Autoritatile canadiene spun ca numarul cererilor de azil depuse de romani a crescut substantial dupa ce Guvernul de la Ottawa a ridicat vizele pentru cetatenii romani.
Oficialii Departamentului de Imigrare sustin ca de la 1 decembrie 2017 pana in prezent au fost depuse 232 de cereri de azil, in conditiile in care in 2016 fusesera inregistrate doar 120, informeaza CTV News.
Si vizele pentru bulgari au fost ridicate tot de la 1 decembrie anul trecut, insa in cazul lor nu s-a observat o crestere a numarului de cereri de azil.
Canada a decis ridicarea vizelor pentru romani si bulgari pentru a obtine semnarea Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeana.
Prin Acordul Economic si Comercial dintre Uniunea Europeana si Canada (CETA) sunt eliminate peste 99% din taxele vamale aplicate de cei doi parteneri, insa acesta contine si prevederi din domeniul cooperarii economice si a investitiilor.
Citeste si:
De azi romanii pot calatori in Canada fara vizeCe este si mai ales ce nu este Acordul CETA
C.S.R. ...citeste mai departe despre "Romanii vor sa emigreze in Canada. Cererile de azil s-au dublat dupa ridicarea vizelor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Februarie 2018, ora 09:28
CETA, Acordul Economic si Comercial Cuprinzator dintre UE si Canada, este subiectul fierbinte pe agenda institutiilor UE in toamna acestui an.
La fel, Acordul CETA este un subiect aprig dezbatut in multe dintre statele membre, mai cu seama in Germania, Franta si Olanda, toate trei aflate in perioada pre-electorala.
Asa se intampla si in Romania, unde opinia publica a fost mai degraba nepasatoare fata de acest subiect pana de curand, cand organizatii ale societatii civile, dar si organizatii profesionale si-au exprimat ingrijorarea fata de posibilele consecinte ale aplicarii CETA pentru economia noastra inca putin competitiva in context european.
Ce este si ce nu este Acordul CETA?
Vorbim despre cel mai ambitios acord incheiat vreodata de UE in domeniul serviciilor si investitiilor.
CETA nu este numai un acord de comert liber, desi, prin aplicarea acestuia, se vor elimina peste 99% din taxele vamale aplicate de cei doi parteneri si se vor crea oportunitati remarcabile de ...citeste mai departe despre "Ce este si mai ales ce nu este Acordul CETA" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 08:33
Ungaria, Romania, Bulgaria si Slovacia urmeaza sa semneze un acord de interconectare a retelelor lor de gaze naturale care sa permita si tranzitul invers, a anuntat joi seara ministrul ungur al Afacerilor Externe si Comertului Peter Szijjarto.
Acordul urmareste sa sporeasca securitatea aprovizionarii cu energie a tuturor celor patru tari, a subliniat Szijjarto. Partenerii pot accesa atat fonduri europene, cat si bani de la bugetele nationale pentru finantarea investitiilor necesare, a adaugat el pentru postul public ungar de televiziune M1.
In contextul renuntarii la proiectele Nabucco si South Stream, este necesar ca statele din regiune sa caute noi oportunitati si... citeste mai departe despre "Alternativa la Nabucco: Romania, acord de conectare a retelelor de gaze cu alte trei state" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Mai 2015, ora 12:27
Majoritatea bancilor din Romania considera oportuna continuarea acordului cu Fondul Monetar International (FMI), din perspectiva stabilitatii financiare, potrivit unui sondaj efectuat de compania de audit si consultanta EY Romania in baza unui parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB).
Astfel, 68% dintre respondenti considera oportuna continuarea acordului cu FMI, in timp ce 32% s-au declarat impotriva.
"Barometrul bancar, instrument de informare al bancherilor" a fost realizat de EY Romania in baza unui parteneriat cu ARB, prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale asociatiei. La sondaj au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de aproximativ 90%.
Guvernul iese la tabla cu masurile fiscale: Va primi nota de trecere?
O misiune tehnica a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale este prezenta de marti la Bucuresti, pana pe 26 mai, pentru discutii tehnice privind reformele ...citeste mai departe despre "Mai merita se continuam acordul cu FMI? Ce spun bancile din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 18:22
A doua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, actualizata, precum si documentele consultative pentru programele operationale, au fost publicate de Ministerul Fondurilor Europene pe site-ul sau in scopul consultarii publice cu partenerii de dialog.
Prima versiune a acestui Acordului de Parteneriat a fost publicata la inceputul lunii februarie 2014 si, "intre timp, documentul a fost actualizat in urma discutiilor cu serviciile Comisiei Europene si in urma consultarii publice", precizeaza MFE, citat de Mediafax.
Conform regulamentelor UE, Ministerul Fondurilor Europene trebuie sa transmita Acordul de Parteneriat pana la data de 22 aprilie 2014.
De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene a publicat si prima versiune de lucru a documentelor consultative pentru patru programe operationale pentru care va fi autoritate de management: Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Asistenta Tehnica.
"Am publicat toate aceste documente de programare deoarece Ministerul Fondurilor Europene pune accentul pe o consultare publica extinsa. Cea de a doua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 este pe site-ul MFE inca din februarie 2014, a fost discutata in cadrul Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat, iar astazi (luni - n.r.) a fost publicat documentul actualizat, cel care include si propunerile relevante primite in ultima perioada. Tot astazi,... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 09:43
Ministerul Fondurilor Europene va transmite, la Bruxelles, Acordul de Parteneriat 2014-2020, la sfarsitul lunii ianuarie 2014, potrivit calendarului aprobat in sedinta de Guvern de miercuri, potrivit unui comunicat MFE.
