Statele Unite vor impune din 18 octombrie taxe vamale suplimentare de 10% pentru avioanele Airbus si de 25% pentru produse din Uniunea Europeana, inclusiv whisky din Scotia si Irlanda, vin din Franta si branzeturi din diverse regiuni, transmite Reuters.
Anuntul vine dupa ce miercuri Statele Unite au obtinut aprobarea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) pentru a impune taxe vamale suplimentare pentru produse europene in valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subventiilor ilegale acordate de Uniunea Europeana grupului aeronautic Airbus.
In sfarsit, dupa un litigiu care a durat 15 ani, Organizatia Mondiala a Comertului a confirmat ca SUA sunt indreptatite sa impuna contramasuri ca raspuns la subventiile ilegale ale UE.
"Ne asteptam sa negociem cu Uniunea Europeana pentru a rezolva aceasta problema intr-un mod care sa fie in beneficiul angajatilor americani", a declarat reprezentantul american pentru Comert, Robert Lighthizer.
Sunt vizate in special produse din cele patru tari care formeaza consortiul Airbus, inclusiv masline din Spania, pulovere, confectii din lana si whisky din Marea Britanie, unelte si cafea din Germania, vin din Franta. Sunt vizate si alte produse din UE, inclusiv branzeturi din diverse regiuni, dar sunt scutite vinul si uleiul de masline din Italia, alaturi de ciocolata europeana.
Uniunea Europeana si SUA sunt implicate intr-o disputa comerciala care dureaza de peste un deceniu cu privire la subventionarea producatorilor de avioane... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 10:37
Tarile Uniunii Europene sunt la un pas de a accepta sa inceapa negocieri cu Washingtonul pentru a permite un import mai mare de carne de vita din SUA in Europa, o decizie care ar putea dezamorsa tensiunile comerciale transatlantice, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
La inceputul lunii septembrie, Comisia Europeana a cautat sa obtina aprobarea celor 28 de state membre pentru a deschide negocierile cu Washingtonul, sustin sursele.
Expertii comerciali sprijina aceasta initiativa, iar procesul de aprobare ar urma sa fie finalizat saptamana viitoare, au declarat pentru Reuters diplomati ai UE.
Problema carnii de vaca este oficial separata de acordul anuntat in iulie de seful statului american - Donald Trump - si presedintele Comisiei Europene - Jean-Claude Juncker - privind relatiile comerciale dintre SUA si UE. Acordul prevede o crestere a achizitiilor europene de soia si de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, in schimbul suspendarii noilor tarifele vamale impuse de Washington.
Trump s-a angajat sa reduca deficitul comercial al SUA pe relatia cu UE, evaluat la 151 de miliarde de dolari.
Oricum, un acord care sa permita majorarea importurilor de carne din SUA ar afecta balanta comerciala, dar ii va multumi pe fermierii americani si comunitatile rurale, afectate de razboiul comercial cu China.
Diplomatii UE sustin ca Bruxelles-ul vrea sa majoreze cota SUA de importuri de carne de vita fara hormoni pe piata europeana,... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 16:10
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a criticat, intr-un discurs tinut in fata sustinatorilor sai din Michigan, acorduri pe care SUA le are cu Uniunea Europeana, China si alte tari. El a amenintat ca o sa "preia" controlul si superputerea acestui bloc comercial.
"Uniunea Europeana, suna asa de frumos, da ea a fost formata sa profite de pe urma Statelor Unite", a declarat Trump, sambata, in fata suporterilor sai.
El a promis sa sprijine fermierii americani, si a acuzat oficialii de Bruxelles ca le pun bariere. Presedintele american a cerut deschiderea pietelor europene. "Este foarte greu pentru noi sa vindem lucruri in Uniunea Europeana", a explicat Trump, citat de The Courier.
"UE a fost creata pentru a distruge SUA, Trump spune ca aliatii se pregatesc pentru razboiul comercial", a titrat si Russia Today.
"UE a fost pusa acolo sa profite de pe urma Statelor Unite, ok!", a explicat presedintele SUA, in cadrul intalnirii din Michigan.
Trump a raspuns unui participant la intalnire care striga: "Not anymore" ("Nu si in continuare"- n.red). "Da, ai dreptate. Nu si in continuare. Le-am spus asta ieri, de fapt, le-am spus acelasi cuvinte: Nu si in continuare".
