Ministrii de Finante din zona euro au ajuns, joi seara, la o intelegere istorica privind pachetul de masuri economice care vor mobiliza peste 500 de miliarde de euro in imprumuturi pentru a sprijini statele, firmele si angajatii afectati de impactul pandemiei, dupa ce Olanda a fost de acord sa destinda conditiile de accesare a fondului de ajutorare, cunoscut ca Mecanismul European de Stabilitate (MES).
Masurile luate noaptea trecuta erau "de neimaginat" in urma cu doar cateva zile, a recunoscut presedintele Eurogrupului, Mario Centeno, care a precizat ca vor fi facute eforturi pentru ca ele sa fie disponibile in doua saptamani, informeaza TVE.
Ministrii au convenit asupra unei linii de credit a MES de 240 miliarde de euro pentru a oferi lichiditati statelor, mobilizarea a 200 miliarde de euro in investitii din partea Bancii Europene de Investitii, pentru imprumuturi in cazul intreprinderilor mici si medii, si un fond de 100 de miliarde de euro garantat de tarile membre pentru somaj si pastrarea locurilor de munca.
In acord nu au fost cuprinse euro-obligatiunile (corona-bonduri), cerute de tarile din sudul Europei.
Eurogrupul a reusit sa ajunga la aceasta intelegere dupa ce miercuri a fost suspendata reuniunea, dupa 16 ore de negocieri fara consens.
Urmareste LIVE cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus ...citeste mai departe despre "Ce prevede acordul istoric din UE: Statele din sud nu au obtinut corona-bondurile" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 08:58
Comisia Europeana a incheiat pregatirile pentru situatia 'din ce in ce mai probabila' a unui Brexit fara acord, la 12 aprilie, a anuntat luni Bruxellesul intr-un comunicat de presa.
In cazul unui scenariu fara acord, Regatul Unit va deveni o tara terta si nu i se va aplica nicio masura tranzitorie.
De la data respectiva, intreaga legislatie primara si secundara a UE va inceta sa se aplice Regatului Unit. Nu va mai exista o perioada de tranzitie, dupa cum se prevede in Acordul de retragere incheiat intre Cei 27 si premierul Theresa May, dar pe care Parlamentul de la Londra l-a respins de doua ori.
Intr-un astfel de scenariu, relatiile Regatului Unit cu UE ar fi reglementate de dreptul international public general, inclusiv de normele Organizatiei Mondiale a Comertului. UE va avea obligatia de a aplica imediat normele si tarifele sale vamale la frontierele cu Regatul Unit. Aceasta obligatie include efectuarea de verificari si controale privind respectarea standardelor vamale, sanitare si fitosanitare si verificarea conformitatii cu normele UE. In pofida pregatirilor considerabile efectuate de autoritatile vamale ale statelor membre, aceste controale ar putea cauza importante intarzieri la frontiere. De asemenea, entitatile din Regatul Unit nu ar mai fi eligibile pentru granturi UE si nu ar mai putea participa la procedurile de achizitii publice din UE in conditiile in vigoare in prezent.
In mod similar, cetatenii Regatului Unit nu vor mai fi cetateni ai Uniunii... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 10:04
Bursa de la Atena a incheiat sedinta de marti in crestere semnificativa cu 7,98%, pe fondul sperantelor investitorilor intr-un compromis intre Grecia si partenerii europeni in zilele urmatoare, transmite AFP.
Indicele general al bursei de la Atena a ajuns la finalul zilei la valoarea de 826,31 puncte, in conditiile in care actiunile bancilor grecesti au inregistrat cresteri puternice, de 7,10% pentru Alpha Bank si un avans de 20,7% pentru National Bank of Greece, transmite Agerpres.
Aceste cresteri vin in contextul continuarii pregatirilor in vederea reuniunii de miercuri a ministrilor de Finante din zona euro, unde Grecia isi va prezenta propunerile privind inlocuirea actualului program de asistenta convenit cu UE, BCE si FMI.
Reuniunea de miercuri precede summitul de joi al sefilor de stat si de guvern precum si reuniunea Eurogrupului de luni.
Cu toate acestea, nu se asteapta sa se ajunga la un acord inaintea acestei date, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.
Ministrul grec de Finante si premierul Alexis Tsipras au efectuat saptamana trecuta un turneu european, in incercarea obtinerii de sprijin pentru planurile lor vizand inlocuirea actualelor obligatiuni suverane cu unele corelate cu evolutia economiei elene. mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 10:00
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au incheiat marti un acord privind combaterea evaziunii fiscale care va aduce, din 2017, standardele blocului comunitar la nivelul reglementarilor mondiale, iar Austria a obtinut un an in plus pentru crearea unui sistem de schimb de date cu bancile.
