Un acord cu Fondul Monetar International (FMI) ar fi specific unei alte economii, nu celei romanesti, care nu se mai afla intr-o situatie dificila, fiind nevoie doar de un plan serios de reforme si punerea cresterii economice pe baze sustenabile, apreciaza ministrul desemnat pentru Finante, Anca Paliu Dragu.
"FMI acorda asistenta tehnica si sprijin financiar in special pentru tarile cu situatie economica dificila, ceea ce nu mai este cazul Romaniei. FMI nu are un instrument care sa ne intereseze in acest moment, sa fie conform nevoilor noastre", le-a spus luni Dragu Paliu deputatilor si senatorilor din comisiile reunite de Buget-Finante in cadrul audierilor pentru portofoliul Finantelor.
FMI spulbera iluzia "acordului flexibil". Conditiile Romaniei pentru modelul polonez
Ea a adaugat ca Romania are nevoie de un plan serios de reforme, de respectarea obiectivelor si de punerea cresterii economice pe baze sustenabile.
"Cred ca un acord cu FMI ar fi specific unei alte ...citeste mai departe despre "Ministrul propus pentru Finante explica de ce nu mai avem nevoie de un acord cu FMI" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 18:35
Romania poate sa negocieze cu Fondul Monetar International un acord similar celui din Polonia, de tip linie flexibila sau sa nu mai incheie un nou acord, decizia urmand sa fie luata dupa finalizarea actualului acord, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, in cadrul unei conferinte la Ministerul Finantelor.
"Pozitia noastra (a premierului si a ministrului de Finante - n.r.) coordonata este urmatoarea: in primul rand vrem sa incheiem cu bine acordul actual. In al doilea rand opinia noastra bazata pe datele si pe situatia Romaniei in acest moment este ca nu avem nevoie de un nou acord similar, de tip precautionary,citeaza Agerpres.
Exista dupa aceea doua variante: ori sa nu avem deloc acord cu Fondul Monetar International, sa ramanem doar in obligatiile pe care le avem in baza Pactului Fiscal sau sa negociem un acord tipul celui pe care il are in continuare Polonia, de tip linie flexibila.
Sunt lucruri pe care le putem discuta cand terminam acordul actual. Ideea este ca un acord similar cu cel actual nu mai este necesar", a declarat Ponta. mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 15:46
Un nou acord cu FMI are in vedere doar capacitatea Romaniei de a se imprumuta mai ieftin, iar relatia pe care vrem sa o innoim cu FMI va intarzia si mai mult trecerea Romaniei spre o cale activa de dezvoltare, a declarat analistul economic Mircea Cosea intr-un interviu acordat Business24.
In opinia sa, Romania este un stat capturat de interese de grup si interese mafiote.
Potrivit afirmatiilor lui Christine Lagarde, economia Romaniei ar trebui alimentata nu doar de exporturi, ci si de consum si investitii. Usor de zis, greu de facut. Poate reprezenta directia sugerata de FMI un impuls suficient de puternic pentru o revigorare a creditarii?
E greu de spus pentru ca doamna Lagarde sustine una si in realitate face alta. Cerintele pe care FMI le are, relativ la Romania, privind restructurarile, privind tot ceea ce inseamna privatizare, sunt inca masuri care nu au nimic de-a face cu relansarea economica.
Este foarte greu sa te bazezi pe consum, atat timp cat nu ai o crestere a veniturilor, atat timp cat nu poti sa controlezi inflatia si somajul, atat timp cat nu poti sa reduci importul de produse vitale. Acestea sunt lucruri care suna frumos, dar in politica economica sunt greu de realizat in Romania, care inca nu si-a gasit nici un fel de orientare spre o relansare economica adevarata.
Care sunt domeniile economice cheie ale Romaniei pe care Guvernul ar trebui sa se concentreze pentru atragerea de investitii?
