Factorul Trump a dus paradoxal la mai multa integrare europeana, dar amenintarea Putin este prezenta, reala si in crestere, sustine Nicolae Stefanuta, primul roman care va reprezenta Uniunea Europeana in relatia cu SUA.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Nicolae Stefanuta ne-a vorbit despre statele americane care inca respecta Acordul de la Paris, desi presedintele Trump l-a denuntat, dar si despre educatie, singura care reduce riscul imbecilitatii generate de inflatia informatiilor false.
Nicolae Stefanuta este functionar roman al Uniunii Europene din 2007. Din 2012 gestioneaza portofoliul relatiei parlamentare intre UE si SUA si in 2018 a fost nominalizat sa conduca relatia bilaterala in materie de politica externa in cadrul Biroului de legatura al Parlamentului European cu Congresul american, o premiera pentru un roman.
Ce impact a avut Administratia Donald Trump asupra relatiilor SUA-Uniunea Europeana?
Factorul Trump a dus paradoxal la mai multa integrare europeana. Un prim impact a fost replierea imediata. Avand in vedere cateva ezitari la inceputul mandatului, Uniunea Europeana a constientizat ca trebuie sa fie in stare la nevoie sa se apere singura. Au urmat PESCO si alte initiative in domeniul apararii, cu obiectivul de a crea o piata europeana a apararii.
Cu cat lucrurile se asaza in administratia americana, insa, cu atat contactele traditionale si bunele relatii revin.
De curand, a fost instalat noul sef al Departamentului de Stat, Mike Pompeo.... mai mult
Joi, 03 Mai 2018, ora 08:10
Comisia Europeana a validat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania, documentul care prezinta modul in care vor fi folosite fondurile europene structurale si de investitii in viitoarea perioada de programare, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.
"Romania are deja Acordul de Parteneriat 2014 -2020 validat de cei patru comisari, decizia Comisiei Europene de adoptare a acestui document urmand a fi publicata in zilele urmatoare", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, subliniind ca aceasta validare dovedeste faptul ca documentul trimis de Romania raspunde exigentelor Comisiei.
"Tara noastra a inceput inca din primavara anului 2013 negocierile pe marginea acestui document, in cadrul dialogului informal. De atunci si pana recent am avut in continuu negocieri cu reprezentantii Comisiei pentru a obtine o strategie cat mai buna de folosire a banilor europeni pentru romani si pentru Romania", a spus ministrul.
Acesta considera ca procesul de validare a Acordului de Parteneriat ar fi putut fi "mult mai facil daca unii dintre romani, in special cei care fac parte din PDL si PNL, dar si altii, nu ar fi luptat impotriva intereselor nationale, impotriva romanilor, exact asa cum au facut si in perioada 2009 - 2011, perioada cea mai neagra din istoria absorbtiei fondurilor europene".
Eugen Teodorovici spera ca toti cei au criticat in trecut acest document "sa constientizeze interesul national al Romaniei si in perioada... mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 15:58
Acordul de Parteneriat 2014-2020 va fi aprobat la sfarsitul verii - inceputul toamnei, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, se arata intr-un comunicat de presa.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, efectueaza pe 3 si 4 iulie o vizita de lucru la Bruxelles, unde a avut intrevederi cu Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Regionala, si cu reprezentanti ai directiilor generale din Comisia Europeana.
"Am agreat ultimele detalii referitoare la Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu reprezentantii CE. Aceasta este cea de-a doua intalnire pe care am avut-o la Bruxelles dupa primirea sugestiilor si propunerilor Comisiei pe marginea primei propuneri oficiale de Acord, trimisa in data de 31 martie", a precizat Teodorovici.
Acesta nu anticipeaza ca Romania sa primeasca noi recomandari din partea CE.
"Mentionez ca nu anticipam primirea de noi recomandari din partea Comisiei pe marginea documentului actualizat si, in consecinta, estimez ca Acordul de Parteneriat va fi aprobat la sfarsitul verii - inceputul toamnei", a aratat ministrul.
Discutiile de la Bruxelles au vizat programele operationale prin care Romania va atrage banii europeni in viitoarea perioada de programare.
