Politicienii folosesc pozitia publica pentru a strange bani pentru folosul personal, doar o mica parte ajungand la partid, si sunt multe firme mari de constructii, consultanta sau publicitate sunt legate de partide sau au dosare penale, arata raportul "Banii si politica - legaturile dintre achizitiile publice si partidele politice" intocmit de Expert Forum, care a identificat si cateva dintre mecanismele folosite de partide pentru a face rost ilegal de bani.
In raportul EFOR, prezentat public in urma cu zece zile, se regasesc informatii despre firmele care au luat bani de la stat si sumele respective, "inclusiv nume sonore bine conectate politic ca Tel Drum, UTI Group, Vega 93, Delta ACM 93, Romenergo, Spedition UMB, precum si retelele de interese din jurul acestora".
Autorii raportului au analizat "in ce masura fondurile nationale si europene pentru infrastructura sunt politizate sau alocate intr-un mod clientelar", bazandu-se pe informatiile furnizate de "zeci de mii de achizitii si decizii de alocare a fondurilor din programele operationale Regional, Transport si Mediu, Programul National pentru Dezvoltare Rurala (alocari pentru perioada de programare 2007-2013), precum si proiectele finantate din bani romanesti prin Compania Nationala de Investitii si Programul National de Dezvoltare Locala din perioada 2007-2016".
Alte concluzii ale raportului EFOR:
Desi firmele doneaza legal catre partide, iar sumele se inregistreaza in Monitorul Oficial, exista o... mai mult
Luni, 18 Septembrie 2017, ora 18:04
Potrivit analizei facute de Licitatia.ro, in anul 2013, au fost monitorizate 60.578 de licitatii din care 25.520 de licitatii au fost de achizitii si au avut o valoare estimata de 12 miliarde de euro.
Daca facem o comparatie cu 2012, vedem o scadere atat a numarului de licitatii organizate, cat si o scadere a valorii achizitiilor.
Scadere a numarului de licitatii de achizitii publicate in 2013
Conform datelor de pe Licitatia.ro, dintre cele 60.578 de licitatii monitorizate in 2013 in Romania, 25.520 au fost licitatii de achizitii publice, cu 10.043 de licitatii mai putin ca in 2012; 24.336 au fost anunturi de atribuire, 10.723 au fost licitatii de vanzari de bunuri.
Din cauza scaderii numarului de licitatii organizate, a scazut cu 13% si numarul de anunturi atribuite in 2013 fata de 2012.
Creste cu 36% numarului de executari silite in 2013
O crestere de 36% a numarului de licitatii monitorizate de licitatia.ro s-a inregistrat pe categoria Licitatii Vanzari. Acest lucru inseamna cresterea numarului de executari silite facute de ANAF, Executori, Banci. Acesti indicatori, din pacate, nu indica o revenire reala a economiei din criza.
Tabel.1 Licitatia.ro. Comparatia evolutiei nr. licitatiilor in 2013/2012
In comparatie cu anul 2012, in anul 2013 s-au organizat mai putine licitatii ca numar, dar si cu o valoare totala estimata mai mica. Motivul ar putea fi efectul modificarii pragului minim de achizitii publice si scoaterea obligativitatii... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 10:43
Legislatia din domeniul achizitiilor publice s-ar putea schimba, se arata intr-un proiect de hotarare lansat, recent in dezbatere publica, de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).
Printre noutatile introduse de acest document se numara cea referitoare la faptul ca autoritatile contractante urmeaza sa publice programul anual al achizitiilor publice, in format electronic in SEAP, in termen de maximum 10 zile de la aprobarea/rectificarea bugetului propriu.
Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a lansat, recent, in dezbatere publica un proiect de hotarare prin care modifica si completeaza HG nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din OUG nr. 34/2006.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 14:52
Companiile de stat care s-au prabusit sub greutatea "contractelor capusa" sunt scutite, din nou, de rigorile legii achizitiilor publice. Business24 prezinta "performantele" catorva dintre companiile pe care statul a aplicat si in trecut reteta lipsei de transparenta.