Este foarte greu de spus, pentru ca directiile... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 08:05
Economia Romaniei se va imbunatati in acest an, iar un nou acord cu Fondul Monetar International ar putea fi foarte benefic, este de parere Greg Konieczny, vicepresedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group si administratorul Fondului Proprietatea.
"Perspectivele economice ale Romaniei sunt incurajatoare, intrucat tara a inregistrat progrese considerabile in ultimii cativa ani. Romania este acum bine pozitionata pentru a depasi media de crestere economica din UE in 2013. Din pacate, starea generala de spirit in randul publicului larg cu privire la economie este inca negativa, in ciuda redresarii incepute in 2011 si care a continuat in 2012", a precizat Konieczny, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Potrivit spuselor sale, situatia macroeconomica a tarii este foarte solida, Romania avand o datorie publica scazuta, de 33,3% din PIB, comparativ cu Republica Ceha (41,2%), Polonia (56,3%) sau Ungaria (80,6%), fiind cu mult sub media din Uniunea Europeana, de 82,5%.
Citeste mai multe despre Seful Fondului Proprietatea: Un nou acord cu FMI este benefic pentru Romania pe Ziare.com. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 15:17
Fondul Monetar International a aprobat o noua linie de credit de tip preventiv pentru Polonia, cu scopul de a ajuta aceasta tara sa faca fata incetinirii economiei sale si de a pastra increderea investitorilor.
FMI a acordat Varsoviei o "linie de credit modulabila" (LCM) de 33,8 miliarde de dolari (la cursul de schimb actual) pentru o perioada de doi ani, supusa reexaminarii dupa un an.
LCM reprezinta un tip de imprumut rezervat tarilor considerate bine guvernate, ce le permite sa obtina lichiditati in momentul si in cuantumul pe care il doresc. Polonia a indicat ca nu intentioneaza sa recurga la acest credit decat in caz de nevoie.
FMI apreciaza intr-un comunicat ca economia poloneza, "foarte solida", incepe "sa resimta vanturile potrivnice venite din restul Europei, iar cresterea a incetinit de la inceputul anului 2012".
"Activitatea economica va continua sa se modereze in 2013, riscurile fiind legate de legaturile comerciale si financiare importante ale Poloniei cu restul regiunii", adauga FMI.
LCM va permite Varsoviei sa "faca fata socurilor externe, va consolida increderea investitorilor si va continua sa sprijine politica economica a autoritatilor", se mai afirma in comunicatul Fondului Monetar International. mai mult
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 12:32
Analistii recomanda Guvernului sa faca eforturi pentru a inchide actualul acord cu institutiile internationale in cat mai bune conditii, indiferent daca se va reusi ulterior negocierea unei noi intelegeri.
In opinia analistilor, Romania are foarte mari intarzieri in adoptarea reformelor convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), astfel ca in orice scenariu trebuie mai intai sa recupereze timpul pierdut si sa incerce sa finalizeze acordul in derulare cu cat mai multe criterii indeplinite, ceea ce ar permite si un spatiu de negociere mai relaxat in eventualitatea unei noi intelegeri.
"Acordul asta a fost un dezastru. Noi nu am facut nimic din ce am declarat, chiar din contra, unele decizii bune le-am intors in 2012, dar nici ce a livrat FMI cand a venit cu acest acord nu s-a intamplat. Economia nu si-a revenit si e chiar in picaj. Romania trebuie sa ramburseze banii cu dobanda si nu stiu daca in aceste conditii are de unde.
Singurul scenariu pozitiv este sa incheiem acordul cu conditiile de la inceput, si sa-l ducem la bun sfarsit, ceea ce inseamna ca si FMI trebuie sa preseze pentru asta. Iar dupa aceea, daca vrem sa fim o economie competitiva, trebuie sa adoptam o strategie clara si transparenta privind adoptarea la zona euro", a declarat analistul economic Florin Catu.
