Misiunea Fondului Monetar International (FMI), condusa de Andrea Schaechter, se va intalni, luni, cu reprezentantii Consiliului Fiscal si ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB), potrivit unor surse apropiate negocierilor.
Pe agenda discutiilor cu presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, figureaza executia bugetara pe anul 2013, strategia fiscal-bugetara 2014 - 2016, administratia fiscala, reforma sectorului sanatatii, companiile de stat, masurile de imbunatatire a atragerii de fonduri europene.
La BVB, delegatia FMI, alaturi de reprezentantii Comisiei Europene si Bancii Mondiale, va discuta despre dezvoltarea pietei de capital si listarile companiilor de stat, guvernanta corporativa, dar si despre reglementarea unificata a pietelor financiare non-bancare. mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 11:19
Boardul executiv al Fondului Monetar International (FMI) va discuta in sedinta din 27 septembrie solicitarea Romaniei de incheiere a unui nou acord de tip stand-by, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI.
Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.
Acesta este al treilea acord solicitat de Romania Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011.
Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intentie a fost trimis FMI pe 12 septembrie.
Guvernul propune, prin asumarea angajamentelor fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, un mod transparent prin care Romania sa-si asigure o stabilitate si o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea cresterii economice si o dezvoltare de care tara noastra are foarte multa nevoie, a declarat, marti primul ministru in plenul Parlamentului.
"Pentru mine este insa extrem de important sa stiu ca acest nou acord nu este un acord doar al unui Guvern, ci este un acord insusit de clasa politica. Sunt convins ca, astazi, grupurile politice parlamentare isi vor exprima sustinerea sau, sigur, dezacordul. (...) Din momentul in care, insa, avem un asemenea acord, practic, pentru toate fortele politice responsabile exista o predictibilitate... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 08:27
Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) ca va vinde "majoritatea portofoliului" de companii din subordinea Ministerului Economiei, se arata in scrisoarea de intentie transmisa organizatiei financiare internationale.
"Ne propunem sa vindem majoritatea portofoliului de societati din subordinea Ministerului Economiei (...)", potrivit documentului citat.
Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate in acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian in cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care conduce Departamentul pentru Energie.
In urma transferului, Ministrul Economiei mai are participatii integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanica Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Santierul Naval Mangalia, IAR Brasov, Romaero, Santierul Naval 2 Mai.
Marile companii energetice, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexele energetice Oltenia si Hunedoara sau Electrica sunt controlate de Departamentul pentru Energie.
De asemenea, Departamentul pentru Energie detine participatii la Petrotrans, Termoelectrica, Compania Nationala a Uraniului, Minvest, Apele Minerale, Salrom, Societatea Nationala a Carbunelui, Cuprumin, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, OMV Petrom, Oil Terminal, Conpet, GDF Suez Energy, EON Gaz Distributie, EON Gaz Romania, Enel... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 08:44
Guvernul a decis sa transmita FMI o scrisoare in care sa solicite oficial prelungirea cu trei luni a actualului acord stand-by si inceperea discutiilor pentru incheierea unui nou aranjament, document care va fi semnat de ministrul Finantelor si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
Transmiterea scrisorii catre Fondul Monetar International (FMI) a fost decisa prin memorandum aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului.
La inceputul acestui an, Guvernul a solicitat FMI ca evaluarea acordului stand-by sa fie discutata de Consiliul Director al institutiei in luna mai, pentru a avea timp sa indeplineasca o serie de preconditii care privesc angajamente intarziate si evolutia bugetara, iar o noua misiune ar urma sa vina la Bucuresti in iulie.
Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de necesitate.
Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009. mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 09:44
Autoritatile romane au ratat tintele privind deficitul bugetar pe cash, arieratele bugetului de stat si autoritatilor locale si activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI), Erik de Vrijer.
"Ratarea deficitului cash nu o privim ca pe o ratare efectiva, pentru ca ar fi fost o politica fiscala, ci din cauza unor intarzieri de ordin tehnic. Am convenit asupra unor masuri de reducere a arieratelor inainte de finalizarea evaluarilor.
Tara va trebui sa se bazeze pe propriile eforturi. Guvernul poate sa isi intensifice eforuturile de a capata finantare de la UE pentru proiecte de infrastructura, practic o forma de intrari de capital care ar ajuta economia".
Potrivit lui de Vrijer, tinta de deficit pe cash a fost ratata din cauza rambursarilor de fonduri europene in 2012. Aceasta problema a fost rezolvata la mijlocul lunii decembrie 2012, dar sumele nu au intrat in decembrie, ci vor intra in februarie-martie 2013.
"Privim ratarea tintei de deficit bugetar cash nu ca o ratare efectiva din cauza unei politici fiscale gresite, ci din cauza unor intarzieri in intrarea unor sume", a explicat oficialul FMI.
Acesta a mentionat ca au fost cateva esecuri in atingerea unor tinte la sfarsitul anului trecut si intarzieri in reformele structurale.
"Au fost cateva esecuri in atingerea unor tinte la sfarsitul lui 2012 si au fost intarzieri in reformele structurale. Guvernul a cerut o amanare de trei... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 15:20
Statul trebuie sa asigure protectia consumatorilor in tranzactiile financiare, insa intr-o maniera in care sa nu "goneasca bancile", este de parere seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer.
