Ministrii de finante din zona euro, reuniti joi in Luxemburg, au ajuns la un acord privind un ajutor de 8,5 miliarde de euro pentru Grecia. Anuntul a fost facut de ministrul olandez Jeroen Dijselbloem, presedintele eurogrupului.
Pentru a evita intrarea in insolventa in iulie, cand ajung la scadenta unele datorii externe, Grecia ar fi avut nevoie urgenta doar de sapte miliarde de euro.
La reuniune a participat si directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, care a anuntat ca va cere consiliului de administratie al Fondului sa aprobe participarea la cel de-al treilea plan de ajutor pentru Grecia, in valoare de 86 de miliarde de euro, informeaza France Presse.
Creditorii internationali ai Greciei aveau pana acum pozitii diferite fata de al treilea pachet de salvare, desi guvernul de la Atena a implementat mai multe masuri de reforma in cei sapte ani de la impactul crizei financiare. FMI considera ca mai trebuie sterse o parte din datoriile Greciei. Joi, comisarul european pentru economie Pierre Moscovici a declarat, potrivit AFP: "Am reusit sa gasim un acord global care va permite Greciei sa lase in urma o perioada atat de dificila".
Pe 22 mai, ministrii de finante din zona euro nu au reusit sa adopte un punct de vedere comun si au amanat pentru iunie decizia privind o noua transa de imprumut catre Grecia.
Citeste si:
Grecii au reinceput sa retraga miliarde de euro din banci, de teama unei noi crize... citeste mai departe despre... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 07:36
Planul de reforme pentru salvarea Greciei a trecut testul parlamentului elen, insa criza este departe de a se fi incheiat.
Atmosfera este in continuare tensionata in Grecia si elenii au pareri impartite legate de planul aspru convenit luni la Bruxelles, dupa un summit marataon, povesteste pentru Ziare.com Ana-Maria Cuciureanu, presedinte al Asociatiei Femeilor Romance din Grecia si director adjunct la Radio TV Unirea.
Cat de dramatica este situatia pentru grecii de rand
"Atmosfera este tensionata in momentul de fata, dominata de sentimente controversate impartasite de grecii care si-au pus sperante mari intr-un referendum inutil. Parerile sunt impartite in ceea ce priveste adoptarea unui nou program auster acordat de finantatorii europeni. Unii o vad ca pe o tradare din partea Guvernului actual, altii ca pe cel mai mic rau pentru care se putea opta in situatia actuala.
Grecii trec printr-o perioada dificila, stresanta si asteapta cu nerabdare un deznodamant care sa redea ...citeste mai departe despre "Salvare sau executie pentru Grecia? Criza din Elada, prin ochii unei romance" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 13:29
Fondul Monetar International (FMI) a criticat marti seara acordul privind un nou plan de salvare oferit Greciei de liderii zonei euro, apreciind ca datoria publica a statului grec a devenit nesustenabila si ca Atena are nevoie de reducerea datoriilor.
Evaluarea FMI intervine in contextul in care Parlamentul de la Atena trebuie sa voteze miercuri patru legi prevazute de acordul incheiat luni la Bruxelles. Studiul FMI pune sub semnul intrebarii validitatea reformelor cerute de liderii zonei euro si aproba reducerea datoriilor ceruta de opinia publica din Grecia.
Ore cruciale in Grecia: Parlamentul se pronunta asupra acordului de salvare
Potrivit BBC, studiul publicat de FMI va complica misiunea premiereului grec Alexis Tsipras, care trebuie sa convinga parlamentarii, inclusiv pe cei din partidul sau, Syriza, sa voteze aceste legi. De altfel, Tsipras a declarat marti ca nu crede in planul de salvare propus, dar ...citeste mai departe despre "FMI critica acordul pentru Grecia: Elenii au nevoie de trei decenii de gratie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 08:36
O tara din Uniunea Europeana refuza sa ofere garantii pentru Atena, ceea ce reprezinta o lovitura pentru acordul stabilit luni la Bruxelles, care prevede ca toate statele UE trebuie sa garanteze un imprumut pentru salvarea Greciei.