"Dar trebuie sa deschidem aceste piete. Nu e corect", a mai arata Trump.
Un razboi comercial?
SUA si UE sunt in pragul unui razboi comercial, dupa ce Statele Unite au semnalat ca vor respinge solicitatea blocului comunitar de a fi scutit neconditionat de tarifele pe importurile de metale.... mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2018, ora 14:00
Controversatul pact TTIP de eliminare a taxelor pe servicii, produse si investitii intre SUA si Uniunea Europeana ar putea fi incheiat, in cele din urma, in ciuda opozitie manifestate de diverse guverne europene si de presedintele Donald Trump, sustine cancelarul german Angela Merkel.
"In timpul vizitei in Statele Unite, am fost incurajata sa consider ca negocierile dintre UE si SUA pe tema acordului liber comercial sunt luate in calcul", a precizat Merkel la sfarsitul saptamanii trecute, anunta Reuters.
Publicatia London Times a dezvaluit, de asemenea, ca o sursa apropiata de administratia Trump a recunoscut ca o intelegere cu UE este mai convenabila noii puteri de la Washington decat un acord comercial post-Brexit cu Marea Britanie.
La fel, unii politicieni germani sustin ca, in timpul vizitei peste ocean a Angelei Merkel, in luna martie, aceasta fost presata de presedintele Trump sa dea un raspuns clar pe tema negocierii acordului TTIP, dar ca raspunsul a fost ca numai liderii UE pot lua o astfel de decizie.
Pe de alta parte, sefa guvernului de la Berlin a mentionat ca, pana la incheierea unei intelegeri cu Statele Unite, prioritatea europenilor ramane semnarea unui acord comercial cu Japonia.
"Cei care au o problema in a intelege cum apare surplusul comercial si care sunt efectele globalizarii sunt invitati sa vina la noi si sa arunce o privire", a tinut sa precizeze si Dieter Kempf, seful Bundesverband der Deutsche Industrie, ca replica la unele... mai mult
Luni, 24 Aprilie 2017, ora 13:45
Un "razboi comercial" intre Uniunea Europeana si Statele Unite ar fi in dezavantajul ambelor parti, atrage atentia Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, criticand din nou atitudinea presedintelui american, Donald Trump, de a saluta iesirea Marii Britanii din UE.
"Chiar vor americanii sa ajunga la razboi comercial cu Europa? Un razboi comercial ar fi daunator atat intereselor Europei, cat si intereselor Statelor Unite", a afirmat Jean-Claude Juncker intr-un interviu acordat revistei germane Bild.
Juncker a atras atentia ca Uniunea Europeana trateaza cu seriozitate tonul protectionist al lui Donald Trump si se pregateste pentru orice situatie in relatiile comerciale bilaterale.
Juncker a facut aceste declaratii in contextul intrevederii pe care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avut-o vineri, la Washington, cu presedintele SUA, Donald Trump.
Cu aceasta ocazie, Angela Merkel a pledat pentru reluarea negocierilor intre Uniunea Europeana si Statele Unite pe tema Tratatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).
Joi, Steven Mnuchin, secretarul american al Trezoreriei, a dat asigurari ca Washingtonul nu vrea conflicte comerciale, insa unele acorduri internationale ar trebui, in opinia lui, revizuite.
Trump a refuzat sa dea mana cu Merkel. Iata cum a reactionat cancelarul german (Video)
Trump i-a zis lui Merkel ca au un lucru in comun: Amandoi au fost interceptati de Obama
Merkel vs Trump: Ce a spus limbajul corpului despre... mai mult
Sambata, 18 Martie 2017, ora 18:48
Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut, joi, ca acordul comercial dintre Uniunea Europeana si Statele Unite, TTIP, nu va fi incheiat prea curand, avand in vedere ca Donald Trump tocmai a castigat alegerile prezidentiale din SUA, iar acesta se opune tratatului.
"Mereu mi-am dorit sa ajungem la o concluzie in ceea ce priveste acordul de liber schimb cu Statele Unite. Am facut progrese mari in cadrul negocierilor, insa nu va fi incheiat acum", a declarat Merkel, dupa discutii cu presedintele american Barack Obama, relateaza AFP.
