Perspectivele ca Romania sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) sunt in scadere, iar tara risca sa dea inapoi din fata angajamentelor de a mentine deficitul bugetar la un nivel scazut si de a implementa reforme structurale.
Acuzat de coruptie si in perspectiva alegerilor din 2016, premierul Victor Ponta ar putea sa nu aiba puterea sa tina sub control cheltuielile sau sa aplice masuri precum reorganizarea companiilor de stat cu pierderi, in cadrul unui nou acord cu Fondul, comenteaza Reuters.
Guvernul Ponta, criticat la intalnirea lui Iohannis cu delegatia FMI
FMI nu a fost de acord cu deciziile Guvernului de reducere a taxelor si majorare a salariilor pentru unii angajati publici cu 25%, subliniind in aceasta saptamana ca Romania ar trebui sa protejeze progresele economice recente.
In consecinta, Romania ar putea sa nu mai aiba un acord cu FMI pentru prima oara din 2009, cand FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala au salvat-o de criza ...citeste mai departe despre "Reuters: Sanse tot mai slabe pentru un acord cu FMI. Romania risca derapaje pe deficit si reforme" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 15:21
Programul de asistenta financiara incheiat de Guvernul Romaniei cu FMI a expirat in septembrie 2015, iar oficialii Fondului considera, potrivit comunicatului emis de Administratia Prezidentaiala in urma intalnirii de marti a presedintelui Iohannis cu delegatia condusa de Andrea Schaechter, ca "exista serioase rezerve ca Romania indeplineste conditiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible credit Line."
In conditiile in care premierul Ponta si ministrul de Finante Teodorovici au dat semnale in ultima perioada ca ar dori continuarea relatiei cu FMI "intr-un cadru flexibil, dupa modelul Poloniei", dupa acest comunicat Guvernul isi vede spulberate iluziile ca ar putea beneficia de un asemenea tip de acord.
Iohannis, ingrijorat din cauza FMI. Ponta: Se duce nepregatit la intalniri, i-o fi scris Mihalache notele!
Guvernul Ponta, criticat la intalnirea lui Iohannis cu delegatia FMI
Principiile liniei flexibile de credit
Interesul Guvernului pentru acest tip de ...citeste mai departe despre "FMI spulbera iluzia "acordului flexibil". Conditiile Romaniei pentru modelul polonez" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 07:18
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, ca Banca Nationala a Romaniei este pregatita pentru eventualitatea in care tara noastra va intrerupe inainte de termen acordul cu FMI. El a precizat ca negocierile merg bine si ca nu vrea sa ofere mai multe detalii pana luni, cand va avea loc conferinta FMI.
Intrebat daca exista riscuri pentru Romania in eventualitatea incheierii acordului cu FMI inainte de termen, adica septembrie, Isarescu a spus: "Noi suntem pregatiti pentru orice scenariu, dar eu stiu ca negocierile merg bine si nu ne antepronuntam. Cei de la FMI vor avea o conferinta de presa luni. Vorbim dupa", arata Mediafax.
Ministerul Finantelor ...citeste mai departe despre "Mugur Isarescu, despre FMI: Suntem pregatiti pentru orice scenariu. Negocierile merg bine" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 20:36
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca Romania pierde 150 de milioane de lei pe luna ca urmare a faptului ca presedintele Traian Basescu refuza sa semneze Memorandumul cu FMI, banii reprezentand cei 10% in plus pentru cofinantare de la UE.
"Singurul efect direct pe care il avem este pierderea acelui top-up, acel 10% in plus pe care il primim ca si cofinantare de la UE. Practic, e vorba de 1,7 miliarde de lei pe an, deci 150 de milioane lei pe luna, deci 30-35 de milioane de Euro pe care ii piedem in fiecare luna de la Comisia Europeana, pentru ca in loc de 95% cofinantare primim doar 85%. Deci, daca vreti, primul calcul al acestei suparari a presedintelui - 150 milioane de lei pe luna pe care ii pierdem de la Comisia Europeana", a spus Ponta.
