"Indiferent de numele noului prim-ministru britanic, acordul este pe masa. Se poate accepta sau respinge", a declarat Jean Asselborn, ministrul luxemburghez de Externe.
El a adaugat ca unele detalii ar putea fi renegociate, insa subiectele principale - inclusiv factura "divortului", solutia de rezerva privind Irlanda de Nord si drepturile cetatenilor - au fost deja stabilite.
"Cei care cred ca se poate renegocia acest acord gresesc", a precizat Asselborn.
Premierul britanic Theresa May si-a anuntat demisia si asigura interimatul pana cand un nou premier va fi desemnat in saptamana care incepe pe 22 iulie, la sfarsitul cursei interne pentru conducerea Partidului Conservator.
May a demisionat dupa ce nu a reusit sa obtina aprobarea Parlamentului pentru acordul pe care l-a negociat cu UE. Desi blocul european a precizat in numeroase randuri ca acordul nu mai poate fi renegociat, multi candidati din Partidul Conservator au promis ca vor incerca sa obtina noi concesii.
Boris Johnson, favorit pentru a fi urmatorul premier britanic, a spus ca nu vrea sa "agite steagul alb" in fata Bruxelles-ului si nici sa accepte vreo noua amanare a Brexit-ului.
Citeste mai departe despre "Acordul pe Brexit NU poate fi renegociat, indiferent de numele noului premier britanic, spune ministrul luxemburghez de Externe" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 17 Iunie 2019, ora 11:22
John Bercow, presedintele Camerei Comunelor, a anuntat ca parlamentul britanic nu va vota din nou acordul Brexitului daca acesta este "la fel", scrie BBC.
Conventiile parlamentare, care dateaza din 1604, interzic parlamentarilor sa voteze asupra aceluiasi subiect de doua ori, a informat Bercow.
Parlamentarii au respins pentru a doua oara acordul Brexitului prezentat de premierul Theresa May cu o diferenta de 149 de voturi saptamana trecuta.
Bercow a precizat ca al doilea vot privind acordul de saptamana trecuta a fost in regula insa alte voturi trebuie sa treaca acest "test" pentru a fi permise.
Corespondenta BBC Laura Kuenssberg considera ca interventia lui Bercow ar putea avea un impact "masiv" asupra procesului Brexitului.
May s-a angajat anterior sa organizeze un nou vot privind acordul retragerii in urmatoarele zile, insa ministrii au informat ca acest lucru va avea loc doar daca sunt "increzatori" privind o victorie.
Purtatorul de cuvant al premierului britanic a declarat ca Bercow nu i-a avertizat cu privire la acest comunicat sau ca va face unul. Bercow a luat aceasta decizie, sustine el, pe baza unor ingrijorari ale parlamentarilor ca ar putea fi nevoiti sa isi exprime parerea in repetate randuri asupra "aceleiasi propuneri".
...citeste mai departe despre "Brexitul se complica: Parlamentul britanic mai poate vota doar un acord cu textul "substantial diferit"" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Martie 2019, ora 19:45
Partidul Laburist, aflat in opozitie, va cere convocarea unui nou referendum privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana in cazul in care Camera Comunelor va respinge propunerile formatiunii privind producerea Brexit.
Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, este favorabil convocarii unui referendum pe tema apartenentei Marii Britanii la UE sau pe tema Acordului Brexit daca deputatii britanici nu vor introduce in planul de iesire din Uniunea Europeana propunerile formulate de formatiunea de opozitie. Printre propuneri figureaza posibilitatea ramanerii Marii Britanii in uniunea vamala comunitara post-Brexit.
"Premierul Theresa May a intrat intr-o situatie contracronometru intr-un mod lipsit de inteligenta, in incercarea de a-i forta pe deputati sa aleaga intre acordul sau esuat si iesirea din UE fara acord. Nu putem accepta si nu vom accepta", afirma Jeremy Corbyn, conform unei declaratii obtinute de postul Sky News.
"Suntem determinati sa prezentam sau sa sustinem un amendament in favoarea unui vot public, pentru a evita impunerea de catre conservatori a unui proiect Brexit cu impact negativ", subliniaza Corbyn, potrivit agentiei Reuters.
