Grecul Alexis Tsipras risca sa intre in istorie ca fiind primul premier european care se opune politicii de austeritate impusa de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI.
Exista desigur si o multime de opozanti ai programului lui Tsipras, care a condus partidul Syriza spre victorie, in alegerile anticipate de saptamana trecuta, dar responsabilitatea pentru situatia dezastruoasa a Greciei trebuie cautata in alta parte decat in randul noilor veniti la guvernare, sustine Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie, intr-un editorial publicat in New York Times.
Troika a dat gres
Inceputul scenariului de cosmar pentru Grecia a fost marcat de semnarea acordului standby cu FMI, in primavara lui 2010.
Acordul a fost impus ca parte a planului de interventie garantat de Troika, formata din cele trei componente: Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI.
In schimbul acordarii imprumuturilor, guvernul de la Atena se angaja sa efectueze o serie de reforme si sa mentina politica de austeritate.
Documentul in sine poate fi folosit pe post de exemplu negativ pentru oricare alte negocieri de acest tip, crede Krugman.
In timp ce oficialii de la Bruxelles si Washington pozau in mintile limpezi ale momentului, intregul acord a fost axat pe fantezii economice. Iar populatia elena a fost angajata la plata acestor iluzii ale unor elite rupte de realitate.
Proiectia economica asumata in cadrul acordului standby mizeaza pe asumarea unor... mai mult
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 18:00
Romania va conveni, pana in aceasta toamna, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, cu o valoare intre 3 miliarde euro si 5 miliarde euro si cu mai putine conditii decat cele doua intelegeri anterioare, a declarat premierul Victor Ponta.
Ponta a afirmat, intr-un interviu acordat la Bucuresti agentiei Bloomberg, ca noul acord va ajuta la reducerea costurilor de finantare si va sprijini moneda nationala.
Termenii noului acord se vor concentra pe consolidarea companiilor de stat si pe mentinerea disciplinei fiscale, a mai spus premierul.
"Va fi un acord imbunatatit...Nu vom avea un acord foarte detaliat, ca in trecut", a declarat Ponta.
El a adaugat ca scaderea costurilor de finantare ale statului roman va continua dupa incheierea noului acord cu FMI si ca BNR va reduce, probabil, dobanda de politica monetara, aflata in prezent la minimul record de 5%.
"Cea mai mare provocare pentru Romania in acest moment este finantarea, avand in vedere ca bancile sunt mai restrictive", a spus oficialul roman.
O misiune a FMI se afla la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania, autoritatile precizand anterior ca doresc ca un nou acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.
Urmatorul acord cu Romania, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomica si de reforme structurale, urmarind in principal disciplina politicilor, si va presupune privatizarea si restructurarea unor companii de stat, a... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 12:42
Un nou acord preventiv cu FMI ar fi o strategie buna pentru Romania, avand in vedere sumele mari care trebuie restituite Fondului si privatizarea incipienta a unor companii, urmand sa permita BNR sa continue politica de relaxare monetara si sa impiedice deprecierea puternica a leului, sustin analistii Erste.
Acestia se asteapta ca autoritatile romane sa foloseasca ocazia vizitei directorului general al FMI, Christine Lagarde, la Bucuresti pentru a anunta un nou acord stand-by cu Fondul, din care insa nu vor fi trasi bani, la fel ca in cazul precedentei intelegeri. Lagarde se va afla la Bucuresti pe 15-16 iulie.
"Consideram ca autoritatile romane vor folosi aceasta ocazie pentru a anunta un nou acord stand-by preventiv cu FMI, acoperind o perioada de doi ani si avand ca obiectiv restructurarea companiilor de stat. Avand in vedere ca platile combinate ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Ministerului Finantelor catre FMI ating un varf de 5 miliarde de euro pe an in 2013-2014, iar privatizarea companiilor de stat din energie si transporturi este in faza incipienta, un nou acord din care sa nu fie trasi bani este o strategie buna", se arata intr-o nota de cercetare a Erste Group.
BNR a redus saptamana aceasta dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5%, iar un nou acord ar permite bancii centrale sa continue politica de relaxare monetara fara riscul unei deprecieri puternice a leului in raport cu euro. Taierea dobanzii de catre BNR a fost prima... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 16:33
FMI ar putea acorda Ungariei un imprumut similar celui obtinut de Romania in martie 2011, in urma unui acord de tip preventiv.
FMI a anuntat ca va negocia cu Ungaria un acord standby, dar a admis ca tara va trata creditul ca fiind unul de tip preventiv.
In iunie, seful echipei ungare de negociere cu FMI, Mihaly Varga, declara ca Ungaria se asteapta sa semneze un acord cu creditorii internationali in valoare de 15 miliarde de euro pana la finele lunii octombrie, cel mai tarziu. Mihaly Varga a subliniat atunci ca Ungaria vizeaza o linie flexibila de credit, similara cu cea pe care o are Polonia, mai degraba decat un acord de tip preventiv, cum are Romania, a anuntat luni publicatia maghiara "Nepszabadsag".
Saptamana trecuta, Banca Nationala a Ungariei a amanat reducerea dobanzii de referinta, cea mai mare din Europa, optand pentru prudenta pe fondul temerilor privind inflatia si posibilele intarzieri in ceea ce priveste discutiile despre imprumutul acordat de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.
Ungaria se pune impotriva FMI mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 16:42
Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat miercuri cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania si pune la dispozitie o noua transa, de 505 milioane de euro, a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
Cu noua transa, Romania are la dispozitie de la FMI aproximativ doua miliarde de euro, a precizat Tanasescu.
'Board-ul FMI a aprobat in unanimitate cea de-a patra evaluare a acordului si punerea la dispozitie a urmatoarei transe. Au fost discutii bune si au fost apreciate progresele realizate de Romania.
Consiliul Director a recomandat continuarea consolidarii fiscale, astfel incat deficitul bugetar ESA sa se incadreze in 2012 sub 3%, si accelerarea reformelor structurale in domeniul sanatatii, transporturilor si energiei, care constituie motoare de crestere economica, daca vor fi realizate cat mai repede', a spus reprezentantul Romaniei la FMI.
De asemenea, a adaugat Tanasescu, Board-ul FMI a laudat modul in care Banca Nationala a raspuns pro-activ pe sectorul bancar, care este stabil, bine capitalizat si bine supravegheat, recomandarea fiind de atentie si reactie pro-activa la eventualele riscuri externe.
Precedenta evaluare a acordului a avut loc la sfarsitul anului 2011, cand FMI a pus la dispozitia Romaniei o transa de 480 milioane de euro.
O misiune comuna a Fondului Monetar International /FMI/, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti la sfarsitul lunii ianuarie -... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 19:15
Premierul Emil Boc se va intalni, miercuri seara, cu reprezentantii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, aflati la Bucuresti in misiune de evaluare a acordului stand-by, informeaza Mediafax.
Aceasta este prima intalnire a premierului cu reprezentantii celor trei institutii, in cadrul acestei misiuni.
O misiune FMI - CE se afla la Bucuresti pentru a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va incheia in data de 8 februarie. mai mult
Marti, 01 Februarie 2011, ora 22:28