Presedintele Traian Basescu sustine ca negocierile recente dintre Guvern si FMI sunt "de proasta calitate" si face un apel la Executiv sa analizeze posibilitatea de a renegocia obligatiile pe care si le-a asumat cu FMI, CE si BM.
"Sunt in posesia proiectului de scrisoare care a rezultat in urma negocierilor dintre Guvern si FMI. Am spus-o cred primul, dar o spun si acum: este o negociere de proasta calitate, care nu da sanse de relansare economiei romanesti. Este o negociere care ii va face pe cei care vor primi o bruma de bani sa piarda prin cresterile de preturi mult mai mult decat primesc, dar cel mai grav lucru este ca masurile la care Guvernul s-a angajat nu sunt nici in scrisoare foarte clar definite, lasa loc la mult arbitrariu", a declarat Basescu, la Cotroceni.
El a adaugat ca respectivele masuri vor fi o frana pentru evolutia economica a Romaniei.
"Public rog Guvernul sa analizeze posibilitatea de a renegocia obligatiile pe care si le-a asumat cu FMI, CE si BM, iar daca au nevoie de experienta mea, le-o pun la dispozitie", a adaugat Basescu. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 19:20
Consiliul Director (Board of Directors) al Fondului Monetar International va discuta vineri, in 27 septembrie, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane privind noul acord stand-by pe o perioada de doi ani, cu o valoare de circa 2 miliarde de euro, pe care Romania il va trata ca intelegere preventiva.
"Solicitam asadar aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totala de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cota), pe care intentionam sa il tratam ca preventiv. Noul program ASB va sustine programul nostru economic cuprizator pentru perioada 2013-2015 de mentinere a politicilor macroeconomice sanatoase si a stabilitatii sectorului financiar si de continuare a reformelor structurale intr-un context marcat de incertitudini externe semnificative", se arata in scrisoarea de intentie transmisa FMI si aprobata saptamana trecuta de Guvern.
In premiera pentru relatia Romania - FMI, scrisoarea de intentie este semnata atat de ministrul Finantelor si guvernatorul BNR, cat si de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.
Ultimul acord a... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 15:05
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la finalul intrevederii cu parlamentarii UDMR, ca saptamana viitoare va prezenta in Parlament "liniile principale" ale viitorului acord cu FMI, BM si CE, iar parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie, insa documentul nu poate fi facut public.
"Am pus la dispozitie textul scrisorii, nu este public, insa si domnului Blaga i-l voi da si celorlalti lideri politici, pentru ca totusi sa nu discutam pe speculatii din presa (...) parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie", a spus Ponta.
Premierul a afirmat ca in plenul celor doua Camere ale Parlamentului va prezenta saptamana viitoare "elementele principale", dar nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale.
In ceea ce priveste eventuala reducere a CAS cu 3%, propusa de PNL, Ponta a precizat ca o decizie in aceasta privinta va putea fi luata la jumatatea lunii octombrie.
"Am inclusiv impactul bugetar facut de catre domnul Voinea al diferitelor propuneri enuntate. S-a vorbit de reducerea cotei unice, de reducerea CAS-ului, de toate celelalte, pe masura ce avem toate datele vedem pana la jumatatea lui octombrie de unde putem sa taiem ca sa putem sa punem in alta parte", a mai spus Ponta.
Premierul Ponta declara, recent, ca singurele majorari de taxe, convenite cu FMI si CE in cadrul noului acord, sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 09:17
Premierul Ponta a cerut ministrilor ca, la 1 septembrie, sa se afle intr-un stadiu avansat pentru redactarea bugetului pe anul viitor, precizand ca documentul va fi discutat cu grupurile parlamentare, inclusiv cu PDL, iar noul acord cu FMI va fi prezentat Parlamentului in jurul datei de 9 septembrie.
"Am adresat in numele USL o invitatie la dialog si cu grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal despre bugetul pe 2014 si acordul cu Fondul Monetar International", a spus Ponta, in sedinta de guvern.
El a precizat ca ministrii se vor reuni, saptamana viitoare, in doua sedinte, respectiv cea obisnuita de guvern si una de "pregatire a toamnei".
Tot in aceasta toamna vor fi aprobate si proiectele de descentralizare a structurilor subordonate ministerelor Muncii, Sanatatii, Transporturilor, dupa modelul aplicat la reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 15:04
Noul program al Romaniei cu Fondul Monetar International nu are in vedere cresterea taxelor pentru intreaga populatie a tarii, in conditiile in care singurele modificari din sistemul de taxare sunt cresterea accizelor pentru unele produse de lux si plata contributiilor sociale pentru veniturile rezultate din chirii, a declarat miercuri, intr-un interviu pentru Agerpres, Guillermo Tolosa, reprezentantul in Romania al Fondului Monetar International (FMI).
In acest context, Tolosa a mentionat ca majorarea accizelor pentru produsele de lux, ca mod de a compensa reducerea TVA la paine, vizeaza un numar mic de persoane si este o masura corecta din punct de vedere fiscal. Totodata, contributiile sociale din veniturile rezultate din chirii vor duce la imbunatatirea finantarii in sistemul sanitar, considera oficialul FMI.
Tolosa a adaugat ca programul de privatizare a companiilor de stat nu a suferit nicio amanare si primele oferte publice vor avea loc chiar in acest an.
