Clarificarile privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana vor intari perspectivele de crestere ale economiei mondiale, atat pentru statele bogate, cat si pentru cele in curs de dezvoltare, a declarat presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, transmite Reuters.
"Daca va exista claritate in acest proces, va fi stimulata putin si cresterea economica", le-a spus jurnalistilor Malpass, dupa acordul anuntat joi de UE si Marea Britanie, a cincea mare economie mondiala.
Dupa cateva zile de negocieri cu premierul Boris Johnson, liderii statelor UE, reuniti la Bruxelles, au ajuns joi la un nou acord privind Brexitul, care trebuie aprobat si de Parlamentul britanic.
"Suntem foarte aproape de sfarsitul procesului", a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in cadrul unei conferinte de presa, exprimandu-si satisfactia pentru acest acord care permite evitarea "haosului" care ar fi un Brexit fara acord pe 31 octombrie.
Incertitudinile legate de Brexit au afectat comertul si perspectivele economice atat in cazul Marii Britanii, cat si al UE. Rezolvarea acestei probleme va fi benefica atat pentru Regatul Unit si blocul comunitar, cat si pentru economiile in curs de dezvoltare, a apreciat Malpass.
Si directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a numit acordul "o veste buna", exprimandu-si speranta ca vointa de a finaliza acordul este comuna tuturor partilor implicate.
Ea le-a spus jurnalistilor ca FMI a estimat o crestere a economiei Marii... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 13:36
Majoritatea bancilor din Romania considera oportuna continuarea acordului cu Fondul Monetar International (FMI), din perspectiva stabilitatii financiare, potrivit unui sondaj efectuat de compania de audit si consultanta EY Romania in baza unui parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB).
Astfel, 68% dintre respondenti considera oportuna continuarea acordului cu FMI, in timp ce 32% s-au declarat impotriva.
"Barometrul bancar, instrument de informare al bancherilor" a fost realizat de EY Romania in baza unui parteneriat cu ARB, prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale asociatiei. La sondaj au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de aproximativ 90%.
Guvernul iese la tabla cu masurile fiscale: Va primi nota de trecere?
O misiune tehnica a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale este prezenta de marti la Bucuresti, pana pe 26 mai, pentru discutii tehnice privind reformele ...citeste mai departe despre "Mai merita se continuam acordul cu FMI? Ce spun bancile din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 18:22
Consiliul Director (Board of Directors) al Fondului Monetar International va discuta vineri, in 27 septembrie, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane privind noul acord stand-by pe o perioada de doi ani, cu o valoare de circa 2 miliarde de euro, pe care Romania il va trata ca intelegere preventiva.
"Solicitam asadar aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totala de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cota), pe care intentionam sa il tratam ca preventiv. Noul program ASB va sustine programul nostru economic cuprizator pentru perioada 2013-2015 de mentinere a politicilor macroeconomice sanatoase si a stabilitatii sectorului financiar si de continuare a reformelor structurale intr-un context marcat de incertitudini externe semnificative", se arata in scrisoarea de intentie transmisa FMI si aprobata saptamana trecuta de Guvern.
In premiera pentru relatia Romania - FMI, scrisoarea de intentie este semnata atat de ministrul Finantelor si guvernatorul BNR, cat si de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.
Ultimul acord a... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 15:05
Romania ar trebui sa nu mai incheie un nou acord cu Fondul Monetar International dupa finalizarea intelegerii actuale, programata pentru 2013, pentru ca nu ar da un semnal bun pietelor, iar noua ancora poate fi reprezentata de pacturile Uniunii Europene, apreciaza guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Ancora (acordul cu FMI - n.r.) ramane pentru credibilitate. Ramane suma de bani pentru dezvoltari exterioare Romaniei, care nu au putut sa fie prevazute si probabil ca va trebui sa iesim si din acest acord. Poate mai facem unul de acelasi tip? Cel mai bine ar fi sa iesim din acest acord, ceea ce ar insemna ca lucrile merg bine si nu mai avem nevoie de profesor. Daca te mai lungesti intr-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun", a spus Isarescu.
