Perspectivele de crestere economica pentru anul 2014 sunt incurajatoare, prognozele unor institutii internationale precum BERD si Banca Mondiala situandu-se in intervalul 2,4%-2,5%. Totusi, Fondul Monetar International, cu care Romania a incheiat in toamna anului trecut un nou acord stand-by, continua sa supravegheze indeaproape activitatea Guvernului si politicile sale fiscale. Business24 prezinta mizele negocierilor dintre FMI si autoritatile romane, care incep marti, la Bucuresti.
Misiunea FMI, condusa de Andrea Schaechter, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale. Noul program de tip preventiv va dura 2 ani si pune la dispozitia Romaniei patru miliarde de euro.
Razboiul dintre Palate privind aplicarea accizei la carburanti
Primele discutii ale Guvernului cu reprezentantii FMI au avut loc la mijlocul lunii octombrie 2013 si s-au concretizat pe 27 septrembrie odata ce Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si incheierea unui nou acord stand-by cu Romania.
Trei luni mai traziu, mai exact la inceputul lunii decembrie, presedintele Traian Basescu anunta ca a decis sa nu aprobe memorandumul vizand negocierile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana avand in vedere ca Guvernul si-a asumat majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti/litru.
"Nu imi voi asuma majorarea accizei la carburanti. Nu imi voi asuma aceasta masura care e anti-economica,... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 13:19
Boardul executiv al Fondului Monetar International (FMI) va discuta in sedinta din 27 septembrie solicitarea Romaniei de incheiere a unui nou acord de tip stand-by, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI.
Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.
Acesta este al treilea acord solicitat de Romania Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011.
Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intentie a fost trimis FMI pe 12 septembrie.
Guvernul propune, prin asumarea angajamentelor fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, un mod transparent prin care Romania sa-si asigure o stabilitate si o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea cresterii economice si o dezvoltare de care tara noastra are foarte multa nevoie, a declarat, marti primul ministru in plenul Parlamentului.
"Pentru mine este insa extrem de important sa stiu ca acest nou acord nu este un acord doar al unui Guvern, ci este un acord insusit de clasa politica. Sunt convins ca, astazi, grupurile politice parlamentare isi vor exprima sustinerea sau, sigur, dezacordul. (...) Din momentul in care, insa, avem un asemenea acord, practic, pentru toate fortele politice responsabile exista o predictibilitate... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 08:27
Cota de 9%, anuntata de Victor Ponta, ar reprezenta o reducere insuficienta pentru a face curatenie totala pe piata painii. Patronatele vor o reducere-soc prin care TVA la paine sa coboare sub 5%.
Premierul a precizat ca Guvernul nu are inca acordul FMI pentru reducerea TVA pentru unele alimente, aratand ca aceasta idee reprezinta un obiectiv politic care ar putea fi aplicat mai intai doar pentru paine.
Pentru specialistii din sectorul de morarit si panificatie, nu efortul bugetar sau efectele sociale sunt importante, ci nivelul cotei reduse de TVA, despre care se spune ca va fi de 9%. Ei spun ca evaziunea nu va fi astfel redusa simtitor, pentru ca 9% e un nivel prea ridicat pentru a-i aduce in piata "curata" pe cei care acum lucreaza la negru.
Citeste mai multe despre Reducerea TVA la paine nu-i sperie pe evazionisti. Pentru a fi eficienta, cota trebuie sa coboare sub 5% in loc de 9% pe Adevarul.ro. mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 15:11
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, propunere discutata dar inca neaprobata de FMI, va necesita provizioane 120 de milioane de lei pentru semestrul al doilea.
"Pentru paine, strict contabil, de la 24% la 9%, sunt 220-250 milioane de lei pe care sa-i provizionam din alta parte, pe an. E vorba de 120 de milioane de lei pe care ii provizionam pe semestrul doi, ca si cand i-am pierde", a spus Ponta.
