Boardul Fondului Monetar International (FMI) analizeaza, miercuri, ultimele doua evaluari (a saptea si a opta) ale acordului cu Romania, potrivit programului postat pe pagina de Internet a institutiei financiare internationale.
Seful Misiunii FMI, Erik de Vrijer, a avertizat la inceputul anului ca acordul Romaniei cu FMI va expira si nu va exista o alta intelegere, daca autoritatile romane nu indeplinesc preconditiile asumate pana in luna iunie.
Acestea vizau reducerea arieratelor, management privat la companiile de stat, privatizarea CFR Marfa, listarea secundara a unui pachet de actiuni Transgaz, demararea listarii companiei energetice Oltenia.
La inceputul lunii iunie, ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, declara pentru Agerpres ca a fost prevazut un plafon de 800 milioane lei de imprumuturi pentru autoritatile locale, pentru achitarea arieratelor. In prima faza au fost alocate 500 milioane lei, iar suma a fost suplimentata, ulterior, pana la 680 milioane lei, dupa care plafonul a fost ridicat la 800 milioane lei.
De asemenea, Chitoiu a precizat ca, din fondul de rezerva bugetara la dispozitia premierului, au fost alocate 70 milioane lei pentru achitarea arieratelor in domeniul sanatatii, altele decat cele pe care le avea Casa de Sanatate.
Potrivit ministrului de resort, pana la mijlocul lunii iunie, arieratele se vor apropia de tinta asumata cu FMI.
De asemenea, conditionalitatea privind privatizarea CFR Marfa a fost indeplinita, dupa ce,... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 08:50
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va veni la Bucuresti, anunta premierul Victor Ponta, surse oficiale aratand ca vizita are ca scop evidentierea incheierii cu succes a acordului cu Romania si fiind deja pregatita, inaintea board-ului in care se se va constata efectiv daca criteriile sunt indeplinite.
Cu ocazia acelei vizite va fi mentionata si problema incheierii unui nou acord, adauga sursele citate.
In scrisoarea transmisa Fondului Monetar International (FMI) in aceasta saptamana se arata ca Guvernul nu a indeplinit mai multe criterii de performanta, ca a solicitat in trecut o prelungire a programului cu trei luni, pana la finele lunii iunie, si ca "solicita derogari" pentru criteriile de performanta neindeplinite, astfel incat acordul sa fie incheiat cu succes.
"Pentru a avea timpul necesar implementarii masurilor corective propuse, am solicitat o prelungire a programului cu trei luni, pana la finele lunii iunie 2013. Avand in vedere performanta realizata de noi in cadrul programului sustinut de FMI, UE si Banca Mondiala, dar si masurile corective adoptate, Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR) solicita derogari pentru criteriile de performanta neindeplinite si finalizarea evaluarilor sapte si opt", se afirma in documentul datat la 10 iunie si postat pe site-ul Mediafax.
Acordul cu FMI se va incheia in orice conditii, Consiliul Director al Fondului urmand sa analizeze pe 26 iunie daca Romania a indeplinit preconditiile pentru... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 09:28
Autoritatile romane au ratat tintele privind deficitul bugetar pe cash, arieratele bugetului de stat si autoritatilor locale si activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI), Erik de Vrijer.
"Ratarea deficitului cash nu o privim ca pe o ratare efectiva, pentru ca ar fi fost o politica fiscala, ci din cauza unor intarzieri de ordin tehnic. Am convenit asupra unor masuri de reducere a arieratelor inainte de finalizarea evaluarilor.
Tara va trebui sa se bazeze pe propriile eforturi. Guvernul poate sa isi intensifice eforuturile de a capata finantare de la UE pentru proiecte de infrastructura, practic o forma de intrari de capital care ar ajuta economia".
Potrivit lui de Vrijer, tinta de deficit pe cash a fost ratata din cauza rambursarilor de fonduri europene in 2012. Aceasta problema a fost rezolvata la mijlocul lunii decembrie 2012, dar sumele nu au intrat in decembrie, ci vor intra in februarie-martie 2013.
"Privim ratarea tintei de deficit bugetar cash nu ca o ratare efectiva din cauza unei politici fiscale gresite, ci din cauza unor intarzieri in intrarea unor sume", a explicat oficialul FMI.
Acesta a mentionat ca au fost cateva esecuri in atingerea unor tinte la sfarsitul anului trecut si intarzieri in reformele structurale.