Dupa ani intregi de capusire a companiilor de stat si falimente, statul de decis cresterea transparentei in domeniul achizitiilor publice, insa minunea a durat doar sase luni. De la 1 ianuarie 2013, odata cu intrarea in vigoare a OUG nr. 77/2012, toate regiile autonome si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat au fost obligate sa deruleze proceduri de achizitie publica, conform prevederilor OUG 34/2006. Saptamana trecuta insa, a fost depus un amendament care scuteste, din nou, o parte din companiile statului de la rigorile legii achizitiilor publice.
"Doar Romaero, Oltchim si alte companii din categoria combinatele siderurgice, fabricilor etc. sau cele din portofoliul AAAS sunt excluse din categoria autoritatilor contractante, pentru ca sunt expuse pietei concurentiale", a explicat Lucian Vladescu, presedintele ANRMAP, institutia care, de altfel, a si propus intoarcerea la vechea forma a legii.
Argumentul pietei concurentiale a fost folosit si in cazul Tarom, companie care a fost scutita inca de acum cateva luni de la prevederile OUG 34/2006, in urma tergiversarii unei licitatii publice pentru achizitia de flota.
"Tarom, asa cum face in fiecare an, trebuie sa isi... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 08:15
Dupa sase ani de la integrarea in Uniunea Europeana, domeniul achizitiilor publice reprezinta inca un izvor nesecat de frauda si coruptie in Romania. Legislatia romaneasca este haotica, iar directivele europene nu au fost implementate corespunzator. Rezultatul? Ore suplimentare pentru angajatii DNA si mai nou, un "ultimatum" al Uniunii Europene, oferit printr-o procedura de infrigement.
Comisia Europeana s-a sesizat in urma licitatiei de reabilitare a DN Crasna-Iasi, in valoare de 43 milioane de euro, cu finantare asigurata de Guvern si Banca Europeana de Investitii (BEI). Contractul a fost castigat de asocierea Spedition Umb si Tehnostrade, doua firme controlate de Dorinel Umbrarescu, unul dintre "regii asfaltului".
"Comisia Europeana a cerut Romaniei sa respecte pe deplin directivele europene privind achizitiile publice. Comisia argumenteaza ca procedurile de licitatii pentru o licitatie de executie lucrari prin solicitare de oferte, pentru reabilitarea drumului national intre Crasna si Iasi, au fost realizate prin incalcarea Directivelor 2004/18/CE si 89/665/CEE", se arata intr-un comunicat al institutiei de la Bruxelles.
Procedura de licitatii a fost gestionata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si a fost desfasurata pe baza unei legi nationale care s-a constatat ulterior a fi incompatibila cu legislatia UE. Mai exact, din anuntul de participare lipseau informatii esentiale, iar ofertantii erau privati de dreptul lor... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 14:13
La un an de la preluarea conducerii Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Vladescu vorbeste, intr-un interviu acordat Business24, despre reorganizare institutionala si schimbari legislative majore. De asemenea, Vladescu face marturisiri cu privire la motivele care l-au determinat sa lase avocatura pentru un post de bugetar.
Intrebat de ce a acceptat functia, demnitarul a raspuns amuzat: "Din prietenie pentru Victor Ponta", adaugand ca el si fostul sau coleg de serie la Facultatea de Drept n-au fost foarte apropiati inainte de a deveni colegi de partid.
"Fiecare om isi face niste calcule, iar eu nu sunt ipocrit", a completat Vladescu. "Ai posibilitatea, la un moment dat, sa accesezi mai usor anumite zone pe care altfel era mai dificil sa le accesezi. E vorba de business cand pleci din politica sau de un post la Bruxelles".
Aceste "avantaje" il costa insa pe fostul avocat al dezvoltatorului IMPACT aproape jumatate din veniturile pe care le inregistra din avocatura. Daca in 2011, cabinetul sau de avocat a inregistrat venituri de 100.000 de euro (circa 8.300 de euro/luna), acum, Vladescu a declarat ca mai castiga aproape 4.000 de euro/luna.
Lucian Vladescu - luxul unui inalt functionar de a fi inglodat in datorii
In cadrul interviului, Lucian Vladescu il contrazice pe ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in privinta termenului de implementare a viitoarei directive europene in domeniul... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 08:15
Ministrul Afacerilor Europene Eugen Teodorovici vrea sa implementeze o Directiva Europeana in materie de achizitii publice aflata doar in faza de proiect. Desi este graba mare pentru schimbarea legislatiei, Autoritatea pentru Reglementarea Achizitiilor nu a mai asteaptat noua norma europeana si tocmai a platit zeci de mii de euro pentru un Ghid de achizitii publice de "rit vechi".