Oficialul BNR a aratat ca noi ancore ar putea si ar trebui sa fie acordurile de la nivelul Uniunii Europene, precum Pactul de Stabilitate Fiscala.
"Nu sunt de partea acelora care nu vor la greu sa-si arate masura. O dau intr-o directie total necunoscuta, nici nu stii ce vor in discursul lor, ataca zona euro, ataca si UE. Nu vreau sa cred ca tara asta are asa o nesansa istorica atunci cand intra de fiecare data intr-un club", a afirmat Isarescu.
Ajustarea datoriei publice trebuie sa fie sustenabila
Guvernatorul bancii centrale nu este insa de acord cu o ajustare brutala a datoriei publice, chiar daca Romania trebuie sa fie preocupata de disciplina pietelor, amintind ca prin politica din anii '70-'80 s-a ajuns la o... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 15:25
In raportul de primavara, FMI ne toarna savant, lasand impresia ca o face in urma unei analize aprofundate, un biet truism pe care si sarmanului Grivei i-ar fi rusine sa-l prezinte ca rod al vreunei descoperiri, caci se zareste de la o posta si nu fusese anticipat decat de cei ce nu doreau sau nu aveau interes sa priveasca realitatile in fata: anume ca revenirea economica este lenta in acele tari in care "boom-ul" de dinaintea crizei a fost nesustenabil! Mai sa fie! Ce descoperire nemaipomenita! Profunzi si destepti astia de la FMI! Este de fapt o banala constatare, si nu vreo teza savanta! Constatare a unei realitati de altfel cu totul previzibila!
De care, din pacate, FMI pare a se mira ca se produce, dand senzatia ca abia acum o depisteaza din investigarea cifrelor, dar pe care de fapt, si iarasi din pacate, FMI nu o analizeaza cu adevarat nici in momentul de fata.
Pentru ca important nu este ca se produce, ci de ce se produce si, mai adanc, ce fusese nesustenabil in "boom-ul" anterior crizei, ce corectii a adus criza si spre ce se indreapta, chiar daca lent, o revenire.
Analizele FMI sunt complet deficitare la toate aceste capitole.
Si, in domeniu, mai degraba, daca ar tacea filozof ar ramanea! Nu este greu de intrevazut ca FMI face aprecierile cu pricina avand in minte exemplul Romaniei. In situatia Romaniei sunt de asemenea tarile baltice si, intr-o masura, Bulgaria. In cazurile acestor tari, "boom-ul" economiei de dinaintea crizei a fost complet nesustenabil.... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2011, ora 23:26
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI, de un miliard de euro, data fiind evolutia economica, precizand ca va fi trasa doar transa de la UE, informeaza Mediafax. Declaratiile presedintelui:
- In discutiile de ieri, am constatat ca evaluarile Romaniei si ale Fondului coincid. Prima expresie care poate fi utilizata ar fi ca acordul pe doi ani cu cele doua institutii s-a incheiat cu succes.
- Dupa evaluarile incheiate, pot afirma ca s-au creat conditii pentru a se trece la o crestere economica. Stiu ca unele masuri au fost extrem de dureroase pentru oameni. Nici eu, nici guvernul, nu am luat aceste masuri cu placere. Masurile au fost absolut necesare.
- Suntem in afara riscurilor de derapaj, suntem in afara zonei de risc economic.
- Cel mai important obiectiv: consolidarea macroeconomica.
- Obiectivele noului program economic sunt in concordanta cu politica UE.
- Nu mai tragem ultima transa de la Fondul Monetar International, dar o tragem pe cea de la Uniunea Europeana, necesara pentru acoperirea deficitului bugetului de stat.
Este vorba de circa un miliard de euro pe care nu-i mai tragem, rezerva Bancii Nationale fiind suficienta si stabilitatea sistemului bancar, de asemenea, suficienta, ceea ce inseamna ca Banca Nationala va putea continua sa-si mentina in rezerva sumele de la bancile comerciale.
