Bank of America va plati 16,67 miliarde de dolari pentru inchiderea unor investigatii federale si statale legate de vanzarea de obligatiuni garantate prin ipoteci, aceasta fiind cea mai mare penalizare impusa vreodata in SUA in legatura cu imprumuturile care au alimentat criza financiara din 2008.
Acordul Bank of America cu autoritatile include facilitati acordate clientilor, in valoare de 7 miliarde de euro, si plata a 9,65 de miliarde de dolari in numerar, a anuntat joi Departamentul de Justitie, potrivit Mediafax.
"Este cel mai mare acord civil din istorie incheiat cu o singura institutie, care penalizeaza comportamentul descoperit in peste 12 cazuri si investigatii", a declarat procurorul general Eric Holder, intr-o conferinta de presa sustinuta la Washington.
Bank of America este institutia financiara americana cel mai aspru penalizata pentru operatiunile incorecte cu credite ipotecare.
Penalizarea aplicata Bank of America eclipseaza acordul de 7 miliarde de dolari convenit de Citigroup in luna iulie si cel de 13 miliarde de dolari incheiat de autoritatile americane cu JPMorgan in noiembrie anul trecut.
In luna martie, Bank of America a acceptat plata altor 9,5 miliarde de dolari intr-un litigiu cu Agentia Federala pentru Finantarea Locuintelor.
Bank of America anticipeaza ca acordul cu Departamentul de Justitie va reduce profitul inainte de taxe din trimestrul al treilea cu circa 5,3 miliarde de dolari.
Anul trecut, Bank of America a inregistrat... mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 09:25
1Bank of America negociaza un acord amiabil in cadrul caruia ar plati cel putin 12 miliarde de dolari Departamentului Justitiei si unor state americane pentru a opri investigatii legate de ipoteci vandute de banca in timpul crizei, au declarat surse apropiate situatiei pentru Wall Street Journal.
Noile penalitati ar creste amenzile platite de Bank of America, a doua mare institutie financiara din tara, pentru comportamentul din timpul crizei la peste 18 miliarde de dolari. Banca a fost unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata instrumentelor financiare garantate prin ipoteci inaintea crizei financiare.
Potrivit analistilor Sanford C. Bernstein, Bank of America si subisidiarele sale au emis in perioada 2004-2008 obligatiuni garantate prin ipoteci totalizand 965 miliarde de dolari. In comparatie, JPMorgan, cea mai mare banca din SUA, a vandut astfel de instrumente financiare in valoare de 450 de miliarde de dolari.
Bank of America va trebui sa acorde in cadrul penalitatilor concesii in valoare de circa 5 miliarde de dolari persoanelor cu imprumuturi ipotecare, inclusiv reduceri de rate. Totalul penalitatilor ar putea depasi suma de 12 miliarde de dolari oferita de banca, intrucat autoritatile americane cer cu mai multe miliarde de dolari peste acest nivel.
Nota de plata a Bank of America pentru a scapa de anchetele autoritatilor privind comportamentul din timpul crizei va depasi probabil recordul de 13 miliarde de dolari stabilit de JPMorgan anul trecut... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 11:46
O agentie federala din SUA responsabila de supravegherea companiilor de creditare ipotecara Fannie Mae si Freddie Mac vrea sa obtina de la Bank of America despagubiri de 6 miliarde dolari pentru practici de dinaintea crizei financiare, au declarat surse apropiate situatiei, pentru Financial Times.
Agentia Federala pentru Finantarea Locuintelor a dat in judecata 17 institutii de credit, acuzandu-le ca au incalcat mai multe legi la vanzarea de instrumente financiare garantate prin ipoteci catre Fannie Mae si Freddie Mac, transmite Financial Times. Cele doua companii au ajuns in 2008 aproape de colaps, din cauza tranzactiilor incheiate cu aceste banci.
Suma vizata de la Bank of America este mai mare decat despagubirile pe care agentia federala le-ar primi de la banca JPMorgan in urma unei intelegeri amiabile record, de 13 miliarde de dolari, a institutiei de credit cu autoritatile americane intr-un caz similar. Agentia Federala pentru Finantarea Locuintelor ar incasa 4 miliarde de dolari din acordul cu JPMorgan, daca acesta se confirma.
Bank of America are cea mai mare potentiala expunere dintre cele 17 banci aduse in fata instantei de catre agetia federala, cu instrumente financiare in valoare totala de 57 de miliarde de dolari, fata de 33 de miliarde de dolari in cazul JPMorgan.