Prim-ministrul ceh, Bohuslav Sobotka, si ministrul Finantelor, Andrej Babis, au declarat luni ca tara lor refuza sa garanteze un posibil imprumut pentru Grecia si nu ii vor acorda niciun credit direct.
UE isi propune sa utilizeze temporar instrumentul vechi cunoscut sub numele de Mecanismul European de Stabilizare Financiara (MESF). Imprumuturile MESF sunt garantate de toate statele membre ale UE, nu numai de membrii zonei euro, aminteste agentia Xinhua.
Acord la Bruxelles pentru salvarea Greciei - Criza elena, departe de un deznodamant, pericolul unui "Grexit" n-a trecut
Potrivit lui Sobotka, este mai bine sa existe un acord cu conditii dure pentru Grecia decat un stat prabusit total in interiorul UE si in NATO. El a spus ca, daca Grecia vrea ...citeste mai departe despre "Acordul pentru salvarea Greciei primeste prima lovitura: Tara care refuza sa ofere garantii pentru Atena" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 07:50
La Bruxelles s-a ajuns la un consens privind planul de salvare a Greciei. Premierul elen, Alexis Tsipras, care a acceptat masuri extrem de aspre, si-a schimbat la 180 de grade atitudinea.
Daca pana in urma cu o saptamana spunea "nu" categoric austeritatii si a organizat chiar si un referendum la care i-a indemnat pe greci sa respinga masurile impuse de creditorii internationali, prim-ministrul elen este acum de parere ca Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu, potrivit The Guardian.
Acord pentru Grecia, dar pericolul nu a trecut
"Acordul este dificil, dar am evitat continuarea retragerilor activelor in strainatate. Am evitat un plan de strangulare financiara si de prabusire a sistemului bancar. In aceasta batalie dura, am reusit sa obtinem restructurarea datoriilor", le-a spus Tsipras reporterilor, dupa summit-ul maraton de la Bruxelles.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Grecia si creditorii internationali au ajuns, in ...citeste mai departe despre "In sfarsit, un acord pentru Grecia: Tsipras, schimbare radicala de atitudine" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 12:53
Liderii din zona euro se vor reuni marti, la ora 18.00 (19.00, ora Romaniei), in cadrul unui summit extraordinar la Bruxelles, pentru a discuta pe tema Greciei.
Intalnirea are loc la initiativa cancelarului german Angela Merkel si presedintelui francez Francois Hollande, intr-o noua incercare de a-i salva pe greci.
Cei doi au afirmat, luni seara, ca "usa va ramane deschisa pentru discutii" cu Atena, dupa votul negativ pentru un acord cu creditorii internationali exprimat la referendumului de duminica din Grecia.
Un "nu" care zguduie Europa: Urmeaza o ultima incercare disperata pentru salvarea Greciei
Merkel si Hollande i-au cerut insa premierului grec Alexis Tsipras "propuneri serioase" pentru a putea gasi o iesire din actuala criza.
Grecia, dupa un "nu" care zguduie Europa: Merkel si Hollande cer "propuneri serioase"
"Usa ramane deschisa pentru discutii. Ii revine guvernului sa vina cu propuneri serioase si credibile. Este o urgenta pentru Grecia, urgenta pentru ...citeste mai departe despre "O noua incercare disperata de a salva Grecia - Summit extraordinar la Bruxelles" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 07:53
In cazul in care lucrurile nu vor lua o turnura favorabila pentru Grecia, ministrul de Finante Yanis Varoufakis sustine ca este posibil sa emita o moneda digitala paralela operabila pe piata din Grecia.
Ar uma sa folosesca sistemele de securitate si transparenta ale Bitcoin, dar sa actioneze in sens contrar fata de aceasta.
Nu este doar o vorba in vant daca privim mai atent la situatia grecilor.
Datoriile Greciei sunt aproape imposibil de platit, pretul platit de populatie se arata deja insuportabil.
Asa ca, fie saptamana aceasta, fie peste patru sau sase luni, Atena se va trezi in punctul in care nu isi va putea indeplini obligatiile fata de creditorii externi.
