Presedintele Klaus Iohannis si cancelarul german Angela Merkel au avut o convorbire telefonica, la solicitarea acesteia, iar discutiile au vizat bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, transmite Administratia Prezidentiala. Seful statului i-a transmis cancelarului german ca Romania "a sustinut de la inceput instituirea unei conditionalitati privind respectarea principiilor statului de drept in gestionarea bugetului Uniunii Europene si, in consecinta, sustine acordul obtinut de Presedintia germana pe acest dosar".
"Discutia a avut loc in pregatirea reuniunii, din aceasta seara, a membrilor Consiliului European, in format videoconferinta, dedicata aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19. Cancelarul Germaniei i-a transmis condoleante Presedintelui Romaniei pentru victimele incendiului care a avut loc la Sectia ATI a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt si a exprimat speranta ca cei raniti se vor recupera intr-un timp cat mai scurt", arata Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat de presa.
Cei doi au abordat evolutiile din cele doua tari si masurilor luate in contextul pandemiei de COVID-19.
Presedintele Iohannis a subliniat faptul ca raspandirea virusului la nivelul UE ramane ingrijoratoare, situatie in care coordonarea si cooperarea dintre statele membre trebuie consolidata, mai indica sursa citata.
Un alt subiect a fost cel legat de negocierile privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027,... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 18:34
Ministrul german de externe, Heiko Maas, s-a declarat marti 'convins' ca va fi gasita rapid o solutie pentru deblocarea bugetului UE si a planului de relansare european, in pofida vetoului exprimat in ajun de Ungaria si Polonia, transmite AFP.
'In orele si zilele urmatoare, ne vom aseza la masa cu toate partile implicate pentru a gasi o solutie', a declarat intr-o conferinta de presa Maas, a carui tara asigura pana la sfarsitul anului presedintia Consiliului Uniunii Europene.
'Germania, in rolul sau actual de presedinte, este in parte responsabila de a gasi o solutie dupa ce Polonia si Ungaria si-au exprimat vetoul, la fel cum suntem in rolul nostru de facilitator al acestui proces', a adaugat el.
Maas s-a declarat 'convins ca va exista o solutie', pentru ca 'exista atat de multi bani in joc si atatea tari UE au nevoie disperata de ei si ii asteapta, incat avem nevoie nu doar de o solutie, ci mai ales de o solutie rapida'.
Budapesta si Varsovia au blocat luni bugetul UE pentru 2021-2027 si planul masiv de relansare - aprobate dupa negocieri dificile de cei 27 in iulie -, deschizand o criza in interiorul Uniunii in plin val al doilea al pandemiei.
Cele doua state se opun unui mecanism de privare de fonduri europene a tarilor acuzate de incalcari ale statului de drept (independenta a justitiei, respectarea drepturilor fundamentale).
Blocajul din partea Ungariei si Poloniei penalizeaza cetatenii Uniunii Europene, care risca sa plateasca un 'pret foarte... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 14:25
Fondul European de Investitii (FEI) si UniCredit Bank au semnat un contract de extindere a garantiei InnovFin pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), cu scopul de a dinamiza accesul la finantare pentru firmele mici, mijlocii si cu capitalizare medie inovatoare din opt tari: Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Bosnia si Hertegovina, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).
Acest nou acord va permite UniCredit sa ofere, atat prin bancile cat si prin entitatile sale de leasing, o finantare suplimentara de 340 de milioane de euro companiilor inovatoare din cele opt tari din Europa Centrala si de Est (CEE). Finantarea suplimentara vine in completarea portofoliului agreat initial de 160 de milioane de euro. Astfel, IMM-urile si firmele cu capitalizare medie din statele mentionate vor avea acces la fonduri de jumatate de miliard de euro.
Tranzactia beneficiaza de sprijinul Horizon 2020, programul-cadru pentru cercetare si inovare al UE, precum si al Fondului European pentru Investitii Strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investitii pentru Europa, cunoscut ca "Planul Juncker".
