Programul de asistenta al balantei de plati, acordul preventiv incheiat de Romania cu Comisia Europeana, expira miercuri, 30 septembrie, dupa ce acordul stand-by incheiat cu FMI a expirat deja pe 26 septembrie.
Sunt doua acorduri preventive care se incheie, in opinia finantatorilor internationali, practic fara succes din cauza ca statul roman a ratat angajamente importante asumate in urma cu doi ani.
E vorba, in principal, de reformele structurale asumate prin acorduri, pe care statul roman se angajase in scrisorile de intentie si la evaluari sa le faca in paralel cu finantarile sau garantiile obtinute.
Ponta: Guvernul nu mai are de dat niciun dolar la FMI - Ce spune despre un nou acord
Ministrul de Finante a anuntat, marti, ca va solicita FMI semnarea unui nou acord, fara sa anunte nimic legat de perspectiva unei noi intelegeri si cu Comisia Europena.
Nicio solicitare oficiala pentru un nou acord cu CE
Incepand cu anul 2014, oficiali ai Guvernului au anuntat in ...citeste mai departe despre "Romania fara acorduri cu institutiile internationale - Ce ne facem?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 08:56
Proiectul Acordului de Parteneriat pentru atragerea fondurilor europene in 2014-2020 va fi trimis la Bruxelles spre analiza si aprobare pana la sfarsitul lunii februarie, a anuntat ministrul de resort, Eugen Teodorovici, premierul Ponta adaugand ca mai sunt foarte multe lucruri de detaliu de facut.
"Dupa aceasta reuniune, sa trimiteti eventuale comentarii pe care le mai puteti avea pana vineri, astfel incat sa putem integra aceste comentarii in documentul final si, pana la finalul acestei luni, sa putem trimite Comisiei Europene pentru analiza si aprobare", a spus Teodorovici ministrilor implicati in elaborarea documentelor si reuniti in sedinta, marti, la Guvern.
Ministrul a anuntat ca documentul va fi aprobat pana la finele lui ianuarie
Ministrul Teodorovici anunta recent ca acest document va fi aprobat de Guvern pana la finele lunii ianuarie.
Marti, Teodorovici a mai precizat ca programele operationale vor fi trimise Comisiei Europene la sfarsitul lunii martie, dar ca Guvernul nu mai trebuie sa astepte aprobarea acestor documente pentru a putea finanta proiecte in noul cadru financiar, deoarece pot fi decontate cheltuielile aferente acestui an care se incadreaza in cerintele comunitare in domeniul achizitiei publice si normelor de mediu.
Premierul Victor Ponta, prezent, la reuniune, a sustinut ca impresia initiala, "altfel corecta", ca autoritatile de la Bucuresti vobesc despre fonduri europene pe care oricum nu sunt in stare sa le cheltuiasca a fost... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 14:42
Grupul Gazprom este dezamagit de recomandarea Comisiei Europene pentru revizuirea acordurilor bilaterale incheiate de Rusia cu tarile partenere ale proiectului gazoductului South Stream, potrivit biroului de presa al grupului rus.
"Se obisnuieste ca proiectele transfrontaliere de investitii sa fie sustinute de acorduri interguvernamentale pentru a asigura securitatea si stabilitatea investitorilor", se arata intr-o declaratie a biroului de presa, citata de Bulgarian Telegraph Agency (BTA), relateaza Novinite.
Potrivit Gazprom, grupul rus nu este parte a acestor acorduri, ale caror texte sunt disponibile de mai multi ani.
"Iata de ce suntem surprinsi si dezamagiti de temerile exprimate de Comisia Europeana abia acum, cand lucrarile sunt in curs", potrivit declaratiei, care subliniaza ca momentul este nepotrivit, avand in vedere ca mai multe tari au declarat ca proiectul South Stream este de prioritate.
Tarile semnatare a acordurilor cu Rusia pentru South Stream sunt Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria, state membre UE, precum si Serbia, membra a Comunitatii Energiei, un acord international sustinut de UE care include tari foste comuniste din Europa de Est.
Declaratia reprezinta o reactie la o recomandare recenta a Comisiei Europene ca acordurile interguvernamentale intre Rusia si statele UE implicate in proiect sa fie renegociate astfel sa respecte legislatia comunitara.
