Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a dat asigurari vineri cancelarului german Angela Merkel ca doreste sa deschida o "noua pagina" in relatia cu Uniunea Europeana, informeaza AFP.
In cadrul unei conferinte video cu Angela Merkel,"presedintele Erdogan a spus ca Turcia vrea sa deschida o noua pagina in relatiile sale cu UE si a multumit cancelarului pentru contributiile sale constructive si eforturile in favoarea relatiilor Turcia-UE", potrivit unui comunicat de presa al presedintiei turce.
"Exista o noua fereastra de oportunitate" pentru a consolida relatiile Turcia-UE, dar unele tari incearca sa "creeze o criza" pentru a perturba aceasta "agenda pozitiva", se arata in comunicatul care nu mentioneaza numele acestor tari.
Liderii UE, reuniti saptamana trecuta la Bruxelles, au decis sa impuna sanctiuni tintite Turciei pentru "actiunile si provocarile sale unilaterale" in apele Mediteranei de Est, bogate in zacaminte de gaze si unde Ankara contesta delimitarea frontierelor maritime prin efectuarea de lucrari de explorare.
Relatiile Turciei cu Grecia si Cipru, dar si cu Franta, traverseaza de luni de zile o perioada dificila.
Afirmand ca rolul Turciei este unul "constructiv", presedintele Erdogan a acuzat Grecia ca refuza sa negocieze.
El a cerut, de asemenea, revizuirea acordului incheiat in 2016 intre UE si Turcia privind migrantii, revizuire care ar fi, in opinia sa, "cheia unei agende pozitive cu Europa".
Acest acord a fost incheiat in urma... mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2020, ora 04:40
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat vineri ca armistitiul negociat de Statele Unite ale Americii cu Turcia nu este o incetare a focului reala, ci o "capitulare" ceruta kurzilor, relateaza AFP si Reuters.
"Situatia este destul de evidenta. Aceasta pretinsa 'incetare a focului' nu este ceea ce ne asteptam. In fapt nu este o incetare a focului, este o cerere de capitulare pentru kurzi", a declarat el la finalul summitului UE de la Bruxelles.
Turcia a fost de acord joi, la propunerea SUA, sa suspende ofensiva sa in Siria pentru cinci zile pentru a le permite kurzilor sa se retraga din teritoriul vizat de Ankara pentru instituirea unei "zone de securitate".
"Trebuie sa reiteram apelul nostru la Turcia de a pune capat actiunii sale militare permanent si imediat, si de a-si retrage fortele si a respecta legea internationala umanitara", a adaugat Tusk.
Turcia isi va suspenda ofensiva in nordul Siriei timp de cinci zile, iar ulterior ii va pune capat daca fortele kurde se retrag din sectorul vizat in acest interval, a anuntat joi vicepresedintele american Mike Pence la Ankara.
Pentru a permite o retragere a fortelor kurde "in interval de 120 de ore, toate operatiunile militare in cadrul campaniei 'Izvorul Pacii' vor fi suspendate, iar ofensiva va fi complet oprita odata retragerea incheiata", a declarat Pence presei la finalul a patru ore de convorbiri cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Fortele kurde vor trebui sa se retraga din... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 17:44
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri ca Turcia nu va adera la Uniunea Europeana in viitorul apropiat, intrucat regimul de la Ankara s-a indepartat de principiile justitiei si de valorile europene fundamentale.
"Pozitia Ankarei exclude aderarea la UE a Turciei in viitorul apropiat. De o perioada considerabila de timp, Turcia se indeparteaza de Uniunea Europeana in salturi peste limita. Jurnalistii trebuie sa fie in redactii, pe fondul unor dezbateri aprinse, si nu in inchisoare.
Fac un apel astazi la puterile din Turcia: permiteti-le jurnalistilor nostri sa plece; si nu doar jurnalistilor nostri. Nu ne mai numiti statele si membrii guvernelor drept fascisti si nazisti", a spus Juncker.
Presedintele Comisiei Europene considera ca regimul Recep Erdogan nu are intentii sincere in privinta aderarii la Blocul comunitar.
"Europa este un continent al democratiei mature, iar cei care jignesc cu buna stiinta ridica podul dialogului. Uneori am impresia ca exista in Turcia oameni care doresc sa ridice podul si mai tarziu sa acuze Uniunea Europeana pentru esecul negocierilor de aderare.
Din partea noastra, va exista intotdeauna o mana intinsa, intinsa catre cetatenii de calitate ai Turciei si catre toti cei care sunt dispusi sa lucreze cu noi pe baza valorilor comune", a mai spus Juncker.
