A devenit tot mai frecventa necesitatea oamenilor de a fi pe cont propriu atunci cand vine vorba de energia electrica si de a folosi surse de energie regenerabila, sanatoase pentru mediul inconjurator. Sistemele fotovoltaice sunt acele tehnologii care convertesc energia solara in energie electrica. Sistemele de panouri fotovoltaice utilizeaza lumina solara care apoi este transformata in energie electrica. Astfel, beneficiem de o sursa de alimentare cu energie pentru locuinta si electrocasnice.
Panourile fotovoltaice sunt o sursa energetica regenerabila, cu multiple beneficii: o durata de viata a echipamentelor de minim 25 de ani, costuri mici de mentenanta, instalare in orice loc din tara, indiferent daca exista si alte variante de energie electrica, reducerea poluarii, utilizare in orice perioada din an, costuri scazute la facturi, etc. In plus, daca generezi mai multa energie electrica decat cea pe care o consumi, surplusul va fi livrat in retea si apoi vei fi compensat.
Kiturile de panouri solare fotovoltaice iti garanteaza independenta energetica (circa 80% din consum este generat de panouri) si o factura redusa. Ca rezultat al duratei mari de viata a panourilor solare, locuintele pot contribui la obtinerea un certificat energetic superior. In plus, furnizeaza energie electrica in tot cursul anului, indiferent de anotimp.
Categorii de sisteme fotovoltaice: on-grid, off-grid si hibrid
Panourile on-grid sunt panouri solare conectate la reteaua nationala de... mai mult
Luni, 26 Iulie 2021, ora 15:01
Sistemele de acoperis din metal sunt din ce in ce mai populare, fiind preferate de proprietarii caselor datorita aspectului si a durabilitatii. In plus, reciclabilitatea si eficienta energetica crescuta le recomanda ca fiind o investitie inteligenta pe termen lung. Daca ai in vedere instalarea unui acoperis metalic, ar trebui sa tii cont de cateva lucruri importante.
Durata de viata a acoperisului metalic este conditionata de calitatea materialelor
Daca intentionezi sa instalezi un acoperis metalic, este recomandat sa alegi produse de calitate superioara. Metalul este un material durabil si ar trebui sa ai in vedere producatori tabla acoperis care ofera garantii de peste 50 de ani si chiar mai mult. Pentru a-ti face o idee, acoperisurile din sindrila metalica interconectata, de calitate superioara si corect instalate, pot ramane functionale pana la 100 de ani, fara a necesita intretinere sau inlocuire.
Unul din marile avantaje ale acoperisurilor metalice este faptul ca sunt rezistente la mucegai, astfel ca nu putrezesc. Daca sunt montate corect si tabla este de calitate, fiind bine tratata, riscul aparitiei ruginii este aproape inexistent.
Acoperisurile metalice scad asigurarile de incendiu
Motivul principal pentru care acoperisurile metalice au devenit atat de populare este faptul ca sunt ignifuge, fiind incadrate in clasa de foc A - cea mai buna. Acesta este un avantaj care face ca majoritatea companiilor de asigurari sa ofere reduceri de pana la 30%... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 18:31
Romania va fi reprezentata la editia din 2021 a competitiei internationale "Solar Decathlon Europe" de catre echipa ONG-ului EFdeN, cu un nou proiect de casa solara, pe care-l va dezvolta in urmatorii doi ani, a anuntat, luni, intr-un comunicat, organizatia care promoveaza conceptul de cladiri verzi.
Potrivit sursei citate, EFdeN este una dintre cele 18 echipe participante din 11 tari, respectiv: Romania, Germania, Franta, Spania, Olanda, Thailanda, Taiwan, Danemarca, Cehia, Suedia si Ungaria.
Competitia din 2021 este programata sa aiba loc in Germania, la Wuppertal.
Grupul care reprezinta ONG-ul este singura echipa din Romania care se califica la trei editii Solar Decathlon: Versailles (2014), Dubai (2018) si Wuppertal (2021).
La editia anterioara a Solar Decathlon, ce a avut loc in noiembrie 2018, in Dubai, EFdeN a participat cu proiectul de casa solara EFdeN Signature, realizata de o echipa formata in special din studenti.
Casa are o suprafata de 75 de metri patrati utili si este compusa din dining, living, un dormitor, o baie si o bucatarie. Imobilul este 100% electric, iar energia este produsa cu ajutorul panourilor fotovoltaice, care sunt dispuse pe acoperisul casei.