"In urmatoarele saptamani vom trimite oficial primele propuneri pentru programele operationale. Ministerul Fondurilor Europene, de exemplu, si-a propus ca cele patru programe operationale pe care le coordoneaza in perioada 2014-2020 sa fie aprobate in... mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 08:34
Ministerul Fondurilor Europene va trimite oficial Comisiei Europene propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020 pana la data de 31 martie, conform deciziei adoptate in sedinta de Guvern de miercuri, precizeaza MFE.
"Romania va trimite oficial Comisiei Europene propunerea de Acordul de Parteneriat 2014-2020 pana la sfarsitul acestei luni. Statele membre UE trebuie sa transmita aceste documente pana in data de 22 aprilie 2014, ceea ce inseamna ca Romania nu inregistreaza nicio intarziere in pregatirea sau expedierea acestui document. Autoritatile romane au pregatit Acordul de Parteneriat in cadrul dialogului informal avut cu reprezentantii Comisiei Europene, dar si prin derularea unei ample consultari cu toti partenerii de dialog la nivel national. Acordul de Parteneriat este documentul care stabileste prioritatile de finantare ale Romaniei, modul in care tara noastra va atinge obiectivele prevazute in strategia Europa 2020", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit sursei citate.
Mai multe detalii referitoare la investitiile care vor fi sustinute din fonduri europene in viitoarea perioada de programare vor fi stabilite la nivelul programelor operationale. Ministerul Fondurilor Europene a supus consultarii publice primele versiuni ale documentelor consultative pentru cele patru programe operationale pe care le va avea in subordine in perioada 2014-2020, iar in luna mai a.c. intentioneaza sa transmita oficial Comisiei Europene si aceste... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 09:45
A doua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, actualizata, precum si documentele consultative pentru programele operationale, au fost publicate de Ministerul Fondurilor Europene pe site-ul sau in scopul consultarii publice cu partenerii de dialog.
Prima versiune a acestui Acordului de Parteneriat a fost publicata la inceputul lunii februarie 2014 si, "intre timp, documentul a fost actualizat in urma discutiilor cu serviciile Comisiei Europene si in urma consultarii publice", precizeaza MFE, citat de Mediafax.
Conform regulamentelor UE, Ministerul Fondurilor Europene trebuie sa transmita Acordul de Parteneriat pana la data de 22 aprilie 2014.
De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene a publicat si prima versiune de lucru a documentelor consultative pentru patru programe operationale pentru care va fi autoritate de management: Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Asistenta Tehnica.
"Am publicat toate aceste documente de programare deoarece Ministerul Fondurilor Europene pune accentul pe o consultare publica extinsa. Cea de a doua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 este pe site-ul MFE inca din februarie 2014, a fost discutata in cadrul Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat, iar astazi (luni - n.r.) a fost publicat documentul actualizat, cel care include si propunerile relevante primite in ultima perioada. Tot astazi,... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 09:43
Guvernul se va reuni, saptamana viitoare, in sedinta speciala pe tema Acordului de Parteneriat care stabileste modul de atragere de fonduri europene in perioada 2014-2020, a anuntat premierul Victor Ponta.
El a cerut ministrilor, in sedinta de miercuri a Cabinetului, "atentie maxima" pe finalizarea programelor din 2007-2013 si intocmirea Acordului de Parteneriat.
"De altfel, saptamana viitoare vreau, cu toti ministrii care aveti atributii in domeniul gestionarii fondurilor europene, sa facem o sedinta speciala pentru 2014-2020. Domnule Teodorovici, sa nu obositi sa explicati chiar si domnului Nazare ca nu ne-a respins nimeni Acordul de Parteneriat, pentru simplul motiv ca nu l-am trimis, cum nu l-a trimis, de fapt, nimeni din Europa. In decembrie abia au iesit ghidurile. Deci, era greu sa ne fie respins ceva ce nu am trimis, dar, atunci cand il vom trimite, trebuie sa fie bun si, pentru asta, consultare continua si cu ministerele de linie, si cu partenerii europeni, Comisia Europeana, in asa fel incat Acordul sa fie foarte bun", a spus Ponta.
Un document prezentat, vineri, de Mediafax releva ca expertii Comisiei Europene au transmis autoritatilor romane ca prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor comunitare in perioada 2014-2020 este lipsita de viziune strategica, prea vaga si nu dovedeste ca lectia data de esecul cheltuirii banilor UE este valorificata.
Aceasta prima versiune a Acordului, care reprezinta, practic, o forma mult mai... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 15:18
Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 va fi transmis Comisiei Europene (CE) la sfarsitul lunii ianuarie, iar in document au fost integrate deja unele dintre comentariile primite de la serviciile CE in decembrie.
Prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014 - 2020 a fost transmisa serviciilor Comisiei la inceputul lunii octombrie, in cadrul dialogului informal purtat pentru pregatirea documentelor de programare pentru perioada 2014 - 2020. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a promis atunci o versiune "de buna calitate" a documentului, in urma unor critici ale Comisiei Europene, care a catalogat draftul "incoerent si fara prioritati clare".
Totusi, Comisia a transmis si in decembrie o serie de comentarii pe marginea documentului, iar ulterior reprezentantii autoritatilor romane au discutat cu partenerii comunitari despre acestea.
In urma discutiilor, unele comentarii a fost integrate in actuala versiune de lucru a Acordului de Parteneriat 2014 - 2020, in cazul altor comentarii s-a ajuns la o pozitie comuna a celor doua parti, dar au fost si comentarii pe care serviciile Comisiei le-au retras ca urmare a argumentelor aduse de partea romana.
Conform prevederilor regulamentelor europene, statele membre au la dispozitie patru luni de la aprobarea regulamentelor pentru a transmite formal Acordul de Parteneriat. Regulamentele au fost publicate in Jurnalul Oficial al UE la sfarsitul lunii decembrie 2013, ceea ce inseamna ca nu exista intarziere in... mai mult
Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 12:32
Ministerul Fondurilor Europene va transmite, la Bruxelles, Acordul de Parteneriat 2014-2020, la sfarsitul lunii ianuarie 2014, potrivit calendarului aprobat in sedinta de Guvern de miercuri, potrivit unui comunicat MFE.
"Ministerul Fondurilor Europene va transmite serviciilor Comisiei Europene documentul de programare pentru perioada 2014-2020, Acordul de Parteneriat 2014-2020, la sfarsitul lunii ianuarie 2014, potrivit calendarului aprobat in sedinta de Guvern de miercuri. Inainte de a transmite documentul, Ministerul Fondurilor Europene va supune consultarii publice Acordul de Parteneriat 2014-2020", precizeaza sursa citata.
MFE informeaza ca regulamentele europene care reglementeaza viitoarea perioada de programare au fost adoptate recent si vor deveni oficiale dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar de la acea data statele membre au la dispozitie un termen de patru luni pentru a transmite oficial Acordul de Parteneriat.
Romania a transmis CE prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020
Autoritatile romane au transmis Comisiei Europene, la 11 octombrie, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020. Potrivit MFE, pe marginea acestei prime versiuni a documentului de programare, serviciile Comisiei au transmis, recent, informal, o serie de comentarii, urmand ca autoritatile romane si cele europene sa discute pe marginea acestor observatii.
Pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020, care va fi transmis... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 20:50
Situatia de securitate internationala, modul de dezvoltare a capabilitatilor militare in cadrul NATO prin proiecte 'Smart Defense', in conditiile crizei economice mondiale si ale unor alocari bugetare insuficiente pentru aparare, precum si principalele aspecte ale parteneriatului strategic romano-american in domeniul apararii au constituit principalele subiecte ale discutiilor ministrului Apararii cu omologul sau american, Charles Timothy Hagel.
In cadrul intrevederii au fost dezvoltate teme legate de programul de inzestrare al Armatei Romaniei cu avioane multirol F-16 si instruirea pilotilor, cooperarea in vederea retragerii trupelor si materialelor din Afganistan si a stadiului proiectului scutului antiracheta de la Deveselu.
Referitor la ultimul subiect, ministrul Dusa a punctat faptul ca Romania si-a indeplinit toate obligatiile asumate la termenele stabilite si va continua sa duca la bun sfarsit toate celelalte sarcini pentru ca proiectul sa fie definitivat.
De asemenea, Afganistanul a fost un alt subiect important al agendei, context in care ministrul Apararii a declarat ca perioada post 2014 va reprezenta o noua etapa de transformare, cand Romania va ramane angajata in mentinerea coeziunii si solidaritatii Aliantei.
Tratamentul medical acordat militarilor romani in spitalele americane, dar si sprijinul oferit trupelor romanesti pentru desfasurarea misiunilor au fost elemente pe care delegatia romana a dorit sa le puncteze in cadrul intalnirii.
Cei doi... mai mult
Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 11:06