O misiune a Fondului Monetar International se va afla la Bucuresti, in perioada 2 - 16 iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, potrivit unui comunicat al FMI.
"O misiune a FMI, condusa de Andrea Schaechter, va vizita Bucurestiul din 2 iunie pana pe 16 iunie 2014, pentru a realiza a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv semnat cu Romania. Vizita FMI va avea loc impreuna cu cea a echipelor Comisiei Europene si a Bancii Mondiale", a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Membrii misiunii FMI se vor intalni cu autoritatile, cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor profesionale si ai bancilor.
Misiunea isi va prezenta concluziile la finalul vizitei, se mai precizeaza in comunicat.
Boardul Fondului Monetar International a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane pentru incheierea unui nou acord de tip preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.
Acesta este cel de-al zecelea acord incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani. Primul acord de dupa decembrie 1989 a fost incheiat in 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a institutiei financiare internationale.
In urma cu o saptamana, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara ca actualul acord al... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 08:42
Boardul executiv al Fondului Monetar International (FMI) va discuta in sedinta din 27 septembrie solicitarea Romaniei de incheiere a unui nou acord de tip stand-by, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI.
Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.
Acesta este al treilea acord solicitat de Romania Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011.
Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intentie a fost trimis FMI pe 12 septembrie.
Guvernul propune, prin asumarea angajamentelor fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, un mod transparent prin care Romania sa-si asigure o stabilitate si o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea cresterii economice si o dezvoltare de care tara noastra are foarte multa nevoie, a declarat, marti primul ministru in plenul Parlamentului.
"Pentru mine este insa extrem de important sa stiu ca acest nou acord nu este un acord doar al unui Guvern, ci este un acord insusit de clasa politica. Sunt convins ca, astazi, grupurile politice parlamentare isi vor exprima sustinerea sau, sigur, dezacordul. (...) Din momentul in care, insa, avem un asemenea acord, practic, pentru toate fortele politice responsabile exista o predictibilitate... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 08:27
Romania a amanat pentru anul viitor listarea la bursa a participatiilor la mai multe companii energetice de stat, potrivit draftului scrisorii de intentie convenite cu FMI, relateaza Reuters.
Astfel, Guvenul are in plan listarea a 10% din Hidroelectrica in mai 2014, un pachet de 10% din Nuclearelectrica in septembrie 2014, 10% din Romgaz in octombrie 2014 si 15% din Complexul Energetic Oltenia pana in iunie 2014.
De asemenea, participatia majoritara la furnizorul si distribuitorul de energie Electrica va fi vanduta pe bursa pana la finele lunii mai 2014.
Guvernul nu a comentat pana acum aceste informatii, mai scrie Reuters.
Romania si FMI au convenit saptamana trecuta sa incheie un nou acord stand-by preventiv pe doi ani, in valoare de 4 miliarde de euro, pentru a intari increderea investitorilor si pentru a avea o centura de siguranta in cazul unor eventuale socuri externe.
Investitorii si finantatorii externi au criticat deseori autoritatile de la Bucuresti pentru progresul lent in reformarea sectorului de stat ineficient, care trage in jos economia si tine la distanta finantarile straine necesare pentru o crestere mai rapida.
Listarile la bursa ar fi trebuit sa aiba loc in acest an, dupa intarzieri repetate, si au fost convenite in cadrul precedentului acord de tip preventiv cu FMI. mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 13:16
Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul Monetar International, dar cresterea este slaba si riscurile pentru economie inca exista, a declarat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik.
Anuntul a fost facut dupa inchiderea de catre boardul FMI a evaluarilor a saptea si a opta privind stadiul indeplinirii conditionalitatilor din Memorandumul de Politici Economice si Financiare, conform unui comunicat postat pe site-ul institutiei in noaptea de miercuri spre joi.
"Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflatia de baza ramane scazuta, iar balantele fiscala si a contului curent sunt sustenabile. Totusi, cresterea este slaba si exista riscuri de regres. Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potentialului de crestere al Romaniei si pentru crearea de locuri de munca, in timp ce continuarea disciplinei financiare este esentiala pentru ancorarea stabilitatii macroeconomice", a spus Nemat Shafik.
Iesirea din procedura de deficit excesiv, datorata ajustarii fiscale din 2009
Oficialul FMI a precizat ca ajustarea fiscala semnficativa de dupa 2009 a permis Romaniei sa iasa in iunie din procedura de deficit excesiv a UE si a apreciat ca intentia guvernului de a reduce pe mai departe deficitul structural intr-un ritm moderat pentru a atinge obiectivul pe termen mediu este una potrivita.
"Cadrul bugetar va beneficia de pe urma stabilirii unui sistem de control eficient al... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 08:20
Acordul stand-by al Romaniei cu FMI va continua, iar mediul politic dificil cauzat de suspendarea presedintelui Traian Basescu va fi tratat separat, institutia internationala concentrandu-se pe programul economic, a declarat un oficial al Fondului Monetar International.
"Avem un acord stand-by. Este in continuare operational. Guvernul nu a stabilit altceva, astfel ca ramane. Cred ca partea politica va fi tratata separat de acest lucru. Suntem focusati pe programul economic", a declarat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, dupa o conferinta care a avut loc la Viena.
Consiliul Director al FMI a aprobat la finele lunii iunie cea de-a cincea evaluare a performantelor Romaniei in cadrul programului stand-by, urmand sa fie pusa la dispozitie o transa de 519,4 milioane euro.
Autoritatile vor continua sa considere acordul unul preventiv si nu intentioneaza sa foloseasca banii. Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, avand o valoare de 3,6 miliarde de euro.