In ultimele luni, Turcia a arestat doi jurnalisti francezi sub acuzatii de terorism in legatura cu un presupus sprijin acordat militantilor kurzi,... mai mult
Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 15:36
Guvernul de la Berlin cere Comisiei Europene sa puna capat negocierilor privind tratatul de uniune vamala dintre UE si Turcia, pe care nu o mai vede realizabila avand in vedere situatia de la Istanbul.
"Trimitem un semnal gresit", se mentioneaza in documentul inaintat Comisiei Europene. Nemtii au mai cerut in acelasi document si alte masuri menite sa puna presiune pe Ankara, in scopul asigurarii unui climat democratic in tara, anunta Daily Sabah.
Oficialii de la Berlin sunt de parere ca ajutoarele pre-aderare directionate catre Turcia ar trebui reduse sau chiar suspendate de catre CE, pana la "intarirea democratiei si asigurarea statului de drept".
Saptamana trecuta, Berlinul a avertizat companiile germane care au sucursale in Turcia ca Ankara va initia o ancheta in care va incerca sa demonstreze ca acestea intretin legaturi financiare cu grupari acuzate de terorism.
Presedintele Recep Erdogan a negat aceste informatii raspandite de oficialii de la Berlin, iar premierul Binali Yildirim s-a vazut nevoit sa organizeze o intalnire cu reprezentantii a 19 companii germane mari pentru a-i asigura ca Ankara nu va trece la represalii impotriva companiilor, pe fontul tensiunilor politice dintre Turcia si Germania.
Chestiunea acordului de uniune vamala ramane totusi una spinoasa, in contextul in care scutirile de taxe se aplica pentru foarte putine produse industriale mai mult
Marti, 01 August 2017, ora 08:29
Ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz (foto), a pledat luni inca o data pentru stoparea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, dupa referendumul constitutional incheiat cu un rezultat strans in favoarea extinderii prerogativelor prezidentiale ale lui Recep Tayyip Erdogan.
"Dupa referendumul din Turcia, nu putem sa revenim pur si simplu la rutina obisnuita. Trebuie, in sfarsit, sa dam dovada de onestitate in ce priveste relatiile Turcia-UE", a scris Kurz intr-o postare pe Twitter, relateaza AFP.
"Trebuie sa oprim negocierile de aderare la UE si sa lucram, in schimb, la instituirea unui acord de vecinatate cu Turcia", a adaugat ministrul austriac.
Duminica, el aprecia ca rezultatul referendumului ofera imaginea unei "tari divizate".
Sebastian Kurz a cerut deja in mai multe randuri oprirea negocierilor de aderare a Turciei la blocul comunitar, aflate de cativa ani intr-un punct mort.
Relatiile intre UE si Turcia s-au degradat considerabil in ultima linie dreapta a campaniei pentru referendum, Erdogan acuzand unele state europene de "practici naziste".
Potrivit presedintelui Erdogan, candidatura Turciei la UE ar urma sa fie "pusa in discutie" dupa referendum.
Citeste mai multe despre rezultatele referendumului din Turcia:
Dupa rezultatul referendumului, politicieni germani cer masuri dure impotriva TurcieiA murit democratia in Turcia? Ce urmeaza dupa referendumul castigat la limita de presedintele ErdoganReactii... mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 20:44
Tensiunile aparute intre Ankara si Berlin din cauza unui raport care catalogheaza Turcia drept o tara care adaposteste numeroase grupari islamiste risca sa urce la noi cote dupa ce ministrul german de Interne, Thomas de Maziere, a declarat ca sustine datele reflectate in raport.
De Maziere a declarat intr-un interviu acordat unui post TV regional din Germania ca nu are niciun regret fata de cele afirmate in analiza de securitate cu privire la Turcia, mentionand totusi ca sunt si alte aspecte de care ar trebui sa se tina cont in relatiile dintre cele doua tari, informeaza Reuters.
Chiar si asa, furia Ankarei pare greu de domolit dupa prezentarea datelor care leaga institutia prezidentiala si pe presedintele Erdogan de miscari precum Hamas, Fratia Musulmana si grupari islamiste ale opozitie armate din Siria printr-o "afiliere ideologica".
"Acuzatiile sunt o noua manifestare a unei mentalitati ciudate, care de la o vreme incearca sa destabilizeze tara noastra, tintind direct guvernul si Presedintele", a replicat Ministerul Afacerilor Externe din Turcia.
Miza disputei pare a fi ofensiva declansata de turci impotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare terorista recunoscuta de Statele Unite si Uniunea Europeana, chiar daca si alte subiecte fierbinti au declansat reactii nervoase intre cele doua capitale.
"A devenit clar ca in spatele acestor acuzatii se afla anumite cercuri politice din Germania recunoscute pentru dublul standard aplicat in... mai mult
Joi, 18 August 2016, ora 11:11
Intelegerea dintre Bruxelles si Ankara pe tema gestionarii mai stricte a crizei refugiatilor din regiunea Orientului Mijlociu pare sa nu aiba sanse de izbanda, transformandu-se la scurt timp dupa parafare intr-un mar al discordiei.