"Au fost cateva esecuri in atingerea unor tinte la sfarsitul lui 2012 si au fost intarzieri in reformele structurale. Guvernul a cerut o amanare de trei... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 15:20
Statul trebuie sa asigure protectia consumatorilor in tranzactiile financiare, insa intr-o maniera in care sa nu "goneasca bancile", este de parere seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer.
"Ceea ce am convenit cu Guvernul si cu BNR este ca se vor face niste studii de impact si anumite verificari ale procedurilor, pentru a se asigura ca aplicarea Codului Civil se face in asa fel, incat sa nu se ajunga ca bancile sa nu mai imprumute consumatorii", a spus reprezentantul FMI.
Erik de Vrijer, a vorbit in cadrul prezentarii concluziilor celei de-a saptea si de-a opta misiuni FMI in Romania, si despre necesitatea privatizarii mai multor companii de stat din Romania.
Reprezentantul Fondului considera ca Romania are mai multe resurse care pot fi exploatate, precum energia si transporturile, iar Guvernul ar trebui sa puna accent pe aceste domenii.
"Tara va trebui sa se bazeze pe propriile eforturi, iar Guvernul isi poate intensifica eforturile pentru a capata finantare UE", a declarat seful misiunii FMI.
Business24 iti va prezinta principalele declaratii ale reprezentantului FMI:
Codul Civil trebuie aplicat, astfel incat bancile sa continue sa imprumute consumatorii
Este corespunzator sa se asigure protectia consumatorilor in tranzactiile financiare. In multe tari exista aceasta supraveghere a bancilor, aflata sub o autoritate, iar protectia consumatorului este asigurata de alte organizatii. Cum faci acest lucru si cum aplici legile este important. Nu... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 10:05
Romania va finaliza in ianuarie 2013 actualul acord cu Fondul Monetar International (FMI), cu doua luni mai devreme decat era programat, si va incheia un nou acord in luna februarie, potrivit ministrului Finantelor Publice, Florin Georgescu.
,,Incheiem in ianuarie acordul actual si probabil in februarie vom avea un nou acord cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala (BM) Acest acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor", a declarat vineri oficialul MFP, la Bucharest Forum.
Ministrul Finantelor a precizat ca misiunea FMI va reveni la Bucuresti cel mai probabil in jurul datei de 15 ianuarie, cand va fi cert ca bugetul pe 2013 este gata, indiferent de cine va forma noul guvern dupa alegerile din decembrie.
O delegatie a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla de marti la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si evolutiile facute in reformele structurale. Vizita se va incheia pe 14 noiembrie.
Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond. mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 16:32
Seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer, a declarat, joi, la inceputul intrevederii cu presedintele Basescu, ca este laudabil faptul ca Guvernul a reusit sa tina sub control deficitul bugetar.
"Credem ca, privind stabilizarea macroeconomica, s-au facut eforturi foarte importante pentru mentinerea sub control a bugetului si credem ca este laudabil faptul ca deficitul se afla sub control pentru a fi sub deficitul de 3% pe ESA.
Credem ca aceasta este o realizare foarte importanta care pregateste cadrul pentru ca anul viitor sa se normalizeze de asemenea politica fiscala, pentru ca vor fi eforturi mai mici pentru reducerea deficitului decat in acest an", a spus oficialul FMI.
De asemenea, el a aratat ca situatia arieratelor e inca dificil de tinut sub control, iar probleme pentru intreaga situatie a finantelor publice ale Romaniei pot fi create si de corectiile financiare stabilite de Comisia Europeana pe programele operationale care au fost presuspendate anul acesta.
"Situatia arieratelor este inca dificil de tinut sub control, dar Guvernul a luat masuri, inclusiv prin rectificarea bugetara. Si noi suntem increzatori ca aceste obiective vor fi atinse.
Iar situatia fondurilor europene de anul acesta si mai departe, cu corectii financiare, sa nu afecteze situatia finantelor publice. Cred ca trebuie sa lucram cu Guvernul pentru ca acestea sa fie incorporate (in situatia bugetara n.r.) intr-o maniera pozitiva", a afirmat Erik de Vrijer.
Totodata, el a... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:35
Scaderea salariilor bugetarilor si a pensiilor si cresterea TVA-ului sunt cateva dintre masurile de austeritate temporare implementate in Romania. Cand avem sanse sa se revina la situatia dinainte?
