Europeni si chinezi s-au intalnit luni intr-un summit prin videoconferinta, cu scopul de a incerca sa-si aplaneze numeroasele divergente si a pregati o reuniune extraordinara a liderilor lor, insa fara speranta unei semnari, anul acesta, a unui acord cu privire la protectia investitiilor, relateaza AFP, citata de News.ro
"Asteptam un semnal la cel mai inalt nivel al unei vointe ca China sa-si creasca ambitiile mai ales in protectia investitiilor. Altfel, suntem hotarati sa jucam alta carte, cea a apararii intereselor noastre", a avertizat luni un oficial european de rang inalt.
Washingtonul i-a avertizat pe europeni, inainte de summit, ca "Partidul Comunicat Chinez (PCC, unic) vrea sa va oblige sa alegeti" intre Statele Unite si China, a avertizat seful diplomatiei americane Mike Pompeo.
Summitul a inceput la ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei) intre reprezentantii UE - presedintii Consiliului Euripean Charles Michel, Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen - si premierul chinez Li Keqiang.
O a doua intalnire era prevazuta la ora locala 14.30 (15.30, ora Romaniei), cu presedintele Xi Jinping.
Insa nicio declaratie comuna nu este prevazuta, iar chinezii "nu au propus o conferinta de presa comuna", a precizat alt oficial european.
"China atribuie o mare importanta acestei intalniri si este dispusa sa colaboreze cu UE in vederea obtinerii unor rezultate pozitive", a dat asigurari un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 16:39
Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat vineri un summit european prin videoconferinta pe 23 aprilie, consacrat relansarii economice a Uniunii Europene, afectata din plin de pandemia de coronavirus.
"A venit timpul sa punem bazele unei redresari economice robuste", a afirmat el intr-un comunicat, a doua zi dupa un acord al ministrilor europeni privind un raspuns comun la criza, pe care l-a calificat drept "un progres semnificativ", informeaza AFP, DPA si Reuters.
"Acest plan trebuie sa ne relanseze economiile promovand in acelasi timp convergenta in UE. Bugetul UE va trebui sa joace un rol semnificativ aici", a mai afirmat Michel intr-un comunicat difuzat pe Twitter.
Liderii UE vor trebui sa exploreze "infiintarea unui Fond de relansare temporar pentru a asigura o redresare economica robusta in toate statele membre", se mentioneaza in comunicat.
Charles Michel sustine ca lucreaza cu Comisia Europeana la o "foaie de parcurs si un plan de actiune pentru a asigura bunastarea tuturor europenilor si pentru a aduce inapoi UE pe calea unei cresteri puternice, sustenabile si incluzive bazate pe o strategie verde si digitala".
Pachetul convenit de ministrii de finante aduce raspunsul fiscal al UE la pandemia de COVID-19 la 3.200 de miliarde de euro, cel mai mare din lume, pe langa masurile pe care statele membre le iau deja la nivel national.
Urmareste LIVE cele mai cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 19:24
Premierul britanic Boris Johnson va cere Uniunii Europene amanarea datei la care este prevazuta iesirea Regatului Unit din UE, in cazul in care nu reuseste sa obtina un nou acord de retragere inainte de acest sfarsit de saptamana.
Precizam ca joi si vineri are loc reuniunea Consiliului European la Bruxelles, iar principalul subiect aflat pe agenda de discutii este iesirea Marii Britanii din UE.
Intentia lui Boris Johnson a fost confirmata de ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, potrivit ziarului britanic Newsletter. El a spus ca Johnson va trimite o scrisoare in acest sens, daca va fi cazul.
Totusi, prim-ministrul britanic a subliniat, in repetate randuri, ca nu va face o astfel de solicitare, in cazul in care nu se ajunge la un acord, sustinand ca va scoate UK din Uniune, la 31 octombrie, cu sau fara acordul de divort.
"Pot confirma, dupa cum a aratat in mod repetat premierul, ca, in primul rand, Guvernul va respecta legea si, in al doilea rand, va respecta angajamentele date instantei in ceea ce priveste legea (...) Confirm ca Guvernul va respecta ceea ce se va stabili in scrisoarea respectiva", a spus el.
Oricum, Boris Johnson este obligat de lege sa respecte Legea Benn (Benn Act), care prevede solicitarea prelungirii aplicarii articolului 50 privind Brexit in cazul in care nu se ajunge la un acord.