Conditia finalizarii actualei intelegeri in termenii cei mai buni posibili este esentiala si opinia economistului-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 09:12
"Numarul doi" din ierarhia Fondului Monetar International (FMI), David Lipton, a estimat miercuri ca este util sa se acorde un nou credit Poloniei in scopul de a ajuta tara sa faca fata incetinirii ritmului economiei sale si sa mentina increderea investitorilor, relateaza joi AFP.
Polonia beneficiaza din 2009 de la FMI de "o linie de credit modulabila" (LCM) de 30 miliarde de dolari pe care se poate baza in caz de nevoie si care expira in ianuarie, dar Varsovia nu a recurs la ea niciodata.
"O noua LCM poate avea un rol crucial pentru prezervarea increderii investitorilor (...) si furnizarea unei protectii solide impotriva riscurilor externe", a estimat directorul general adjunct al FMI intr-un comunicat.
In opinia lui Lipton, economia poloneza are baze solide, dar acum trece printr-o perioada de "incetinire" si se va contracta mai mult in 2013, crescand nevoile de finantare externa.
Autoritatile de la Varsovia si-au exprimat "interesul" pentru reinnoirea acestui mecanism, a afirmat Lipton, care a dat asigurari ca va supune aceasta propunere aprobarii Consiliului de administratie al FMI "la inceputul lui 2013".
Polonia a reusit astfel sa evite recesiunea pe toata durata crizei financiare, dar nu se asteapta decat la o crestere de 2,5 % in acest an, fata de 4,3 % in 2011. mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 17:21
Parteneriatul dintre Fondul Monetar International si Polonia este ravnit de multe alte tari aflate in situatii mai putin favorabile, precum Ungaria, dar si Romania.
In vara acestui an, Mihai Tanasescu, reprezentant al Romaniei la FMI la acel moment si actualmente vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, argumenta in favoarea unui nou acord al tarii noastre cu FMI, dupa model polonez de aceasta data, respectiv o linie de credit permanenta pusa la dispozitia Romaniei, in conditii mai putin restrictive.
"Eu cred ca Romania deja, dupa atatia ani de colaborare foarte buna cu Fondul, cu CE, poate sa upgradeze, poate sa mearga intr-o etapa superioara", a spus Tanasescu la RFI.
Intr-o perioada dominata de incertitudini, existenta unor fonduri care sa poata fi accesate in cazul producerii unui "cutremur" este importanta. Modalitatea in care sunt asigurate fondurile este, insa, la fel de importanta.
Citeste mai multe despre Poate Romania sa aiba un acord cu FMI dupa model polonez? pe Ziare.com. mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 10:34
Fondul Monetar International va trimite marti o misiune la Budapesta pentru a demara discutiile cu autoritatile ungare pentru un program standby, a declarat joi seara directorul pentru relatii externe al FMI, Gerry Rice.
Gerry Rice a adaugat ca guvernul ungar vrea ca viitorul program sa fie unul de tip preventiv si nu intentioneaza sa traga fondurile.
"O misiune va fi la fata locului incepand de marti. Nu as dori sa ma antepronunt, dar in mod clar relatia de dialog este una activa", a spus Rice.
Luna trecuta, seful echipei ungare de negociere cu FMI, Mihaly Varga, a declarat ca Ungaria se asteapta sa semneze un acord cu creditorii internationali in valoare de 15 miliarde de euro pana la finele lunii octombrie, cel mai tarziu. Mihaly Varga a subliniat ca Ungaria vizeaza o linie flexibila de credit, similara cu cea pe care o are Polonia, mai degraba decat un acord standby cum are Romania.
Debutul discutiilor vine dupa ce Fondul Monetar International si Uniunea Europeana s-au declarat multumite de modificarile aduse la legea ungara de functionare a Bancii centrale.
Ungaria a cerut inca din luna noiembrie a anului trecut un imprumut de tip preventiv intre 15 si 20 de miliarde de euro de la FMI si UE, necesar pentru stabilizarea economiei ungare. Negocierile au fost insa blocate din cauza ingrijorarilor exprimate de CE si FMI fata de independenta bancii centrale. mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 09:31