Partidul Laburist va depune un amendament la Acordul Brexit prin care va cere introducerea unor clauze suplimentare, printre care figureaza ramanerea Marii Britanii in uniunea vamala comunitara si mentinerea colaborarii stranse cu piata unica UE post-Brexit. Cel mai probabil, amendamentele laburiste vor fi... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 21:13
Parlamentul britanic a votat marti seara in favoarea unei propuneri legislative care prevede inlocuirea controalelor vamale de la granita dintre Irlanda si Irlanda de Nord cu masuri alternative, relateaza BBC si Reuters.
Amendamentul, adoptat cu 317 voturi pentru si 301 impotriva, a fost propus de parlamentarul conservator Graham Brady.
Aprobarea amendamentului intareste pozitia prim-ministrului britanic Theresa May in cadrul discutiilor de la Bruxelles, in contextul in care aceasta doreste renegocierea acordului.
Uniunea Europeana intentioneaza sa aplice controale vamale la frontiera dintre Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord in cazul in care Marea Britanie va parasi Blocul comunitar fara un acord privind viitoarea relatie bilaterala.
Theresa May intentioneaza sa ceara Uniunii Europene renegocierea Acordului pe tema Brexit, au afirmat marti surse guvernamentale de la Londra, desi Bruxellesul a exclus aceasta posibilitate.
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles nu este negociabil, a transmis marti seara Emmanuel Macron, presedintele Frantei.
"Acesta este cel mai bun acord posibil si nu este negociabil", a declarat Emmenual Macron.
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat ca acordul privind separarea Marii Britanii de Uniunea Europeana nu a fost facut pentru a fi renegociat, dupa ce Camera Comunelor a votat marti pentru a inlocui 'backstop'-ul nord-irlandez cu "masuri alternative", transmite Reuters.... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 23:45
Circa 1000 de politisti din Scotia si Anglia vor incepe luna aceasta instructia in vederea desfasurarii in Irlanda de Nord, in cazul unor manifestari violente care ar putea avea loc in lipsa unui acord pentru Brexit, informeaza The Guardian.
Potrivit publicatiei, sefii politiei nord-irlandeze au solicitat intariri pentru a face fata problemelor create de instituirea unui regim dur al frontierei dintre Irlanda de Nord si Republica Irlanda, dupa retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, in cazul in care nu se va ajunge la un acord intre Londra si Bruxelles inainte de 29 martie.
Articolul din Guardian mentioneaza ca politistii din alte parti ale Regatului Unit au nevoie de pregatire speciala, deoarece in Irlanda de Nord fortele de ordine folosesc echipamente si tactici de interventie diferite.
Citeste si: Vor vota parlamentarii britanici acordul referitor la Brexit? Theresa May se pregateste pentru testul din Camera Comunelor ...citeste mai departe despre "Politia britanica se pregateste pentru violente in Irlanda de Nord, in lipsa unui acord Brexit" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 08:24
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis marti ca nu va accepta noi negocieri cu Marea Britanie pe tema Acordului Brexit, in contextul in care premierul britanic Theresa May a solicitat acest lucru, afirma surse politice de la Berlin citate de publicatia Die Zeit.
Oficiali din cadrul grupului parlamentar al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) au declarat ca Angela Merkel se opune unor noi negocieri cu Guvernul de la Londra pe tema Brexit.
"Nu exista niciun spatiu pentru noi negocieri", a declarat un oficial din cadrul CDU.
Uniunea Europeana nu va renegocia deloc proiectul de acord pe tema Brexit semnat cu Marea Britanie, a declarat luni seara presedintele Consiliului European, Donald Tusk.
"Am decis sa convoc joi o reuniune a Consiliului European pe tema Articolului 50" (Brexit), a transmis Donald Tusk, luni seara, prin Twitter. "Nu vom renegocia acordul, nici macar garantiile vamale, dar suntem dispusi sa discutam despre modalitati de facilitare a ratificarii de catre Marea Britanie. Dat fiind ca timpul trece rapid, vom discuta si despre pregatirile pentru scenariul iesirii Marii Britanii din UE fara niciun acord", a adaugat Donald Tusk. Si Comisia Europeana a respins ideea unor noi negocieri.
