Congresul SUA a aprobat luni seara, pentru prima oara din 2009, un acord amplu referitor modul in care va fi cheltuit bugetul in valoare de 1.012 miliarde de dolari, dar a refuzat sa ratifice o majorare a capitalului FMI, prevazuta intr-o reforma convenita in 2010.
Acordul reprezinta o actualizare a prioritatilor de cheltuieli ale SUA, dupa mai multi ani in care guvernul nu putea, din cauza dezacordurilor din Congres, sa realoce fonduri si va preveni blocarea activitatilor guvernamentale, prin finantarea activitatilor pana in septembrie, relateaza Financial Times.
Reducerea cheltuielilor in cazul multor programe si refuzul Congresului de a ratifica reforma cotelor de contributie a statelor membre ale FMI arata ca bugetul strict va limita spatiul de manevra al presedintelui Obama, in cel de-al doilea mandat.
"Suntem multumiti ca am ajuns la un acord bipartizan referitor la finantarea guvernului in 2014", au declarat intr-un comunicat liderii democrat si republican ai comisiilor insarcinate cu negocierile.
Acordul confirma nivelul de cheltuieli convenit de congresmanul republican Paul Ryan si senatorul democrat Patty Murray, in luna decembrie, dar elimina o taiere a majorarii pensiilor veteranilor cu dizabilitati, costisitoare din punct de vedere politic.
Republicanii din Camera Reprezentantilor au refuzat apelul presedintelui Obama pentru aprobarea unei reforme a cotelor de contributii la FMI, din 2010. Aprobarea reformei nu va mai putea avea loc pana anul... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 13:24
Barack Obama a indemnat membrii Congresului sa puna capat taierilor bugetare "imprudente" si "idioate" si sa adopte un plan mai "judicios" de reducere a cheltuielilor, pentru a continua sa alimenteze cresterea economica.
Alocutionea saptamanala a lui Barack Obama a avut loc dupa ce Congresul a restabilit creditele bugetare destinate serviciilor de control aerian din Statele Unite, care erau supuse de duminica trecuta unor reduceri vizand personalul, provocand intarzierea a mii de zboruri, conform AFP.
"Saptamana aceasta, taierile automate la buget au afectat si calatorii, blocati timp de mai multe ore pe aeroporturi sau la bordul unor avioane, frustrati pe buna dreptate de acest lucru. Poate ca din cauza ca se intorc acasa in fiecare weekend cu avionul, membrii Congresului care au insistat ca aceste reduceri bugetare fie introduse si-au dat seama in sfarsit ca ii vor afecta si pe ei in egala masura", a declarat Obama.
Presedintele i-a criticat din nou pe congresmenii republicani. "Ei ar trebui sa-si examineze propriul lor buget. Daca reducerile pe care le propun vor intra an vigoare, autoritate americana a aviatiei (FAA) va fi supusa unor taieri de trei ori mai importante", a avertizat el.
Potrivit presedintelui, Congresul a adoptat vineri "o solutie provizorie, (care pune) un plasture. Insa taierile bugetare vor afecta alte sectoare, care asigura servicii vitale pentru americani. Nu vom putea sa aplicam un pansament pe fiecare taiere. Acesta nu este un mod... mai mult
Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 17:15
Vineri este ultima zi in care congresmenii americani mai pot ajunge la un acord pentru a opri taierile bugetare automate de 85 de miliarde de dolari. Altfel, acestea vor intra in vigoare sambata, punand probleme cresterii economice la nivel global.
Discutiile purtate in aceasta saptamana nu au dus la niciun rezultat, iar democratii si republicanii se invinovatesc reciproc pentru esecul negocierilor.
Presedintele Barack Obama i-a invitat pe liderii din Congres la Casa Alba, pentru noi negocieri, dupa ce a avertizat ca masurile de reducere a cheltuielilor statului vor afecta cresterea economica.
Economistii Fondului Monetar International si numerosi analisti au avertizat de asemenea ca masurile automate de austeritate din SUA ar putea incetini economia globala.