Comisia Europeana a avertizat ca va lansa proceduri de... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 19:11
A fost decizia Romaniei de a aplica pentru un program preventiv si este decizia Romaniei daca decide sa mearga mai departe cu acest acord, a declarat marti, pentru Agerpres, Simon O'Connor, purtatorul de cuvant al vicepresedintelui Comisiei Europene, Olli Rehn.
'A fost decizia Romaniei de a aplica pentru un program de tip preventiv si Romania este cea care va decide daca doreste sa mearga mai departe cu programul agreat. Orice decizie ar lua Romania, este esential ca tara sa mearga mai departe cu implementarea recomandarilor emise de Consiliului Uniunii Europene in iulie. Acestea includ masuri fiscale menite sa atinga tintele de deficit bugetar agreate si reforme structurale ample pentru a imbunatati capacitatea administrativa a Romaniei si pentru a imbunatati potentialul de crestere', a precizat Simon O'Connor.
FMI monitorizeaza evolutiile din Romania
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat marti ca monitorizeaza evolutiile din Romania si asteapta ca autoritatile sa decida daca vor sa modifice politicile necesare pentru a asigura tinta de deficit stabilita, se arata intr-o declaratie a reprezentatilor FMI, transmisa marti AGERPRES, in urma refuzului presedintelui Traian Basescu de a semna memorandumul cu institutiile financiare internationale.
'In timpul recentei misiuni, echipa FMI a ajuns la un acord cu autoritatile romane privind politicile necesare pentru a finaliza prima revizuire a acordului Stand-By incheiat de Romania cu FMI, inclusiv politicile... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 11:31
Romania isi doreste sa semneze cu Comisia Europeana Acordul de Parteneriat 2014-2020 in prima parte a anului viitor, a declarat luni premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa comuna cu comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, care a confirmat ca, la inceputul lui 2014, s-ar putea atinge un consens in aceasta privinta.
"Am discutat si vom discuta in continuare elementele principale de strategie pentru noul acord de parteneriat. Suntem absolut deschisi si ne dorim foarte mult ca obiectivele pentru Romania sa fie fixate pana la inceputul anului viitor si sa fim capabili in prima parte a anului 2014 sa semnam Acordul de Parteneriat", a spus Victor Ponta.
Oficialul european a sustinut, la randul sau, ca un consens cu privire la Acordul de Parteneriat ar putea fi atins la inceputul anului viitor.
"Am discutat, desigur, despre pregatirea Acordului de Parteneriat si, intr-adevar, ar fi posibil ca la inceputul anului sa existe un consens cu privire la Acordul de Parteneriat. Avem nevoie, cu siguranta, de unele strategii sectoriale, dar ele ar trebui sa fie vizibile", a spus Hahn.
Ponta si Hahn au discutat si despre stadiul actual al Programelor Operationale Sectoriale. In context, premierul Ponta i-a multumit comisarului Hahn pentru sprijinul acordat autoritatilor romane la imbunatatirea capacitatii administrative.
"Aceasta actiune comuna - a autoritatilor romane si a celor europene - a facut posibil ca astazi toate programele... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 15:42
Vodafone Group a obtinut acordul Comisiei Europene pentru preluarea operatorului german de telecomunicatii Kabel Deutschland, tranzactie de 7,7 miliarde de euro, care ii va permite extinderea bazei de clienti pentru serviciile de Internet si televiziune.
Acordul nu ridica probleme in domeniul concurentei, pentru ca activitatile celor doua companii sunt complementare, se arata intr-un comunicat al CE, relateaza Bloomberg.
Kabel Deutschland ofera servicii de televiziune prin cablu, telefonie fixa si Internet, in timp ce Vodafone ofera servicii de telefonie mobila, a aratat Comisia.
Tranzactia va acorda Vodafone acces la 8,5 milioane de gospodarii din Germania, cea mai mare piata de telecomunicatii din Europa, si ii va creste capacitatea de a vinde servicii combinate wireless, Internet si televiziune.