Bancile din Serbia, Bosnia si Hertegovina vor fi sprijinite de garantia FEI si Orizont 2020, in timp ce contractele de garantie cu bancile grupului UniCredit din Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Slovacia si Ungaria se vor baza pe sprijinul FEIS.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, responsabil pentru ocuparea fortei de... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 14:49
Comisia Europeana a dat, miercuri, publicitatii o serie de propuneri cu privire la urmatorul buget al Uniunii Europene, care includ taieri de fonduri in anumite domenii si noi surse de venituri care sa acopere golul aparut in urma Brexit-ului, adaugand ca fondurile de la UE ar trebui conditionate de respectarea statului de drept de catre statele membre.
Optiunile prezentate de Comisia Europeana vor fi dezbatute de sefii de stat si de guverne la reuniunea din 23 februarie.
Executivul comunitar va prezenta la inceputul lunii mai propunerile sale definitive cu privire la urmatorul buget pe termen lung, 2021 - 2027, informeaza Reuters.
"Un buget nu este un exercitiu contabil, ci o reflectie a prioritatilor si a ambitiilor, care traduce viitorul in cifre. Prin urmare, sa discutam mai intai despre ce fel de Europa ne dorim. Ulterior, statele membre vor trebui sa isi sustina ambitiile cu finantarea necesara. Trebuie sa intelegem cu totii ca, in discutiile care ne asteapta, nu vom mai putea continua ca pana acum", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
CE subliniaza ca atunci cand se discuta despre nivelul de ambitie a actiunii UE in domenii cum ar fi protectia frontierelor externe ale UE, sprijinirea unei veritabile Uniuni Europene a Apararii, stimularea transformarii digitale a Europei sau cresterea eficientei politicii de coeziune si a politicii agricole ale UE este important ca liderii sa aiba o idee clara asupra a ceea ce ar insemna... mai mult
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 17:11
Parlamentul European si reprezentantii statelor membre au ajuns la un acord referitor la bugetul anului viitor, care se concentreaza pe rezolvarea crizei migrantilor si crearea de locuri de munca.
Dupa 20 de ore de discutii, joi dimineata s-a ajuns la un acord care prevede contributii totale de 157,88 miliarde de euro si plati de 134,49 miliarde de euro, transmite EUobserver.
"Bugetul anului 2017 va contribui la protectia fata de socuri, va stimula economia si va ajuta la tratarea unor probleme precum criza refuziatilor", a declarat comisarul pentru Buget, Kristalina Georgieva.
Bugetul include 5,91 miliarde de euro pentru rezolvarea crizei migrantilor si intarirea securitatii, suma fiind cu 11,3% mai mare fata de cea din 2016, potrivit unui comunicat al Consiliului UE, care reprezinta statele ...citeste mai departe despre "Care va fi bugetul UE pentru 2017: Bani mai multi pentru rezolvarea crizei migrantilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 16:45
Nogociatorii din partea Parlamentului European si guvernele UE au ajuns la un acord in ceea ce priveste bugetul pe 2015 si amendamentele la bugetul pe 2014.
Conform acestuia, nivelul cheltuielilor a fost stabilit la 141,2 miliarde de euro, relateaza BBC. Bugetele tarilor din blocul UE au fost taiate in toata Europa pentru a se reduce deficitele uriase, mai precizeaza sursa.
FMI si Guvernul au ajuns la un consens pe deficitul bugetar
Inca de anul trecut s-a convenit sa se taie din buget in perioada 2014 - 2020, aceste taieri fiind de circa 3%.
Acordul urmeaza sa fie semnat saptamana viitoare, mai relateaza BBC.
Subventiile agricole si sprijinul acordat pentru regiunile mai putin ...citeste mai departe despre "Acord pentru bugetul UE, cu taieri serioase, pentru reducerea deficitelor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 20:37
Desi, teoretic, liderii europeni pot sa ajunga la o decizie privind Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2014 - 2020 pana in primavara lui 2013, dezacordul acestora poate avea consecinte serioase asupra derularii programelor europene din perioada 2014 - 2020.
Practic, sunt necesare intre 12 si 18 luni pentru a cadea de acord asupra temeiurilor juridice ce stau la baza tuturor programelor si proiectelor multianuale prevazute in CFM, in domenii precum cercetarea, educatia, coeziunea, ajutorul pentru dezvoltare, politica de vecinatate etc.
