Nefinalizarea vizitei delegatiei FMI-BM-CE cu semnarea unei scrisori de intentie nu inseamna in niciun fel ca acordul cu creditorii internationali este suspendat, asa cum sugereaza anumite voci publice, a declarat duminica, pentru Agerpres, consilierul premierului, Cristian Socol. Potrivit acestuia, evaluarea din noiembrie se va finaliza cu conditii agreate de ambele parti.
'Romania isi respecta/ isi va respecta toate conditionalitatile convenite cu creditorii internationali atat in ceea ce priveste tintele macroeconomice, cat si reformele structurale. Angajamentul total pentru respectarea prevederilor din acordul stand by, dar si a prevederilor noilor reguli de guvernanta la nivel macroeconomic prevazute in Compactul Fiscal, Six Pack, Semestrul European s.a. se poate vedea din indeplinirea absoluta a tintelor de parcurs convenite. Romania nu a tras/ nu va trage niciun ban de la institutiile financiare internationale in timpul acordului preventiv pentru un motiv simplu - nu are nevoie', a afirmat Socol.
Socol: Romania arata un tablou macroeconomic solid
Consilierul premierului a mai declarat ca Romania arata un tablou macroeconomic solid, cu crestere economica record, inflatia si deficitul de cont curent la minime istorice, datorie externa in scadere si datorie publica mult sub pragul de sustenabilitate. Socol sustine ca Romania indeplineste azi 10 criterii din cele 11 prevazute in sistemul european Macroeconomic Imbalances Procedure - mecanism de avertizare... mai mult
Duminica, 15 Iunie 2014, ora 15:00
Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat, miercuri, prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).
"Ajustarea bugetara a continuat in 2013 luand, totodata, in considerare eforturile deosebite ale Guvernului de a plati arieratele de la nivelul autoritatilor locale, de a reduce arieratele de la companiile de stat, de a elimina arieratele in sectorul de sanatate si de a creste considerabil cofinantarea nationala in vederea asigurarii unei rate mai mari de absorbtie a fondurilor europene. Aprobarea de catre board-ul FMI a celor doua evaluari confirma sustenabilitatea prognozei bugetare pe 2014, precum si directia buna in care se indreapta reformele structurale", sustine Guvernul in comunicat.
Suma totala disponibila Romaniei prin acordul de imprumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST), a anuntat FMI printr-un comunicat.
Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autoritatilor romane pentru adaugarea unei evaluari in functie de situatia la sfarsitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentara ar coincide cu consultarea periodica planificata (Articolul IV) si cu rectificarea bugetara de la mijlocul anului.
"Romania face progrese solide in cadrul acordului stand by preventiv. Cresterea economica a atins um maxim postcriza in 2013, deficitul de cont curent a fost redus... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 08:54
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, recomanda incheierea unui nou acord cu institutiile financiare internationale, pentru ca un astfel de acord s-a dovedit a fi benefic.
"Eu recomand incheierea unui acord pentru ca s-a dovedit a fi benefic, chiar daca nu am tras niciun euro, niciun dolar din aceste doua acorduri, din motivul ca ne-am putut adresa pietelor financiare internationale, pietelor de capital. Am putut sa ne imprumutam de acolo destul de ieftin, ceva mai scump decat ne-am fi imprumutat de la Fond (Fondul Monetar International n.r) si de la UE. Un acord cu Fondul iti asigura o ancora, ai credibilitate, care te ajuta sa te imprumuti mai ieftin si mai ales sa te imprumuti cand apar aceste tensiuni pe pietele de capital internationale", a spus Isarescu.
Acesta nu crede ca Romania a reusit sa isi consolideze credibilitatea stand doar pe picioarele ei.
"Cred ca este bine, pentru a asigura finantarea unui deficit bugetar mult mai mic, care inseamna accesul pe pietele de capital, pentru a asigura aceasta finantare la costuri relativ reduse, sa avem in continuare un acord cu Fondul si/sau cu UE. Reformele nu s-au terminat si ne mai trebuie cativa ani. O umbrela protectoare in acest sens cred ca este necesara si ar trebui sa continuam aceste reforme cu cei care le-au inceput. In plus, reformele structurale s-a dovedit ca sunt mai greu de facut cand ai aceste poticniri. (...)