Premierul Marii Britanii, Theresa May, vrea sa se deplaseze la Bruxelles pentru renegocierea situatiei frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanica Irlanda de Nord, in scopul evitarii introducerii... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 20:12
Economia Marii Britanii risca sa fie afectata mai grav decat in timpul crizei financiare, in cazul in care retragerea tarii din Uniunea Europeana se va produce "in mod dezordonat", avertizeaza Banca Angliei.
Proiectul de Acord Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale.
Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Cel putin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana.
Premierul Theresa May si-a exprimat regretul ca unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, insa a subliniat ca este determinata sa obtina adoptarea acordului negociat cu Uniunea Europeana pe tema Brexit.
Acordul risca sa fie respins de Parlamentul de la Londra, astfel ca Marea Britanie ar putea fi nevoita sa se retraga din UE fara niciun acord ori ar avea ca optiuni un nou referendum, alegeri parlamentare anticipate sau amanarea Brexit.
Banca Angliei a avertizat miercuri seara, intr-un raport de evaluare, ca economia Marii Britanii risca sa se diminueze cu 8% in doar un an, comparativ cu 6,25% in timpul crizei financiare, din cauza lipsei de credibilitate a Londrei pe pietele financiare si a intarzierilor in procedurile vamale.... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 20:45
Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca proiectul de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana este unul foarte bun pentru Romania, el aratand ca in forma actuala drepturile romanilor sunt perfect protejate.
"Astazi avem o singura tema pe ordinea de zi, este discutia asupra proiectului de Acord de retragere, Acordul Brexit. Trebuie sa intelegem bine despre ce este vorba. Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeana are doua faze importante: retragerea si relatiile viitoare care vor fi stabilite ulterior.
Astazi vorbim de Acordul de retragere. Este foarte important pentru ca fara un astfel de acord nimic nu ramane stabilit intre UE si Marea Britanie. Acest acord a fost negociat indelung, in detaliu, UE 27, noi care ramanem in Uniune, am stabilit o echipa de negociatori cu un negociator sef, domnul Barnier, echipa care a facut o treaba foarte buna.
Noi i-am sprijinit, in acelasi timp am avut grija ca punctele care ne intereseaza pe noi sa fie bine clarificate in acest proiect de acord si pana in acest moment pot sa spun ca suntem multumiti de proiect.
Proiectul reflecta toate preocuparile noastre si soarta romanilor din Marea Britanie, finantarea bugetului UE si multe, multe alte lucruri. Este un acord care are vreo 500 de pagini si opinia noastra este ca proiectul este bun, merita mers mai departe", a spus Iohannis, inainte de a participa la reuniunea extraordinara a Consiliului European de la Bruxelles.
El a subliniat ca daca acest... mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2018, ora 11:10
E putin probabil ca parlamentarii britanici sa-si distruga credibilitatea, acceptand ceea ce s-a afirmat, fals, a fi un "deal", reglementand iesirea din UE a Regatului Unit. E pentru toata Europa un acord perdant.
Ceea ce s-a numit, inselator, "un deal", in speta un acord intre Bruxelles si Londra care sa puna bazele unei retrageri organizate a britanicilor din Comunitate, de natura sa nu faca rau prea mult nici unora nici altora, poate trece intr-o lucrare de fictiune drept orice doreste romancierul.
Dar cele aproape 600 de pagini ale documentului nu reprezinta, in realitate, un acord real. E, mai degraba, un diktat mascat. Unul care, izvorand din ideologie si angoase europene si admis de premierul britanic din frica de divort, are menirea sa usture si sa pedepseasca "perfidul Albion", sa-i destrame visul redobandirii suveranitatii si sa-i descurajeze definitiv pe potentialii sai imitatori antiglobalisti de pe Batranul Continent.
In esenta, intelegerea, partial secreta, inca, in clipa in care membrii cabinetului britanic il aprobau prin aclamatie si incepeau sa se imputineze, aruncand prosopul, in semn de protest, precum demisionarul ministru pentru Brexit, Dominic Raab, e in buna parte praf in ochi.
Contine un bluf privind contenciosul cheie, al Irlandei, a carui solutionare, in sensul mentinerii unei frontiere irlandezo-nordirlandeze libere de taxe si controale vamale, se amana la calendele grecesti. Si e, in genere, o cacialma, acreditand ca s-ar produce o... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 22:24