"Ministerul Fondurilor Europene va transmite serviciilor Comisiei Europene documentul de programare pentru perioada 2014-2020, Acordul de Parteneriat 2014-2020, la sfarsitul lunii ianuarie 2014, potrivit calendarului aprobat in sedinta de Guvern de miercuri. Inainte de a transmite documentul, Ministerul Fondurilor Europene va supune consultarii publice Acordul de Parteneriat 2014-2020", precizeaza sursa citata.
MFE informeaza ca regulamentele europene care reglementeaza viitoarea perioada de programare au fost adoptate recent si vor deveni oficiale dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar de la acea data statele membre au la dispozitie un termen de patru luni pentru a transmite oficial Acordul de Parteneriat.
Romania a transmis CE prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020
Autoritatile romane au transmis Comisiei Europene, la 11 octombrie, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020. Potrivit MFE, pe marginea acestei prime versiuni a documentului de programare, serviciile Comisiei au transmis, recent, informal, o serie de comentarii, urmand ca autoritatile romane si cele europene sa discute pe marginea acestor observatii.
Pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020, care va fi transmis... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 20:50
Romania isi doreste sa semneze cu Comisia Europeana Acordul de Parteneriat 2014-2020 in prima parte a anului viitor, a declarat luni premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa comuna cu comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, care a confirmat ca, la inceputul lui 2014, s-ar putea atinge un consens in aceasta privinta.
"Am discutat si vom discuta in continuare elementele principale de strategie pentru noul acord de parteneriat. Suntem absolut deschisi si ne dorim foarte mult ca obiectivele pentru Romania sa fie fixate pana la inceputul anului viitor si sa fim capabili in prima parte a anului 2014 sa semnam Acordul de Parteneriat", a spus Victor Ponta.
Oficialul european a sustinut, la randul sau, ca un consens cu privire la Acordul de Parteneriat ar putea fi atins la inceputul anului viitor.
"Am discutat, desigur, despre pregatirea Acordului de Parteneriat si, intr-adevar, ar fi posibil ca la inceputul anului sa existe un consens cu privire la Acordul de Parteneriat. Avem nevoie, cu siguranta, de unele strategii sectoriale, dar ele ar trebui sa fie vizibile", a spus Hahn.
Ponta si Hahn au discutat si despre stadiul actual al Programelor Operationale Sectoriale. In context, premierul Ponta i-a multumit comisarului Hahn pentru sprijinul acordat autoritatilor romane la imbunatatirea capacitatii administrative.
"Aceasta actiune comuna - a autoritatilor romane si a celor europene - a facut posibil ca astazi toate programele... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 15:42
Boardul executiv al Fondului Monetar International (FMI) va discuta in sedinta din 27 septembrie solicitarea Romaniei de incheiere a unui nou acord de tip stand-by, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI.
Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.
Acesta este al treilea acord solicitat de Romania Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011.
Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intentie a fost trimis FMI pe 12 septembrie.
Guvernul propune, prin asumarea angajamentelor fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, un mod transparent prin care Romania sa-si asigure o stabilitate si o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea cresterii economice si o dezvoltare de care tara noastra are foarte multa nevoie, a declarat, marti primul ministru in plenul Parlamentului.
"Pentru mine este insa extrem de important sa stiu ca acest nou acord nu este un acord doar al unui Guvern, ci este un acord insusit de clasa politica. Sunt convins ca, astazi, grupurile politice parlamentare isi vor exprima sustinerea sau, sigur, dezacordul. (...) Din momentul in care, insa, avem un asemenea acord, practic, pentru toate fortele politice responsabile exista o predictibilitate... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 08:27
Analistii recomanda Guvernului sa faca eforturi pentru a inchide actualul acord cu institutiile internationale in cat mai bune conditii, indiferent daca se va reusi ulterior negocierea unei noi intelegeri.
In opinia analistilor, Romania are foarte mari intarzieri in adoptarea reformelor convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), astfel ca in orice scenariu trebuie mai intai sa recupereze timpul pierdut si sa incerce sa finalizeze acordul in derulare cu cat mai multe criterii indeplinite, ceea ce ar permite si un spatiu de negociere mai relaxat in eventualitatea unei noi intelegeri.
"Acordul asta a fost un dezastru. Noi nu am facut nimic din ce am declarat, chiar din contra, unele decizii bune le-am intors in 2012, dar nici ce a livrat FMI cand a venit cu acest acord nu s-a intamplat. Economia nu si-a revenit si e chiar in picaj. Romania trebuie sa ramburseze banii cu dobanda si nu stiu daca in aceste conditii are de unde.
Singurul scenariu pozitiv este sa incheiem acordul cu conditiile de la inceput, si sa-l ducem la bun sfarsit, ceea ce inseamna ca si FMI trebuie sa preseze pentru asta. Iar dupa aceea, daca vrem sa fim o economie competitiva, trebuie sa adoptam o strategie clara si transparenta privind adoptarea la zona euro", a declarat analistul economic Florin Catu.
Conditia finalizarii actualei intelegeri in termenii cei mai buni posibili este esentiala si opinia economistului-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 09:12