O Misiune a Fondului Monetar International va face o vizita la Bucuresti, in perioada 22 octombrie - 5 noiembrie 2013, pentru discutii privind evaluarea Acordului Stand-By cu Romania, care a fost aprobat pe 27 septembrie 2013, de Boardul Fondului.
"Misiunea va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice recente si prioritatile reformei economice. Misiunea FMI, condusa de Andrea Schaechter, va avea loc in comun cu echipe ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale si pe langa autoritati, vor avea loc intalniri cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor de afaceri, ai bancilor si cu organizatii ale societatii civile. Rezultatele vor fi facute publice la sfarsitul misiunii", arata un comunicat emis de reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Boardul Fondului Monetar International a aprobat, pe 27 septembrie, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane pentru incheierea unui nou acord de tip preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.
Acesta este al treilea acord solicitat de Romania Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011. mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 13:57
Romania va conveni, pana in aceasta toamna, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, cu o valoare intre 3 miliarde euro si 5 miliarde euro si cu mai putine conditii decat cele doua intelegeri anterioare, a declarat premierul Victor Ponta.
Ponta a afirmat, intr-un interviu acordat la Bucuresti agentiei Bloomberg, ca noul acord va ajuta la reducerea costurilor de finantare si va sprijini moneda nationala.
Termenii noului acord se vor concentra pe consolidarea companiilor de stat si pe mentinerea disciplinei fiscale, a mai spus premierul.
"Va fi un acord imbunatatit...Nu vom avea un acord foarte detaliat, ca in trecut", a declarat Ponta.
El a adaugat ca scaderea costurilor de finantare ale statului roman va continua dupa incheierea noului acord cu FMI si ca BNR va reduce, probabil, dobanda de politica monetara, aflata in prezent la minimul record de 5%.
"Cea mai mare provocare pentru Romania in acest moment este finantarea, avand in vedere ca bancile sunt mai restrictive", a spus oficialul roman.
O misiune a FMI se afla la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania, autoritatile precizand anterior ca doresc ca un nou acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.
Urmatorul acord cu Romania, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomica si de reforme structurale, urmarind in principal disciplina politicilor, si va presupune privatizarea si restructurarea unor companii de stat, a... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 12:42
Un nou acord preventiv cu FMI ar fi o strategie buna pentru Romania, avand in vedere sumele mari care trebuie restituite Fondului si privatizarea incipienta a unor companii, urmand sa permita BNR sa continue politica de relaxare monetara si sa impiedice deprecierea puternica a leului, sustin analistii Erste.
Acestia se asteapta ca autoritatile romane sa foloseasca ocazia vizitei directorului general al FMI, Christine Lagarde, la Bucuresti pentru a anunta un nou acord stand-by cu Fondul, din care insa nu vor fi trasi bani, la fel ca in cazul precedentei intelegeri. Lagarde se va afla la Bucuresti pe 15-16 iulie.
"Consideram ca autoritatile romane vor folosi aceasta ocazie pentru a anunta un nou acord stand-by preventiv cu FMI, acoperind o perioada de doi ani si avand ca obiectiv restructurarea companiilor de stat. Avand in vedere ca platile combinate ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Ministerului Finantelor catre FMI ating un varf de 5 miliarde de euro pe an in 2013-2014, iar privatizarea companiilor de stat din energie si transporturi este in faza incipienta, un nou acord din care sa nu fie trasi bani este o strategie buna", se arata intr-o nota de cercetare a Erste Group.
BNR a redus saptamana aceasta dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5%, iar un nou acord ar permite bancii centrale sa continue politica de relaxare monetara fara riscul unei deprecieri puternice a leului in raport cu euro. Taierea dobanzii de catre BNR a fost prima... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 16:33
Fondul Monetar International va trimite marti o misiune la Budapesta pentru a demara discutiile cu autoritatile ungare pentru un program standby, a declarat joi seara directorul pentru relatii externe al FMI, Gerry Rice.
Gerry Rice a adaugat ca guvernul ungar vrea ca viitorul program sa fie unul de tip preventiv si nu intentioneaza sa traga fondurile.
"O misiune va fi la fata locului incepand de marti. Nu as dori sa ma antepronunt, dar in mod clar relatia de dialog este una activa", a spus Rice.
Luna trecuta, seful echipei ungare de negociere cu FMI, Mihaly Varga, a declarat ca Ungaria se asteapta sa semneze un acord cu creditorii internationali in valoare de 15 miliarde de euro pana la finele lunii octombrie, cel mai tarziu. Mihaly Varga a subliniat ca Ungaria vizeaza o linie flexibila de credit, similara cu cea pe care o are Polonia, mai degraba decat un acord standby cum are Romania.
Debutul discutiilor vine dupa ce Fondul Monetar International si Uniunea Europeana s-au declarat multumite de modificarile aduse la legea ungara de functionare a Bancii centrale.
Ungaria a cerut inca din luna noiembrie a anului trecut un imprumut de tip preventiv intre 15 si 20 de miliarde de euro de la FMI si UE, necesar pentru stabilizarea economiei ungare. Negocierile au fost insa blocate din cauza ingrijorarilor exprimate de CE si FMI fata de independenta bancii centrale. mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 09:31
Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat miercuri cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania si pune la dispozitie o noua transa, de 505 milioane de euro, a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
Cu noua transa, Romania are la dispozitie de la FMI aproximativ doua miliarde de euro, a precizat Tanasescu.
'Board-ul FMI a aprobat in unanimitate cea de-a patra evaluare a acordului si punerea la dispozitie a urmatoarei transe. Au fost discutii bune si au fost apreciate progresele realizate de Romania.
Consiliul Director a recomandat continuarea consolidarii fiscale, astfel incat deficitul bugetar ESA sa se incadreze in 2012 sub 3%, si accelerarea reformelor structurale in domeniul sanatatii, transporturilor si energiei, care constituie motoare de crestere economica, daca vor fi realizate cat mai repede', a spus reprezentantul Romaniei la FMI.
De asemenea, a adaugat Tanasescu, Board-ul FMI a laudat modul in care Banca Nationala a raspuns pro-activ pe sectorul bancar, care este stabil, bine capitalizat si bine supravegheat, recomandarea fiind de atentie si reactie pro-activa la eventualele riscuri externe.
Precedenta evaluare a acordului a avut loc la sfarsitul anului 2011, cand FMI a pus la dispozitia Romaniei o transa de 480 milioane de euro.
O misiune comuna a Fondului Monetar International /FMI/, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti la sfarsitul lunii ianuarie -... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 19:15