"Romania sa aiba in vedere atat restructurare de cheltuieli, cat si venituri fiscale/bugetare in crestere", a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu.
Acesta este de parere ca tara noastra trebuie sa inceapa corectia macroeconomica in 2021, care trebuie sa fie graduala, sa acopere 3-4 ani.
"Romania a pornit lupta contra Covid-19 cu un deficit structural mare - peste 4% din PIB, cel mai mare in UE - si deficit extern singular, cel mai mare in regiune - intre economiile emergente din UE. Deficitul bugetar in 2020 va fi peste 9% din PIB, in linie cu deficite in economii emergente din regiune, dar pornind de la handicapul mentionat, care a redus considerabil spatiul de manevra", a declarat Daniel Daianu.
Potrivit lui, declinul PIB in 2020 va fi, probabil, spre 5% avand in vedere valul doi al pandemiei. "Desi regulile fiscale in UE sunt suspendate in 2020 si 2021 in Uniunea Europeana, noi trebuie sa initiem un proces de corectie macroeconomica", a afirmat Daianu.
Romania va trebui sa inceapa o corectie macroeconomica in 2021.
"Am vazut si declaratia ministrului Finantelor ca se tinteste un deficit in 2021 de 7%, care nu este usor de atins, mai ales daca in executie, in anul acesta ne-am apropia de 10% din PIB, deficitul bugetar. Corectia macroeconomica trebuie sa fie graduala, sa acopere mai multi ani. Eu vorbesc aici despre 3-4 ani, pana in 2024, pentru ca o viteza prea mare ar reintroduce economia in recesiune. Avem nevoie de un program credibil... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 13:58
"Romania este iesita din cadrul Acordului de finantare preventiva pe termen mediu incheiat cu Comisia Europeana", a anuntat marti Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene.
Anuntul a fost facut dupa reuniunea ECOFIN in care s-au discutat recomandarile echipei de experti trimisa la Bucuresti pentru evaluarea acestui acord, scrie cursdeguvernare.ro.
O constatare similara urmeaza sa fie anuntata si de FMI, care in primavara acestui an nu si-a mai trimis la Bucuresti propria echipa de experti pentru evaluarea stadiului acordului similar pe care Fondul il deruleaza cu Romania.
Acordul cu FMI expira pe 27 septembrie, cel cu Comisia Europeana pe 30 septembrie.
Acord cu FMI si Comisia Europeana, pe noul Cod Fiscal
Romania are in derulare acorduri preventive (4 miliarde de euro in total ca "plasa de siguranta") cu FMI si cu Comisia Europeana, iar echipele de experti ale celor doua institutii trebuia sa soseasca in Romania pentru revizii ale acordurilor de doua ori ...citeste mai departe despre "Decizie Ecofin: Acordul cu Romania este "iesit din cadru". Realitatea paralela a lui Teodorovici" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 09:41
Elvetia a decis sa intensifice lupta impotriva banilor straini nedeclarati plasati in bancile sale, care afecteaza relatiile tarii cu vecinii si partenerii economici, informeaza AFP.
Intr-un comunicat publicat vineri, guvernul elvetian a indicat ca "intensifica lupta impotriva abuzurilor vizand spalarea de bani sau fraudarea fiscului" si ca prezinta un program de actiuni cu doua componente.
Pe de o parte, in cadrul recomandarilor revizuite ale GAFI (grup de actiune impotriva spalarii de bani), Elvetia a decis sa considere "infractiunile prealabile spalarii de bani" ca fiind "infractiuni fiscale grave". Aceasta dispozitie este o noutate in dreptul elvetian, potrivit unei surse apropiate dosarului.
Pe de alta parte, bancile vor trebui sa elaboreze un cod bazat pe un anumit numar de criterii care sa le permita sa stabileasca daca banii adusi de clientii lor sunt declarati sau nu. In caz de suspiciune, banca trebuie sa semnaleze acest lucru autoritatilor.
Programul elvetian anuntat vineri exclude ideea de autodeclarare fiscala a clientului, propusa de partide de stanga din Elvetia pentru a lupta impotriva banilor nedeclarati. Potrivit guvernului, instituirea acestei obligatiuni este dificila. mai mult
Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 13:24
Camera superioara a parlamentului german (Bundestrat) a respins vineri acordul fiscal dintre Elvetia si Germania, opozitia de stanga, care detine majoritatea in aceasta camera, considerand ca textul este prea bland cu evazionistii, transmite AFP.
