Consiliul Director (Board of Directors) al Fondului Monetar International va discuta vineri, in 27 septembrie, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane privind noul acord stand-by pe o perioada de doi ani, cu o valoare de circa 2 miliarde de euro, pe care Romania il va trata ca intelegere preventiva.
"Solicitam asadar aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totala de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cota), pe care intentionam sa il tratam ca preventiv. Noul program ASB va sustine programul nostru economic cuprizator pentru perioada 2013-2015 de mentinere a politicilor macroeconomice sanatoase si a stabilitatii sectorului financiar si de continuare a reformelor structurale intr-un context marcat de incertitudini externe semnificative", se arata in scrisoarea de intentie transmisa FMI si aprobata saptamana trecuta de Guvern.
In premiera pentru relatia Romania - FMI, scrisoarea de intentie este semnata atat de ministrul Finantelor si guvernatorul BNR, cat si de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.
Ultimul acord a... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 15:05
Sorin Minea, seful Angst, este de parere ca acordul pe care Romania il are cu FMI nu a fost negociat in favoarea Romaniei, motiv pentru care statul roman este singurul din lume unde FMI a impus scaderea salariilor bugetare si cresterea TVA.
"Fostul acord cu FMI a fost fortat si negociat gresit in unele aspecte. Cateva din clauzele impuse de FMI au fost acceptate mult prea usor de catre guvern sau de presedinte. Ma refer la scaderea salariala grupata cu cresterea TVA. Este singura tara din lume la care s-a intamplat acest lucru.
S-a mai incercat si in alte tari dar nu a fost acceptat de guvern. Daca noi am fost cobai, inseamna ca nu am fost mai destepti decat altii. Si a dus aproape la o prabusire a unor ramuri din industria romanesca", a declarat Sorin Minea.
Potrivit sefului Angst, Romania ar trebui sa renegocieze un nou acord cu Fondul.
"Acordul FMI ar trebui renegociat de pe pozitii strict economice. FMI este un creditor, nu este jupanul tarii noastre", a adaugat seful Angst.
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a decis, impreuna cu prim-ministrul si cu guvernatorul BNR, incheierea unui nou acord cu FMI.
Romania va avea un nou acord cu FMI mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 17:03
Un nou acord incheiat de Romania cu FMI este favorabil mediului de afaceri din perspectiva unei stabilitati economice, a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), pentru Business24.
Totusi, el atrage atentia ca autoritatile ar trebui sa directioneze fonduri si catre domeniile productive, nu doar catre acoperirea datoriilor companiilor de stat.
"Mediul de afaceri va beneficia de stabilitatea finantarilor facute de FMI pentru Romania. Inca nu s-a iesit din criza financiara din zona euro, avem asteptari pozitive in privinta evolutiei noastre, dar se poate intra din nou intr-o criza internationala a creditarilor si putem fi vulnerabili. Din acest punct de vedere, este binevenit un nou acord", a declarat Pogonaru pentru Business24.
El atrage atentia asupra faptului ca banii trebuie sa mearga si catre domenii "care produc", nu sa acopere doar pierderile facute de firmele de stat.
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a decis, impreuna cu prim-ministrul si cu guvernatorul BNR, incheierea unui nou acord cu FMI.
Seful statului a adaugat ca, in viitor, este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 16:55
Managementul privat al companiilor de stat prevazute in acordul cu FMI va fi numit pana in luna octombrie, iar primele societati vizate sunt Hidroelectrica si Transgaz, a declarat sambata ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu, in urma discutiilor de la BNR cu reprezentantii FMI.
Chitoiu a precizat ca primele companii care vor beneficia de management privat vor fi Hidroelectrica si Transgaz.
Alaturi de Transgaz si Hidroelectrica, Oltchim, Romarm si Electrica Furnizare se numara printre societatile de stat la conducerea carora vor fi numiti manageri privati.
Printre companiile de stat pentru care vor fi selectati, ulterior, manageri privati, conform angajamentelor asumate fata de FMI, se numara Tarom, SNLO, CFR SA, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transelectrica si Romgaz. mai mult
Sambata, 05 Mai 2012, ora 15:57
Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a afirmat joi ca eforturile facute de Romania au contribuit la stabilizarea situatiei economice din UE si a salutat in acest sens implementarea "viguroasa" a programului cu FMI si CE, care a permis trecerea pe o tendinta economica pozitiva, transmite NewsIn."Vreau sa salut implementarea foarte viguroasa a programului comun cu UE si cu FMI de catre Romania.
Eforturile facute de tara dumneavoastra, dle presedinte, au contribuit la stabilizarea situatiei si sunt incantat ca Romania a reusit sa treaca pe o tendinta pozitiva din punct de vedere economic, pentru ca FMI asteapta o crestere de 1,5% din PIB in 2011 si apoi una de 4,5% din PIB in 2012", a spus Rompuy dupa o intrevedere la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu.Oficialul european considera ca Romania a realizat niste evolutii importante, prin stabilizarea economiei si consolidarea finantelor publice, dar si prin conservarea stabilitatii sistemului financiar, "asta in plina criza financiara la nivel global".
