Comisia Europeana (CE) a emis joi un aviz motivat prin care solicita autoritatilor romane sa respecte pe deplin directivele europene privind achizitiile publice, argumentand ca procedurile de licitatii pentru o licitatie de executie de lucrari prin solicitare de oferte, pentru reabilitarea drumului national intre Crasna si Iasi, au fost realizate prin incalcarea Directivelor 2004/18/CE si 89/665/CEE.
Cele doua directive UE din 1989 si 2004 se refera la coordonarea procedurilor de incredintare a unor contracte de lucrari publice, contracte publice de aprovizionare si contracte de servicii publice.
Procedura de licitatii a fost gestionata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si a fost desfasurata pe baza unei legi nationale care s-a constatat ulterior a fi incompatibila cu normele europene privind achizitiile publice.
Ca urmare, din anuntul de participare lipseau informatii esentiale, iar ofertantii erau privati de dreptul lor deplin la un recurs efectiv, informeaza CE intr-un comunicat dat publicitatii la Bruxelles.
Solicitarea CE ia forma unui aviz motivat in cadrul procedurilor UE in constatarea neindeplinirii obligatiilor. In cazul in care in termen de doua luni nu se notifica masuri prin care sa se puna capat incalcarii legislatiei UE, executivul poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie a UE in privinta Romaniei. mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 14:25
Guvernul roman va transpune in legislatie pana cel mai tarziu in septembrie prevederile viitoarei directive europene privind achizitiile publice, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
El a avut marti la Bruxelles o intrevedere, privind o serie de modificari ale sistemului romanesc de achizitii publice, cu Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii, fiind prezent si Dan Vladescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, precizeaza un comunicat transmis MEDIAFAX de Ministerul Fondurilor Europene.
"Intentionam sa transpunem in legislatie pana cel tarziu in luna septembrie prevederile viitoarei Directive Europene in materie de achizitii publice, urmand ca in paralel sa dezvoltam un sistem institutional mai eficient si performant, dupa modelul si cu sprijinul altor state membre, astfel incat sa reducem riscurile de corectii financiare, sa fim mai bine organizati in pregatirea, derularea si verificarea procedurilor, cu rezultate concrete in gradul de absorbtie a banilor europeni", a declarat ministrul Teodorovici, potrivit comunicatului mentionat.
De asemenea, Teodorovici s-a intalnit marti ?i cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regional, caruia i-a transmis ca in momentul de fata, din punctul de vedere al autoritatilor romane, sunt indeplinite conditiile necesare pentru ca in perioada urmatoare Comisia Europeana sa preia platile pe programele inca... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 08:26
Guvernul a modificat legislatia achizitiilor publice, dar a decis ca, deocamdata, pragul valoric de la care serviciile si lucrarile publice pot fi contractate prin achizitie directa sa nu mai fie majorat, ci mentinut la nivelul de 15.000 euro, au declarat surse oficiale.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vladescu, a anuntat, saptamana trecuta, ca pagul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara sa fie obligate sa initieze licitatii publice, va fi majorat in sedinta de marti a Guvernului si urmeaza sa fie aplicat la noul nivel incepand cu 1 ianuarie 2013.
El a precizat ca propunerea sa este ca pragul achizitiilor directe sa fie dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar decizia finala va apartine Guvernului.
Conform modificarilor aduse sistemului de achizitii publice, publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este obligatorie pentru contractul de concesiune de lucrari publice, dar in situatiile in care valoarea estimata a acestuia este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 5 milioane euro.
De asemenea, contractul de achizitie publica va fi un act asimilat actului administrativ si nu va mai fi catalogat drept contract comercial, astfel incat toate litigiile vor fi solutionate de curtile de apel ale sectiilor de contencios administrativ si fiscal de achizitie publica. mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 16:15
Pragul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara sa fie obligate sa initieze licitatii publice, va fi majorat in sedinta de marti a Guvernului si urmeaza sa fie aplicat la noul nivel incepand cu 1 ianuarie 2013.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vladescu, a precizat, joi, ca propunerea sa este ca pragul achizitiilor directe sa fie dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar decizia finala va apartine Guvernului.