Pentru ca aceste programe sa poata incepe in ianuarie 2014, trebuie sa se ajunga la un acord politic privind plafonul CFM cu cel tarziu un an si jumatate inainte de intrarea in vigoare a cadrului, se precizeaza pe site-ul Uniunii Europene, iar acest termen este deja depasit.
Summitul UE incepe joi. Luptele pentru bugetul UE incep in culise LIVE TEXT
Mai mult, acordul politic va trebui sa fie transpus intr-un regulament al Consiliului care necesita aprobarea Parlamentului European, iar in acest moment Parlamentul si Consiliul intampina probleme semnificative in a ajunge la un acord cu privire la stabilirea unui buget detaliat pentru 2013 si rectificarea bugetara pe 2012.
Aceste slabiciuni ale sistemului european vor fi remarcate, cel mai probabil, si de pietele financiare din regiune.
"Va fi mai degraba insa vorba doar de cateva zile de ingrijorare pe piete, deoarece pana la urma o solutie se va gasi, chiar daca mai... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 18:08
Uniunea Europeana (UE) va incerca sa ajunga pana marti la un acord asupra bugetului pentru anul urmator, dupa ce negocierile de la Bruxelles nu au condus la un rezultat in aceasta saptamana.
"Consiliul si Parlamentul European, impreuna cu comisia de conciliere, nu au putut ajunge la una acord asupra bugetului UE pentru 2013", se arata intr-un comunicat al UE, potrivit Bloomberg.
Cipru, care detine pana la sfarsitul anului presedintia prin rotatie a UE, va continua eforturile de a reconcilia diferitele pozitii dintre statele membre, se arata in comunicat.
Negocierile asupra bugetului pentru anul urmator au esuat din cauza unei dispute intre statele membre si Comisia Europeana referitoare la deficitul bugetului pentru 2012. Discutiile, care in fapt s-au incheiat inainte sa inceapa, ar putea reprezenta un semn privind neintelegeri asupra chestiunilor pe termen lung privind bugetul UE.
In centrul nemultumirilor s-a aflat un deficit de 8,9 miliarde de euro in privinta necesarului de fiantare pentru 2012. Comisia Europeana a cerut statelor membre sa acopere suma. Mai multe din tarile UE care impun masuri de austeritate in privinta cheltuielilor nationale au pus sub semnul intrebarii fondurile cerute de executivul comunitar.
Intr-un comunicat, negociatorul sef din partea Parlamentului European, Alain Lamassoure, a afirmat ca CE trebuie sa transmita o noua propunere inainte sa fie reluate discutiile, care au marti termenul limita.
Singura propunere asupra careia... mai mult
Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 17:00
Cancelarul Germaniei Angela Merkel a avertizat, miercuri, Marea Britanie sa nu intoarca spatele Uniunii Europene si i-a cerut lui David Cameron sa coopereze cu ea pentru evitarea unui blocaj in negocierile bugetului UE din aceasta luna.
Cei doi lideri s-au intalnit la Londra pentru a rezolva divergentele privind bugetul UE de un trilion de euro, care ameninta o indepartare a Marii Britanii de restul uniunii, scrie Reuters.
Prim-ministrul Regatului Unit a declarat ca o crestere a bugetului UE este "absurda" si a amenintat ca va folosi dreptul de veto al tarii sale daca interesele acesteia nu vor fi luate in considerare. Englezul doreste o inghetare a bugetului, luand in considerare cel mult o crestere cu nivelul inflatiei.
Merkel a declarat ca nu poate sa-si imagineze Uniunea Europeana fara Marea Britanie. Aceasta tara este cea de-a sasea economie ca marime din lume, iar jumatate din comertul sau este realizat cu tarile din UE.
"Cred ca puteti fi foarte fericiti pe o insula, dar nu va va face mai fericiti sa fiti singuri in lume", a comentat Merkel in legatura cu afirmatiile politicienilor anti-UE din Marea Britanie.
Politicienii britanici, tot mai anti-europeni
Cameron a fost umilit la sfarsitul lui octombrie, cand membri ai propriului sau partid au votat impotriva propunerii sale de a ingheta bugetul UE, aripa anti-europeana a conservatorilor dorind, de fapt, o reducere bugetara.
Prim-ministrul britanic a fost acuzat ca nu isi mai poate controla... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 16:07