In vreme ce premierul Ahmet Davutoglu solicita o liberalizare a regimului de vize europene pentru cetatenii turci fara respectarea conditiilor impuse de UE, seful Comisiei Europene, Jean Claude Junker anunta sec: "Criteriile raman neschimbate!", informeaza Reuters.
Pretentii ridicate
Ankara incearca sa obtina cat mai multe avantaje din parteneriatul incheiat cu oficialii de la Bruxelles.
Intelegerea semnata luna trecuta de cele doua parti prevedea preluarea direct din Turcia a refugiatilor ce urmeaza sa fie acceptati in UE, returnarea migrantilor intrati ilegal pe teritoriul Greciei dupa 20 martie, acordarea unui ajutor financiar de 3 miliarde de euro si liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci, dupa cum mentioneaza Ziare.com.
In schimb, Turcia ar trebui sa asigure o mai buna paza a frontierelor sale in scopul blocarii migratiei ilegale catre teritoriul european.
In ciuda faptului ca Ankara mai are de indeplinit inca 17 conditii din cele 75 impuse in cadrul programului de liberalizare a vizelor, premierul Davutoglu a anuntat ca Turcia nu se vede obligata sa isi respecte angajamentul, daca liderii UE nu vor acorda turcilor dreptul la libera circulatie pana in luna iunie.
Replica dura
"Ca parte a intelegerii,... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 15:38
Liderii europeni si seful guvernului de la Ankara au ajuns la un acord privind limitarea traversarilor ilegale a frontierei cu UE de catre refugiatii sirieni si irakieni ajunsi in Turcia.
Intelegerea este considerata un moment de cotitura in gestionarea crizei refugiatilor care a lovit UE, numai in acest an tarile europene asteptand sa primeasca un numar de 1,5 milioane de imigranti. Cu toate acestea, ajutorul Turciei nu vine cu un pret mic, remarca reporterii agentiei Reuters.
Sustinere financiara
Un compromis pare sa fi fost atins in ceea ce priveste suma pe care oficialii de la Ankara au solicitat-o pentru a imbunatati conditiile de trai pentru cele 2,2 milioane de refugiati ajunsi in tara.
Premierul turc Ahmet Davutoglu a acceptat ca suma totala inaintata de organismele de la Bruxelles in acest program sa fie de 3 miliarde de euro, desi initial Ankara solicitase o contributie anuala din partea UE in acest cuantum.
Banii vor trebui platiti in cursul urmatorilor doi ani, dar cum presedintele francez Francois Hollande a mentionat ca vor fi transe multiple de plata, pe masura ce Ankara atinge unele puncte stabilite in program, multi analisti se intreaba daca acesta va fi cu adevarat costul final al intelegerii dintre UE si Turcia.
"Pe masura ce Turcia face eforturi mai mari de a prelua refugiatii este rezonabil ca aceasta tara sa fie ajutata financiar de Europa pentru a integra imigrantii care nu vor mai ajunge in UE", a specificat Hollande.... mai mult
Luni, 30 Noiembrie 2015, ora 11:34
Turcia a semnat, luni, la Ankara, un acord cu Uniunea Europeana pentru readmisia imigrantilor ilegali ce va trebui sa permita, in 2017, eliminarea vizelor pentru cetatenii sai.
Guvernul turc a parafat acest acord in 2012, dar a suspendat semnarea sa oficiala in asteptarea unui angajament din partea UE de a extinde libera circulatie pe teritoriul sau pentru cetatenii de nationalitate turca.
Acest acord, salutat ca unul "istoric", luni, de seful diplomatiei turce Ahmet Davutoglu, a fost semnat in prezenta premierului Recep Tayyip Erdogan de catre ministrul turc de Interne, Muammer Guler, si comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.
In contrapondere, UE promite sa garanteze circulatia fara vize a turcilor in decurs de trei ani si jumatate.
"Usa Europei fara vize va fi de acum deschisa", a salutat Erdogan, asigurand ca "Turcia isi va indeplini fara greseala toate angajamentele care decurg din acordul de readmisie".
Turcia a refuzat mereu sa semneze unul dintre acorduri fara celalalt. Asociata la Europa din 1963, membra a uniunii vamale din 1995, candidata la UE din 1999, Turcia considera ca libertatea de circulatie a cetatenilor sai in cele 26 de state ale spatiului Schengen este un drept legitim.
Potrivit acordului, Turcia, aflata la portile Irakului, Iranului si Siriei si unul dintre principalele puncte de trecere a imigrantilor care vor sa ajunga in Europa, va accepta de acum "reintoarcerea" imigrantilor ilegali expulzati care au ajuns... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 13:30