Premierul a precizat ca se va vedea in zilele urmatoare daca sunt probleme pe cursul de schimb sau pe dobanzile pe care le plateste statul roman.
Ponta a spus ca memorandumul nu poate fi trimis la FMI, pentru ca e vorba de un acord international si, conform Constitutiei, acordurile internationale trebuie semnate si de presedinte.
"Dupa cum stiti foarte bine, FMI a anuntat ca si-a anulat sedinta board-ului din luna decembrie in care trebuia sa aprobe noua scrisoare de intentie si memorandumul. La un moment dat, dupa ce presedintele accepta ideea ca trebuie sa facem o comisie de ancheta, probabil ca o sa semneze", a mai spus Ponta.
Board-ul FMI se va reuni, cel mai probabil, in luna martie pentru a discuta pe tema... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 13:59
Noul acord al Romaniei cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala ar trebui sa fie un semnal pozitiv pentru investitorii straini si va transforma Romania intr-una dintre economiile europene cu cea mai rapida crestere, se arata intr-un comunicat al Fondului Proprietatea.
Franklin Templeton Investment Management Limited UK, sucursala Bucuresti, in calitate de Administrator Unic si Manager de Fond al S.C. Fondul Proprietatea S.A., saluta intelegerea dintre autoritatile romane, pe de o parte, si Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pe de alta parte, cu privire la derularea unui program economic ce urmeaza sa fie sustinut de un nou acord stand-by.
Fondul Proprietatea considera ca acordurile anterioare au avut un impact semnificativ asupra stabilitatii macroeconomice obtinute de Romania si ca au contribuit la situarea tarii pe o traiectorie clara de crestere economica. Prin continuarea acestui acord, Guvernul demonstreaza angajamentul fata de continuarea reformelor inca necesare pentru consolidarea economiei, se mai arata in comunicat.
"Un nou acord cu FMI este cu siguranta o veste buna pentru Romania si ar trebui sa fie un semnal pozitiv pentru investitorii straini interesati de tara. Consideram ca autoritatile romane au luat o decizie buna prin continuarea parteneriatului si salutam in mod special atentia acordata reformelor structurale de catre noul acord", a declarat Greg Konieczny, Manager al Fondului Proprietatea, citat in... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 16:11
Prelungirea prezentului acord cu FMI - aproape sigura - reprezinta o noua sansa acordata Romaniei, pentru a putea sa isi indeplineasca obligatiile in fata creditorilor internationali. Reversul medaliei? Aceasta concesie pune sub semnul intrebarii posibilitatea concretizarii unui nou acord.
Romania s-ar teme de o evaluare negativa la finalul acestei evaluari, sunt de parere economistii contactati de Business24, iar in doua luni, Guvernul trebuie sa demonstreze capacitatea de a respecta termenii intelegerii.
"Pe de o parte, o prelungire a prezentului acord este legata de neindeplinirea unor conditii, iar pe de alta parte, prelungirea inseamna fatul ca inca nu este certa perspectiva unui nou acord. Deci este o solutie de provizorat. Prelungirea acordului cu FMI avantajeaza Romania, dar sunt multe lucruri care nu au fost indeplinite si perspectivele unui nou acord sunt oarecum sub semnul intrebarii", a explicat analistul financiar Aurelian Dochia, pentru Business24.
Opinia analistului financiar este impartasita si de economistul sef de la Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru care subliniaza ca aceasta prelungire pune si mai multa presiune pe Guvern sa rezolve restantele in cateva luni.
"Prelungirea actualului acord pare o chestie logica, adica sa nu inchei actualul acord cu o evaluare negativa, pare logic sa soliciti o prelungire de o luna, cinci sau sase luni, nu stim deocamdata cat va fi si cat de uzual este din parte Fondului sa accepte o astfel de prelungire.... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 07:00
Delegatia Fondului Monetar International (FMI), a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene vine marti in Romania pentru a realiza a saptea si a opta evaluare a acordului stand by. Si-a facut Guvernul lectiile?
Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice, bugetul pentru 2013, progresul privind reformele structurale, precum si orientarea politicii monetare.