Credeti ca reducerea TVA la paine este o masura buna pentru buget?
Guvernul va compensa posibilele scaderi de venituri prin alte metode, precum cresterea accizelor la unele produse de lux, ceea ce este just, corect si creste corectitudinea din sistemul fiscal in general. Adica vorbim de taxe mai mari in zona de lux si taxe mai mici in ceea ce priveste painea.
Considerati ca aceste masuri vor compensa reducerea TVA la paine?
Da, credem ca masurile privind regimul fiscal vor avea acest efect.... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 05:25
Continutul noii scrisori de intentie cu Fondul Monetar International (FMI) vizeaza asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile si continuarea cresterii economice, iar scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite, precizeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP), intr-un comunicat de presa.
Potrivit MFP, finalizarea negocierilor cu partenerii internationali (Comisia Europeana, FMI, Banca Mondiala) si intocmirea proiectului scrisorii de intentie si a celui privind memorandumul de politici economice si financiare reprezinta un succes al Romaniei pe linia mentinerii increderii mediilor financiare internationale si a investitorilor straini in politicile macroeconomice ale Guvernului.
"Proiectele scrisorii de intentie si, respectiv, ale memorandului nu sunt inca documente publice. In consecinta, materialele pe aceasta tema care se vehiculeaza in presa nu provin din surse oficiale si nu pot fi confirmate inainte de aprobarea lor de catre autoritatile romane, board-ul FMI, respectiv consiliul ECOFIN al Uniunii Europene.
Suntem in masura sa infirmam insa existenta unor masuri concrete prin care ar creste fiscalitatea pentru PFA-uri si drepturi de autor sau cresterea contributiilor de asigurari de sanatate pentru persoanele cu venituri mari care au in intretinere membri ai familiei care nu contribuie la sistemul de asigurari de sanatate, asa cum s-a vehiculat recent in mass-media. Guvernul isi propune in schimb... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 08:45
Scopul incheierii unui acord cu Fondul Monetar International (FMI) nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite, precizeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP), in urma unor informatii aparute in presa cu privire la continutul noii scrisori de intentie cu FMI, potrivit careia Guvernul urmeaza sa majoreze si sa introduca noi impozite.
"Scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite. Continutul noii scrisori de intentie cu FMI prevede o intreaga serie de masuri necesare realizarii reformelor din domenii precum sanatate, transporturi, sectorul energetic, absorbtia fondurilor UE, continuarea restructurarii companiilor de stat etc. Aceste reforme vizeaza asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile si continuarea cresterii economice", se precizeaza intr-un comunicat al MFP, potrivit Agerpres.
In ceea ce priveste informatia conform careia Guvernul si-a asumat in scrisoarea de intentie cu FMI introducerea CAS si CASS pentru sotiile si copiii majori aflati in intretinerea angajatilor cu venituri mari, MFP afirma ca informatia este "complet falsa". "O asemenea masura nu se regaseste in scrisoarea cu FMI", arata MFP.
De asemenea, referitor la impozitarea diferentiata a proprietatilor in functie de utilizarea acestora, incepand cu 1 ianuarie 2014, MFP precizeaza ca aceasta prevedere nu este o noutate introdusa in actuala scrisoare, ci reprezinta o masura asumata prin scrisorile precedente si care a fost mentinuta... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 08:38
La eveniment vor participa Andrea Schaechter, negociatorul-sef pentru Romania al FMI, si Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria.
Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), a declarat, recent, intr-o conferinta la Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca Fondul Monetar International are un parteneriat de durata cu Romania iar reprezentantii institutiei financiare internationale vor fi incantati sa continue discutiile cu autoritatile de la Bucuresti pentru a ajuta la stabilizarea cadrului macroeconomic. mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 08:15
Guvernul Romaniei intentioneaza sa mai incheie un acord preventiv cu FMI pe inca doi ani, pana in 2015, iar prelungirea unei astfel de intelegeri ar da credibilitate tarii noastre si economiei, potrivit analistilor.
"Oricat de neplacut ar fi un acord cu FMI-ul in acest moment, in conditiile in care ne imprumutam in permanenta, acordul trebuie sa fie mentinut pentru ca Romania pierde imens din credibilitate pe plan extern si nu va putea atrage investitii straine decat intr-o masura infima. Avem nevoie de acesta, dar sa fie renegociat, cel putin din punctul de vedere al promisiunilor pe care Guvernul le-a facut," a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
Si Constantin Rudnitchi, analist economic, este de parere ca Romania are nevoie de un astfel de acord, singura mentiune este greutatea cuvantului statului in acesta. "Trebuie sa se regaseasca si solutii de crestere a economiei si altfel de solutii cu privire la companiile de stat", a spus acesta.
Pana acum, relatia dintre Romania si Fondul Monetar International a fost una relativ buna, in care ei au dat indicatii si noi am executat, dar acest lucru ar trebui sa se schimbe in viitor pentru a ajuta economia.
Ministrul Finantelor: Guvernul vrea inca un acord preventiv cu FMI
Masurile economice adoptate la indemnul FMI, printre care reducerile salariale, reducerea pensiilor prin introducerea contributiei de 5% pentru CASS, cresterea TVA la 24% si taierea a numeroase plati sociale, nu au fost... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 07:45