Urmatoarea dezbatere in plenul Parlamentului European, privind proiectul Directivei Europene pentru achizitii publice, va avea loc in 10 septembrie 2013, insa adoptarea documentului nu este garantata. Negocierile se pot prelungi, iar documentul initiat inca din 2010, ar putea suferi modificari.
"Intentionam sa transpunem in legislatie pana cel tarziu in luna septembrie prevederile viitoarei Directive Europene in materie de achizitii publice, urmand ca in paralel sa dezvoltam un sistem institutional mai eficient si performant, dupa modelul si cu sprijinul altor state membre, astfel incat sa reducem riscurile de corectii financiare, sa fim mai bine organizati in pregatirea, derularea si verificarea procedurilor, cu rezultate concrete in gradul de absorbtie a banilor europeni", a declarat ministrul Eugen Teodorovici, miercuri, in cadrul unei vizite la Bruxelles, la care a participat si presedintele ANRMAP, Lucian Vladescu.
O firma de apartament, platita pentru un ghid de bune practici pe legea veche
Pentru acest "sistem institutional mai eficient si performant" ANRMAP doreste un "Ghid... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 00:05
Ministerul Transporturilor va lansa in lunile aprilie si mai peste 20 de proceduri de achizitii publice in infrastructura, a declarat joi ministrul de resort, Relu Fenechiu.
Fenechiu a afirmat la deschiderea unei expozitii de utilaje si camioane pentru constructii ca in urmatoarea perioada vor fi disponibile sume importante de bani pentru lucrarile de infrastructura, dand ca exemplu proiectele finantate prin Programul Operational de Transport, unde pana la finele anului 2015 trebuie cheltuite circa 4 miliarde de euro.
Competitia constructorilor locali cu cei straini este "acerba", iar din cauza lipsei lucrarilor in ultimii ani firmele de profil nu sunt in prezent "in cea mai fericita situatie financiara", a spus oficialul.
El a cerut bancilor sa fie mai "elastice" in ceea ce priveste creditarea constructorilor care doresc sa cumpere echipamente si utilaje.
Fenechiu spera ca toate firmele care vor sa se dezvolte sa aiba acces la piata de utilaje si sa-si amortizeze cat de repede investitiile.
Ministerul Transporturilor se va ocupa de "cel putin o autostrada" si are mai multe proiecte de rezerva
Ministrul a adaugat ca institutia pe care o conduce se va ocupa de toate tipurile de lucrari de infrastructura, inclusiv drumuri nationale si "cel putin o autostrada", si ca pregateste mai multe proiecte de rezerva, accesate daca unele initiative "se vor impiedica".
Legat de POS-T, Fenechiu a reiterat ca a preluat programul in incetare de plati si presuspendat,... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 11:52
Pragul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara sa fie obligate sa initieze licitatii publice, va fi majorat in sedinta de marti a Guvernului si urmeaza sa fie aplicat la noul nivel incepand cu 1 ianuarie 2013.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vladescu, a precizat, joi, ca propunerea sa este ca pragul achizitiilor directe sa fie dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar decizia finala va apartine Guvernului.
"Este initiativa mea personala si am sustinut-o incepand cu luna iunie a acestui an. Proiectul de act normativ are in vedere ridicarea acestui prag de la 15.000 la 30.000 de euro, decizia finala va fi insa a Guvernului, daca va fi operata aceasta modificare a pragului sau nu", a afirmat Vladescu.
Intrebat care sunt argumentele ridicarii acestui prag in conditiile in care, in cazul programelor finantate din fonduri europene, Comisia Europeana a reclamat numeroase nereguli si chiar fraude in sistemul de achizitii publice, presedintele ANRMAP a sustinut ca valoarea achizitilor directe este mica in raport cu suma totala a achizitiilor publice.
Potrivit statisticii ANRMAP, cuantumul procedurilor de achizitie publica situate intre 1 euro si 30.000 de euro este de 17% din totalul procedurilor, iar ca valoare reprezinta 0,97% din suma achzitiilor publice.
Vladescu a invocat totodata ca argument faptul ca de multe ori... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 16:02