Autoritatile austriece au primit, luni, la Viena, 231 de ingrijitoare originare din Romania si Bulgaria, pentru a preveni o penurie de mana de lucru care ar putea surveni din cauza restrictiilor de circulatie in interiorul Uniunii Europene.
Sectorul de asistenta pentru persoanele in varsta din Austria depinde foarte mult de lucratorii din Europa Centrala, obisnuiti sa faca naveta pentru a acorda asistenta la domiciliu persoanelor in varsta, noteaza AFP.
Asistentii la domiciliu care au sosit luni, in mare parte femei, au fost plasati in izolare preventiva in hoteluri. Cazarea, la fel ca si transportul cu avionul, este asigurata de provincia Austria Inferioara (est) unde vor fi apoi repartizati timp de patru pana la sase saptamani, potrivit unui oficial local.
In mod normal, 65.000 de ingrijitori, pana la 80% fiind femei din Slovacia si Romania, lucreaza oficial in Austria, unde 33.000 de persoane au nevoie de asistenta medicala permanenta.
Dar inchiderile frontierelor impiedica venirea prin rotatie a ingrijitorilor si exista riscul sa puna in pericol intregul sistem de asistenta la domiciliu, personalul slovac lucrand, in general, 15 zile in Austria inainte de a reveni acasa timp de doua saptamani. O parte din acest personal a preferat, de asemenea, sa ramana in tara de origine.
Asistentii la domiciliu romani, al caror serviciu in Austria dureaza o luna, nu mai pot tranzita ca de obicei Ungaria.
Autoritatile din Austria Inferioara au declarat ca este inca... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 09:32
Decizia Consiliului UE privind punerea in aplicare a dispozitiilor ramase ale acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de Informatii Schengen in Bulgaria si in Romania a intrat in vigoare miercuri.
Astfel, incepand cu 1 august 2018, autoritatile romane pot transmite catre Sistemul de Informatii Schengen propriile semnalari privind cetateni terti pe ale caror nume au fost emise alerte in scopul refuzarii intrarii sau sederii pe teritoriul Uniunii Europene si sunt abilitate sa puna in aplicare alertele altor state membre in acelasi scop. De asemenea, decizia va permite derularea de consultari intre autoritatile nationale din statele membre in ceea ce priveste acest tip de semnalari.
"Datorita eforturilor substantiale ale expertilor din domeniul afacerilor interne si protectiei frontierelor, precum si ale demersurilor diplomatice intreprinse inclusiv de reprezentantii nostri pe langa institutiile europene, autoritatile din Romania aplica integral, incepand cu 1 august 2018, prevederile acquis-ului Schengen in materia Sistemului de Informatii Schengen.
Prin implementarea acestei decizii, Romania isi consolideaza pozitia de actor cu rol esential in arhitectura de securitate a Uniunii Europene, contribuind inca o data la consolidarea spatiului comun de libera circulatie, si demonstrand astfel deplina capacitate in a gestiona cerintele Schengen", a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, citat intr-un comunicat MAE.
Zona Schengen si... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 17:40
Aderarea Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen este esentiala pentru consolidarea securitatii intregii Uniuni Europene, a transmis ministrul bulgar de Externe, Rumiana Bacivarova, la Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, desfasurat joi.
Aderarea la Schengen, amanata din nou, cu acordul Romaniei. Franta s-a opus vehement - surse
Corlatean: Din moment ce aderarea la Schengen nu s-a introdus pe ordinea de zi a JAI, lucrurile erau clare
"Aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul de ...citeste mai departe despre "Ministru bulgar: Aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen, esentiala pentru securitatea UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 22:23
Ungaria, Romania, Bulgaria si Slovacia urmeaza sa semneze un acord de interconectare a retelelor lor de gaze naturale care sa permita si tranzitul invers, a anuntat joi seara ministrul ungur al Afacerilor Externe si Comertului Peter Szijjarto.
