Parlamentul Greciei a ratificat, vineri, acordul care prevede solutionarea disputei privind numele statului Macedonia.
Acordul, care va pune capat unei dispute care dureaza de trei decenii, a fost aprobat de Parlamentul de la Atena cu 153 de voturi pentru si 146 impotriva, informeaza publicatia Kathimerini.
"Este un vot istoric", a comentat Nikos Voutsis, presedintele Parlamentului Greciei.
Sedinta parlamentara pentru aprobarea acordului a durat 38 de ore.
In ultimele zile, in fata Parlamentului de la Atena au avut loc proteste violente fata de acest acord. Aderarea Macedoniei la Uniunea Europeana si NATO a fost blocata pana recent de Grecia, care a refuzat sa accepte numele tarii, considerand ca reprezinta o revendicare teritoriala pentru una din regiunile sale nordice, care poarta acelasi nume.
Parlamentul macedonean a aprobat pe 11 ianuarie proiectul care prevede schimbarea numelui tarii in "Republica Macedonia de Nord".
Proiectul de acord privind schimbarea numelui Fostei Republici Iugoslave Macedonia in Macedonia de Nord a fost semnat de premierul macedonean Zoran Zaev cu omologul sau grec, Alexis Tsipras. ...citeste mai departe despre "Vot istoric in Parlamentul Greciei: Acordul pentru schimbarea numelui Macedoniei, ratificat la limita, dupa 38 de ore" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 16:09
Mii de greci s-au adunat, duminica, in fata Parlamentului la Atena pentru a protesta fata de acordul cu Macedonia prin care fosta republica iugoslava urmeaza sa isi schimbe numele in Macedonia de Nord.
Au avut loc cateva ciocniri intre politisti si circa 30 de manifestanti nationalisti cu cagule, care au aruncat cu obiecte si au incercat sa forteze gardul Parlamentului, in apropierea unui Monument al Soldatului Necunoscut.
Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, scrie Ekathimerini.
Majoritatea manifestantilor au afisat drapelul Greciei, formand o maree de albastru si alb in Piata Syntagma, locul frecvent al marilor adunari, in fata Parlamentului.
"Referendum pentru (numele) Macedoniei", se putea citi pe un mare banner.
Circulatia in centrul Atenei a fost inchisa duminica, precum si statiile de metrou din apropiere de Syntagma.
Printre manifestati s-au numarat si unele grupari religioase ortodoxe si unii preoti.
Antonis Samaras, fost prim-ministru intre 2012 si 2015, a tinut un discurs in fata protestatarilor, declarand: "Protestam pentru ceea ce credem ca este just".
Parlamentul grec va incepe dezbaterea privind acordul luni, iar votul final va avea loc vineri.
What I saw today:
1) Some 100k protestors against the Prespes deal for #Macedonia
2) The police threw the most tear gas I ve ever seen in a rally in #Athens in my 22 years as a journo.
Last time was in 1999 when US's Clinton visited the GR capital.... mai mult
Duminica, 20 Ianuarie 2019, ora 16:18
Grecia va expulza doi diplomati rusi si le va interzice altor doi sa intre pe teritoriul sau, acestia fiind suspectati ca ar fi incercat sa submineze un acord intre Antena si Skopje, privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave, a informat presa greaca.
Ministrul rus de Externe a declarat ca va raspunde corespunzator expulzarii, a informat agentia Interfax.
Grecia a acuzat diplomatii rusi ca ar fi efectuat activitati nepotrivite statutului lor, inclusiv activitati ilegale impotriva securitatii nationale, a informat publicatia athimerini miercuri, citand surse diplomatice.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dimitris Tzanakopoulos, a declarat ca Grecia nu va tolera un comportament care incalca legislatia internationala.
Acordul intre Atena si Skopje este asteptat sa reduca tensiunea din relatiile bilaterale ale celor doua state si sa permita aderarea Macedoniei la NATO si Uniunea Europeana.
Macedonia si-a declarat independenta in anul 1991, insa Grecia a refuzat sa accepte numele tarii, considerand ca reprezinta o revendicare teritoriala pentru una din regiunile sale nordice, care poarta acelasi nume. Din acest motiv, Grecia a blocat eforturile Macedoniei de a adera la Uniunea Europeana si la NATO.
Citeste si Vladimir Putin, deranjat de acordul dintre Grecia si Macedonia. Moscova nu vrea sa-si piarda influenta in Balcani ...citeste mai departe despre "Grecia va expulza doi diplomati rusi suspectati ca ar fi incercat sa submineze acordul cu... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 12:36
Ministrii de Externe din Grecia si Macedonia, o republica fosta parte a Iugoslaviei, au semnat un acord care pune capat unei dispute diplomatice de 28 de ani. Macedonia devine Republica Macedonia de Nord in urma acordului cu Atena si are cale libera spre integrarea in NATO si in Uniunea Europeana.
Grecia a blocat, de aproape trei decenii, orice initiativa diplomatica a fostei republici iugoslave, din cauza ca aceasta a purtat numele unei provincii elene cu o incarcatura istorica importanta pentru Atena.
Dar drumul pana la semnarea acordului nu a fost unul usor si nici de acum inainte nu pare a fi fara obstacole.