El a precizat ca Guvernul nu are inca acordul FMI pentru reducerea TVA pentru unele alimente, aratand ca aceasta idee reprezinta un obiectiv politic care ar putea fi aplicat mai intai doar pentru paine.
"Ideea e urmatoarea: nu avem acordul FMI. Avem o propunere pe care am discutat-o cu cei de la FMI. Lucrurile stau in felul urmator: ideea noastra de a reduce TVA la 9% pentru o serie de alimente este un obiectiv politic si economic pe care il asumam si la care nu am renuntat. Cei de la FMI au spus: 'O sa aveti o mare scadere a incasarilor din TVA'.
Contabil vorbind, au calculat si au zis 'O sa aveti o pierdere'. Impreuna cu domnul Daniel Constantin si cu cei doi ministri, domnul Chitoiu si domnul Voinea, ne-am hotarat sa propunem si vom discuta la urmatoarea intalnire cu cei de la FMI. Deci, nu avem inca acordul lor", a spus Ponta.
Reducerea TVA la paine va fi "de test"
Premierul a aratat ca, mai intai, se va face un test pentru un singur produs, respectiv pentru paine, pentru semestrul al doilea.
"Daca la 31... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 16:39
Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), care se afla intr-o delegatie oficiala la Bucuresti, nu ar fi de acord cu reducerea TVA la alimente, arata surse citate de B1 TV.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, sustine insa ca informatiile care circula in presa sunt doar speculatii.
"Sunt speculatii in acest moment referitoare la faptul ca FMI nu accepta un TVA redus la paine. Eu am spus si o spun in continuare: nu reprezinta o tema de discutie in aceasta luna cu FMI. Vom vedea la urmatoarea vizita a FMI atunci cand vom fi pregatiti cu toate datele, atunci cand vom sti cu exactitate cand vom dori sa introducem acel program pilot pana la urma pentru ca FMI ca orice creditor important si serios al Romaniei vine si ne intreaba ce puneti la loc pentru ca noi sa fim siguri ca ne putem recupera imprumutul acordat Romaniei", a spus Constantin, citat de Agerpres.
Ministrul a mai precizat ca aplicarea unei nivel redus al TVA la paine, pe tot lantul de productie, echivaleaza cu reduceri la bugetul de stat de 200 de milioane de lei intr-un an de zile. De asemenea, ministrul considera ca, prin combaterea evaziunii fiscale si prin cresterea bazei de impozitare, Guvernul ar putea recupera foarte usor acesti bani.
"Vrem sa aplicam acest program pe o perioada de sase luni, iar incasarile care ne-ar lipsi ar de 100 de milioane de lei, bani pe care cred ca ii vom obtine foarte usor. Daca acest program pilot va fi implementat in anul 2013 si... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 15:36
Masura de reducere a TVA la 9% pentru paine, care ar putea fi introdusa incepand din a doua parte a anului in curs, nu va fi discutata, in luna ianuarie, cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), a declarat marti Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
"Da, am facut calcule, avem cateva cifre pe care le supunem atentiei. Este o discutie destul de avansata in momentul de fata intre Ministerul Agriculturii si Ministerul de Finante. Aducem de fiecare data in atentia premierului rezultatele la care am ajuns. Propunerea este sa introducem undeva pe parcursul anului 2013, cel mai probabil in al doilea semestru, experimental la paine, pe tot lantul de productie, un TVA redus la 9% asa cum ne-am angajat si in programul de guvernare.
(...)Vreau sa punctez, acest subiect nu va constitui o discutie cu FMI in luna ianuarie. Aceasta tema nu va fi pe masa discutiilor, probabil atunci cand vom negocia un nou acord, vom discuta si aceasta masura pe care vrem s-o introducem", a spus acesta.
Daniel Constantin a tinut sa precizeze ca, cel mai probabil, subiectul reducerii TVA la 9% pentru paine va fi reluat la viitoare intalnire cu reprezentantii FMI.
