Premierul ungar Viktor Orban va semna un acord privind reţeaua electrică care va transporta energie electrică din Azerbaidjan în Ungaria, prin Georgia şi România, la București, la 17 decembrie.
Informația a fost confirmată de Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar, pentru agenţia ungară de presă MTI, citată de Hotnews.
La eveniment vor participa preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul georgian, Irakli Garibashvili, preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
După întrevederea avută în luna august cu ministrul azer al Energiei, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, a anunţat că Azerbaidjanul va produce cantităţi mari de energie electrică regenerabilă care vor fi transportate printr-o conductă submarină, mai întâi în Georgia, iar apoi în România. ...citeste mai departe despre "Viktor Orban vine la București pentru a semna un acord energetic major. Ce rol va juca România" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Decembrie 2022, ora 10:15
Un numar de 8.354 de angajati vor fi disponibilizati de la Complexurile Energetice Oltenia si Hunedoara si de la Compania Nationala a Uraniului (CNU) si Societatea Nationala de Inchideri de Mine Valea Jiului (SNIM), din care 8.060 persoane de la cele doua complexuri energetice.
Acestia ar putea beneficia de plati compensatorii pentru o perioada de pana in patru ani, estimate la acest moment la suma de 915,68 milioane lei, arata un proiect de Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea OUG nr. 69/2019 pentru aplicarea unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive in perioada 2019-2024, publicat in dezbatere de Ministerul Energiei.
Cele patru societati asigura aproximativ 18.000 de locuri de munca.
"Prezentul act normativ propune acordarea venitului lunar de completare si a unor plati compensatorii, ca masura de protectie sociala de care sa beneficieze persoanele disponibilizate din companiilor afectate. Numarul estimat de persoane concediate este de 8.354, din care: 4.063 persoane - Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH); 264 persoane - Compania Nationala a Uraniului SA (CNU); 3.997 persoane - Societatea Complexul Energetic Oltenia SA (CEO); 30 persoane - Societatea Nationala de Inchideri de Mine... mai mult
Duminica, 13 Iunie 2021, ora 10:57
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, luni seara, ca finalizarea reactoarelor 3 si 4 va aduce securitate energetica definitiva pentru Romania.
"Nu trebuie uitat reactoarele de la unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. Am parafat acel acord interguvernamental cu Guvernul SUA, vineri ne-a venit aprobarea Comisiei Europene pentru acest acord, deci putem trece la semnarea acordului interguvernamental. Asta inseamna ca practic putem sa punem in aplicare acest acord. Avem finantare din partea americana. Vorbim de un consortiu euroatlantic cu parteneri din SUA, Canada si din Franta, evident si Romania, fiecare partener va avea finantare in asa fel incat acest consortiu va putea sa ia decizia de investitie, sa inceapa de anul viitor retehnologizarea Unitatii 1 si constructia Unitatilor 3 si 4", a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Realitatea Plus, luni seara.
Ministrul a adaugat ca aceasta constructie a reactoarelor 3 si 4 " va aduce securitate energetica definitiva pentru Romania".
"Pana in 2030 avem de finalizat reactorul 3. Retehnologizarea se va termina tot asa, pana in 2027 - 2028. Daca vorbim de nuclear, vorbim de un termen mai lung, dar daca nu il incepem si ramaneam blocati cu un proiect cu partenerii chinezi cu care am fost blocati 7 ani de zile, nu apucam sa il facem. Dupa parerea mea, finalizarea reactoarelor 3 si 4 va aduce securitate energetica definitiva pentru Romania", a mai declarat Popescu.
La inceputul lunii octombrie a acestui... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 00:12
Guvernul a aprobat, miercuri seara, memorandumul prin care va acorda, in urmatorii ani, un ajutor de peste 1,3 miliarde de euro Complexului Energetic Oltenia in vederea restructurarii.
"Am aprobat astazi in sedinta de guvern Memorandumul pentru Compania Energetica Oltenia, memorandum prin care Guvernul se angajeaza ca in perioada 2021-2025 va pune la dispozitie prin bugetul de stat schema de ajutor de stat pentru restructurarea companiei, in valoare de 1.326.000.000 de euro", a anuntat miercuri seara, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Economiei, Virgil Popescu.
