Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat acordul pe cinci ani la care au ajuns consortiul rus Gazprom si cel ucrainean Naftogaz pentru tranzitul de gaze rusesti prin Ucraina, pe care l-a calificat drept "un important semnal" pentru garantarea aprovizionarii cu gaze in Europa, relateaza agentia EFE.
"Ma bucur ca acele conversatii derulate timp de un an si jumatate privind tranzitul de gaze rusesti prin Ucraina in sfarsit au fost finalizate cu succes. Continuarea tranzitului de gaze prin Ucraina incepand de la 1 ianuarie 2020 este un bun si important semnal pentru garantarea securitatii aprovizionarii cu gaze a Europei", a declarat Merkel intr-un comunicat.
Cancelarul a multumit celor parti semnatare, vicepresedintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic, ministrului german al Economiei, Peter Altmaier, precum si tuturor celor implicati.
I-a multumit, in particular, lui Georg Graf Waldersee, insarcinat special al Guvernului german, "care in ultimele trei luni a contribuit considerabil prin implicarea sa in medierea dintre Rusia si Ucraina".
Comunicatul reaminteste ca acordul are o durata de cel putin cinci ani si vizeaza "volume minime de tranzit anual substantiale".
Contractul, semnat luni seara la Viena si care se bazeaza pe acordul politic la care s-a ajuns in 19-20 decembrie, la Berlin si, respectiv la Minsk, stipuleaza un volum de tranzit de 65 miliarde metri cubi de gaze in 2020 si de 40 miliarde metri cubi in urmatorii patru ani (2021-2024).
In... mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 19:25
Mentinerea Ucrainei aproape de Europa incepe sa devina costisitoare pentru cotribuabilii din UE. Ziaristii germani de la DWN prezic ca situatia financiara precara a Ucrainei ii va face pe oficialii de la Bruxelles sa achite nota de plata la energie a Kievului, estimata la un miliard de euro.
Un prim semn l-au dat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak si vicepresedintele CE Maros Sefcovic care au semnat, saptamana trecuta, un acord in acest sens pentru suma de 500 de milioane de euro, relateaza agentia Sputnik.
Stare de urgenta
Publicatia germana sustine ca Ucraina are nevoie urgenta de constituirea unor rezerve de gaz care sa asigure necesarul de energie pentru iarna ce va urma, suma de 500 de milioane reprezentand doar jumatate din factura taiata in fiecare iarna de Rusia.
"Cheltuielile ar putea creste daca iarna aceasta se va dovedi mai friguroasa decat in mod obisnuit", mai spun jurnalistii germani.
La inceputul acestei saptamani, ministrul adjunct pentru Energie de la Kiev, Olexandr Svetelik, s-a declarat multumit de conditiile trecute in noul contract de furnizare a gazelor, reluat dupa o pauza de 3 luni, si a refuzat oferta de discount impinsa la negocieri de Gazprom.
In acest moment, Ucraina este in continuare alimentata din rezerva de gaze asigurata de Ungaria, Slovacia si Polonia.
Kievul asteapta sa primeasca, pana la sfarsitul lunii octombrie, un imprumut extern pentru achizitia de energie.
Conform calculelor facute de ministrul rus... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 16:55
Directorul grupului energetic rus Gazprom, Alexei Miller, si omologul sau de la OMV, Gerhard Roiss, au semnat marti acordul pentru infiintarea unei companii mixte care va fi responsabila pentru construirea sectiunii din Austria a conductei South Stream, cu ocazia vizitei presedintelui rus Vladimir Putin in Austria, transmite Reuters.
Pe fondul tensiunilor dintre Ucraina si Rusia, la inceputul acestei luni Comisia Europeana a cerut Bulgariei sa suspende lucrarile la South Stream, in asteptarea unei decizii daca acest proiect respecta legislatia Uniunii Europene.
Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a precizat ca proiectul South Stream nu este anulat, ci oprit pana cand se va ajunge la intelegere legala comuna intre Bulgaria si Uniunea Europeana.
'Aceasta decizie de investitii reprezinta o investitie in securitatea furnizarii gazelor naturale spre Europa', a afirmat Gerhard Roiss.
Conducta South Stream, al carei cost este estimat la 40 miliarde de dolari, ar urma sa se intinda pe o lungime 2.446 km, incepand din Rusia via Marea Neagra, pana in Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria. Sectiunea din Austria a conductei South Stream ar urma sa aiba o capacitate de pana la 32 miliarde metri cubi pe an, ajungand pana in orasul Baumgarten.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru... mai mult
Marti, 24 Iunie 2014, ora 15:59
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut luni Rusiei si Ucrainei sa faca un efort pentru a ajunge la un acord in vederea reluarii livrarilor de gaze.
