Uniunea Europeana si China sunt aproape de a semna un acord privind investitiile, dupa mai bine de 7 ani de negocieri. Acordul va imbunatati accesul pe piata chineza al investitorilor europeni si ar asigura accesul companiilor chineze pe pietele europene.
Potrivit mai multor surse, intelegerea ar putea fi anuntata oficial chiar miercuri, scrie Politico, citat de Digi24.
Potrivit diplomatilor europeni, UE si China intentioneaza sa incheie acordul anul acesta "in principiu" la o conferinta video la nivel inalt intre presedintele chinez Xi Jinping si presedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, presedintele Consiliului European Charles Michel si cancelarul german Angela Merkel, care va avea loc probabil miercuri.
Acordul UE-China privind investitiile ar garanta ca firmele europene prezente in China pot concura cu cele chineze in conditii de egalitate. De asemenea, documentul ar asigura accesul companiilor chineze pe pietele europene.
Acordul va imbunatati accesul investitorilor europeni la piata chineza de 1,4 miliarde de oameni din mai multe sectoare economice, inclusiv sectoare precum constructia de masini electrice, serviciile cloud, serviciile financiare si de sanatate, constructii, intreprinderile manufacturiere, transporturi aeriene sau martime. Acordul va include, de asemenea, reguli impotriva transferului fortat de tehnologie.
Discutiile au mai intampinat un obstacol marti, din cauza represaliilor impotriva lui Zhang Zhan, fosta avocata in... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 17:50
Canada si Marea Britanie ar fi pe cale sa incheie un acord care va asigura continuarea comertului liber dintre cele doua tari dupa Brexit, pana cand Parlamentul canadian va aproba un nou acord bilateral, convenit in noiembrie.
Cele doua tari discuta un mecanism punte, care le va permite sa elimine temporar tarifele, transmite Reuters citand surse apropiate situatiei.
Acesta va fi probabil sub forma unui memorandum de intelegere, pe care Ottawa il poate conveni fara sa aiba nevoie de acordul Parlamentului.
Boris Johnson se plange ca negocierile pentru Brexit sunt "dificile": "Usa noastra este deschisa", dar UE "sa vina cu ceva"
Acest lucru inseamna ca partile implicate pot evita impunerea reciproca de tarife, atunci cand Marea Britanie iese din UE pe 31 decembrie.
Canada si Marea Britanie au incheiat un acord comercial pe 21 noiembrie, pentru a proteja schimbul de bunuri care are un volum de 29 de miliarde de dolari canadieni (22,7 miliarde dolaari americani).
Britanicii si europenii mai au doar "cateva ore" la dispozitie pentru a incheia un acord post-Brexit. Oficial: UE va instala bariere daca britanicii refuza sa-si adapteze legislatia standardelor europene
Insa, Camera Comunelor din Canada a incheiat sesiunea de toamna pe 21 decembrie fara sa aprobe acordul, ceea ce inseamna, teoretic, ca cele doua tari vor incepe sa isi impuna reciproc tarife pe exporturi, de la 1 ianuarie.
"Ar trebui sa fie anuntat ceva in urmatoarele zile. Este vorba despre... mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2020, ora 08:12
Ministrul britanic al finantelor Rishi Sunak a declarat ca este increzator ca Londra si Bruxelles vor ajunge la un acord privind relatiile comerciale post-Brexit, dar a subliniat ca acesta nu trebuie incheiat "cu orice pret", transmite duminica DPA.
"Cred ca facem progrese in discutii si sper in continuare ca putem ajunge la o decizie", a declarat Sunak intr-un interviu pentru BBC.
"Suntem absolut rezonabili in solicitarile noastre si dam dovada de consecventa si transparenta in acest proces despre ceea ce este important pentru noi. Dar in orice caz vom reusi", a adaugat el.
Regatul Unit a parasit oficial Uniunea Europeana la 31 ianuarie acest an, la cateva zile dupa semnarea Acordului de retragere care includea conditiile despartirii.
In prezent tara se afla intr-o perioada de tranzitie, pana la 31 decembrie 2020, timp in care va continua sa aplice regulile europene. Bruxellesul si Londra profita de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relatie, in special cea comerciala, cu speranta ca ar putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2021.