Royal Bank of Scotland are o expunere de 30 de miliarde de dolari si ar putea primi o amenda de mai multe miliarde de dolari, noteaza cotidianul britanic.
Printre institutiile de... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 12:05
Guvernul SUA a dat in judecata Bank of America, a doua mare banca americana dupa active, acuzata ca a fraudat investitorii intr-o tranzactie de 850 milioane de dolari cu valori mobiliare constituite din credite ipotecare.
Departamentul Justitiei si Comisia valorilor mobiliare (SEC) au intentat actiuni separate in instanta civila a tribunalului federal din Carolina de Nord, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Guvernul sustine ca banca a informat gresit investitorii, subapreciind riscul asociat titlurilor vandute catre acestia in 2008.
Reprezentantii Bank of America au afirmat ca valoarea titlurilor vizate a scazut putenic dupa prabusirea pietei imobiliare din SUA, care nu poate fi imputata bancii.
Cazul subliniaza cum autoritatile din SUA nu au reusit inca sa solutioneze toate dosarele privind comportamentul bancilor in perioada premergatoare crizei financiare din 2008.
Intr-o alta actiune derulata recent in instantele civile din SUA vizand tranzactii cu credite ipotecare in perioada premergatoare crizei, banca elvetiana UBS a acceptat plata unei sanctiuni de 50 milioane de dolari pentru a stinge acuzatiile aduse de SEC.
Bank of America a promis insa ca va contesta acuzatiile.
"Este vorba despre credite ipotecare de inalta calitate, vandute catre investitori sofisticati, care aveau acces la o plaja larga de informatii. Vom demonstra toate acestea", a afirmat un purtator de cuvant al institutiei de credit.
Departamentul Justitiei noteaza ca numarul de... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 10:52
Bank of America a ajuns la un acord de 10,3 miliarde de dolari cu Fannie Mae, companie cu activitati ipotecare a statului american, intelegerea vizand rezolvarea unei dispute juridice prelungite referitoare la credite ipotecare neperformante.
Banca, a doua dupa active in SUA, va plati 3,55 miliarde de dolari companiei de stat si va rascumpara 30.000 de imprumuturi, cu o valoare de 6,75 miliarde de dolari, au anuntat, luni, Bank of America si Fannie Mae, potrivit Financial Times.
Cele doua parti au fost implicate mai mult de un an intr-o disputa referitoare la gradul de responsabilitate al Bank of America pentru ipoteci vandute Fannie Mae si pentru care ulterior compania a inregistrat pierderi.
Acordul elimina una dintre problemele inca nerezolvate care planeaza asupra bancii, potrivit Financial Times. Bank of America a fost nevoita sa plateasca miliarde de dolari pentru incheierea amiabila a aunor litigii privind credite ipotecare acordate de Countrywide, institutie financiara preluata de banca in 2008.
Valoarea foarte mare a intelegerii cu Fannie Mae va elimina, probabil, profitul Bank of America pentru trimestrul al patrulea al anului trecut. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 17:40
Guvernul federal american a dat in judecata Bank of America, cea de-a doua banca din SUA ca marime, pentru denaturarea toxicitatii creditelor ipotecare vandute de companiile Fannie Mae si Freddie Mac, ceea ce a dus la prejudicii de cel putin un miliard de dolari.
Parchetul sustine ca in 2007, compania Countrywide financial, unul din cei mai mari creditori de pe piata imobiliara SUA pana la criza, a inceput sa acorde imprumuturi in masa pentru achizitionarea de bunuri imobiliare fara sa se asigure daca beneficiarii creditelor sunt si solvabili, anunta Agerpres.
Mii de astfel de credite au fost ulterior revandute companiilor ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, afiliate guvernului SUA.
Conducerea Countrywide financial stia foarte bine de toate aceste incalcari, insa in loc sa atraga atentia Fannie Mae si Freddie Mac in legatura cu calitatea slaba a activelor vandute, personalul companiei ipotecare a facut tot posibilul pentru a ascunde aceasta informatie.
Practica vanzarii de credite ipotecare "toxice" a continuat si pe parcursul anului 2009, mult timp dupa ce Countrywide financial, ajunsa pe punctul de a da faliment, a fost cumparata in 2008 de Bank of America.
