Aproape 200 de tari si-au depasit viziunile politice diferite si, dupa doua saptamani, sambata seara, la Katowice (Polonia), au ajuns la o intelegere privind regulile de punere in aplicare a Acordului de la Paris privind climatice globale, informeaza Reuters si Associated Press.
Acordul convenit, in cadrul discutiilor privind clima care au avut loc in Polonia intre tarile membre ale Natiunilor Unite, le permite tarilor semnatare sa puna in practica principiile Acordului climatic incheiat in 2015 la Paris.
"Nu este usor sa stabilim un acord cu privire la o intelegere atat de specifica si tehnica. Prin acest pachet, ati facut o mie de pasi mici inainte impreuna. Puteti sa va simtiti mandri", le-a spus fericit Michal Kurtyka (foto), presedintele polonez al discutiilor, delegatilor.
Epuizati, delegatii au reusit sa depaseasca o serie de opinii diferite pentru a elabora un ghid de 156 de pagini, care este impartit pe teme precum modul in care tarile isi vor raporta si monitoriza angajamentele nationale de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera si de a-si actualiza planurile de emisii.
World nations adopt a robust set of guidelines for implementing the landmark #ParisAgreement on #ClimateAction > https://t.co/Jd4wbqXtV3
The implementation of the agreement will benefit people from all walks of life, especially the most vulnerable.#GlobalGoals #COP24 pic.twitter.com/vEdpNItY4o- UN Climate Change (@UNFCCC) December 15, 2018
Cu toate acestea, activistii privind... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2018, ora 11:31
Angajamentele cuantificate pentru reducerea emisiilor lor de gaze cu efect de sera luate in total de 183 de tari acopera aproape 95% din emisiile mondiale, "ceea ce este un mare succes", a declarat sambata presedintele Conferintei internationale de la Paris asupra schimbarilor climatice (COP21), ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.
"Acest lucru este fara precedent, este unul dintre primele elemente de succes de la Paris", a adaugat ministrul francez de Externe, intr-o conferinta de presa tinuta dupa ce a predat Christianei Figueres, principalul responsabil al ONU privind schimbarile climatice, cheile centrului unde vor avea loc negocierile COP21, sub egida ONU, la Le Bourget, in apropiere de Paris, informeaza France Presse.
Un paradox aparent: Incalzirea globala aduce iarna polara in Europa. Romania nu scapaVeste buna despre incalzirea climatica: Marea topire din Groenlanda e mai mica decat se credeaIncalzire globala: Este inevitabila o crestere a nivelului oceanelor cu ...citeste mai departe despre "Speranta pentru un viitor mai bun vine de la Paris! Acord fara precedent privind incalzirea globala" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2015, ora 08:39
Tarile negociatoare in vederea incheierii, in 2015, a unui pact multilateral pentru limitarea incalzirii climatice au ajuns duminica, la Lima, la un acord privind viitoarele lor angajamente ce vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a anuntat ministrul peruvian al mediului, Manuel Pulgar Vidal.
Proiectul textului, care va servi drept document de baza la negocierile in perspectiva summitului privind schimbarile climatice ce se va desfasura la sfarsitul lui 2015, la Paris, a fost adoptat la finalul a doua saptamani de negocieri intense, a precizat ministrul peruvian, informeaza AFP.
Conferinta ONU asupra schimbarilor climatice (COP20) a fost prelungita vineri cu 30 de ore, din cauza divergentelor dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, marile state emergente ...citeste mai departe despre "Incalzirea globala ameninta omenirea: Pas urias facut pentru salvarea planetei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Decembrie 2014, ora 15:51
educerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) se va realiza, in Romania, prin aplicarea Schemei de Comercializare a Certificatelor de Emisii GES (EU ETS), tinta stabilita la nivel european pentru tara noastra fiind o scadere de 21% in anul 2020, se arata in anexa la Hotararea Guvernului pentru aprobarea Strategiei Nationale a Romaniei privind Schimbarile Climatice (SNSC) 2013-2020, publicata in Monitorul Oficial.
Conform datelor citate, obiectivul stabilit (-21%) la nivel european pentru anul 2020 este comparativ cu nivelul ipotetic al emisiilor din sectorul EU ETS din anul 2005.
Schema de Comercializare a Certificatelor de Emisii GES (EU ETS) reglementeaza emisiile provenite de instalatiile cu capacitate de productie si emisii considerabile din sectoarele Energie si Procese Industriale.
Strategia Nationala asupra Schimbarilor Climatice 2013-2020 tine cont de politica Uniunii Europene in domeniul schimbarilor climatice si de documentele relevante elaborate la nivel european, precum si de experienta si cunostintele dobandite in cadrul unor actiuni de colaborare cu parteneri din strainatate si institutii internationale de prestigiu.
Conventia Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC) a fost parafata in anul 1992 la Rio de Janeiro, fiind, in prezent, ratificata de peste 190 de tari.
In Romania, UNFCCC a fost ratificata prin Legea nr. 24/1994.
Conventia stabileste cadrul general de actiune privind combaterea schimbarilor climatice,... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 14:53
Premierul britanic Gordon Brown a acuzat "cateva tari" ca "au acaparat" negocierile de la conferinta de la Copenhaga asupra climatului si a cerut sa fie trase invataminte din modul de derulare a discutiilor, potrivit unui mesaj difuzat luni de Downing Street si citat de AFP, informeaza NewsIn.
"Nu ar trebui sa ne mai confruntam niciodata cu impasul care a amenintat sa duca la esuarea acestor discutii", a spus seful guvernului britanic. "Nu ar mai trebui sa lasam vreodata un acord mondial care ar trebui sa duca la un viitor mai ecologic sa fie acaparat de cateva tari", a adaugat Brown, care nu a nominalizat tarile avute in vedere.
Ministrul britanic al Mediului, Ed Miliband, a recunoscut ca rezultatele conferintei de la Copenhaga sunt "dezamagitoare" si a reprosat Chinei ca a combatut un acord care prevedea constrangeri legale cu privire la reducerea emisiilor de CO2.
Conferinta de la Copenhaga a dus sambata la un acord ce inroleaza principalii poluatori, printre care SUA si China, in jurul unor ambitii limitate, pentru lupta impotriva incalzirii climatice.
Desi prevede infiintarea unui fond special si a unei sume care ar urma sa creasca progresiv la 100 miliarde dolari pana in 2020, in principal pentru cele mai vulnerabile tari, acordul a fost negociat in secret, in spatele usilor inchise, in contradictie cu regulile multilaterale ale Natiunilor Unite.
Acordul le cere tarilor industrializate si tarilor in curs de dezvoltare sa-si afirme angajamentele de reducere a gazelor... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2009, ora 15:23