Intelegerea cu Elvetia stabilea o cota de impunere cuprinsa intre 21% si 41% pentru depozitele constituite de cetatenii germani in Elvetia. Acordul mai prevedea ca autoritatile de la Berlin sa renunte la achizitia datelor furate referitoare la germanii suspectati de evaziune fiscala.
Dar opozitia de stanga din Bundesrat, constituita din social-democrati si verzi, si-a anuntat de mult timp intentia de a vota impotriva acordului, pe care il apreciaza ca fiind prea ingaduitor cu cei care se sustrag de la plata impozitelor catre fiscul german.
Pentru a gasi o solutie care sa salveze acordul, ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a afirmat ca va propune guvernului convocarea "comisiei de conciliere", alcatuita din 16 membri ai Bundestagului (camera inferioara a parlamentului), dominat de conservatori si liberali, si din 16 membri ai Bundesratului.
Bancherii elvetieni si autoritatile de la Berna si-au exprimat dezamagirea fata de decizia parlamentului german, guvernul elvetian considerand ca acordul "garanteaza pretentiile fiscale justificate ale Germaniei, mentinand in acelasi timp sfera privata a clientilor bancilor. mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 14:01
Francois Hollande, contracandidatul lui Nicolas Sarkozy la presedintia Frantei, promite ca va renegocia tratatul fiscal al UE pentru a include o taxa pe tranzactii financiare si emiterea de obligatiuni europene comune.
Hollande, candidat din partea partidului socialist, este cotat in sondaje cu prima sansa la alegerile din luna mai, conform Mediafax.
Principala tema a campaniei sale electorale este renegocierea tratatului fiscal semnat in acest an de 25 sefi de stat sau de guvern din UE, singurele exeptii fiind Marea Britanie si Cehia.
De asemenea, Hollande vrea modificarea legislatiei astfel incat mandatul Bancii Centrale Europene sa presupuna si stimularea cresterii economice, nu numai controlarea inflatiei.
El considera ca echilibrarea finantelor publice este intr-adevar necesara, insa prioritatea trebuie sa fie revenirea la crestere economica, care ar putea fi subminata de "prea multa austeritate".
"Tratatul este o iluzie si presupune un risc. Creeaza conditiile unei crize economice de durata, care ar genera noi dezechilibre bugetare", a declarat Hollande la o reuniune a socialistilor europeni, la care au mai participat premierul belgian Elio du Rupo si liderul partidului german de opozitie SPD, Sigmar Gabriel.
Tratatul fiscal presupune introducerea unui plafon strict reglementat asupra deficitelor bugetare ale statelor din UE, cu sanctiuni pentru guvernele care vor inregistra derapaje.
Insa mai multe tari, inclusiv Spania, s-au aratat ingrijorate... mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 18:25
Marea Britanie va participa la discutiile tehnice referitoare la pactul fiscal al Uniunii Europene, chiar daca a blocat modificarea tratatului UE, urmand sa aiba doar statut de observator, fara drept de vot.
Premierul David Cameron a acceptat invitatia ca reprezentantii Marii Britanii sa fie prezenti la negocieri in timpul unei discutii telefonice cu presedintele Consiliului European, Herman von Rompuy, relateaza BBC. Cameron a respins saptamana trecuta modificarea tratatului UE, sustinand ca nu ar fi in interesul national al Marii Britanii.
Liderii europeni vor sa ajunga la un acord de integrare fiscala pana la inceputul lui februarie
Financial Times a relatat ca oficialii britanici ar putea avea statutul de observatori, care sa le permita sa monitorizeze discutiile referitoare la rolul institutiilor comunitare in aplicarea acordului.
Delegatii britanici vor sa se asigure ca interesele Angliei vor fi respectate
Richard Corbett, consilier al lui Van Rompuy, a declarat ca oficialii britanici "vor avea dreptul sa isi exprime punctele de vedere" la aceste discutii.
El a adaugat insa ca acordul care va fi negociat va fi intre restul statelor membre, Marea Britanie indicand deja ca nu doreste sa fie implicata. Downing Street a anuntat pe de alta parte ca Marea Britanie a fost invitata la discutii "ca partener egal".
Este nevoie de oficialii tuturor statelor membre pentru a lucra la aplicarea acordului de la summit, a declarat un purtator de cuvant al... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 17:40
Presedintele Romaniei sustine ca deficitul de structural de 0,5% si datoria publica de maxim 60% din PIB, precum si obligatia de a avea excedente bugetare sunt acorduri ale Uniunii Europene pe care Romania le-a ratificat.