Imediat dupa ceremonia de vineri, Guvernul Tsipras a trebuit sa faca fata protestelor, dar si unei motiuni de cenzura depusa de Opozitie. Motiunea a fost dezbatuta si votata sambata, iar Alexei Tsipras (foto, dreapta) a supravietuit la conducerea executivului elen.
"Opinia multor greci e asemanatoare cu cea a minerului George Papavasiliou, in varsta de 54 de ani, care locuieste in regiunea de nord a Greciei, care poarta numele de Macedonia. Acesta spune ca numai oamenii care traiesc in regiunea respectiva ar trebui sa fie cunoscuti sub numele de macedoneni, deoarece sunt descendenti ai legendarului razboinic antic Alexandru cel Mare.
Si chiar daca miscarile populatiei din Balcani au avut loc acum mii de ani, lasand mostenire un patrimoniu etnic mixt, minerul spune ca oamenii din Republica Macedonia sunt slavi sau albanezi si nu greci. El sustine ca... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 11:17
Ministrii de Externe de la Atena si Skopje, Nikos Kotzias si Nikola Dimitrov, au semnat duminica, in localitatea de frontiera Prespes, in Grecia, acordul ce prevede schimbarea numelui actualei Foste Republici Iugoslave a Macedoniei in Macedonia de Nord.
Intrarea in vigoare a acestui acord, in principiu in termen de sase luni, ar urma sa ridice blocada greceasca pentru aderarea micului stat balcanic la UE si NATO, informeaza AFP si Reuters.
Grecia, care detine drept de veto in ceea ce priveste admiterea in ambele organizatii, considera ca denumirea fostului stat iugoslav reprezinta o revendicare teritoriala pentru una din regiunile sale nordice, care poarta acelasi nume.
De partea macedoneana, acordul trebuie ratificat de Parlament, aprobat prin referendum si activat printr-o revizuire constitutionala. Acesta va fi apoi supus ratificarii de catre Parlamentul grec.
Disputa dintre cele doua state cu privire la numele Macedoniei dureaza de 27 de ani.
Citeste si:
Grecia si Macedonia vor semna acordul pentru redenumirea fostei republici iugoslave pe 17 iuniePresedintele Macedoniei refuza sa semneze acordul cu Grecia privind numele fostei republici iugoslaveDupa o disputa de 27 de ani, Grecia si Macedonia au ajuns la un acord istoric asupra numelui fostei republici iugoslave ...citeste mai departe despre "Macedonia isi schimba numele, dupa o disputa de 27 de ani cu Grecia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Iunie 2018, ora 12:10
Grecia si Macedonia vor semna duminica un acord prin care se va schimba numele fostei republici iugoslave, conform biroului de presa al guvernului grec.
Acordul va fi semnat in regiunea Prespes, o zona impartita de Grecia, Macedonia si Albania, de catre ministrii de Externe ai celor doua tari, scrie Reuters.
Prim-ministrul grec Alexis Tsipras si omologul sau, Zoran Zaev, vor fi prezenti. Cei doi au convenit ca Macedonia sa se denumeasca "Republica Macedonia de Nord".
Acordul a starnit o opozitie vehementa in ambele tari. Presedintele macedonean a declarat ca va bloca intelegerea iar in Grecia opozitia a depus o motiune de cenzura impotriva lui Tsipras.
Intelegerea are nevoie de aprobarea Parlamentelor ambelor tari si trebuie sa treaca de un referendum in Macedonia. ...citeste mai departe despre "Grecia si Macedonia vor semna acordul pentru redenumirea fostei republici iugoslave pe 17 iunie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Iunie 2018, ora 21:09
Macedonia ia in considerare schimbarea numelui, pentru a putea adera la NATO, a anuntat ministrul de Externe din aceasta tara.
Intr-un interviu acordat Financial Times, Nikola Dimitrov, care a preluat functia in urma cu doua saptamani, a declarat ca deocamdata se iau in considerare mai multe variante pentru un nou nume al tarii si ca cel final se va stabili doar in urma unui referendum, arata Evening Standard.
Disputa cu privire la nume este cu Atena, Grecia avand o provincie care se numeste tot Macedonia, si tine de la inceputul anilor '90, cand micul stat din Balcani si-a declarat independenta.
Ministrul macedonean de Externe a spus ca saptamana aceasta vor avea loc intalniri cu mai multi oficiali greci. Acestora li se va pune problema asa: "Grecia sa se gandeasca ce fel de vecin vrea - unul stabil, prietenos, care sa contribuie la democratie si actul justitiei?".
Aderarea Macedoniei la NATO ar avea loc in contextul in care Rusia cauta sa-si mareasca influenta in Balcani. Anul trecut, Kremlinul s-ar fi implicat intr-o tentativa de lovitura de stat in Muntenegru, fapt negat de Moscova.
In ultimii ani, si alte state din regiune, ca Muntenegru, Croatia si Slovenia, s-au alaturat NATO. O extindere a aliantei este vazuta insa cu ochi rai de catre Rusia.
Muntenegrul a devenit oficial cel de-al 29-lea stat membru al NATO ...citeste mai departe despre "De teama Rusiei, Macedonia se gandeste sa-si schimbe pana si numele ca sa intre in NATO" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Iunie 2017, ora 10:05