- Este un acord care are obiective pe termen mediu,... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 01:45
Privatizarea companiilor de stat si asigurarea finantarii deficitului preponderent prin atragerea de surse externe vor reprezenta principalele obiective ale viitorului acord cu FMI, chiar daca nu vor fi explicit mentionate in noua intelegere, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, informeaza Mediafax. Potrivit unor surse bancare, oficialul BNR le-a spus, joi, trezorierilor din bancile comerciale ca organismele internationale insista pe pregatirea insitutionala in vederea asigurarii unei finantari pe termen lung de pe pietele internationale.
"Isarescu a explicat ca una dintre propuneri, pe care se pare ca insista indeosebi Comisia Europeana, este formarea unei echipe de oameni foarte pregatiti la nivelul Ministerului de Finante care sa se ocupe exclusiv de finantarea deficitului si refinantarea datoriei publice.
Aceasta echipa ar urma sa negocieze cu bancile, sa realizeze road-show-urile, sa discute cu investitorii si sa pregateasca emisiunile", au detaliat sursele citate.
Oficialul BNR ar fi precizat ca mai mult Comisia Europeana insista pe o finantare continua si pe termen lung de pe pietele internationale, in timp ce prioritatea FMI o reprezinta privatizarile.
Pe de alta parte, Isarescu s-a aratat circumspect in privinta privatizarii Romgaz, apreciind ca trecerea companiei in proprietate privata va fi greu de asumat de catre partidele politice in contextul dezbaterii publice privind majorarea preturilor la benzina dupa privatizarea Petrom.
In ultimii doi ani,... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 20:53
Urmatorul acord care va fi semnat de Romania cu Fondul Monetar International va cuprinde tinte privind arieratele companiilor de stat, intrucat rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea cresterii economice, a declarat seful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, potrivit Mediafax. El a afirmat, la sesiunea dedicata Romaniei din cadrul conferintei Euromoney - The Central & Eastern European Forum, de la Viena, ca neplata datoriilor de catre marile societati de stat creeaza blocaj la nivelul economiei, furnizorii care asteapta sa-si incaseze banii fiind la randul lor datornici la banci.
In ceea ce priveste arieratele autotitatilor locale, Franks a aratat ca legislatia care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie isi va produce primele efecte in cateva saptamani, dar un impact clar al noilor reglementari se va vedea abia in cateva luni.
Pe de alta parte, seful misiunii FMI spune ca in privinta datoriilor neachitate de catre institutiile administratiei centrale s-au obtinut "ceva succese", in ciuda faptului ca FMI a acordat nu mai putin de sase derogari pentru neatingerea tintelor de catre autoritati.
Franks a recunoscut ca eliminarea arieratelor a fost dificila deoarece neplata datoriilor este o problema veche, care s-a rostogolit in timp.
In ceea ce priveste derularea actualului acord, Franks a reiterat ca ar fi fost mai oportuna o ajustare solida inca din 2009, criticand si desele amanari sau actiuni insuficiente, care au impus... mai mult
Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 19:12
Urmatoarea transa de la FMI, in valoare de aproximativ 850 de milioane de euro, va fi alocata exclusiv Bancii Nationale a Romaniei (BNR), fara sa existe posibilitatea unei noi finantari a deficitului bugetar, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu."Urmatoarea transa va fi destinata in exclusivitate catre banca centrala", a spus Tanasescu, mentionand ca este exclusa posibilitatea ca o parte din bani sa fie alocati pentru bugetul de stat.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro (11,4 miliarde Drepturi Speciale de Tragere), si va obtine un pachet total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, de aproximativ 20 miliarde euro.
Valoarea totala a finantarilor virate Romaniei de catre FMI, in cadrul imprumutului stand-by, este de 8,26 miliarde DST, respectiv de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro.
O misiune a FMI se afla in Romania in perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua daca au fost indeplinite conditiile asumate prin acordul stand-by.
Evaluarea acordului ar putea ajunge in Consiliul Director al FMI in a doua jumatate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea transe din imprumut, in valoare de 850 de milioane de euro. mai mult
Joi, 29 Aprilie 2010, ora 11:28