Pe 24 iulie este programata sa inceapa o noua misiunea de evaluare a FMI si CE, echipa fiind condusa pentru prima data de olandezul Erik de Vrijer. mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 11:46
Romania este prezentata ca o insula de beatitudine a FMI intr-o Europa framantate de criza, spun liberalii. In opinia acestora, FMI este mult prea ingaduitor cu masurile populiste pe care Guvernul Boc vrea sa le adopte, informeaza NewsIn.Liberalii considera ca FMI este "prea ingaduitor" cu masurile populiste ce vor fi luate de Guvernul Boc,precum cresterea salariilor si ca trece "cu ingaduinta" peste neindeplinirea criteriilor din acordul stand-by, in loc sa vorbeasca despre riscurile la care e expusa Romania in fata unei noi crize."PNL este neplacut surprins de evaluarile triumfaliste, dar contradictorii, ale delegatiei FMI, inclusiv de cecul in alb pe care Jeffrey Franks il acorda unor cresteri salariale in sectorul bugetar", se arata intr-un comunicat remis luni NewsIn.Liberalii apreciaza ca FMI pare "mult prea ingaduitor cu masurile populiste" care vor fi luate de Executiv in toamna acestui an si anul viitor."Prin domnul Franks, FMI pare ca gireaza masuri precum: cresterea salariilor, alocarea de resurse financiare pentru subventii si ajutoare sociale cu preponderenta in localitatile si orasele conduse de actuala coalitie guvernamentala PDL-UDMR, alocarea de resurse financiare pentru obiective de investitii cu preponderenta in localitatile conduse de aceeasi primari ai puterii, obiective de investitii care nu sunt insa prioritare economiei romanesti si nu au efect multiplicator in economie, dar in schimb asigura sursele de finantare pentru viitoarele campanii... mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 16:22
Comitetul director al Fondului Monetar International va discuta vineri solicitarea venita din partea Romaniei pentru un nou acord, de tip preventiv, potrivit calendarului de pe site-ul institutiei de la Washington, informeaza Mediafax.Board-ul va aviza cea de-a saptea evaluare a acordului stand-by pe doi ani incheiat in 2009 si va discuta incheierea actualului program si deschiderea unui nou aranjament, de tip preventiv.
In februarie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca la finele lunii martie comitetul director al Fondului Monetar International va discuta cea de-a saptea evaluare a acordului stand-by si termenii viitorului acord de tip preventiv cu Romania.
Valoarea viitorului acord cu FMI va fi de aproximativ 3,6 miliarde de euro. mai mult
Vineri, 25 Martie 2011, ora 10:44
Presedintele Traian Basescu i-a primit, sambata, la Cotroceni, pe membrii delegatiei FMI, CE si BM, carora le-a spus ca daca noile companii energetice vor fi blocate mult timp in justitie, este mai bine sa fie luate decizii administrative decat sa se astepte, transmite Mediafax.
La inceputul intalnirii, presedintele a dat mana cu membrii delegatiei si i-a intrebat apoi cat de departe au ajuns cu negocierile pentru un nou acord.
"Am ajuns foarte departe. Am constatat progrese facute de partea romana", a raspuns un reprezentant al delegatiei, mentionand ca un subiect important care a fost discutat este cel legat de sectorul energetic.
In acest context, seful statului a spus ca partea romana are probleme legate de companiile energetice.
El le-a spus membrilor delegatiei ca "daca noile companii energetice vor fi blocate mult timp in justitie, este mai bine sa fie luate decizii administrative decat sa se astepte, pentru a nu bloca intregul proces".
Basescu s-a interesat daca delegatia a discutat cu Executivul despre problemele legate de buget si de deficit.
Reprezentantii delegatiei au declarat ca exista vesti imbucuratoare, Romania atingandu-si obiectivele asumate. "Guvernul a facut eforturi legate de deficitul bugetar", a remarcat Jeffrey Franks.
Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.
O misiune FMI - CE a inceput a saptea evaluare a acordului... mai mult
Duminica, 06 Februarie 2011, ora 01:20
FMI si Comisia Europeana apreciaza rezultatele "foarte bune" obtinute de Romania in cadrul acordului stand by, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, adaugand ca incasarile din TVA au asigurat plata arieratelor si incadrarea in tinta de deficit bugetar, de 6,5%, la finele lui 2010, relateaza Mediafax."Noi am discutat despre rezultatele prevazute in acordul care se va incheia la sfarsitul lunii martie.
Sunt niste rezultate foarte bune, apreciate de FMI si Comisia Europeana.
Rezultatele pe TVA sunt bune. Incasarile din TVA ne-au asigurat plata arieratelor si incadrarea in deficitul de 6,5%", a spus, luni, Ialomitianu.
Incasarile din TVA, accize si venituri nefiscale au avut cea mai mare contributie la cresterea veniturilor bugetare anul trecut, avans temperat de diminuarea incasarilor din impozitul pe venit, impozitul pe profit si contributiile la asigurari sociale, potrivit datelor Ministerului Finantelor.
Deficitul bugetar inregistrat la finele anului trecut a fost 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilita in acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei.
Veniturile incasate la bugetul general consolidat au totalizat 168,6 miliarde lei si au fost cu 7,2% mai mari, in termeni nominali, fata de anul precedent.
Cresterea incasarilor s-a inregistrat in principal la impozitele pe bunuri si servicii, respectiv taxa pe valoare adaugata (+14,3%) si accize (+11,5%), precum si la venituri nefiscale (+18,5%).
Discrepantele fata de anul precedent, desi... mai mult
Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 11:55