O asemenea poticnire poate sa duca la amanarea reformei sau sa... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 16:17
Board-ul FMI a aprobat vineri cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania, disponibilizand a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST - drepturi speciale de tragere (513 milioane euro), din suma totala de 3,5 miliarde euro.
Astfel, suma totala pusa la dispozitia Romaniei pana in prezent de la inceputul acordului cu FMI este de 3,2 miliarde euro.
"Romania continua sa faca progrese bune in cadrul acordului preventiv. Toate criteriile de performanta si tintele indicative au fost atinse, cu exceptia arieratelor autoritatilor centrale si locale. Totusi, perspectivele economice raman dificile, din cauza situatiei externe si a celei interne, care au condus la presiuni pe cursul de schimb si au subminat increderea. Cresterea este asteptata sa incetineasca, in timp ce inflatia se apropie de limita superioara a intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei. O implementare riguroasa a programului este esentiala pentru a pastra stabilitatea macroeconomica greu castigata si pentru a sustine investitiile si potentialul de crestere", a declarat primul adjunct al directorului general al FMI, David Lipton, intr-un comunicat transmis de institutia internationala.
Autoritatile au mentinut o disciplinea stricta a cheltuielilor, in conformitate cu obiectivul reducerii deficitului bugetar la 3% din PIB in 2012, a mai spus Lipton, adaugand ca masurile pentru asigurarea scaderii arieratelor raman o prioritate.
"Va fi necesara o incetinire a investitiilor in... mai mult
Sambata, 29 Septembrie 2012, ora 09:01
Guvernul Romaniei intentioneaza sa mai incheie un acord preventiv cu FMI pe inca doi ani, pana in 2015, iar prelungirea unei astfel de intelegeri ar da credibilitate tarii noastre si economiei, potrivit analistilor.
"Oricat de neplacut ar fi un acord cu FMI-ul in acest moment, in conditiile in care ne imprumutam in permanenta, acordul trebuie sa fie mentinut pentru ca Romania pierde imens din credibilitate pe plan extern si nu va putea atrage investitii straine decat intr-o masura infima. Avem nevoie de acesta, dar sa fie renegociat, cel putin din punctul de vedere al promisiunilor pe care Guvernul le-a facut," a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
Si Constantin Rudnitchi, analist economic, este de parere ca Romania are nevoie de un astfel de acord, singura mentiune este greutatea cuvantului statului in acesta. "Trebuie sa se regaseasca si solutii de crestere a economiei si altfel de solutii cu privire la companiile de stat", a spus acesta.
Pana acum, relatia dintre Romania si Fondul Monetar International a fost una relativ buna, in care ei au dat indicatii si noi am executat, dar acest lucru ar trebui sa se schimbe in viitor pentru a ajuta economia.
Ministrul Finantelor: Guvernul vrea inca un acord preventiv cu FMI
Masurile economice adoptate la indemnul FMI, printre care reducerile salariale, reducerea pensiilor prin introducerea contributiei de 5% pentru CASS, cresterea TVA la 24% si taierea a numeroase plati sociale, nu au fost... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 07:45
Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a anuntat, miercuri, ca Guvernul are programul vizitei creditorilor internationali in Romania si ca ne-am indeplinit obligatiile asumate. In plus, Guvernul vrea sa mai incheie un acord preventiv cu FMI pe doi ani.
"Dispunem de program, vizita (Fondului Monetar International, Banca Mondiala, Consiliul European - n.r.) va incepe pe 31 iulie si se va incheia pe 14 august, perioada in care vor discuta cu ministerele si alte agentii guvernamentale reformele structurale sectoriale", a declarat Georgescu, intr-o conferinta de presa.
El a reiterat ideea premierului Victor Ponta de a continua acordul de tip preventiv cu FMI.
"Este prematur sa vorbim acum despre sume, dar importanta este decizia de natura strategica vizand un termen mediu. Vorbim de un acord care probabil va fi tot pe doi ani, 2013-2015", a spus Georgescu.