Acordul urmareste sa sporeasca securitatea aprovizionarii cu energie a tuturor celor patru tari, a subliniat Szijjarto. Partenerii pot accesa atat fonduri europene, cat si bani de la bugetele nationale pentru finantarea investitiilor necesare, a adaugat el pentru postul public ungar de televiziune M1.
In contextul renuntarii la proiectele Nabucco si South Stream, este necesar ca statele din regiune sa caute noi oportunitati si... citeste mai departe despre "Alternativa la Nabucco: Romania, acord de conectare a retelelor de gaze cu alte trei state" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Mai 2015, ora 12:27
Romania a semnat luni cu Bulgaria un acord pentru instituirea unui bloc de spatiu aerian functional pentru eficientizarea zborurilor si a costurilor retelei de management al traficului in spatiul aerian al celor doua tari, a anutat MTI.
"Estimam ca utilizatorii spatiului aerian vor beneficia de o reducere totala a distantei de zbor cu aproximativ un milion mile/an, reducere care se reflecta in emisii CO2 considerabil reduse, precum si intr-o reducere de combustibil ars de aproximativ cinci mil. euro/an", a declarat secretarul de stat Alexandru Nazare.
"Asadar, vom avea rute de zbor mai scurte, iar, in final, pasagerii vor experimenta un timp redus de calatorie. Ne asteptam de la operatorii aerieni ca din momentul instituirii FAB-ului reducerile de costuri care se vor face sa se reflecte si in costul biletelor", a mai spus acesta.
Acordul priveste instituirea blocului functional de spatiu aerian Danube FAB intre Romania si Republica Bulgaria.
"Acordul Danube FAB, al cincilea acord pentru instituirea unui bloc de spatiu aerian functional din cele noua care sunt prevazute la nivel european, stabileste toate premisele necesare pentru realizarea unei capacitati optime a traficului aerian, a eficientizarii zborurilor si costurilor retelei de management al traficului aerian in spatiul aerian al Romaniei si al Republicii Bulgaria, mentinand astfel un inalt nivel de siguranta, fara a tine cont de frontierele nationale existente", se precizeaza intr-un comunicat al... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 16:27
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, s-a intalnit miercuri cu ministrul Economiei, Energiei si Turismului din Bulgaria, Traicho Traikov, acestia analizand mai multe aspecte de interes comun privind cooperarea in domeniul energiei electrice si gazelor naturale, potrivit NewsIn."Construirea unor amenajari hidroenergetice pe Dunare, care este si subiectul unui Memorandum de Intelegere semnat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania si Ministerul Economiei, Energiei si Turismului din Bulgaria in cadrul sedintei comune a celor doua Executive, a fost una dintre temele abordate in cadrul discutiilor. Proiectul va contribui la procesul de promovare a eficientei energetice si resurselor regenerabile si, prin aceasta, la dezvoltarea economica durabila a celor doua state", a anuntat miercuri Ministerul roman al Economiei.De asemenea, au continuat discutiile privind cuplarea pietelor de energie electrica din cele doua tari, proces asupra caruia s-a convenit in data de 30 noiembrie 2010, la Sofia, prin Memorandumul de intelegere semnat de cele doua parti.Cei doi operatori de transport si sistem din Romania si Bulgaria, Transelectrica si ESO-EAD, vor continua colaborarea printr-o serie de proiecte comune in domeniu.