Totodata, se va accentua concurenta cu Deutsche Telekom, de care Vodafone a depins pana in prezent pentru serviciile prin cablu. mai mult
Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 10:52
O echipa de audit a Comisiei Europene va veni, saptamana viitoare, la Bucuresti pentru evaluarea masurilor luate de Romania in vederea deblocarii POS CCE, a anuntat, joi, la Bruxelles, comisarul Johannes Hahn, dupa o intrevedere cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
"In ceea ce priveste programul Competitivitate, salut eforturile considerabile facute de autoritatile romane, nu numai pentru a remedia din trecut, ci si pentru a asigura un sistem de managament mai eficient", a afirmat comisarul european pentru politici regionale, precizand ca echipa de audit va veni la Bucuresti, la inceputul saptamanii viitoare.
Totodata, Hahn a mentionat ca Eugen Teodorovici i-a prezentat o serie de masuri luate, "care ar putea duce la rezultate concrete, spre exemplu asigurarea unei finantari adecvate de la bugetul de stat pentru a preveni intreruperea lucrarilor si un nou sistem de plati directe catre beneficiari".
Cei doi oficiali au abordat si chestiunea viitoarei perioade de programare financiara 2014-2020.
Comisia Europeana "asteapta primul draft al Acordului de Parteneriat pana la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie", a punctat Hahn.
Executivul de la Bruxelles a anuntat, la 25 octombrie 2012, presuspendarea integrala a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 09:58
Guvernul a ratificat Memorandumul suplimentar de intelegere dintre CE si Romania, ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu anuntand ca nu vor fi probleme in a primi ultima transa a imprumutului de la Comisie, in valoare de 150.000.000 de euro, potrivit NewsIn.In sedinta de miercuri, cabinetul Boc a adoptat o OUG privind ratificarea Memorandumului suplimentar de intelegere (al patrulea addendum la Memorandumul de intelegere) intre Uniunea Europeana si Romania, semnat la Bruxelles, la 8 aprilie 2011 si la Bucuresti, la 1 aprilie 2011, la Memorandumul de intelegere dintre Comunitatea Europeana si Romania, semnat la Bucuresti si la Bruxelles la 23 iunie 2009."Suntem in faza finala, de primire a ultimei transe de 0,15 miliarde de euro. Banii sunt destinati pentru finantarea deficitului bugetar si rambursarea datoriei publice.
Conditiile sunt indeplinite, ele se refera la consolidarea fiscala si implementarea in continuarea reformelor (...)
Am atins aceste tinte, deci nu vor fi probleme in eliberarea acestei transe de la CE", a declarat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu. Prin acordul cu Comisia Europeana, Romania a beneficiat de asistenta financiara in valoare de 5 miliarde de euro, structurata in cinci transe, cu maturitate medie de sapte ani.
In ceea ce priveste discutiile cu delegatia FMI, Ialomitianu a afirmat ca guvernul va incerca sa-i convinga pe reprezentantii Fondului Monetar International ca este necesara o reducere a contributiilor sociale ale... mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 16:58
Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a afirmat joi ca eforturile facute de Romania au contribuit la stabilizarea situatiei economice din UE si a salutat in acest sens implementarea "viguroasa" a programului cu FMI si CE, care a permis trecerea pe o tendinta economica pozitiva, transmite NewsIn."Vreau sa salut implementarea foarte viguroasa a programului comun cu UE si cu FMI de catre Romania.
Eforturile facute de tara dumneavoastra, dle presedinte, au contribuit la stabilizarea situatiei si sunt incantat ca Romania a reusit sa treaca pe o tendinta pozitiva din punct de vedere economic, pentru ca FMI asteapta o crestere de 1,5% din PIB in 2011 si apoi una de 4,5% din PIB in 2012", a spus Rompuy dupa o intrevedere la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu.Oficialul european considera ca Romania a realizat niste evolutii importante, prin stabilizarea economiei si consolidarea finantelor publice, dar si prin conservarea stabilitatii sistemului financiar, "asta in plina criza financiara la nivel global".
Rompuy a notat si adoptarea legii responsabilitatii fiscale si a salarizarii unitare, care au permis pastrarea unor finante publice pe o cale durabila si vor mentine deficitul public in limita celor 3% din PIB pana in 2012. "Stim ca aceste eforturi nu sunt intotdeauna populare, insa sunt necesare pentru prosperitatea viitoare", a subliniat Rompuy.In acelasi timp, presedintele Consiliului European a discutat cu seful statului si probleme economice... mai mult
Joi, 24 Februarie 2011, ora 12:28