehia, la fel ca numeroase alte state din Uniunea Europeana, depinde de livrarile de masti de protectie din China.
Cehia, care a inceput luni sa relaxeze restrictiile impuse pentru a lupta impotriva coronavirusului, a raportat duminica seara... mai mult
Duminica, 19 Aprilie 2020, ora 22:51
Uniunea Europeana si China au incheiat miercuri negocierile privind un acord bilateral pentru protejarea a 100 de indicatii geografice (IG) europene in China si a 100 de IG din China in UE impotriva imitatiilor si a uzurparii, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Forul comunitar preconizeaza ca acest acord de referinta va avea ca rezultat beneficii comerciale reciproce si o cerere pentru produse de inalta calitate de ambele parti. Concretizare a angajamentului asumat in cadrul ultimei reuniuni la nivel inalt UE-China din aprilie 2019, acest acord este un exemplu de cooperare intre Uniunea Europeana si Republica Populara Chineza, reflectand deschiderea si aderarea celor doua parti la normele internationale ca baza pentru relatiile comerciale, se mentioneaza in comunicat.
China este a doua destinatie pentru exporturile de produse agroalimentare din UE, care reprezinta o valoare de 12,8 miliarde de euro (in perioada septembrie 2018 - august 2019). Este, de asemenea, a doua destinatie a exporturilor UE de produse protejate ca indicatii geografice, reprezentand 9% din valoarea lor, aici fiind incluse vinurile, produsele agroalimentare si bauturile spirtoase.
Piata chineza este o piata cu un puternic potential de crestere pentru alimentele si bauturile europene, cu o clasa de mijloc in crestere, cu un gust pentru produse europene emblematice, autentice si de inalta calitate. Aceasta dispune, de asemenea, de un sistem de indicatii geografice propriu, bine... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 16:51
Guvernul chinez considera Romania drept un "fanion de colaborare" intre China si Europa Centrala si de Est, incurajand firmele chineze sa investeasca in Romania si, totodata, prin Romania sa activeze si pe alte piete, a afirmat, luni, premierul Chinei, Li Keqiang, dupa discutia cu premierul Ponta.
Premierul chinez a aratat ca vizita sa la Bucuresti, la doar patru luni dupa vizita prim-ministrului Victor Ponta la Beijing, dovedeste ca relatiile bilaterale sunt exceptionale, iar cele doua parti se trateaza ca parteneri strategici.
"Guvernul Chinei acorda o importanta desoebita relatiilor chinezo-romane. Vreau sa va spun ca Romania, atat din punct de vedere al populatiei, cat si al suprafetei, este a doua tara ca marime din Europa Centrala si de Est, iar in ultimii ani Romania a cunoscut o crestere economica foarte rapida si aceasta dezvoltare a Romaniei este in favoarea nivelului de trai al populatiei din Romania, este in favoarea dezvoltarii Europei Centrale si de Est, precum si in favoarea Uniunii Europene (...) Pentru reuniunea liderilor de guverne, noi consideram Romania ca un fanion de colaborare intre China si Europa Centrala si de Est si o sa promovam. Salutam prezenta firmelor romanesti pe piata chineza, iar partea chineza incurajeaza firmele chineze sa desfasoare activitati pe piata romaneasca si sa colaboreze prin Romania pe piata tertiara", a aratat premierul chinez.
Acesta a adaugat ca Romania are o influenta deosebita in spatiul central si est-european,... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 18:21
Comisia Europeana a aprobat vineri acordul ambiabil convenit cu Beijingul privind importurile de panouri solare fabricate in China, permitand intrarea in vigoare a acestuia incepand de marti, 6 august.
Decizia a fost luata cu sprijinul "aproape unanim" al statelor membre, a precizat executivul european, intr-un comunicat. Aceasta decizie va lua forma a doua acte legale ce vor fi publicate sambata in Jurnalul Oficial al UE si care vor intra in vigoare martea viitoare, transmite AFP.
Acordul la care a ajuns comisarul european pentru comert Karel De Gucht cu autoritatile chineze prevede ca taxele provizorii, impuse de UE la inceputul lunii iunie producatorilor chinezi de panouri solare, vor fi eliminate incepand de marti, 6 august. In schimb, 70% dintre exportatorii chinezi se angajeaza sa respecte un pret minim de vanzare pentru panouri.
Cifrele acordului sunt confidentiale dar, scrie AFP, potrivit unei surse bine informate, pretul minim ar urma sa fie fixat la 56 de centi per watt produs de fiecare panou solar, iar plafonul de 7 GW (1 GW = 1 miliard de watt) va fi de asemenea aplicat producatorilor chinezi.
O treime dintre producatorii chinezi nu au acceptat acest acord si ar urma sa plateasca, in consecinta, incepand de marti, taxe antidumping de 47,6% si sa intre in concurenta cu producatorii europene, dar si japonezi, sud-coreeni si malaiezieni.
Statele membre ale UE urmeaza sa se pronunte la sfarsitul anului asupra masurilor luate pentru apararea... mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 16:02
Scumpirea panourilor solare chinezesti, convenita prin acordul UE-China care pune capat disputei pe tema preturilor de dumping, va determina o crestere in lant a preturilor pe piata europeana de pana la 10-20%. Este o noua lovitura pe care industria locala o incaseaza dupa masurile Guvernului, de diminuare a beneficiilor financiare, iar unul dintre cei mai afectati oameni de afaceri locali este miliardarul Remus Truica.
Camera de comert a Chinei responsabila de exporturile de panouri solare, care a condus negocierile din partea partii chineze, a acceptat ca panourile solare sa fie exportate in UE la pretul minim de 56 de eurocenti pe watt. Tarifele negociate se aplica panourilor solare, dar si componentelor folosite pentru productia acestora.
Pretul minim nu este obligatoriu pentru companiile chineze, dar cele care nu respecta intelegerea vor fi afectate de tarifele antidumping anuntate deja de Comisia Europeana. Desi in prezent acestea se situeaza la 11,8%, de pe 6 august vor urca la 47,6%.
Intelegerea dintre Comisia Europeana si camera de comert chineza se refera doar la panouri solare care produc pana la 7 GW pe an, urmand ca toate importurile de panouri ce depasesc acest plafon sa intre sub incidenta tarifelor.
Preturile din piata vor creste proportional cu scumpirea panourilor chinezesti
In momentul de fata, panourile fotovoltaice chinezesti de calitate mai slaba se vand cu preturi care variaza intre 40-42 eurocenti/watt, in timp ce panourile... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 14:00
1