Rompuy a notat si adoptarea legii responsabilitatii fiscale si a salarizarii unitare, care au permis pastrarea unor finante publice pe o cale durabila si vor mentine deficitul public in limita celor 3% din PIB pana in 2012. "Stim ca aceste eforturi nu sunt intotdeauna populare, insa sunt necesare pentru prosperitatea viitoare", a subliniat Rompuy.In acelasi timp, presedintele Consiliului European a discutat cu seful statului si probleme economice... mai mult
Joi, 24 Februarie 2011, ora 12:28
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI, de un miliard de euro, data fiind evolutia economica, precizand ca va fi trasa doar transa de la UE, informeaza Mediafax. Declaratiile presedintelui:
- In discutiile de ieri, am constatat ca evaluarile Romaniei si ale Fondului coincid. Prima expresie care poate fi utilizata ar fi ca acordul pe doi ani cu cele doua institutii s-a incheiat cu succes.
- Dupa evaluarile incheiate, pot afirma ca s-au creat conditii pentru a se trece la o crestere economica. Stiu ca unele masuri au fost extrem de dureroase pentru oameni. Nici eu, nici guvernul, nu am luat aceste masuri cu placere. Masurile au fost absolut necesare.
- Suntem in afara riscurilor de derapaj, suntem in afara zonei de risc economic.
- Cel mai important obiectiv: consolidarea macroeconomica.
- Obiectivele noului program economic sunt in concordanta cu politica UE.
- Nu mai tragem ultima transa de la Fondul Monetar International, dar o tragem pe cea de la Uniunea Europeana, necesara pentru acoperirea deficitului bugetului de stat.
Este vorba de circa un miliard de euro pe care nu-i mai tragem, rezerva Bancii Nationale fiind suficienta si stabilitatea sistemului bancar, de asemenea, suficienta, ceea ce inseamna ca Banca Nationala va putea continua sa-si mentina in rezerva sumele de la bancile comerciale.
- Este un acord care are obiective pe termen mediu,... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 01:45
Privatizarea companiilor de stat si asigurarea finantarii deficitului preponderent prin atragerea de surse externe vor reprezenta principalele obiective ale viitorului acord cu FMI, chiar daca nu vor fi explicit mentionate in noua intelegere, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, informeaza Mediafax. Potrivit unor surse bancare, oficialul BNR le-a spus, joi, trezorierilor din bancile comerciale ca organismele internationale insista pe pregatirea insitutionala in vederea asigurarii unei finantari pe termen lung de pe pietele internationale.
"Isarescu a explicat ca una dintre propuneri, pe care se pare ca insista indeosebi Comisia Europeana, este formarea unei echipe de oameni foarte pregatiti la nivelul Ministerului de Finante care sa se ocupe exclusiv de finantarea deficitului si refinantarea datoriei publice.
Aceasta echipa ar urma sa negocieze cu bancile, sa realizeze road-show-urile, sa discute cu investitorii si sa pregateasca emisiunile", au detaliat sursele citate.
Oficialul BNR ar fi precizat ca mai mult Comisia Europeana insista pe o finantare continua si pe termen lung de pe pietele internationale, in timp ce prioritatea FMI o reprezinta privatizarile.
Pe de alta parte, Isarescu s-a aratat circumspect in privinta privatizarii Romgaz, apreciind ca trecerea companiei in proprietate privata va fi greu de asumat de catre partidele politice in contextul dezbaterii publice privind majorarea preturilor la benzina dupa privatizarea Petrom.
In ultimii doi ani,... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 20:53
Urmatorul acord care va fi semnat de Romania cu Fondul Monetar International va cuprinde tinte privind arieratele companiilor de stat, intrucat rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea cresterii economice, a declarat seful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, potrivit Mediafax. El a afirmat, la sesiunea dedicata Romaniei din cadrul conferintei Euromoney - The Central & Eastern European Forum, de la Viena, ca neplata datoriilor de catre marile societati de stat creeaza blocaj la nivelul economiei, furnizorii care asteapta sa-si incaseze banii fiind la randul lor datornici la banci.
In ceea ce priveste arieratele autotitatilor locale, Franks a aratat ca legislatia care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie isi va produce primele efecte in cateva saptamani, dar un impact clar al noilor reglementari se va vedea abia in cateva luni.
Pe de alta parte, seful misiunii FMI spune ca in privinta datoriilor neachitate de catre institutiile administratiei centrale s-au obtinut "ceva succese", in ciuda faptului ca FMI a acordat nu mai putin de sase derogari pentru neatingerea tintelor de catre autoritati.
Franks a recunoscut ca eliminarea arieratelor a fost dificila deoarece neplata datoriilor este o problema veche, care s-a rostogolit in timp.
In ceea ce priveste derularea actualului acord, Franks a reiterat ca ar fi fost mai oportuna o ajustare solida inca din 2009, criticand si desele amanari sau actiuni insuficiente, care au impus... mai mult
Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 19:12
In opinia reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, statul roman nu mai primi bani de la Fond, in schimb, ar putea incheia un acord care sa ii permita sa se imprumute la dobanzi din ce in ce mai mici. "Nu cred ca Romania va mai lua bani de la FMI. Se va imprumuta normal de pe pietele de capital interne si externe. Acordul o va ajuta sa se imprumute la dobanzi din ce in ce mai mici. (...) Eu exclud un acord care sa implice un imprumut cum este cel de acum", a explicat la Antena 3.Tanasescu sustine ca banii vor putea fi rambursati daca se accelereaza reformele."Sa creezi mai multi bani pentru investitii ca sa duci economia din ce in ce mai sus. Asta inseamna ca reformele structurate trebuie accelerate pentru ca pierderile sa fie reduse. Iar banii sa fie reinvestiti pentru a crea resursele cu care sa se ramburseze banii", a mai spus reprezentatul Romaniei la FMI. mai mult
Luni, 06 Septembrie 2010, ora 17:16