In absenta unui asemenea acord, viitoarea relatie comerciala dintre UE si Regatul Unit va fi guvernata de regulile Organizatiei Mondiale a Comertului si pentru Londra exista riscul unei rupturi economice brutale de blocul comunitar.
Intrucat un acord trebuie sa fie ratificat, au ramas putine zile pentru ajungerea la o intelegere. Cele doua parti au negociat in weekend prin videoconferinta.
CITESTE SI:... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 22:31
Negociatorii Parlamentului European (PE) si presedintia germana a Consiliului UE (care a negociat in numele statelor membre ale UE) au ajuns marti la un acord privind detaliile cadrului bugetar multianual 2021-2027, incheind o etapa cruciala pentru activarea pachetului de relansare de 1.800 miliarde de euro pentru a face economia europeana mai 'verde' si mai digitalizata, transmit Reuters, DPA si AFP.
Acordul urmeaza a fi ratificat de Consiliul Uniunii Europene si de Parlamentul European.
Acordul, negociat timp de aproape patru luni, spune clar ca guvernele pot accesa finantare europeana doar cu respectarea statului de drept, o conditie careia i se opun Polonia si Ungaria, noteaza Agerpres.
Unul dintre negociatorii PE, Jan Olbrycht, citat de agentia DPA, a spus ca acordul cuprinde suplimentarea cu 16 miliarde de euro a finantarii pentru mai multe programe, inclusiv cercetarea si sanatatea. Totusi, presedintia germana a Consiliului UE a mentionat ca numai 12,5 miliarde de euro din aceasta suma reprezinta fonduri noi, cea mai mare parte provenind din amenzile aplicate pentru incalcarea regulilor europene privind concurenta, care pana in prezent erau varsate statelor membre.
Europarlamentarii au refuzat pana in prezent sa-si dea acordul asupra viitorului buget multianual pentru perioada 2021-2027, estimand ca suma de 1.074,3 miliarde de euro convenita in urma negocierilor intre liderii europeni pentru acesta este insuficienta. Eurodeputatii au cerut de asemenea... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 17:33
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat ca exclude varianta unui acord cu Fondul Monetar International, precizand ca dupa ce a fost castigata increderea pietei internationale se poate finanta un deficit mare fara sa fie nevoie de ajutorul institutiilor financiare.
Florin Citu a fost intrebat luni, intr-o conferinta de presa, daca exclude varianta unui acord cu Fondul Monetar International.
"Exclud varianta unui acord cu Fondul Monetar International. Am aratat in acest an ca daca ai castigat increderea pietei, poti sa finantezi un deficit mare fara sa ai nevoie de institutii financiare internationale. Acel deficit finantat pentru a plati sanatate, aceste scheme de ajutor, am avut investitii record, deci nu este nevoie de un acord cu FMI. Din punctul meu de vedere, va spun clar, nu exista aceste discutii. Am gasit acele documente prin minister cand se discuta anul trecut in septembrie cu Fondul Monetar, cand dupa o discutie cu Fondul Monetar s-a facut acel document in Guvern unde se spunea foarte clar ca nu vor creste pensiile cu 40%. Nu avem in calcul imprumut la FMI, avem finantare pentru anul acesta. Necesarul de finantare pentru anul acesta este acoperit aproape 97%. Nu avem nicio problema de finantare",a explicat ministrul Finantelor.
Si premierul Ludovic Orban a respins un viitor acord cu Fondul Monetar International pentru obtinerea de finantare la bugetul de stat pentru 2021.
Premierul a afirmat ca "nu este necesar" un nou acord cu FMI, desi... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 12:55
Presedintele francez Emmanuel Macron si alti lideri din Uniunea Europeana vor insista, la summitul din 15-16 octombrie, pe reguli de aplicare dure pentru orice viitor acord comercial cu Regatul Unit, avertizandu-l pe premierul Boris Johnson ca planul Londrei de a ignora acordul de retragere a aratat ca nu se poate avea incredere in britanici, a relatat cotidianul Financial Times, citat de Reuters.
Diplomati europeni au afirmat ca, la Consiliul European care incepe joi, liderii statelor membre ii vor cere negociatorului-sef al UE Michel Barnier sa se asigure ca garantiile privind concurenta loiala pentru companiile europene sunt sustinute de dreptul Bruxellesului de a adopta rapid contramasuri daca Londra isi incalca angajamentele.