Amintim ca, la inceputul lunii septembrie, Johnson afirma ca ar prefera mai degraba sa "moara intr-un sant" decat sa amane iesirea Regatului Unit din... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 16:36
Ucraina ar putea semna acordul de Asociere la UE luna aceasta, in pofida problemelor cu care se confrunta tara.
"Asocierea politica cu Uniunea Europeana ar putea fi semnata la 17 sau 21 martie", a spus ministrul de Externe Andrei Descita intr-un interviu pentru teelviziunea ucraineana 1+1, potrivit Global Post.
Noul Guvern de la Kiev a anuntat deja ca intentioneaza sa semneze partile politice ale acordului de asociere inainte de alegerile prezidentiale anticipate programate pentru data de 25 mai. Cele doua date posibile inaintate de seful diplomatiei ucrainene coincid cu o intalnire a ministrilor de Externe UE la 17 martie si un summit ...citeste mai departe despre "Cand ar putea semna Ucraina acordul cu UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 11:07
Presedintele rus Vladimir Putin a reiterat marti, in cadrul reuniunii la nivel inalt Rusia-UE de la Ekaterinburg, ca Bruxellesul ar trebui sa tina seama de interesele tarii sale in domeniul energiei, in care ambele parti sunt "parteneri firesti".
"Este evident ca dialogul privind energia poate fi de succes doar atunci cand se iau in considerare interesele reciproce si asigura o activitate comerciala previzibila", a declarat Putin, referindu-se la cererile ruse privind punerea in aplicare a cadrului legal european in domeniul energiei privind gigantul de gaz rus Gazprom, relateaza EFE.
Relatiile energetice (Rusia este principalul furnizor de energie pentru UE) constituie principalul obstacol intre Moscova si Bruxelles, dupa ce UE a adoptat al Treilea Pachet Energetic, un cadru juridic care impune separarea activitatilor de productie de cele de transport si de tranzactionare a energiei.
Moscova insista asupra faptului ca acest cadru legal este in detrimentul intereselor sale si este cu totul impotriva diversificarii afacerilor Gazprom, asa cum cere UE pentru a putea opera pe teritoriul sau.
"Avem anumite probleme, probleme care sunt mereu in centrul atentiei noastre si despre care am discutat frecvent. Una este problema de energie, dar noi suntem parteneri naturali in acest domeniu", a mai spus presedintele rus.
Pozitia Uniunii Europene
Pozitia UE a fost neschimbata in aceasta problema, deoarece obiectivul sau este tocmai de a reduce dependenta excesiva de... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 12:53
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat "multumita" in legatura cu discutiile din cadrul summitului UE, justificand suspendarea lucrarilor prin necesitatea de a exista mai mult timp pentru ajungerea la un acord la inceputul anului, informneaza AFP.
"Sunt multumita de modul in care s-au derulat discutiile", a spus Merkel, apreciind ca "este posibil sa se ajunga la un acord la inceputul anului viitor".
"Atmosfera a fost foarte amicala si constructiva", in pofida divergentelor de opinie, a subliniat ea.
"Era dificil sa ne dam seama de cat timp aveam nevoie pentru un acord. Nu exista niciun motiv sa scoatem acordul cu forcepsul", a argumentat Merkel.
Summitul Consiliului European dedicat bugetului multianual al Uniunii Europene s-a incheiat vineri dupa-amiaza, fara a se ajunge la un acord, anunta surse din cadrul Presedintiei semestriale a Consiliului UE.
Reuniunea sefilor de stat si de guvern din cele 27 de state membre UE incepuse joi seara, la Bruxelles, fiind dedicata in principal bugetului multianual al Uniunii pentru perioada 2014-2020. "Sefii de stat si de guvern s-au despartit fara a ajunge la un acord", afirma o sursa oficiala.
Liderii europeni reluasera vineri dimineata lucrarile, dupa o serie de intrevederi bilaterale care au avut loc joi si au fost urmate de summit. Dar nu au reusit sa depaseasca divergentele privind bugetul plurianual si distribuirea fondurilor. Premierul Marii Britanii, David Cameron, declara vineri dimineata ca nu... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 15:34
Discutiile liderilor europeni de la Bruxelles cu privire la bugetul UE pentru 2014 - 2020 au esuat, iar negocierile pe acest subiect vor continua, cel mai probabil, anul viitor.
De asemenea, se prevad noi reduceri ale bugetului UE fata de suma de 80 de miliarde pe Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a propus-o pana in acest moment.