Pretul casei se ridica la 300.000 de euro.
Solar Decathlon este cea mai importanta competitie de locuinte sustenabile din lume si a luat nastere in 2011 in Statele Unite ale Americii.
In 2012, echipa PRISPA a fost prima echipa din Romania calificata la Solar Decathlon (editia... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 14:59
Elon Musk, seful companiei Tesla, a anuntat vineri ca firma sa a obtinut o versiune ce poate fi produsa in serie de acoperis din tigla care incorporeaza panouri solare.
Liderul Tesla Inc a facut afirmatiile privind noul model de acoperis din panouri solare Tesla Solar Tile Roof V3 la trei ani de cand firma sa a preluat compania SolarCity, transformand-o intr-o filiala.
"A fost destul de greu", a declarat Musk. "Acoperisurile trebuie sa dureze mai mult. Cand incluzi electricitatea in ecuatie, e ceva mai complex". Tigla folosita pentru acest tip de acoperis include celule fotovoltaice si este foarte rezistenta.
Pretul unui asemenea acoperis din panouri de 10kW, in Statele Unite, ar fi de 33.950 de dolari, beneficiind de o facilitate fiscala din partea autoritatilor federale de 8.500 de dolari, pentru o casa cu o suprafata de 180 de metri patrati, potrivit celor de la techcrunch.com. Pretul intreg ar fi de 42.500 de dolari.
Noua versiune a panourilor solare face parte din strategia companiei de a se relansa in domeniu. De la preluarea SolarCity de catre Musk, compania nu a reusit sa isi asigure productia la capacitate maxima.
Tesla Solarglass roof https://t.co/7lw43mL92D- Elon Musk (@elonmusk) October 25, 2019
Anuntul a fost facut dupa ce Tesla a pierdut pozitia de lider intre companiile care se ocupa de acoperisuri solare in Statele Unite, arata jurnalistii americani. In plus, compania a fost chemata in instanta de reteaua Walmart Inc din cauza unor... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2019, ora 16:02
Casele care vor fi construite incepand cu 2020 in California trebuie sa fie prevazute cu panouri fotovoltaice, conform unei legi aprobate recent de Comisia pentru Energie a statului american.
Odinioara apanajul proprietarilor de case bogati, panourile solare instalate pe acoperisuri incep sa devina o sursa de energie electrica comuna, California, a cincea economie a lumii, pavand drumul in aceasta directie. In acelasi timp, decizia statului american va duce la cresterea simtitoare a preturilor caselor, intr-o perioada in care piata imobiliara este inaccesibila pentru multi, noteaza Bloomberg.
California s-a aflat de-a lungul timpului in avangarda masurilor progresiste in domeniul energiei, de la introducerea unor standarde de eficienta energetica pentru electrocasnice la un program amplu pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Cea mai recenta masura, care vizeaza cladirile noi cu destinatie rezidentiala cu mai putin de trei etaje, este o parte a eforturilor guvernatorului Jerry Brown de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 40% pana in 2030, oferind in acelasi timp un model pentru celelalte state. In prezent, pana la 20% dintre casele din California sunt echipate cu panouri solare.
In timp ce industria energiei solare aclama masura, criticii avertizeaza ca aceasta s-ar putea traduce prin scumpirea caselor cu aproape 10.000 de dolari, in conditiile in care costurile locuintelor sunt deja ridicate in California.
"Tinand cont de faptul ca... mai mult
Sambata, 12 Mai 2018, ora 15:51
Economia verde, conceptul cu care specialistii din domeniul mediului jongleaza si ies la rampa la fiecare conferinta de profil, ramane totusi o necunoscuta pentru marele public, omul de rand.
Ce inseamna sa fii "verde" intr-o economie care se bazeaza din ce in ce mai mult de dezvoltare industriala si mai putin pe nevoile stringente ale celor care nu vor altceva decat... o economie in portofel?
Romania a facut pasi importanti in promovarea metodelor moderne in arhitecturi care permit economisirea de energie si, mai ales, de bani. Un exemplu in acest sens este cunoscutul program "Casa Verde", singurul de altfel prin care publicul a putut sa se familiarizeze cu sistemele de incalzire alternative.
Cum poti implementa o asemenea idee, de ce sa te gandesti la un astfel de proiect, cati bani trebuie sa scoti din buzunar si, mai ales, care este economia la factura lunara de utilitati, sunt doar cateva intrebari la care ne-au oferit raspunsuri si idei Romania Green Building Council (RoGBC).