"Sunt foarte multe calcule pe care trebuie sa le finalizam, sunt foarte multe evaluari pe care trebuie sa le facem asupra impactului introducerii acestei masuri, dupa ce vom termina aceste lucruri, probabil in luna martie, aprilie, cand vom avea o noua discutie cu reprezentantii FMI, vom pune pe masa discutiilor si... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 14:15
Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca spera intr-o reducere in 2013 a TVA-ului la alimentele de baza si pentru acest lucru este nevoie de un "acord fin" intre mai multe coordonate bugetare.
"E o masura economica pe care eu o sustin in totalitate, pentru ca are ca baza rationala faptul ca in acest moment in agricultura avem un grad urias de evaziune fiscala (...) Eu as vrea sa reusim anul acesta sa facem acest lucru si cred in continuare ca acest tip de taxare se va dovedi in timp ca va aduce la buget chiar mai multi bani. Aici nu e vorba de un compromis, aici trebuie gasit pur si simplu un acord fin, care tine de buget si de obligatiile pe care le avem legate de deficitul bugetar, de incasari bugetare si planurile noastre economice. Este o masura in care eu cred foarte mult, are logica economica si pe care o vom aplica imediat ce reusim sa acordam fin tot ceea ce tine de acordurile nostre cu FMI si obligatiile noastre care tin de disciplina bugetara", a declarat Ponta la RTV.
USL sustine reducerea TVA la 9% pentru alimentele de baza. mai mult
Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 11:55
Reprezentantii FMI nu sunt deocamdata de acord cu scaderea TVA la 9% pentru alimentele de baza sau impozitarea progresiva a veniturilor in trei trepte, deoarece s-ar ajunge la un deficit bugetar de peste 3% din PIB, mentioneaza surse citate de Mediafax.
Reducerea TVA la alimente ar fi putut aduce o ieftinirea a alimentelor de baza, in conditiile in care, materia prima nu s-ar fi scumpit mai mult de 15%.
Reducerea TVA nu implica neaparat ieftinirea alimentelor - Romalimenta
Guvernul Ponta a propus un TVA diferentiat la alimente: din cei 24% platiti de fermier, noua procente ajungeau la stat si restul de 15 inapoi la agricultor. Masura urma sa intre in vigoare din 2013.
mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 16:55
Guvernul Romaniei intentioneaza sa mai incheie un acord preventiv cu FMI pe inca doi ani, pana in 2015, iar prelungirea unei astfel de intelegeri ar da credibilitate tarii noastre si economiei, potrivit analistilor.
"Oricat de neplacut ar fi un acord cu FMI-ul in acest moment, in conditiile in care ne imprumutam in permanenta, acordul trebuie sa fie mentinut pentru ca Romania pierde imens din credibilitate pe plan extern si nu va putea atrage investitii straine decat intr-o masura infima. Avem nevoie de acesta, dar sa fie renegociat, cel putin din punctul de vedere al promisiunilor pe care Guvernul le-a facut," a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
Si Constantin Rudnitchi, analist economic, este de parere ca Romania are nevoie de un astfel de acord, singura mentiune este greutatea cuvantului statului in acesta. "Trebuie sa se regaseasca si solutii de crestere a economiei si altfel de solutii cu privire la companiile de stat", a spus acesta.
Pana acum, relatia dintre Romania si Fondul Monetar International a fost una relativ buna, in care ei au dat indicatii si noi am executat, dar acest lucru ar trebui sa se schimbe in viitor pentru a ajuta economia.
Ministrul Finantelor: Guvernul vrea inca un acord preventiv cu FMI
Masurile economice adoptate la indemnul FMI, printre care reducerile salariale, reducerea pensiilor prin introducerea contributiei de 5% pentru CASS, cresterea TVA la 24% si taierea a numeroase plati sociale, nu au fost... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 07:45