Care vor fi urmatorii pasi daca negocierile de la Bruxelles vor esua?
Herman Van Rompuy, si Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au anuntat ca discutiile au esuat si va fi nevoie de negocieri suplimentare.
Presedintele Consiliului European a atras insa atentia ca "nu este nevoie sa dramatizam lucrurile pentru ca negocierile sunt complexe si s-a intamplat acelasi lucru si ultima data cand am negociat bugetul".
Potrivit lui Van Rompuy, "la acest moment cea mai buna solutie a fost sa mentinem un nivel al reducerilor de 80 de miliarde. Pentru urmatoarele luni am putea merge chiar mai departe. Trebuie insa sa asiguram un echilibru si sa pregatim (n.r. reducerile) cu mare atentie, dar nu exclud ca putem merge mai departe (n.r. cu taierea bugetului), dar cu pregatiri anterioare foarte bune".
Herman Van Rompuy, a venit joi seara cu o noua propunere de buget, in urma discutiilor cu Franta si Polonia.
Astfel, in comparatie cu primele recomandari ale lui Van Rompuy, in noua propunere Politica Agricola Comuna a castigat inca 8 miliarde de euro, iar fondurile de coeziune au primit in plus 10,653... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 16:38
Desi, teoretic, liderii europeni pot sa ajunga la o decizie privind Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2014 - 2020 pana in primavara lui 2013, dezacordul acestora poate avea consecinte serioase asupra derularii programelor europene din perioada 2014 - 2020.
Practic, sunt necesare intre 12 si 18 luni pentru a cadea de acord asupra temeiurilor juridice ce stau la baza tuturor programelor si proiectelor multianuale prevazute in CFM, in domenii precum cercetarea, educatia, coeziunea, ajutorul pentru dezvoltare, politica de vecinatate etc.
Pentru ca aceste programe sa poata incepe in ianuarie 2014, trebuie sa se ajunga la un acord politic privind plafonul CFM cu cel tarziu un an si jumatate inainte de intrarea in vigoare a cadrului, se precizeaza pe site-ul Uniunii Europene, iar acest termen este deja depasit.
Summitul UE incepe joi. Luptele pentru bugetul UE incep in culise LIVE TEXT
Mai mult, acordul politic va trebui sa fie transpus intr-un regulament al Consiliului care necesita aprobarea Parlamentului European, iar in acest moment Parlamentul si Consiliul intampina probleme semnificative in a ajunge la un acord cu privire la stabilirea unui buget detaliat pentru 2013 si rectificarea bugetara pe 2012.
Aceste slabiciuni ale sistemului european vor fi remarcate, cel mai probabil, si de pietele financiare din regiune.
"Va fi mai degraba insa vorba doar de cateva zile de ingrijorare pe piete, deoarece pana la urma o solutie se va gasi, chiar daca mai... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 18:08
Noul acord de stabilitate fiscala a fost solutia convenita de liderii europeni, la summitul UE pentru salvarea monedei euro. In timp ce presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc sustin ca acordul nu ii va afecta pe romani, realitatea pare sa fie alta.
Liderii europeni au convenit sa adopte un acord interguvernamental care sa creeze un nou mod de coordonare a politicilor economice si a fiscalitatii, dar si sa dezvolte instrumentele de stabilizare a zonei euro.
Noul acord de stabilitate fiscala presupune, printre alte masuri, adoptarea unui deficit structural de 0,5% care sa fie impus prin Constitutie. In acest fel s-ar evita o situatie similara celei care a dus la criza datoriilor suverane.
Europa cu doua viteze
In acest moment, analistii straini atrag atentia ca Europa are doua viteze, pentru ca premierul David Cameron si-a exercitat dreptul de veto si s-a opus modificarii tratatelor Uniunii Europene (UE).
Pe de o parte, exista "nucleul dur", format din toate statele membre in zona euro, care vor adopta unificarea fiscala. Pe de alta parte, exista tarile care au adoptat moneda unica europena si care isi pot defini singure politicile fiscale. In schimb, vor fi atent monitorizate de la Bruxelles.
Romania s-a alaturat "nucleului dur", asa cum preciza premierul Emil Boc si ca acest lucru reprezinta pentru statul roman marele castig. In plus, faptul ca Romania a inceput din 2010 sa limiteze deficitul bugetar si datoria publica, va contribui la... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 18:42