Alternative ecologice pentru ambient si confort
Fie ca vorbim despre case individuale sau apartamente de bloc, prima conditie de care trebuie sa tina cont o persoana fizica, in momentul in care are in plan adaptarea casei la un sistem de incalzire neconventional, este dimensionarea lucrarii.
Specialistul de proiecte al RoGBC, Theodor Harasim, a explicat pentru AGERPRES ca o astfel de dimensionare trebuie sa se faca dupa ce se asigura o izolare eficienta a anvelopei cladirii,... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 13:57
Tesla este pe punctul de a da lovitura cu noile panouri solare destinate gospodariilor, acestea imitand perfect un acoperis normal de casa, cel putin pentru un privitor de la nivelul solului.
Compania a postat cateva imagini cu noile produse, iar producatorul aminteste si ca noile panouri au o durata de viata mai mare decat a celor folosite in prezent, mentioneaza revista Quartz.
Spre deosebire de instalatiile fotovoltaice masive care se gasesc in prezent in comert, designul panourilor concepute de Tesla este mult mai discret, iar reusita anunta si o continuare a parteneriatului cu Panasonic in vederea dezvoltarii capacitatilor de stocare a energiei pentru sistemele solare autonome.
De altfel, Panasonic a si fost desemnat producatorul exclusiv al panourilor solare Tesla, acestea urmand sa fie fabricate in Gigafactory 2 din Buffalo, New York, in vreme ce bateriile produse de cele doua companii vor fi realizate in noua uzina Tesla construita in Nevada.
Spre deosebire de panourile fotovoltaice obisnuite, cele produse de Tesla seamana extraordinar de mult cu tiglele unui acoperis obisnuit, insertia celulelor fotovoltaice fiind vizibila doar din aer.
"Trebuie sa facem panourile solare la fel de atractive ca masinile electrice. Scopul este sa avem acoperisuri solare care sa arate mai bine decat cele traditionale, sa produca energie, sa fie mai rezistente, mai ieftine decat un acoperis normal. De ce sa te mai gandesti sa cumperi altceva?", a explicat Elon Musk,... mai mult
Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 00:00
Elon Musk a anuntat vineri ca Tesla va incepe sa primeasca deja comenzi pentru acoperisuri solare din luna aprilie a acestui an.
Anuntul lui Musk, CEO al Tesla, a fost facut pe Twitter si era asteptat, din moment ce compania prezentase produsul in octombrie anul trecut, cu o luna inainte de a prelua SolarCity, pentru 2,1 miliarde de dolari, arata Business Insider.
Tiglele facute dintr-o sticla speciala pot fi livrate in diferite culori si ar trebui sa fie alternativa estetica la actuala tehnologie cu panouri solare pe acoperisuri.
Tiglele care formeaza acoperisul sunt disponibile in 4 modele. Un astfel de acoperis va putea furniza intreaga cantitate de energie necesara unei gospodarii, chiar si pe timp de noapte sau atunci cand este innorat.
Fara a da detalii despre pret, Musk a spus ca un astfel de acoperis va fi mai ieftin decat unul normal.
A.S. ...citeste mai departe despre "Tesla primeste comenzi pentru acoperisurile solare. Cum arata si cat de eficiente sunt (Video)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Martie 2017, ora 22:16
Tesla a prezentat noile tigle de acoperis care au inglobate panouri solare.
Directorul executiv al companiei, Elon Musk, a explicat ca aceste tigle de sticla vor fi un mod mai atractiv de a adauga panouri solare pe casa, in comparatie cu tehnologia utilizata in prezent.
Lansarea a avut loc in Studiourile Universal, din Los Angeles, pe fostele platouri de filmare de la serialul TV "Neveste disperate", relateaza BBC.
Scopul acestei miscari a fost sa sublinieze punctul cheie al ideii de vanzare: aceste tigle arata mult mai bine decat clasicele panouri solare.
Tesla nu a anuntat deocamdata pretul acestor tigle, care vin intr-o varietate de culori si stiluri, desi Musk a spus ca ar fi mai ieftine decat montarea unui acoperis traditional si apoi adaugarea panourilor solare.
TESLA va prelua ...citeste mai departe despre "Musk a lansat cea mai noua tehnologie Tesla: Acoperisul solar" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 Octombrie 2016, ora 11:10