Franta si alte tari cu sector al pescuitului puternic vor pune accentul pe hotararea lor de a pastra cotele de pescuit in apele britanice, ceea ce ii va lasa lui Barnier mai putin spatiu de manevra pentru a ajunge la un acord cu Regatul Unit, noteaza publicatia britanica.
De partea sa, Regatul Unit ar dori un acord de tipul celui cu Norvegia, in cazul careia cotele de pescuit sunt stabilite in fiecare an.
Boris Johnson a stabilit 15 octombrie drept data limita pentru ajungerea la un acord, iar un diplomat european a declarat vineri ca Michel Barnier doreste cateva concesii suplimentare din partea Londrei inainte de a intra in ultima faza intensa a negocierilor asupra viitoarelor relatii comerciale intre UE si Regatul Unit.... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 09:43
Departamentul pentru Comert al Statelor Unite a incheiat luni un acord preliminar cu Rosatom, compania de stat pentru energie nucleara din Rusia, pentru reducerea importurilor americane de uraniu rusesc, in urmatorii 20 de ani, in incercarea Washingtonului de stimulare a mineritului intern si a energiei nucleare, transmite Reuters.
Cele doua parti au initiat un amendament la o lege din 1992 referitoare la prevenirea dumpingului, prelungind acordul pana in anul 2040, dar reducand cantitatea de uraniu importata de SUA din Rusia pentru imbogatire de la 20% la 15%, incepand din 2028.
"Daca va fi finalizat, acest acord va contribui la restaurarea avantajului Americii in energia nucleara si va proteja industria locala de uraniul rusesc", a declarat secretarul pentru Comert Wilbur Ross.
Proiectul de amendament a fost una dintre recomandarile facute de Grupul de Lucru pentru Combustibil Nuclear, un organism inter-agentii, pentru a raspunde ingrijorarilor existe la Washington ca Statele Unite au cedat pozitia de lider mondial in domeniul etehnologiei nucleare si pentru a sustine producatorii locali de energie nucleara si activitatile extractive de uraniu, care sufera de lipsa investitiilor.
Amendamentul permite companiilor americane care au contracte de achizitii de uraniu cu Rusia sa le mentina intacte.
Departamentul pentru Comert intentioneaza sa finalizeze amendamentul pana pe 5 octombrie.
Citeste si:
Israelul sustine ca Iranul va avea in 2020 destul uraniu... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 09:56
Germania si Lituania au semnat marti, 30 iunie 2020, la Vilnius, un acord de cooperare militara care formeaza baza juridica pentru ca soldatii din fiecare dintre aceste doua tari aliate in cadrul NATO sa poata stationa pe teritoriul celeilalte, a anuntat Ministerul Apararii lituanian, potrivit dpa, citat de AgerPres
Acordul, semnat de viceministrul apararii lituanian Vytautas Umbrasas si de ambasadorul Germaniei la Vilnius, Matthias Sonn, se adauga statutului existent al fortelor NATO.
"Germania este cel mai important aliat si sustinator al stabilitatii si al securitatii europene", a declarat Umbrasas.
Initiativa pentru semnarea acestui acord a venit din partea Germaniei. Lituania a mai incheiat pana acum un acord similar cu SUA.
Ca parte a protectiei sporite pentru flancul estic al NATO, Bundeswehr-ul (armata germana) conduce un batalion al Aliantei Nord-Atlantice in Lituania.
Germania este vazuta ca un partener esential in modernizarea armatei lituaniene, care foloseste echipament si sisteme de armament germane. ...citeste mai departe despre "Germania si Lituania, acord de cooperare militara" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 23:24
Negociatorii chinezi si americani si-au luat angajamentul sa puna in aplicare acordul lor comercial semnat la inceputul anului, in pofida pandemiei de coronavirus, a anuntat vineri Ministerul Comertului de la Beijing, ca urmare a unei discutii telefonice intre cele doua capitale, scrie AFP.
Pandemia, care paralizeaza economia mondiala, ar putea pune la indoiala insa promisiunea Chinei de a creste cu 200 de miliarde de dolari pe doi ani achizitia de produse americane, facuta cu ocazia semnarii acordului in ianaurie. mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 14:40