Citeste mai multe despre Ministrul de Finante: Guvernul vrea sa mai incheie un acord preventiv cu FMI pe doi ani pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 17:28
Situatia incasarilor bugetare este subiectul de discutie dintre Seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI), Jeffrey Franks si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar.
Pe agenda discutiilor cu conducerea Ministerului Finantelor Publice figureaza executia bugetara pe anul 2011, revizuirea prognozei de crestere economica pe 2011, de la 1,5% - nivelul pe care a fost fundamentat bugetul, la 2-2,5%, precum si revizuirea in scadere a prognozei de crestere economica pentru 2012, de la nivelul de 1,8%, din cauza inrautatirii contextului extern.
Revizuirea in jos a prognozei de crestere economica va conduce la diminuarea veniturilor bugetare, insa misiunea FMI nu va negocia la acest moment o revizuire a deficitului bugetar sau cheltuielilor bugetare programate pentru acest an, ci va discuta despre imbunatatirea colectarii veniturilor.
Un alt punct pe agenda discutiilor va fi reducerea arieratelor. In timp ce arieratele la nivelul administratiei centrale si locale sunt tinute sub control, o problema o ridica arieratele companiilor de stat. Autoritatile romane s-au angajat sa reduca arieratele companiilor de stat monitorizate de FMI, de la 17 miliarde lei la 5 miliarde lei, la finalul anului 2012.
In septembrie 2011, nivelul acestora era de 18,5 miliarde lei, sub tinta de 19,2 miliarde lei, iar in decembrie 17 miliarde lei, peste tinta de 15,9 miliarde lei.
Misiunea de evaluare a Fondului Monetar International se afla la... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 11:29
Romania ar putea fi nevoita sa traga bani din actualul program stand-by de tip preventiv, de cinci miliarde de euro, daca finantarea pe piata externa va fi prea scumpa in prima jumatate a acestui an, potrivit unui raport al UniCredit privind perspectivele sectorului bancar din Europa Centrala si de Est.
"In legea bugetului pe 2012, Guvernul afirma ca intentioneaza sa utilizeze fonduri de la Banca Mondiala. Noi credem ca Guvernul ar putea trage fonduri din cele 5 miliarde de euro puse la dispozitie prin acordul stand-by incheiat cu FMI (acordul de tip preventiv incheiat cu FMI si Comisia Europeana - n.r.) daca imprumuturile externe se dovedesc a fi prea scumpe in prima jumatate a anului 2012", se arata intr-o nota a raportului UniCredit.
Ministerul Finantelor Publice se va imprumuta de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro
In luna martie 2011, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro. Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa imprumute in acest an de pe pietele externe aproximativ 2,5 miliarde de euro.
Finantarea pe piata externa a unei parti din datoria publica a fost problematica anul trecut din cauza cresterii randamentelor obligatiunilor in zona euro si a scaderii... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 08:45
Board-ul FMI a aprobat, vineri, cea de-a saptea si ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, bazata pe indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum si termenii viitoarei intelegeri, de tip preventiv, care incepe la 31 martie."A fost cel mai scurt board pe care l-am avut in doi ani, pentru ca declaratiile scrise si raspunsurile verbale la intrebarile directorilor au fost suficient de clare si convingatoare. Perceptia unanima a fost pozitiva fata de ce s-a facut in Romania in ultimii doi ani.
Dincolo de discutiile si dezbaterile interne din Romania, la nivelul comunitatii internationale a existat si exista preceptia ca prin eforturile din ultimii doi ani Romania are printre cele mai bune perspective din regiune (...)
Se inchide o etapa de doi ani cu sacrificii mari din partea populatiei, dar cu efecte extrem de benefice pentru viitor", a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu.
Valoarea viitorului acord de tip preventiv va fi de 3,09 miliarde DST ( 3,46 miliarde de euro la cursul actual), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI.
Tanasescu a precizat ca membrii board-ului FMI au apreciat ideea de a asigura continuitate printr-un program care va privi in principal probleme de reforma structurala nerezolvate pana in prezent.
"Sigur ca mai sunt probleme, cum ar fi arieratele sau situatia intreprinderilor de stat (...) A fost insa foarte bine primita ideea unui... mai mult
Vineri, 25 Martie 2011, ora 17:35