Astfel, conform Parchetului, sarcina Fannie Mae si Freddie Mac a fost de a contribui la dezvoltarea pietei ipotecare din SUA. In acest scop, ele cumparau credite de la banci, formau din ele titluri de valoare, care erau vandute investitorilor. Potrivit procurorilor, societatea Countrywide financial... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 11:46
Cea mai mare banca din America, Bank of America, primeste lovituri grave, dupa ce actiunile au scazut cu 21%, o scadere record.Actiunile se tranzactionau cu 6,42 de dolari, pana sa inregistreze o crestere usoara, de pana la 6,7 dolari, pentru o actiune. Acesta este cel mai mic nivel din martie 2009.
Indicele Dow Jones a cazut cu 546 de puncte sau 4%, la ora locala 2:37. Indicele bursier S&P a inregistrat un declin de 65 de puncte, respectiv o cadere de 5,5%, in timp ce indicele compozit Nasdaq a cazut cu 142 de puncte sau 5,6%, in dupa-amaiza zilei de luni.
Pe langa problemele de pe piata financiara globala, Bank of America s-a lovit si de probleme la creditare ipotecara.
AIG, salvata de guvernul american, a dat in judecata Bank of America pentru a recupera 10 miliarde de dolari din pierderile suferite de pe urma titlurilor ipotecare.
In plus, niciodata nu este un semn de bun augur daca seful unui fond de investitii, care administreaza 15 miliarde de dolari, se indoieste de capacitatile si de potentialu companiei, puncteaza Forbes.
CEO-ul institutiei bancare, Brian Moynihan, sustine ca detine cheia pentru a redresa banca. In opinia sa, problemele legate de creditarea ipotecara trebuie lasate in urma, dar ca in realitate, lucrurile nu sunt la fel de usoare, cum stau in teorie.
„Vom continua sa actionam intr-o maniera agresiva, pentru a raspunde nevoilor si intereselor actionarilor nostri, pentru a „curata” creditul ipotecar”, a declarat... mai mult
Marti, 09 August 2011, ora 16:13
Romania ar rezista numai doua trimestre cu banii pe care ii are prezent, daca ar ingheta acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) in urma unei crize politice, potrivit analistilor Bank of America-Merrill Lynch, informeaza The Money Channel, citat de NewsIn.Astfel, potrivit expertilor Bank of America, daca o criza politica in genul alegerilor anticipate ar duce la inghetarea fluxului de bani de la institutiile internationale, guvernul ar avea rezerve financiare pentru a acoperi cheltuielile bugetare doar doua trimestre. Estimarea bancii tine cont de o rata de rostogolire de 40% a datoriei locale ajunsa la maturitate.Pe de alta parte, prognozele institutiei americane arata ca noul acord cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International ar putea avea o valoare de 5 miliarde de euro. La acesti bani s-ar putea adauga 1-2 miliarde de euro din privatizari si 2-3 miliarde din emisiunile de eurobonduri.Continuarea acordului cu FMI este o veste buna pentru Romania, spun expertii, si asta in conditiile in care mediul politic local va ramane relativ instabil si in acest an. Analistii Bank of America noteaza ca desfasurarea normala a actualului program de finantare cu FMI si incheierea unui nou acord reprezinta o ancora puternica pentru economia Romaniei, si asta mai ales in contextul crizei din zona euro.Raportul Bank of America vine in contextul in care autoritatile romane vor incepe la sfarsitul lunii ianuarie negocierile pentru un nou acord de tip... mai mult
Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 17:30
Bank of America (BofA) va acorda salariatilor din sectorul activitatilor bancare de investitii prime la un nivel apropiat celui din 2007, in incercarea de a opri un val de plecari ale angajatilor cheie, dupa preluarea Merrill Lynch, relateaza Wall Street Journal. Citand surse avizate, cotidianul a anuntat ca anumiti salariati urmeaza sa primeasca prime echivalente cu cele din 2007, insa ca media totala urmeaza sa fie usor inferioara.
Banca urmeaza sa acorde 25% din primele din 2009 in numerar, iar restul sub forma unor plati diferentiale in numerar sau in actiuni, in functie de rezultatele BofA, precizeaza Wall Street Journal.
Salariatii vor afla nivelul remuneratiilor la finalul lunii ianuarie, iar sumele vor fi virate la mijlocul lunii februarie.
Banca americana, ce a primit ajutoare guvernamentale de 45 miliarde dolari pe perioada crizei, a fost acuzata de autoritatea de supraveghere a burselor din Statele Unite ca nu a explicat corect actionarilor faptul ca a permis Merrill Lynch sa acorde prime de 5,8 miliarde dolari, in contextul in care aceasta a inregistrat pierderi de 27,6 miliarde dolari in 2008. mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 12:45