Partea romana a reiterat, in acest context, importanta intensificarii colaborarii dintre cele doua state in vederea asigurarii unei piete energetice integrate si a unor coridoare sigure de transport energetic,... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 17:20
Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Razvan Murgeanu, s-a intalnit miercuri cu ministrul economiei, energiei si turismului din Bulgaria, Traicho Traikov, cu care a discutat despre modalitatile de colaborare in domeniul turismului intre cele doua ministere, potrivit NewsIn."De asemenea, s-a discutat despre studierea posibilitatii de derulare a unor actiuni de promovare comuna a celor doua tari, inclusiv initierea unor actiuni de marketing turistic pe modelul altor state europene, privind, de exemplu, circuite culturale care cuprind destinatii din ambele tari, traditii si obiceiuri comune din Bulgaria si Romania, arhitectura laica si religioasa din localitati romanesti si bulgaresti, Dunarea si vecinatatile ei ca regiune, dar si croazierele", se arata intr-un comunicat emis miercuri de MDRT.Totodata, cei doi oficiali au analizat posibilitatea de realizare a unor schimburi periodice de experienta in ceea ce priveste activitatea de promovare si dezvoltare turistica, precum si modalitatile de intensificare a schimbului de informatii pentru elaborarea si realizarea unor proiecte de investitii de interes comun.Miercuri are loc, la Bucuresti, o sedinta comuna a guvernelor roman si bulgar. mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 16:34
La finele sedintei de guvern romano-bulgare, premierii Emil Boc si Boiko Borisov si o serie de ministri au semnat mai multe acorduri prin care, printre altele, se urmareste demararea unor proiecte hidroenergetice si instituirea unei politii aeriene comune, potrivit NewsIn.In declaratia de la finalul sedintei, primul-ministru roman Emil Boc a trecut in revista proiectele pe care cele doua tari urmeaza sa le desfasoare impreuna, proiecte in special in domeniul energetic si al infrastructurii. "Avem proiecte pe care urmeaza sa le dezvoltam.
De exemplu, finalizarea podului Calafat-Vidin, construirea de noi poduri peste Dunare la Calarasi-Silistra si Bechet-Oreahovo, construirea de noi hidrocentrale pe Dunare sau finalizarea interconectorului de gaz Giurgiu-Ruse. In plan regional, suntem parteneri in cadrul proiectului Nabucco", a spus Boc.Cei doi sefi de guvern au abordat si subiectul Schengen subliniind ca ambele tari indeplinesc toate criteriile pentru aderare. "Suntem pregatiti pentru aderare, iar acest lucru a fost confirmat de Consiliul si Parlamentul European.
Cerem o solutie corecta bazata pe propriile noastre merite, pe respectarea regulilor si nu pe schimbarea lor in timpul jocului", a afirmat Emil Boc. La randul sau, Boiko Borisov a aratat ca tarile din sud-estul Uniunii Europene ofera suficiente garantii de securitate a granitelor.
"Pe tema Schengen, Europa poate fi linistita si este linistita pentru ca Bulgaria si Romania apara in comun granitele Uniunii... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 16:01
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat, marti, ca in saptamanile urmatoare CE va aproba fondurile promise anul trecut, dupa criza gazelor intre Rusia si Ucraina, pentru racordarea retelei de gaze din Bulgaria la cele din Grecia si Romania, relateaza site-ul Novinite.com. Cu ocazia intalnirii avute marti, la Bruxelles, cu presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, Barroso a afirmat ca executivul comunitar va aloca suma de 45 de milioane de euro pentru conectarea conductelor de gaze intre Bulgaria si Grecia si alte noua milioane de euro pentru conectarea retelelor din Bulgaria si Romania, relateaza Mediafax.
Jose Manuel Barroso a reamintit ca aceste doua proiecte figureaza printre cele 44 de initiative similare aprobate de Comisia Europeana, inclusiv conducta pentru tranzitul de gaze Nabucco.
Si aceasta din urma va traversa teritoriul Bulgariei.
Presedintele executivului comunitar l-a felicitat pe seful statului bulgar pentru rolul activ pe care l-a avut in consolidarea Uniunii Europene.
Jose Manuel Barroso a afirmat, potrivit postului public bulgar de radio BNR, ca Parvanov se afla printre liderii europeni care au actionat cel mai activ in favoarea noii strategii de dezvoltare a UE "2020".
La randul sau, presedintele Bulgariei i-a multumit sefului executivului comunitar pentru sprijinul acordat initiativei sale ca Sofia sa devina un nod regional in Europa de Sud-Est pentru coordonarea eforturilor de integrare a Balcanilor Occidentali.
Jose Manuel... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 10:01