Europa - posibila victima colaterala a taierilor bugetare din SUA
Propunerile de buget inaintate de ambele partide dominante au picat joi in Senat, iar Congresul a incheiat sesiunea din aceasta saptamana si a plecat in weekend fara un acord.
Presedintele i-a acuzat pe republicanii din Senat ca au preferat sa nu actioneze, sa permita activarea masurilor automate, desi ar fi putut evita aceasta situatie daca ar fi acceptat inchiderea unei "bucle" in legislatia fiscala care ajuta "bogatii" si "persoanele cu relatii la nivel inalt".
"Au votat sa lase intreaga povara a reducerii deficitului exclusiv pe umerii clasei de mijloc", potrivit unui comunicat publicat joi de Casa Alba.
Apararea, cea mai... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 11:53
Unda de soc provocata de taierilor bugetare din SUA risca sa se propage si in Uniunea Europeana, principalul partener comercial al americanilor, transmite vineri AFP.
In lipsa unui acord politic, bugetul federal al SUA va incepe sa fie "amputat" vineri cu 85 de miliarde de dolari pana la finele lunii septembrie si cu 109 miliarde de dolari in urmatorii opt ani, ceea ce risca sa afecteze cresterea economiei americane.
Fondul Monetar International a fost primul care a tras un semnal de alarma. "Va exista un impact asupra cresterii mondiale. Cele mai afectate tari vor fi cele care au cele mai stranse legaturi comerciale cu SUA", a subliniat un purtator de cuvant al FMI.
Uniunea Europeana se gaseste in prima linie, in conditiile in care in 2012 valoarea schimburilor de bunuri a sporit la 645 miliarde de dolari, ceea ce face din cele 27 de state membre UE principalul partener comercial al SUA, cu mult in fata Chinei. In plus, UE inregistreaza chiar si un excedent comercial in relatia cu SUA.
O incetinire a activitatii economice in SUA "nu ar fi o veste buna pentru Europa", avertizeaza Andras Simonyi de la Centrul pentru relatii transatlantice de la Washington. Afectat de recesiunea din zona euro, batranul continent nu are nevoie de incetinirea primei economii mondiale.
La sfarsitul lui 2012, in mijlocul dezbaterilor privitoare la prapastia fiscala din SUA, comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn i-a cerut Washingtonului sa-si solutioneze... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 09:32
Statele Unite ale Americii vor fi afectate de taieri bugetare semnificative care ar intra automat in vigoare de la 1 martie, in cazul in care Congresul nu va interveni in urmatoarele patru zile.
Reducerile de cheltuieli prevad taieri de 85 de miliarde de dolari pentru urmatoarele sapte luni, pana la sfarsitul anului fiscal in desfasurare, si de 1.200 de miliarde de dolari in noua ani, potrivit Bloomberg. Jumatate din suma va afecta apararea, iar restul agentii federale.
Masurile ar fi trebuit sa intre in vigoare de la inceputul lunii ianuarie, insa Congresul a amanat pana in martie activarea reducerilor de cheltuieli pentru ca nu a reusit sa ajunga la un acord privind structura unui plan de austeritate necesar in procesul pe termen lung de stabilizare a finantelor Statelor Unite.
Efectele intrarii in vigore a masurilor probabil nu vor fi resimtite imediat, intrucat agentiile federale au avut timp sa se pregateasca de la inceputul anului fiscal actual, in octombrie. Astfel, impactul ar putea fi diferit fata de inchiderea partiala a serviciilor statului in 1995 si 1996.
Consecintele anticipate includ trimiterea in concediu fara plata a 800.000 de angajati civili ai Pentagonului, reduceri la Administratia Federala pentru Aviatie, care ar inchide circa 100 de turnuri de control din aeroporturi. De asemenenea, ar fi afectata si activitatea pazei de coasta, dar si programe sociale.
In cazul in care Congresul nu se poate pune de acord asupra amanarii reducerilor... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 17:19