Investitiile in terenuri arabile nu sunt o modalitate stralucita pentru a face bani insa un grup de familii germane instarite pariaza ca astfel pot sa contracareze dobanzile reduse oferite de banci, transmite Bloomberg.
Aceste familii, printre care se numara si descendentii producatorului de avioane Claude Dornier, au cumparat terenuri agricole in Romania si Uruguay iar acum incep sa se orienteze spre o regiune si mai indepartata.
"Consideram ca Australia este foarte interesanta. Este singura tara dezvoltata din lume care dispune de terenuri agricole la preturi rezonabile", a declarat Dirk Ruettgers, directorul Do Investment AG, compania care se ocupa de investitiile familiilor respective.
Apetitul pentru terenuri agricole a crescut in ultimii 20 de ani pe masura ce investitorii incearca sa cumpere active pentru a se proteja de inflatie si recesiune. Ruettgers, care descrie investitiile in terenuri arabile drept un instrument verificat de protejare impotriva crizei, a subliniat ca mizeaza pe un randament de sase pana la noua procente pe an.
"Populatia creste, terenul se imputineaza iar cererea de alimente este in crestere", a subliniat Dirk Ruettgers.
Ideea de a investi in terenuri arabile a aparut cand familia lui Silvius Dornier a decis sa ii vanda actiunile pe care le detinea la constructorul de avioane Dornier-Werke si sa gestioneze activele printr-o companie de investitii. Ulterior, in 2005, a fost infiintata compania Do Investment sub forma unui asset... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:00
Valoarea totala a tranzactiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare (exceptand segmentul industrial) a crescut semnificativ in 2017 fata de 2016, depasind pragul de 350 milioane euro la nivel national, aproximativ 70% din aceasta valoare revenind Capitalei, unde tranzactiile cu terenuri pentru dezvoltari rezidentiale au reprezentat mai mult de jumatate din volumul investitional, conform unui studiu de specialitate, remis miercuri AGERPRES.
Dinamismul sectorului rezidential in ceea ce priveste achizitia de terenuri a venit ca urmare a capacitatii pietei de a absorbi, atat proiecte mici, cat si proiecte de peste 1.000 de apartamente, in conditiile in care, conform sondajelor efectuate de Comisia Europeana, dorinta de a cumpara o locuinta a fost la cel mai crescut nivel post-criza.
Conform studiului realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International, cele mai active zone au fost in centrul si nordul Capitalei - Bulevardul Expozitiei, Bucurestii Noi si zona Baneasa-DN1-Jandarmeriei, datorita viitorului pol de birouri din zona Expozitiei, dar si zonele Floreasca - Barbu Vacarescu, Aviatiei si Pipera.
"Piata de terenuri traverseaza cea mai buna perioada din ultimii 10 ani. Cererea s-a diversificat in decursul anului 2017 din punct de vedere al zonelor de interes si al sectoarelor imobiliare care au nevoie de suprafete pentru noi dezvoltari.
Mai mult, investitori noi si-au facut intrarea pe aceasta piata, atrasi de randamentele superioare oferite... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 16:05
Fondul sud-african NEPI, cel mai activ investitor si dezvoltator de pe piata imobiliara romaneasca din ultimii ani, vrea sa atraga aproximativ 60 milioane euro printr-o majorare de capital, pentru a finanta partial potentiale oportunitati de achizitii si dezvoltari.
"NEPI anunta o majorare de capital de aproximativ 860 milioane zar (echivalentul a aproximativ 60 milioane de euro) prin emisiunea de noi actiuni comune (majorarea de capital). Majorarea de capital depinde de pretul acceptabil pentru NEPI, iar noile actiuni vor fi emise conform hotararii companiei de a emite actiuni contra numerar, asa cum s-a aprobat de catre actionarii NEPI in cadrul Adunarii Generale Anuale din data de 2 mai 2013. Incasarile aferente majorarii de capital se vor folosi pentru a finanta partial potentiale oportunitati de achizitii si dezvoltari. Majorarea de capital va fi implementata printr-o oferta de actiuni tip accelerated book build (ABB) la care vor putea participa doar investitorii publici, sub conditia unei subscrieri minime de 1 milion zar per investitor", se arata intr-un comunicat transmis, marti, de NEPI Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Oferta a inceput marti, la ora 09:00 (ora Africii de Sud), si NEPI are dreptul de a inchide operatiunea oricand, pretul si alocarea urmand sa fie anuntate la scurt timp dupa finalizarea ofertei, potrivit companiei.