Acordul extinde o lege actuala, cunoscuta ca Directiva pentru Cooperare Administrativa, potrivit careia statele membre fac schimb de informatii referitoare la veniturile obtinute la locul de munca, indemnizatiile directorilor, asigurarile de viata, pensii si proprietati, care acopera toate formele de venituri financiare, inclusiv dividende si dobanzi, relateaza MarketWatch.
Odata intrata in vigoare, legea va aduce Uniunea Europeana la nivelul unui standard convenit de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care prevede schimbul automat de informatii intre tari si jurisdictii, astfel ca identificarea celor care eludeaza fiscul prin mutarea banilor in strainatate sa fie mai usoara.
Regulile OCDE vor intra in vigoare in 2017
Regulile OCDE vor intra in vigoare in 2017, cu toate ca unele tari, intre care Elvetia, au anuntat ca nu vor incepe schimbul de date pana in 2018.
Noua lege din UE are rolul sa asigure ca tarile membre fac schimb de informatii intre ele la nivelul la care s-au angajat sa o faca cu Statele Unite, in cadrul Foreign Account Tax Compliance Act.
Toate statele membre UE au fost de acord cu necesitatea de adoptare a noii legi pentru... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 10:45
Camera Deputatilor a adoptat marti, in plen, proiectul de lege pentru ratificarea acordului de imprumut de tip preventiv cu UE de 2 miliarde de euro si a Memorandumului de intelegere intre UE si Romania, acte incheiate in noiembrie 2013.
Deputatii au dat 269 voturi pentru, 39 impotriva si au fost 21 de abtineri pentru proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului pentru facilitatea de imprumut de tip preventiv intre Uniunea Europeana, in calitate de Imprumutator, si Romania, in calitate de Imprumutat, si Banca Nationala a Romaniei, in valoare de maximum 2 miliarde euro, semnat la Bucuresti la 5 noiembrie 2013 si la Luxemburg la 19 noiembrie 2013, si pentru Memorandumul de intelegere intre Uniunea Europeana si Romania, semnat la Bucuresti la 5 noiembrie 2013 si la Bruxelles la 6 noiembrie 2013.
Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu a precizat ca PDL nu va putea sustine acest proiect de lege "pentru ca se bazeaza pe cresteri de impozite si taxe, contrar cerintelor mediului de afaceri".
"Aveati posibilitatea sa incheiati un acord pentru dezvoltare sustenabila, si nu conjuncturala. PDL nu sustine acest proiect de lege pentru ca este impotriva mediului de afaceri, impotriva puterii de cumparare a romanilor, impotriva locurilor de munca", a spus Ialomitianu.
Deputatul PSD Ana Birchall a explicat ca "Romania si Guvernul USL platesc in fiecare luna notele de plata ale imprumuturilor foarte scumpe pe care le-au achizitionat cei de la PDL".
"Domnul Ialomitianu a vorbit... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 14:40
Comisia Europeana finanteaza cu aproape doua milioane de euro circulatia filmelor in epoca digitala, in Uniunea Europeana.
Prin actiunea pregatitoare "Circulatia filmelor in epoca digitala" vor fi sprijinite financiar proiectele care isi propun sa experimenteze lansarea simultana sau cvasi-simultana pe ansamblul suporturilor de difuzare si pe mai multe teritorii europene.
Limitate la opere cinematografice europene si la distributia acestora in tarile din Uniunea Europeana, proiectele trebuie sa acopere un numar substantial de filme si teritorii.
Proiectele vor trebui, de asemenea, sa prevada la sfarsitul actiunii organizarea unei reuniuni publice menite sa prezinte profesionistilor si autoritatilor publice principalele rezultate ale experimentului si concluziile aferente.
Pentru a fi eligibile, propunerile trebuie inaintate de un grup care sa indeplineasca urmatoarele trei criterii: sa cuprinda intreprinderi sau organizatii care au legatura cu sectorul audiovizualului (producatori, agenti de vanzari, distribuitori, detinatori de drepturi de autor, societati de marketing, sali de cinema, platforme pentru video la cerere etc.); toti membrii (coordonatori si parteneri) grupului candidat trebuie sa aiba sediul social intr-un stat al Uniunii Europene; grupul candidat trebuie sa cuprinda cel putin doi agenti de vanzari.