"As vrea, inca o data, sa le cer celor doua tari sa faca un efort si sa se angajeze", "pentru credibilitatea lor", a declarat el in cadrul unui forum economic la Santander (nordul Spaniei), la scurt timp dupa anuntul intreruperii efective de catre Moscova a livrarilor de gaz spre Ucraina.
Comisia joaca rolul intermediarului in aceasta problema, potrivit acestuia, precizand ca Guenther Oettinger, comisarul european pentru Energie, este in contact cu cele doua tari si cu gigantul energetic Gazprom.
"Ne-ar placea ca Rusia sa poata accepta aceasta propunere de acord", a insistat el.
Rusia si-a pus in aplicare amenintarea luni si a decis sa intrerupa livrarea de gaz catre Ucraina, dupa esecul negocierilor, cu riscul de a afecta Europa si de a agrava cel mai grav conflict de pe continent de la Razboiul Rece.
Liderii prooccidentali ucraineni au sperat sa ajunga la un acord in ultimul minut, duminica, la Kiev, in cadrul disputei energetice cu Moscova, in timp ce tara se confrunta cu o insurgenta violenta prorusa in est.
Rusia "a redus la zero" livrarile catre Ucraina, lasand sa tranziteze doar gazele destinate tarilor europene, a anuntat ministrul ucrainean al Energiei Iuri Prodan, asigurand ca tara sa nu va perturba tranzitul catre Europa.
Aproximativ 15 la suta din gazele consumate in... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 16:50
Grupul rus Gazprom a eliminat, marti, reducerea de pret acordata la finele anului trecut pentru gazele naturale livrate Ucrainei, a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, transmite Reuters.
In luna decembrie 2013, Rusia a convenit sa acorde Ucrainei un program de sprijin in valoare de 15 miliarde de dolari, precum si reducerea cu 33% (pana la 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi) a pretului gazelor naturale rusesti livrate Ucrainei, dupa ce autoritatile de la Kiev au refuzat sa semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana.
Insa in luna februarie a acestui an tensiunile politice dintre Rusia si Ucraina au escaladat dupa ce presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, sustinut de Moscova, a fost inlaturat de la putere in urma unor proteste de strada care s-au soldat cu aproximativ 80 de morti.
"In conformitate cu contractul in vigoare cu privire la livrarile de gaze naturale, in al doilea trimestru al acestui an pretul gazelor naturale livrate Ucrainei va fi de 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi", a declarat Alexei Miller, precizand ca discountul acordat in luna decembrie nu mai este valabil.
Acordul convenit in luna decembrie prevedea ca pretul gazelor naturale poate fi revizuit trimestrial, in perioada cuprinsa intre zilele de 5 si 10 ale primei luni din noul trimestru. mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 12:45
Ucraina a amenintat Rusia cu sistarea asigurarii tranzitarii pe teritoriul sau a gazelor ruse catre Europa, in cazul in care Moscova va avea ''o abordare formala'' cu Kievul in rezolvarea problemelor legate de gazele naturale.
'Ucraina ar putea sa-si revizuiasca practica sa de sprijinire a Rusiei in problema tranzitarii gazelor ruse pe teritoriul ucrainean' catre Europa, a declarat vicepremierul ucrainean Iuri Boiko, citat de Interfax si ITAR-TASS.
'Daca avem in vedere relatiile de parteneriat cu colegii nostri rusi, vedem ca noi le-am asigurat intotdeauna in perioadele de varf, cand era foarte important, tranzitarea gazelor catre Europa, si, datorita sprijinului nostru, Gazprom si-a indeplinit intotdeauna obligatiile fata de Europa', a afirmat Iuri Boiko.
Insa, a continuat oficialul ucrainean, 'daca partea rusa va avea o abordare formala in relatiile din domeniul gazelor, atunci Kievul isi rezerva dreptul, in acelasi mod, sa utilizeze contractul numai pentru achizitionare, iar intreaga responsabilitate pentru tranzitarea gazelor spre Europa le va reveni lor /rusilor/'.
Declaratia vicepremierului ucrainean survine dupa ce, la inceputul acestei saptamani, gigantul rus Gazprom acuza Ucraina de neplata unei sume de 882 milioane de dolari, o acuzatie care intervine in momentul in care fosta republica sovietica spera sa semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeana cu prilejul summitului european de la Vilnius din 21 noiembrie.
Premierul rus, Dmitri... mai mult
Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 12:00
Grupul rus Gazprom a instiintat compania ucraineana Naftogaz ca are sa-i plateasca suma de sapte miliarde de dolari pentru gazul natural pe care nu l-a importat in 2012, a declarat sambata o purtatoare de cuvant de la Naftogaz, relateaza RIA Novosti.