Acesta a precizat ca CE Oltenia a intocmit planul de restructurare, acesta a fost pre-notificat Comisiei Europene, iar memorandumul reprezinta angajamentul Guvernului.
Ministrul Economiei a precizat ca aprobarea acestei scheme de ajutor de stat reprezinta "un mesaj foarte clar pentru salariatii companiei Energetice Oltenia ca nu ii lasam la greu si acum pot sa fie siguri ca un guvern normal va pune in aplicare acest ajutor de stat".
"Se deschide practic calea aprobarii de catre Comisie a notificarii pe care am facut-o, garantand Comisiei Europene ca prin bugetul de stat, Ministerul de Finante, Ministerul Economiei, Guvernul in ansamblul sau in perioada 2021-2025 va asigura prin buget necesarul pentru ajutorul de restructurare" a adaugat Popescu.
Comisia Europeana a invitat Complexul Energetic Oltenia sa declanseze procedura de notificare, etapa finala a procesului de aprobare a Planului de... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 07:09
Comisia Europeana a aprobat luni, in conformitate cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat, planul Romaniei de a acorda un imprumut temporar in valoare de 251 milioane de euro producatorului de electricitate Complexul Energetic Oltenia, care in prezent se confrunta cu dificultati financiare, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Vestea vine dupa ce Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta din 5 Februarie 2020, Ordonanta de Urgenta prin care Complexul Energetic Oltenia primeste 1,2 miliarde de lei pentru achizitionarea certificatelor de dioxid de carbon aferente anului 2019.
Pe 30 decembrie 2019 Guvernul a aprobat un memorandum care prevede planul de masuri necesar achizitionarii certificatelor de emisii, cu care avea ca tema "Imputernicirea Ministerului Finantelor Publice sa acorde un aviz de principiu privind posibilitatea acordarii unui imprumut din Trezorerie in valoarea de 1.200 milioane lei Societatii Complexul Energetic Oltenia, sub forma unui ajutor de salvare dupa parcurgerea etapelor prevazute de legislatia aplicabila privind ajutoarele de stat si dupa obtinerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene".
Tot atunci a fost aprobata transmiterea documentatiei de prenotificare si notificarea catre Comisia Europeana a propunerii Romaniei de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia, urmand ca in termen de 6 luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia fie sa ramburseze imprumutul acordat, fie sa prezinte un... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 13:47
Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de marti, Ordonanta de Urgenta prin care Complexul Energetic Oltenia primeste 1,2 miliarde de lei pentru achizitionarea certificatelor de dioxid de carbon aferente anului 2019, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, remis, miercuri, AGERPRES.
Aceasta dupa ce, pe 30 decembrie 2019, Guvernul a aprobat un memorandum care prevede planul de masuri necesar achizitionarii certificatelor de emisii, cu care avea ca tema "Imputernicirea Ministerului Finantelor Publice sa acorde un aviz de principiu privind posibilitatea acordarii unui imprumut din Trezorerie in valoarea de 1.200 milioane lei Societatii Complexul Energetic Oltenia, sub forma unui ajutor de salvare dupa parcurgerea etapelor prevazute de legislatia aplicabila privind ajutoarele de stat si dupa obtinerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene".
Tot atunci a fost aprobata transmiterea documentatiei de prenotificare si notificarea catre Comisia Europeana a propunerii Romaniei de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia, urmand ca in termen de 6 luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia fie sa ramburseze imprumutul acordat, fie sa prezinte un Program de Restructurare pe care Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri il va notifica Comisiei Europene in vederea obtinerii unui ajutor de stat pentru restructurare.
In baza memorandumului, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a inaintat Consiliului Concurentei, in data... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 16:08
Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a intrat joi, pe 14 noiembrie, in insolventa, la cererea creditorilor. Paradoxal, aceasta insolventa, desi ii este utila pe termen scurt, risca totodata sa-i grabeasca sfarsitul colosului energetic. Iar daca acesta s-ar prabusi necontrolat, ar produce pagube majore. Primii afectati ar fi circa 100.000 de romani din sud-vestul tarii, dar in scurt timp, probleme am avea cu totii.