Insa Mekel s-a aratat increzatoare ca, la un moment dat, vor reincepe noi negocieri privind acest acord. "Sunt sigura ca intr-o zi ne vom putea intoarce", a aratat cancelarul german, potrivit Euronews.
"Ceea ce ne uneste este convingerea comuna ca globalizarea trebuie organizata... citeste mai departe despre "Merkel anunta in conferinta cu Obama ca acordul comercial cu SUA nu va mai fi semnat" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 20:05
Site-ul Wikileaks a lansat marti o campanie pentru strangerea sumei de 100.000 de euro care ar urma sa fie folosita drept recompensa pentru scurgeri de informatii privind acordul de liber schimb aflat in curs de negociere intre Statele Unite si Uniunea Europeana.
"Ramane un secret aproape in totalitate, bine pazit de negociatori. Astazi Wikileaks ia masuri pentru a se asigura ca europenii pot in cele din urma citi acordul comercial monstru", scrie Wikileaks intr-o postare on-line, relateaza DPA.
Noi dezvaluiri de la WikiLeaks: America a spionat guvernul si companii nipone
Sustinatorii Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) afirma ca acest acord va spori in mod semnificativ cresterea economica si numarul locurilor de munca, insa oponentii sai se tem ca acordul va reduce dispozitiile ...citeste mai departe despre "Wikileaks ofera 100.000 de euro - ce informatii vrea si cine au fost cei care au dat bani ca sa le afle" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 19:24
O clauza obscura introdusa in acordul de liber schimb comercial privind solutionarea litigiilor dintre investitori si stat, negociat recent de reprezentantii Uniunii Europene cu America, agita apele in interiorul Uniunii. Criticii acestei masuri sustin ca pericliteaza masurile de protectie a mediului la nivelul UE, serviciile de asigurari sociale de sanatate din Marea Britanie, ba chiar si libertatile civile ale cetatenilor.
In mare parte, samburele de adevar al acestor afirmatii se regaseste in solutiile date de curtile de arbitraj international in ultima perioada. Solutionarea litigiilor dintre investitori si stat a fost gandita ca o masura de a proteja firmele straine de politicile abuzive adoptate de catre guvernele unor tari.
Insa, valul de litigii comerciale duse in fata curtilor internationale de arbitraj inregistrat in ultimii patru ani arata ca masura deserveste mai mult interesele firmelor straine , decat pe cel al autoritatilor, observa redactorii revistei The Economist.
Europenii, campioni ai protectionismului
Masura de protectie stipulata in tratatele comerciale a fost considerata atat de buna de oficialii europeni, incat acestia s-au ingramadit sa incheie nu mai putin de 1400 de astfel de contracte cu clauze de protectie a intereselor investitorilor straini in regiune. Ca grad de comparatie, statele nord-americane au semnat doar 50 de contracte similare. Deschiderea manifestata de statele membre ale Uniunii Europene se poate transforma rapid... mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 13:03
Analiza situatiei economice a Romaniei si a perspectivelor sale, precum si conceptul Faceconomics sunt temele propuse in dezbatere in cadrul conferintei "Fondul Monetar International in era Faceconomics", organizat de Premier Global Council Group, in cooperare cu Business Dynamics Software.
In cadrul conferintei, vor avea loc sesiuni interactive Q&A cu invitatii pentru a oferi acestora accesul la informatii de ordin national si international al mediului economic si de afaceri din Romania.
Principalele subiecte de discutie sunt atat conceptul Faceconomics si acordul comercial UE/SUA privit ca un nou mecanism comercial, cat si misiunea FMI in Romania si analiza situatiei economice a Romaniei si a perspectivelor sale.
In acest context, evenimentul este un dialog deschis intre Aldous MINA, Managing Partner, Premier Global Council Group si autor al cartii "Faceconomics", Guillermo TOLOSA, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria si Razvan BUZATU, Profesor Asociat in cadrul Academiei Nationale de Aparare, cu interventia si implicarea ambasadorilor, oficialitatilor si oamenilor de afaceri prezenti.
"Fondul Monetar International in era Faceconomics" se desfasoara luni, 12 mai la salonul A, Grand Ballroom din cadrul hotelului JW Marriott Bucharest Grand Hotel. mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 16:55