Ucraina incearca de mult sa modifice termenii unui acord de furnizare a gazelor naturale semnat in 2009 cu Rusia, acord care leaga pretul gazelor naturale de pretul petrolului. Potrivit acestui acord, Ucraina trebuie sa plateasca anual Rusiei cel putin o cantitate de 33 miliarde metri cubi de gaze naturale, indiferent de cat consuma in realitate.
"Am primit o astfel de factura", a declarat purtatoarea de cuvant de la Naftogaz, Elena Yurieva, adaugand ca Ucraina a platit pentru cele 24,9 miliarde metri cubi pe care i-a utilizat anul trecut. "Am platit la timp si intreaga cantitate de gaze naturale care ne-a fost livrata de Gazprom", a precizat Elena Yurieva.
O sursa din Ministerul ucrainean al Energiei a declarat pentru Reuters ca decizia autoritatilor de la Moscova are legatura cu acordul de 10 miliarde de dolari semnat joi la Davos de Ucraina si grupul petrolier Royal Dutch Shell pentru explorarea resurselor de gaze de sist care ar putea reduce dependenta Ucrainei de importurile de gaze naturale rusesti.
Ucraina importa aproximativ 60% din necesarul sau de gaze naturale din Rusia, in plus aproximativ doua treimi din gazele naturale rusesti destinate Europei trec prin teritoriul ucrainean. Disputele dintre Moscova... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 13:04
Compania rusa Gazprom a anuntat luni ca este de acord sa nu penalizeze Ucraina pentru importurile mai mici decat cele prevazute prin contract in februarie, cu conditia ca aceasta tara sa plateasca gazul furnizat inainte de termenul de 7 martie, relateaza Reuters.
Presedintele Gazprom Aleksei Miller si seful Naftogaz Oleg Dubina au vorbit la telefon luni despre aprovizionarea Ucrainei cu gaz rusesc, a declarat purtatorul de cuvant al companiei ruse, Serghei Kuprianov.
"Cele doua parti au convenit ca Ucraina sa plateasca integral si la timp pentru gazul livrat propriu-zis in februarie, iar Gazprom nu va aplica penalizari pentru importurile mai mici decat cele prevazute in contract", a spus Kuprianov.
Naftogaz a importat 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in 2008, mai putin comparativ cu media de 55 miliarde metri cubi din anii precedenti.
Saptamana trecuta, Gazprom amenintase ca ar putea intrerupe livrarile de gaz catre Ucraina, tara de tranzit pentru aprovizionarile europene, daca autoritatile de la Kiev nu vor plati pana la 8 martie o datorie de 400 de milioane de dolari.
Societatea ucraineana Naftogaz avertizase la randul ei ca nu va putea plati Gazpromului din cauza cresterii "catastrofale" a numarului facturilor neplatite de catre clientii sai nationali.
Pe de alta parte, Ucraina ar vrea sa schimbe contractul de aprovizionare semnat cu Rusia la sfarsitul crizei din ianuarie, pentru a diminua cantitatea de hidrocarburi importata.
Consilierul prezidential... mai mult
Marti, 03 Martie 2009, ora 09:30
Miliardarul ucrainean Dmitri Firtas propune un consortiu ruso-ucraineano-european pentru tranzitul ucrainean de gaz, pentru a garanta aprovizionarea cu gaz a Europei, dupa disputa de luna trecuta, a declaratFirtas controleaza 45% din actiunile companiei RosUkrEnergo, unicul importator de gaz in Ucraina din 2006, in timp ce omul de afaceri ucrainean Ivan Fursin are 5%, iar Gazprom 50%. Acordul incheiat intre Moscova si Kiev in 19 ianuarie pentru a pune capat crizei gazului prevedea eliminarea intermediarilor, deci a RosUkrEnergo.Potrivit lui Firtas, citat de Moscow Times in editia electronica, investitorii rusi, ucraineni si europeni ar putea detine fiecare cate o treime din consortiul propus. "Sunt convins ca ar trebui infiintat un asemenea consortiu", a spus Firtas. "Avand in vedere ca gazul rusesc merge spre Europa, companii precum E.ON din Germania, Gaz de France si Wingas ar trebui sa fie interesate".Miliardarul ucrainean propune ca Ucraina sa contribuie la consortiu cu sistemul sau de conducte, care ar putea valora circa 20 de miliarde de dolari. Gazprom ar putea contribui cu zacaminte de gaz care sa furnizeze 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an in urmatorii 25 de ani, in timp ce companiile europene ar investi bani.Nici purtatorii de cuvant a companiilor Gazprom si Naftogaz, nici cei ai companiilor europene mentionate nu au comentat aceasta propunere.Firtas, in varsta de 43 de ani, are o avere estimata la 3,8 miliarde de dolari, potrivit revistei poloneze... mai mult
Luni, 02 Februarie 2009, ora 09:36