In urma acordului cu FMI, Romania a taiat cu 25% salariile bugetarilor, a concediat 100.000 de angajati din sectorul public si a marit taxa pe valoare adaugata (TVA) de la 19 la 24%. Toate aceste masuri sunt fara precedent in Europa si sunt mult mai dure decat conditiile aplicate in state aflate intr-o situatie mult mai proasta, insa mai bogate, cum ar fi Portugalia sau Irlanda.
Implementarea acestor masuri a avut ca scop iesirea din recesiune, lucru care s-a si intamplat, si revenirea unei cresteri stabile a economiei. Economia a crescut cu 2% anul trecut, comparativ cu recesiunea inregistrata de unele state europene si cu stagnarea unor tari puternice precum Franta. In plus, datoria publica de 39% din PIB nu reprezinta o problema ci un motiv de laude.
Romania a reusit sa rezolve si problema deficitului de cont curent record inregistrat in 2007, de 14,5% din produsul intern brut (PIB).
In acest context, saracii Romaniei, cei pe spatele carora a picat greul austeritatii, asteapta o crestere a salariilor si pensiilor si o scadere a TVA-ului.
Insa, "revenirea din criza nu inseamna revenirea la situatia dinante de criza. Nu se va mai intampla acest lucru niciodata", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.
In cel mai bun caz, in... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:05
Actualul acord cu FMI expira in 2013, moment din care nu se mai justifica continuarea acestei relatii, vazuta de multi ca fiind daunatoare economiei romanesti. Cum ne vom descurca fara "biciul" lui Jeffrey Franks si ce riscam daca iesim din acest parteneriat?
Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si masurile de austeritate ce au venit odata cu imprumuturile date Romaniei sunt vazute de unii ca fiind daunatoare cresterii economice pe termen lung, iar de altii ca fiind singurii factori care ne-au salvat de la un colaps financiar.
In conditiile in care economia Romaniei pare a fi in afara pericolului si nu mai avem nevoie de imprumuturi, o reinnoire a acordului cu FMI in 2013 pare a nu-si mai avea rostul. Insa iesirea din aceasta relatie depinde de o serie de factori, atat interni, cat si externi.
"Daca ne putem permite sa nu mai incheiem un nou acord cu FMI, evident ca nu avem de ce sa nu o facem. Acordurile acestea nu sunt incheiate de placere, ci pentru ca esti stramtorat", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia, fost director general al BRD. "Insa, intr-un an se pot intampla multe. Daca va fi recesiune in Europa, probabil ca nu vom putea sta pe picioarele noastre".
Continuarea acordului cu FMI in forma actuala este deja daunatoare tarii, asa ca prelungirea dupa 2013 ar fi periculoasa, crede analistul economic Ilie Serbanescu. "Cat timp va continua acordul cu FMI nu se va schimba nimic in Romania. Nu conteaza ca avem un nou... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 08:00
Fondul Monetar International a revizuit in scadere usoara prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, dar nu exclude in continuare posibilitatea ca PIB sa urce cu mai mult de 2%.
Desi FMI a redus estimarea de crestere economica pentru principalii parteneri comerciali ai Romaniei, indicand recesiune pentru zona euro, autoritatile au insistat ca prognoza pentru acest an s-a bazat in mare masura pe investitii si mai putin pe un nou avant al exporturilor, au declarat mai multe surse apropiate discutiilor citate de Mediafax.
De altfel, Guvernul anticipeaza ca in primul trimestru al acestui an va fi inregistrata o crestere economica mai mare decat in trimestrul al patrulea din 2011, mizand atat pe faptul ca Finantele au platit sume considerabile din arierate in ultima parte a anului trecut, cat si pe comenzile de export aflate in urcare in perioada precedenta.
Sursele citate au aratat ca misiunea FMI-CE-Banca Mondiala a ajuns la intelegere cu autoritatile pe toate subiectele in discutie, cu recomandari de modificare a unor acte normative, astfel ca seful misiunii, Jeffrey Franks, va anunta duminica incheierea cu succes a celei de-a patra revizuiri a acordului semnat in primavara anului trecut si recomandarea pentru eliberarea unei noi transe de catre boardul FMI.
In luna ianuarie, FMI a inrautatit prognoza economica la nivel global si anticipeaza ca economia UE se va contracta in acest an cu 0,1%, trasa in jos de o scadere de... mai mult
Duminica, 05 Februarie 2012, ora 13:30