New Europe Property Investments (NEPI) a obtinut in luna februarie un credit de 20 milioane euro de la Garanti Bank pentru... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 12:14
Senatorul PSD Mircea Geoana considera ca situatia terenurilor agricole trebuie discutata urgent in CSAT, pentru a evita un posibil risc generat de "vanzarea excesiva a terenului agricol catre cetateni straini, mai ales in contextul unor initiative dubioase precum cea a Ungariei".
"Agricultura are o sansa reala de a deveni unul din cele mai puternice motoare de crestere economica. (...) Siguranta alimentara reprezinta un element important al securitatii nationale si, de aceea, acest subiect ar fi trebuit sa se afle pe agenda CSAT cu mult inainte de 1 ianuarie 2014. Desi tarziu, acest subiect ar trebui sa fie pus pe agenda CSAT cu cea mai mare urgenta", sustine Geoana intr-un comunicat de presa remis vineri AGERPRES.
Social-democratul este de parere ca aceasta situatie trebuie analizata cu atentie, fiindca orice stat are dreptul sa-si apere interesele, "chiar si cu riscul de a da nastere unor reactii sau ridicari de sprancene din partea Bruxelles-ului".
"Zvonurile, alimentate de declaratiile unui angajat al ambasadei Ungariei la Bucuresti, conform carora Ungaria are un plan strategic de a cumpara teren agricol in Transilvania sunt de-a dreptul ingrijoratoare. (...) Nu vreau sa fiu inteles gresit. Nu sustin o blocare a investitiilor straine in agricultura. Dimpotriva, dar la mijloc este securitatea alimentara a Romaniei, iar vanzarea excesiva a terenului agricol catre cetateni straini este in viziunea mea un risc pe care trebuie sa il controlam foarte bine, fiind o... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 13:00
Pe langa subventii mai mari cu 25% sau prime de instalare de pana la 70.000 de euro, tinerii fermieri ar putea primi si pamant din partea statului, doar, doar sa fie lucrat. Propunerea vine din parte Consiliului National pentru IMM-uri, dar este contestata de jucatorii din piata.
Mai exact, tinerii care au pana in 40 de ani si sunt intresati sa inceapa un business in agricultura ar putea primi, gratuit, de la stat, 50 de hectare de teren pentru 10 ani, cu obligativitatea de a lucra terenul respectiv. Initiatorul proiectului, vicepresedintele CNIPMMR, Florin Jianu a precizat ca propunerea este in prezent analizata de Ministerul Agriculturii.
"Urmeaza sa fie operationalizata de minister. Noi am stabilit ca exista o suprafata larga de teren care poate fi portionata si data catre intreprinzatori. Criteriile nu sunt inca stabilite. Exista obligativitatea ca acel teren sa fie lucrat. El este dat cu titlul de gratuitate pentru 10 ani de zile. Termenul se poate extinde", a declarat pentru Business24 Florin Jianu, vicepresedinte CNIPMMR.
Reprezentantul Consiliului pentru IMM-uri a explicat faptul ca in normele metodologice vor puse niste conditii pentru tinerii care ar putea primi terenuri de la stat.
"Trebuie sa fie legat de o firma din domeniul agriculturii, trebuie sa fie legat de un tanar care, fie a mai lucrat in domeniu, fie are niste cursuri de specializare. Dorinta noastra este ca agricultura sa treaca in ceea ce se numeste zona alba a economiei. Agricultura... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 08:00
Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) a prelungit vechile contracte de paza pentru ca procedura de licitatie pentru incheierea altor contracte este in prezent contestata, a declarat directorul general al institutiei, Adi Barbu.
"Procedura este contestata si nu avem cum sa desfasuram activitatea de paza. Contractele nu sunt facute pe o perioada anume, insa in momentul in care noi primim decizia de la Curtea de Apel, in secunda a doua, vor fi alte contracte cu valori mult mai mici. Pentru noi reprezinta o problema pentru ca sunt incheiate la o suma mai mare si ne mananca din buget", a spus Adi Barbu.
Acesta a declarat ca urmatorul termen in procesul de la Curtea de Apel Bucuresti este 20 mai 2013.
Potrivit informatiilor publicate pe site-ul www.e-licitatie.ro valoarea cumulata a celor sapte contracte este de 4,8 milioane de lei, fara TVA.
Ofertantii castigatori pe fiecare lot in parte sunt SC Grup EST Security SRL, cu un contract in valoare de 201.348 lei, SC Interguard Grup SRL care a primit patru contracte, unul in valoare de 181.074 lei, un altul de 1.000.440 lei, cel de-al treilea contract in valoare de 575.729 lei, iar un al patrulea contract ajunge la 924.594 lei. Compania SC Guard One Alarm System SRL a primit un contract in valoare de 997.242 lei, iar SC Romnational SRL a castigat unul de 925.139 lei.