CEH a fost infiintat in 2012, prin unirea Electrocentrale Deva (care administra termocentrala de la Mintia) cu Electrocentrale Paroseni (care avea in grija termocentrala omonima). Ulterior, complexul a preluat si 4 mine de huila: Lonea, Lupeni, Vulcan si Livezeni. In teorie - sustineau la acel moment reprezentantii Ministerului Energiei - acest complex avea toate motivele sa prospere.
Pe de o parte, avand 7 grupuri energetice pe huila alimentate din mine proprii, CEH urma sa livreze contra cost energie electrica in sistemul national. Si tot contra cost, termocentralele urmau sa furnizeze agent termic in orase (termocentrala de la Mintia pentru Deva, iar termocentrala de la Paroseni pentru Petrosani).
In teorie, suna bine. In realitate, insa, CEH n-a prosperat niciodata, din varii motive. Pe de o parte, din cauza ca productia de energie pe baza de huila este poluanta si scumpa. Asa ca ani la rand, Complexul a vandut energie chiar si la jumatate din pretul de productie. Si astfel a tot pierdut bani.
Apoi, din cauza ca statul n-a modernizat minele de... mai mult
Sambata, 16 Noiembrie 2019, ora 12:48
Statele Unite si statele baltice au convenit duminica sa isi intareasca cooperarea pentru a proteja retelele energetice ale acestor tari de atacuri cibernetice in contextul in care Lituania, Letonia si Estonia sunt in proces de deconectare de la reteaua electrica rusa, transmite AFP.
Secretarul american pentru energie Rick Perry si omologii sai lituanian, leton si estonian au calificat acest acord drept un "moment crucial pentru statele baltice in consolidarea securitatii cibernetice" a infrastructurilor energetice strategice.
Lituania a indicat, de asemenea, ca este in cautarea unor companii tehnologice americane capabile sa modernizeze programele informatice utilizate pentru controlul sistemelor energetice in scopul prevenirii unor atacuri din partea hackerilor rusi, susceptibile de a perturba aprovizionarea cu energie.
"Sectorul energetic lituanian ramane o tinta cibernetica pentru Rusia, reteaua este scanata constant si de aceea cautam tehnologii de securitate americane pentru sistemele noastre de productie si distributie a energiei", a declarat pentru AFP Edvinas Kerza, un inalt oficial lituanian din sectorul securitatii cibernetice, care a participat la discutiile cu secretarul american pentru energie.
Totodata, ministrii celor trei state baltice au convenit cu Rick Perry sa creeze in urmatoarele sase luni o platforma de cooperare pentru experti in securitate cibernetica.
Lituania, Letonia si Estonia urmeaza sa se conecteze la reteaua energetica... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 11:02
Presedintele rus Dmitri Medvedev se va afla in Turcia in perioada 11-12 mai, unde va semna mai multe acorduri in domeniul energetic, relateaza RIA Novosti, citat de NewsIn."Va fi semnat un memorandum privitor la cooperarea in domeniul securitatii transportului de petrol in bazinul Marii Negre, precum si mai multe acorduri intre companiile ruse si partenerii lor.
Cele mai importante vor fi acordurile comerciale Rosneft si Gazprom", a spus un consilier prezidential.El a calificat drept "promitatoare" realizarea comuna a unor mari proiecte, ca South Stream si Blue Stream, precum si a conductei petroliere Samsun-Ceyhan.Chestiunile ecologice vor avea si ele un rol important in realizarea proiectului Samsun-Ceyhan, mai ales avand in vedere accidentul ce a implicat o platforma petroliera in Golful Mexic, exploatata de BP. Potrivit unui oficial, ecologiei trebuie sa i se acorde atentie nu numai in domeniul productiei si tratarii, ci si al transportului. mai mult
Luni, 10 Mai 2010, ora 17:31