"Ceea ce am convenit cu Guvernul si cu BNR este ca se vor face niste studii de impact si anumite verificari ale procedurilor, pentru a se asigura ca aplicarea Codului Civil se face in asa fel, incat sa nu se ajunga ca bancile sa nu mai imprumute consumatorii", a spus reprezentantul FMI.
Erik de Vrijer, a vorbit in cadrul prezentarii concluziilor celei de-a saptea si de-a opta misiuni FMI in Romania, si despre necesitatea privatizarii mai multor companii de stat din Romania.
Reprezentantul Fondului considera ca Romania are mai multe resurse care pot fi exploatate, precum energia si transporturile, iar Guvernul ar trebui sa puna accent pe aceste domenii.
"Tara va trebui sa se bazeze pe propriile eforturi, iar Guvernul isi poate intensifica eforturile pentru a capata finantare UE", a declarat seful misiunii FMI.
Business24 iti va prezinta principalele declaratii ale reprezentantului FMI:
Codul Civil trebuie aplicat, astfel incat bancile sa continue sa imprumute consumatorii
Este corespunzator sa se asigure protectia consumatorilor in tranzactiile financiare. In multe tari exista aceasta supraveghere a bancilor, aflata sub o autoritate, iar protectia consumatorului este asigurata de alte organizatii. Cum faci acest lucru si cum aplici legile este important. Nu... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 10:05
Presedintele Traian Basescu a anuntat, in luna noiembrie, intentia Romaniei de a incheia un nou acord preventiv cu FMI, in urma unei discutii cu premierul Ponta si Mugur Isarescu.
Totusi, seful BNR sugera, intr-o declaratie facuta la inceputul acestei saptamani, ca Romania nu ar mai avea nevoie de o asemenea intelegere. Avem sau nu nevoie de un nou acord?
Analistii financiari nu cred ca ratele pe care trebuie sa le plateasca Romania catre creditorii internationali sunt cauza schimbarii de pozitie a guvernatorului BNR.
"Nu vad nici o problema pentru Romania de a plati aceasta datorie catre FMI. Ea este cunoscuta, fara indoiala. Obligatia este prevazuta in buget. In ceea ce priveste BNR, are o rezerva de 32 de miliarde de euro deci are de unde sa plateasca banii. In plus, Romania se imprumuta destul de usor pe piata internationala in ultima perioada si daca situatia ramane, atunci nu vom avea nici o problema in a rostogoli datoria. Deci platim datoria veche si ne finantam in continuare pentru nevoile curente de pe piata", a explicat Aurelian Dochia pentru Business24.
Potrivit acestuia, cel mai probabil, guvernatorul vrea sa sublinieze ca Romania nu mai are nevoie de un acord cu FMI, insa o asemenea masura dovedeste prudenta si da semnale bune investitorilor.
In cadrul ultimei vizite in Romania a delegatiei FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, presedintele Basescu a anuntat ca a decis, impreuna cu premierul Ponta si guvernatorul BNR, incheierea unui nou... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 12:31
Analistii recomanda Guvernului sa faca eforturi pentru a inchide actualul acord cu institutiile internationale in cat mai bune conditii, indiferent daca se va reusi ulterior negocierea unei noi intelegeri.
In opinia analistilor, Romania are foarte mari intarzieri in adoptarea reformelor convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), astfel ca in orice scenariu trebuie mai intai sa recupereze timpul pierdut si sa incerce sa finalizeze acordul in derulare cu cat mai multe criterii indeplinite, ceea ce ar permite si un spatiu de negociere mai relaxat in eventualitatea unei noi intelegeri.
"Acordul asta a fost un dezastru. Noi nu am facut nimic din ce am declarat, chiar din contra, unele decizii bune le-am intors in 2012, dar nici ce a livrat FMI cand a venit cu acest acord nu s-a intamplat. Economia nu si-a revenit si e chiar in picaj. Romania trebuie sa ramburseze banii cu dobanda si nu stiu daca in aceste conditii are de unde.
Singurul scenariu pozitiv este sa incheiem acordul cu conditiile de la inceput, si sa-l ducem la bun sfarsit, ceea ce inseamna ca si FMI trebuie sa preseze pentru asta. Iar dupa aceea, daca vrem sa fim o economie competitiva, trebuie sa adoptam o strategie clara si transparenta privind adoptarea la zona euro", a declarat analistul economic Florin Catu.
Conditia finalizarii actualei intelegeri in termenii cei mai buni posibili este esentiala si opinia economistului-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 09:12
Romania va finaliza in ianuarie 2013 actualul acord cu Fondul Monetar International (FMI), cu doua luni mai devreme decat era programat, si va incheia un nou acord in luna februarie, potrivit ministrului Finantelor Publice, Florin Georgescu.
,,Incheiem in ianuarie acordul actual si probabil in februarie vom avea un nou acord cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala (BM) Acest acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor", a declarat vineri oficialul MFP, la Bucharest Forum.
Ministrul Finantelor a precizat ca misiunea FMI va reveni la Bucuresti cel mai probabil in jurul datei de 15 ianuarie, cand va fi cert ca bugetul pe 2013 este gata, indiferent de cine va forma noul guvern dupa alegerile din decembrie.
O delegatie a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla de marti la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si evolutiile facute in reformele structurale. Vizita se va incheia pe 14 noiembrie.
Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond. mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 16:32