Restantele guvernului
Privatizarea companiilor de stat este una dintre restantele care atarna cel mai greu in portofoliul guvernului.
Guvernul s-a angajat fata de FMI, in cadrul acordului de tip preventiv aflat in derulare, sa vanda participatii detinute de stat la companii strategice din domeniile energiei si transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrala), CFR Marfa (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare si cele trei companii de distributie ale Electrica (participatii majoritare).
CFR Marfa: O privatizare indoielnica, pe lista discutiilor cu FMI
"Vizita este una importanta pentru ca avem si realizari, cele care tin de ajustarea fiscal-bugetara, avem si restante, in special de companii. Si la companii, daca avem in acest moment manageri privati la Tarom, la CFR Infrastructura, trebuie sa acceleram procedura si in altele. Astazi am vorbit cu domnul Nita (ministrul delegat pentru Energie-n.r.), avem restanta cu Transgaz si Nuclearelectrica pe care o indeplinim pana la 31... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 12:06
Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) este intr-un evident impas. Tintele convenite in acord care au fost atinse sunt mult mai putine decat cele amanate sau cele posibil a fi ratate.
Principalul atuu al acordului si al guvernului este fara indoiala incadrarea in deficitul bugetar. Cresterea usoara a veniturilor bugetare si tinerea sub control a cheltuielilor este marea realizare a guvernului Romaniei, care gestioneaza tintele acordului cu FMI.
Obiectivele ratate sau care risca sa fie ratate sunt insa pe o lista lunga. Din acest motiv, discutia despre incheierea unui nou acord cu FMI, incepand de anul viitor, este falsa. De asemenea, este mai putin important, in dezbaterea despre acordul cu FMI si CE, finantarea convenita cu creditorii, dobanda redusa sau daca s-au tras sau nu bani.
Adevarata problema a acordului cu FMI este in ce masura are loc restructurarea economiei si institutiilor publice romanesti. Fara indoiala, unele conditii impuse de acordul cu FMI ar trebui sa fie supuse unor adevarate dezbateri publice. Cel mai bun exemplu, in acest sens, este oportunitatea privatizarii sau lichidarii unor companii de stat.
Cu toate acestea, doar citind lista nerealizarilor din obiectivele acordului cu FMI se poate vedea imobilitatea in care se zbate economia romaneasca de o buna bucata de timp. Una dintre explicatiile acestui imobilism este, probabil, si aceea ca am traversat un an dublu electoral.
Lista lunga a tintelor... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 13:40
Victor Ponta a declarat, in cursul zilei de miercuri, ca Romania are nevoie de un nou acord preventiv cu FMI, dar subiectul va fi abordat anul viitor, cand expira acordul preventiv din prezent.
"Anul viitor va expira actualul acord, de tip preventiv, pentru ca Romania nu a luat nici un dolar in plus. Nu vom accesa acei bani, pentru ca sunt pusi acolo pentru situatii cu totul si cu totul exceptionale", a spus Ponta.
El a adaugat ca un acord de acest tip este important, el fiind un "carnet de sanatate acordat economiei romanesti", care ne permite sa ne imprumutam la niveluri rezonabile. Ponta a dat exemplul acordului semnat de Polonia cu FMI, care este modern si nu implica luarea de bani, decat in conditii de urgenta.
In ceea ce priveste absorbtia de fonduri europene, Ponta este de parere ca mecanismul trebuie schimbat pentru a functiona mai bine, in conditiile in care, in acest moment, rata de absorbtie a Romaniei este foarte scazuta.
"Mecanismul de absorbtie a fondurilor europene trebuie sa functioneze, invatand din lectia trista a anilor trecuti, astfel ca trebuie sa pregatim un sistem administrativ mult mai capabil si sa folosim banii mai eficient", a precizat premierul. "Incepand cu 1 ianuarie 2013 trebuie sa avem un sistem care sa functioneze mai bine", a precizat premierul.
FMI, multumit de evolutia Hidroelectrica
Guvernul Romaniei a asigurat delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, ca politicile fiscale ale Romaniei vor ramane... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 15:45