"Modul in care o parte din politicienii romani arata socul pe care il au atunci cand se vorbeste despre acordul de la Maastrict. E parte a Uniunii Europene, Romania l-a ratificat. Regulile au vechime din 1992, singurul lucru pe care il aduce acordul interguvernamental e crearea de mecanisme ca statele sa fie obligate sa le respecte", a spus seful statului, in cadrul unei conferinte organizate la Palatul Cotroceni.
Presedintele Romaniei a adaugat ca "problema zero a fost sa obtin un acord si o garantie ca Romania va adopta in parametrii stabiliti de Consiliul european, acordul de uniune fiscala".
Seful statului a mai precizat ca "nu am ezitat sa angajez Romania pe drumul responsabilitatii bugetare". De asemenea, presedintele Romaniei a mentionat ca nu are nimic impotriva unui guvern de tehnocrati.
"Nu am nimic impotriva sa discute partidele de un guvern de tehnocrati - problema e cat de util e, cum ar putea fi instalat. Toate temele colaterale trebuie eliminate pentru a sustine acest target", a conchis Basescu. mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 19:19
Premierul Emil Boc sustine ca Romania nu se poate izola de Europa si ca trebuie sa fie alaturi de nucleul dur al zonei euro, format din state precum Germania si Franta. De asemenea, faptul ca statul roman a adoptat masuri de austeritate care au dus la diminuarea deficitului bugetar, reprezinta un avantaj pentru adoptarea euro in 2015.
Prim-ministrul Emil Boc sustine ca marele castig al Romaniei a fost ca a ramas conectata la marea Europa, la nucleul dur al UE si nu a fost marginalizata. Premierul a explicat ca, in urma summitului incheiat vineri, s-a gasit o solutie prin acordul interguvernamental.
Emil Boc admite ca solutiile iesirii din criza sunt solutii de dreapta, dar a tinut sa sublinieze ca "acum se joaca soarta Uniunii Europene. Prin discutarea monedei euro este in joc soarta UE ca intreg".
"Reuniunea la Marsilia a fost intalnirea Partidul Popular European. Intotdeauna, inaintea unui consiliu european se organizeaza o reuniune a celor mai importanti lideri ai UE. (...) Ce se decide acolo, se consolideaza la summit, avand in vedere ca 14 lideri europeni din cei 27 fac parte din Partidul Popular European", a spus Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate, difuzate luni.
"Viziunea franco-germana viza doar tarile cu euro. Franta si Germania doreau semnarea tratatului. Presedintele Consilului European, Herman Von Rompuy voia altceva. Marea Britanie s-a opus modificarii tratatelor si si-a utilizat dreptul de veto, asadar nu s-a putut merge pe modificarea... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 23:10
Presedintele Traian Basescu a explicat ca noul acord fiscal nu ii va afecta in niciun fel pe romani si a precizat ca bugetul prevazut pentru anul viitor nu se va schimba din cauza noului acord. De asemenea, seful statului a punctat deciziile de la summit aduc schimbari importante in politica fiscala.
"Subiectul Uniune este foarte putin discutat la noi si cred ca este obligatia mea sa fac acest exercitiu de explicare. Pentru a intelge ce s-a intamplat la Bruxelles, ar trebui sa incepem cu : de ce am ajuns aici.
- De ce Uniunea este in situatia de a fi in mare dificultate economica si financiara, de ce diversi analisti canta prohodul. De ce increderea in finantele internationale este tot mai scazuta si exista o dispozitie tot mai mica de a imprumuta statele UE si ale eurozonei in special.
- Ar trebui sa vedem dincolo de moneda euro, cum a functionat UE in sustinerea monedelor sale, pentru cunoscatori, exista foarte clar ca au existat 2 piloni.
- Primul a fost Pactul de stabilitate si crestere, pact care a fost adoptat in 1992.
- Desi limitele de 3% deficit si grad de indatorare 60% pentru datoria publica figurau in acest tratat, respectarea acestor criterii se baza pe cateva elemente.
- Primul era responsabilitatea individuala a statului membru. Un alt element care functiona erau eventuale presiuni ale Comisiei Europene. In sfarsit, daca exista un motor eficient, in ceea ce prive respectarea pactului, acesta era numai pentru statele care erau in afara... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 17:00