Bugetul total al proiectului este de 1.994.000 de euro.
Contributia solicitata de grupul candidat, ce va fi acordata sub forma de subventie,... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 15:00
Germania, Finlanda si Olanda, singurele economii din zona euro cu rating triplu A de la toate cele trei agentii de rating, insista ca linia de finantare acordata Spaniei pentru recapitalizarea bancilor sa aiba prioritate la plata in caz de default, pozitie care nemultumeste pietele.
Cele trei state vor ca imprumuturile pentru recapitalizarea bancilor spaniole, estimate de principiu la 100 miliarde euro, sa fie primele datorii restituite in cazul intrarii Spaniei in incapacitate de plata, astfel ca detinatorii privati de obligatiuni ar ramane in dezavantaj, spun doua surse oficiale europene, citate de Bloomberg.
Daca finantarea destinata recapitalizarii bancilor spaniole ar capata senioritate la rambursare in raport cu alte datorii, creditorii privati ai statului ar ramane in dezavantaj, descurajand investitorii sa mai imprumute guvernul de la Madrid.
Or, recastigarea increderii pietelor este unul dintre obiectivele ajutorului convenit pentru Spania, al carei acces limitat la finantare a fost unul dintre motivele invocate de Moody's pe 13 iunie, cand agentia a coborat ratingul tarii cu trei trepte, la "Baa3", cel mai slab nivel din categoria activelor recomandate pentru investitii pe termen lung.
Conditiile privind finantarea bancilor spaniole vor fi discutate la summitul UE de saptamana aceasta
Ministrii Finantelor din Germania, Finlanda si Olanda au rezistat saptamana trecuta presiunilor de a renunta la aceasta pretentie, astfel ca decizia cade in sarcina... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 13:46
Guvernul ar putea negocia pentru bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 finantarea din fondurile de coeziune a programului de reabilitare termica a blocurilor, confrom NewsIn.Subiectul viitorului exercitiu financiar al Uniunii precum si pozitia autoritatilor romane in cadrul negocierilor pe aceasta tema a fost discutat atat in sedinta coalitiei de luni, cat si in cea a Biroului Permanent National.
Democrat-liberalii au analizat in mod special care ar fi modalitatea cea mai convenabila pentru Romania in ceea ce priveste modul de alocare al fondurilor de coeziune, estimate la 376 miliarde de euro la nivelul intregii Uniuni in intervalul 2014-2020.
"Ne intereseaza ca perspectivele de dezvoltare ale Romaniei sa se regaseasca in viitorul exercitiu financiar al Uniunii Europene.
Este vorba de finantarea operatiunii de cadastrare a Romaniei, care este o problema veche si sunt foarte multe situatii in care datorita lipsei unui cadastru clar la nivel national, multe decizii admnistrative de dezvoltare nu pot fi luate.
In al doilea rand, este vorba de atragerea de fonduri europene in zone cu potential de risc natural", a spus deputatul Sever Voinescu, dupa sedinta de luni a conducerii PDL.
Purtatorul de cuvant al PDL a estimat ca sprijinul pe care Uniunea il acorda operatiunii de reabilitare termica, precum si faptul ca ea are loc in mai multe tari sunt argumente solide in favoarea finantarii acestui program din fondurile de coeziune.
"Prin urmare, exista posibilitatea... mai mult
Luni, 25 Iulie 2011, ora 15:21
Uniunea Europeana trebuie sa ajute membrii din estul Europei, care se confrunta in prezent cu dificultati economice si ai caror locuitori nu sunt "cetateni de mana a doua" ai UE, a spus vineri directorul executiv al Erste Bank, Andreas Treichl. "UE are o obligatie sa ajute aceste tari din Est, pentru ca acolo nu locuiesc cetateni europeni de mana a doua", a spus Treichl, la o conferinta de presa la Viena. El a mentionat ca subsidiara Erste din Romania, Banca Comerciala Romana (BCR), este puternic prezenta in economia romaneasca.
"Suntem 25% din economia romaneasca. Nicio alta banca nu sprijina economia romaneasca asa cum o facem noi", a adaugat Treichl.
In legatura cu un eventual acord de finantare al Romaniei cu FMI, directorul executiv al Erste Bank a sugerat ca ar fi o idee buna, mai ales la nivelul increderii, amintind ca Erste Bank a luat 2,7 miliarde euro de la statul austriac, chiar daca nu avea neaparat nevoie. mai mult
Vineri, 27 Februarie 2009, ora 15:14