Data atribuirii contractelor este 25 februarie 2013.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, remis in luna mai 2012,... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 15:09
Romania ar putea limita, incepand cu 2014, cumpararile de teren de catre straini, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. O masura similara a fost anuntata de catre premierul Ungariei, Viktor Orban.
Statul va lua unele masuri, anul viitor, pentru ca, dupa liberalizarea pietei funciare, sa se poata limita achiziitile de terenuri agricole de catre straini.
"In momentul de fata persoanele fizice straine nu au in proprietate teren in Romania. Piata funciara se va liberaliza de la 1 ianuarie 2014, conforma tratatului de aderare pe care il avem si care este semnat si vis-a-vis de care nu putem face modificari", a spus ministrul, citat de Mediafax.
Constantin a adaugat ca in 2013 va fi pregatita o agentie, cel mai probabil Agentia Domeniilor Statului, pentru a fi "un fel jucator pe piata funciara" si care sa dea aviz persoanelor fizice straine interesate de achizitia de terenuri in Romania, dupa modelul altor state membre.
Unele state membre, a spus ministrul, au impus o limita de suprafata la cumpararea terenurilor de catre persoanele fizice, iar alte state au conditionat acest lucru de existenta experientei in domeniul agricol in statul respectiv.
"Deci dupa acest model vom lua anumite masuri pentru a limita si pentru a oferi competitivitate agricultorilor romani in raport cu ceilalti agricultori de pe piata europeana, care pana la urma vor veni cu un capital mult mai mare pe piata romaneasca.
Pe de alta... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 14:07
Cu toate ca preturile au scazut, dezvoltatorii se dovedesc precauti, cand vine vorba de achizita unor terenuri si de constructia unor proiecte speculative. Ion Radu Zilisteanu precizeaza ca acum este momentul pentru investitii.
Analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu considera ca acum este un moment potrivit pentru achizitia unui teren imobiliar, avand in vedere ca preturile au scazut, dar recomanda achizitiile cu consultanta. "Dupa ce va trece aceasta criza, evolutia preturilor la terenuri va fi foarte diferita, pe diverse segmente".
Ion Radu Zilisteanu spune ca piata terenurilor va evolua in ton cu restul pietei imobiliare. "Nu vad, in fundamentele pietei, sa se modifice ceva in cursul anului 2012", spune specialistul. In opinia sa, inasprirea conditiilor de creditare, in special in valute, va determina o cerere solvabila mai mica.
"Putem sa impartim cumparatorii de terenuri in doua: cei care cumpara loturi mici de teren, cu o suprafata de cateva sute de metri patrati, cu scopul achizitiei unei locuinte si cumparatorii care cumpara terenuri, indiferent de dimensiune, pentru a le exploata comercial. Fie sa le speculeze prin revanzare, fie sa construiasca pe ele", explica Ion Radu Zilisteanu, pentru Business24.
Cei care fac parte din prima categorie vor continua sa cumpere terenuri, mentioneaza specialistul. "Terenurile care se vor tranzactiona in 2012 vor fi aceste loturi, nu foarte mari, de cateva sute de metri patrati, de regula, in interiorul... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 08:19
Daca dispui de bani, specialistii in imobiliare te sfatuiesc sa investesti in terenuri in aceasta perioada. Cu toate ca achizitia unui teren poate parea relativ mai usoara decat cea a unei case, a gasi o bucata de pamant ieftin intr-o locatie buna, nu este atat de usor. Iata de ce te sfatuiesc specialistii sa investesti in terenuri in aceasta perioada.Specialistii in imobiliare spun ca, in urmatorii ani, preturile la terenuri vor creste semnificativ, de aceea acum este cea mai buna perioada pentru achizitii masive, potrivit How To Guides.
In plus, terenul reprezinta o investitie sigura, simpla si mult mai ieftina decat cumpararea unei case, a carui valoare creste mult mai rapid, in functie de zona.
De asemenea, terenul poate fi folosit atat pentru constructia unei case, a unui birou sau chiar a unei ferme. Vestea buna este ca terenurile pot fi cumparate la preturi accesibile, daca stii cum sa gasesti ofera castigatoare. Iata cativa pasi pentru a gasi cele mai bune oferte:
Stabileste-ti un buget
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci inainte de a porni la “vanatoarea” de terenuri, este sa iti stabilesti un buget.
Gandeste-te de ce iti doresti acel teren – pentru construirea unei case, configurarea propriei afaceri, ridicarea unei ferme, sau doar ca pe o simpla investitie.
In momentul in care iti stabilesti bugetul, nu trebuie sa iei in considerare doar costurile de achizitie ci si alte cheltuieli aferente, cum ar fi impozitele, costul de... mai mult
Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 16:00