Premierul japonez Shinzo Abe si presedintele SUA, Donald Trump s-au intalnit duminica la summitul G7 de la Biarritz (sud-vestul Frantei), pentru a discuta un acord comercial, transmite AFP.
Donald Trump a afirmat ca SUA sunt "foarte aproape" sa incheie un acord comercial "important" cu SUA, adaugand ca autoritatile de la Washington si Tokyo lucreaza la acest acord de cinci luni.
Potrivit presei japoneze, principalii negociatori ai celor doua parti au cazut vineri de acord la Washington asupra liniilor principale ale unui acord care sa fie benefic pentru ambele economii si sa satisfaca dezechilibrul comercial inregistrat de SUA in relatia cu Japonia, dezechilibru criticat frecvent de Donald Trump.
"Am facut progrese importante" a declarat sambata negociatorul japonez pentru Comert, Toshimitsu Motegi, dupa trei zile de negocieri bilaterale cu reprezentantul american pentru Comert, Robert Lighthizer. "Aceste progrese vor fi confirmate la summitul G7", care se deruleaza in prezent la Biarritz, a adaugat Toshimitsu Motegi.
Potrivit postului public de televiziune NHK si mai multor cotidiene japoneze, Toshimitsu Motegi si Robert Lighthizer au cazut de acord in special asupra unei reduceri a tarifelor vamale japoneze pentru carnea de vita si de porc din SUA. La randul sau, Washingtonul va anula tarifele vamale pentru anumite produse industriale provenite din Japonia, insa nu si cele care vizeaza automobilele japoneze, tarife care vor fi mentinute pentru moment si vor... mai mult
Luni, 26 August 2019, ora 09:44
2018 a fost un an marcat de conflicte comerciale. Tarile s-au pedepsit unele pe altele cu amenintari si taxe vamale punitive. Exista sperante de detensionare in 2019?
"2018 a fost o catastrofa", spune Claudia Schmucker, experta in comert a Societatii Germane pentru Politica Externa (DGAP).
Un conflict comercial acut intre SUA si China, taxe vamale punitive la importurile de otel si aluminiu, inclusiv pentru europeni, un summit G7 esuat in Canada, o Organizatie Mondiala a Comertului in stare proasta - sunt doar cateva exemple ale esecurilor inregistrate in 2018.
Va fi mai bine in 2019? "Noi speram desigur", spune Schmucker. "Dar ar putea sa mearga mai departe tot asa. Stim deja cu totii cat de imprevizibil este presedintele american."
SUA vs. China
Disputa comerciala dintre SUA si China va influenta si in 2019 economia mondiala. La summit-ul G20, desfasurat in decembrie la Buenos Aires, cele doua tari au convenit asupra unui "armistitiu": 90 de zile, pana la sfarsitul lui februarie, ele renunta la orice taxe vamale noi si se angajeaza sa negocieze.
"China ar trebui sa faca ample concesii SUA in doua capitole centrale", spune Rajiv Biswas, economist-sef pe Asia la serviciul britanic de informatii IHS Markit.
"Ar trebui sa-si reduca semnificativ surplusul comercial din relatia cu SUA si sa imbunatateasca protectia pentru dreptul de proprietate intelectuala in cazul firmelor straine din China", a declarat Biswas pentru DW.
Ajungerea la un acord in... mai mult
Miercuri, 26 Decembrie 2018, ora 12:15
Statele Unite, Canada si Mexicul au anuntat deschiderea discutiilor pentru renegocierea termenilor tratatului NAFTA, dar efectele risca sa se simta in alte colturi ale lumii.
Conform analistilor consultati de CNBC, natiunile din Asia unt direct interesate de modul in care administratia Trunp va reusi sa treaca peste acest obstacol in intretinerea relatiilor comerciale cu vecinii, implicatiile fiind mult mai mari decat s-ar putea crede la prima vedere.
Renegocierea NAFTA dupa principiile politici protectioniste anuntata de administratia Trump lasa sa se intrevada si cum vor decurge discutiile pe tema acordului comercial dintre SUA si Coreea de Sud, alt act pe care Donald Trump vrea sa il supuna revizuirii, dar poate da si semnalul unei colaborari mai stranse intre Canada si alte tari.
"Toata lumea care doreste incheierea unui acord bilateral cu SUA urmareste aceste neocieri pentru a-si da seama cum arata un acord bilateral in viziunea Washingtonului", spune Deborah Elms, director al Asian Trade Centre.
Intr-o conferinta de presa dedicata renegocierii acordului NAFTA, Robert Lighthizer, un reprezentant al administratiei Trump a tinut sa precizeze ca acordul tripartit a dezamagit o mare parte din americani si trebuie sa sufere imbunatatiri radicale.
Pentru Stewart Beck, director al Asia Pacific Foundation of Canada, anuntul facut de americani va implica o impulsionare a relatiilor economice a canadei cu tarile asiatice.
"Avem relatii de durata cu tarile din... mai mult
Marti, 22 August 2017, ora 06:34
2Reprezentantii administratiei americane si cei ai Beijingului se intalnesc miercuri, 19 iulie, intr-o sesiune de negocieri privind relatiile bilaterale in comert, chestiuni legate de pietele financiare si prezenta companiilor din ambele tari pe cele doua piete.
Pana acum, doar chinezii se arata optimisti, vicepremierul H.E Wang afirmand ca "nava relatiilor comerciale chino-americane inainteaza pe drumul cel bun", in vreme ce Washingtonul intentioneaza sa abordeze unele subiecte sensibile, precum deficitul balantei comerciale si drepturile de proprietate intelectuala, anunta CNN Money.
Discutiile fac parte din agenda "Planului de 100 de zile" stabilit intre Donald Trump si omologul sau chinez, Xi Jinping, dar secretarul american pentru Comert, Wilbur Ross, nu manifesta acelasi optimism ca si partenerii chinezi de discutii si admite ca "negocierile se anunta provocatoare", chiar daca ambele state au si "obiective comune".
"Este un start bun, dar raman o multime de chestiuni de rezolvat. Sunt diferente serioase pe care trebuie sa le rezolvam", a apreciat Ross. Printre problemele sesizate de americani se numara si restrictiile puse de chinezi la investitiile cu capital american, dar si chestiunea subventiilor acordate de guvernul de la Beijing pentru companiile locale.
Intalnirea are loc exact inainte ca guvernul american sa decida in privinta politicii de suprataxare a importurilor de otel, parte a unei politici protectioniste pentru o industrie considerata vitala... mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 07:03