Un scenariu din care rezulta si riscurile abia evitate de Grecia si Uniunea Europeana: impunerea masurilor de control a capitalului, prabusirea sistemului bancar si intrarea tarii in incapacitate de plata.
Speranta si nu prea
Noul acord semnat cu partenerii europeni ofera un strop de speranta grecilor, dar criza economica din aceasta tara este mult prea inradacinata pentru a da solutii de rezolvare rapida.
In acest conditii analistii sunt tot mai convinsi ca, daca Grecia si creditorii sai nu vor gasi o punte comuna de a trata criza economica din vechea Elada, un plan indraznet ar putea fi pus in aplicare.
"Guvernul elen nu va ezita sa foloseasca o moneda digitala ca masura alternativa pentru rezolvarea crizei financiare", arata Paul Mason, analist economic al postului tv britanic Channel... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 15:44
Coalitia de guvernamant a Greciei trebuie sa ia o decizie in ceea ce priveste implementarea masurilor de austeritate, necesare pentru plata urmatoarei transe de 31,2 miliarde de euro, din ultimul acord de salvare destinat statului elen.
Fara acesti bani, Grecia se va afla in imposibilitate de a achita datoria pe termen scurt de 6,6 miliarde de euro, scadenta la 16 noiembrie.
Liderii coalitiei de la guvernarea Greciei s-au intrunit marti pentru a discuta un acord privind noile masuri de austeritate care au fost deja negociate cu troica UE-BCE-FMI.
Pachetul de masuri tinteste reduceri a cheltuielilor bugetare de 13,5 miliarde de euro si reprezinta o conditie a creditorilor internationali pentru eliberarea urmatoarei transe de 31,2 miliarde de euro, din ultimul acord de salvare destinat Greciei.
Premierul Antonis Samaras, presedintele Noii Democratii, s-a intalnit cu aliatul sau socialist, Evangelos Venizelos, si cu Fotis Kouvelis, liderul partidului Dimar, reprezentand stanga moderata. Ambii si-au exprimat rezerve cu privire la anumite sacrificii cerute de troica, mai ales in materie de dereglementare a pietei muncii.
"Se pare ca ne apropiem de un compromis acceptabil", a afirmat purtatorul de cuvant al guvernului pentru AFP, precizand, cu putin timp inaintea reuniunii de marti: "Asteptam un acord final, nu avem inca o unda verde" a coalitiei de guvernare.
Executivul elen ar fi acceptat, se pare, sa micsoreze pensiile cele mai ridicate si sa majoreze... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 17:24
Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut creditorilor privati sa ajute la usurarea crizei datoriilor Greciei, in timp ce protestele fata de politica de austeritate a guvernului socialist elen au continuat si sambata la Atena, relateaza BBC News. Un nou pachet de salvare pentru Grecia trebuie sa implice un impuls "substantial" din partea bancilor private, a spus cancelarul Merkel. Vineri, premierul grec Georgios Papandreou si-a remaniat cabinetul, in incercarea de a readuce stabilitatea politica, si a numit la Finante un fost rival politic din cadrul partidului socialist.
Noul guvern urmeaza sa obtina marti increderea in Parlament, dar nu e sigur ca va obtine si increderea pietelor financiare. Grecia este in asteptarea aprobarii urmatoarei transe din imprumutul de 110 miliarde de euro pe care l-a luat anul trecut de la UE si FMI.
Are nevoie de cele 12 miliarde de euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, din cauza datoriilor pe care trebuie sa le plateasca in urmatoarele luni. Imprumutul depinde insa de implementarea unor reforme interne dureroase.
Papandreou vrea sa creasca taxele, sa taie pensiile si sa privatizeze, ceea ce ar aduce tarii 28 de miliarde de euro in urmatorii patru ani, dar planurile sale au fost intampinate cu greve la nivel national si violente pe strazile Atenei. Si sambata mii de persoane au marsaluit spre Parlament pentru a-si arata nemultumirea.
Comisarul european Olli Rehn a spus ca Grecia va primi urmatoarea transa din... mai mult
Duminica, 19 Iunie 2011, ora 00:36