"Este initiativa mea personala si am sustinut-o incepand cu luna iunie a acestui an. Proiectul de act normativ are in vedere ridicarea acestui prag de la 15.000 la 30.000 de euro, decizia finala va fi insa a Guvernului, daca va fi operata aceasta modificare a pragului sau nu", a afirmat Vladescu.
Intrebat care sunt argumentele ridicarii acestui prag in conditiile in care, in cazul programelor finantate din fonduri europene, Comisia Europeana a reclamat numeroase nereguli si chiar fraude in sistemul de achizitii publice, presedintele ANRMAP a sustinut ca valoarea achizitilor directe este mica in raport cu suma totala a achizitiilor publice.
Potrivit statisticii ANRMAP, cuantumul procedurilor de achizitie publica situate intre 1 euro si 30.000 de euro este de 17% din totalul procedurilor, iar ca valoare reprezinta 0,97% din suma achzitiilor publice.
Vladescu a invocat totodata ca argument faptul ca de multe ori... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 16:02
Dublarea plafonului de la 15.000 de euro, la 30.000 de euro, pana la care autoritatile pot face achiztii publice, fara sa fie obligate sa organizeze licitatii, conduce, pe de o parte, la reducerea birocratiei si pe de alta parte, la posibile abuzuri.
Avantaj: Reducerea birocratiei
Masura ar putea constitui un avantaj pentru mediul de afaceri, intrucat ar putea reduce din birocratie si, implicit, din timpul pentru finalizarea unei astfel de tranzactii, a precizat Gabriel Biris, avocat specializat in drept fiscal.
"Creste insa si riscul de frauda. Am vazut ca banul public este cheltuit cu destul de multa larghete de autoritati. Ce costa astazi 15.000 euro, de maine va costa 30.000 de euro".
Pe de alta parte, masura este o actiune normala intr-o tara europeana si poate conduce la fluidizarea mediului de achizitii publice, crede analistul financiar Constantin Rudnitchi.
"Sincer, intr-o tara normala, ar fi o actiune normala. Sa fim realisti, o achizitie de 30.000 prin increditare directa, pare a fi in regula. Dar, nu stiu cat este de normal in Romania.
Daca facem 100 de incredintari directe la 30.000 inseamna 3.000.000 de euro. Momentul nu e cel mai bun sa facem acest lucru. Nu cred o astfel de masura este pentru Romania", a declarat Costantin Rudnitchi pentru Business24.
Dezavantajul masurii: Semne de intrebare privind cheltuirea banilor publici
De cealalta parte, o astfel de masura ar putea ridica si mai multe semne de intrebare, legat de... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 08:15
Pragul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara a fi obligate sa initieze licitatii publice, va fi dublat, de la 15.000 euro la 30.000 euro, pentru achizitiile sub acest plafon urmand sa fie eliminata si garantia de participare.
Noile reguli sunt incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta care modifica legislatia achizitiilor publice si care a fost discutat deja in Guvern in prima lectura.
Autoritatea contractanta trebuie sa transmita catre Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), in cel mult cinci zile de la data realizarii unei achizitii directe a carei valori estimate depaseste echivalentul in lei a 3.000 euro, o notificare privind denumirea si datele de identificare ale operatorului economic, obiectul si valoarea achizitiei, cantitatea achizitionata.
Modificarile sunt argumentate in document prin "flexibilizarea si transparentizarea" procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica, avand in vedere si gradul scazut de absorbtie a fondurilor europene.
Ordonanta ridica usor si plafoanele pentru care sunt obligatorii regulile aferente unei achizitii publice, stabilind ca legislatia in domeniu se aplica pentru un contract a carui valoare estimata este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al 5 milioane euro (fata de 4,84 milioane euro in prezent), in cazul lucrarilor, sau este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al 200.000 euro (fata de 193.000 euro), in cazul... mai mult
Duminica, 29 Iulie 2012, ora 16:31
Ministrul Turismului, Elena Udrea detine, de departe, suprematia in topul celor mai mari cheltuieli pe publicitate din banii de la buget. Udrea are la dispozitie de 3,7 milioane de euro, fiind singura care a primit o asemenea suma de la buget.Ministerul condus de Elena Udrea a alocat cei mai multi bani de la Bugetul de stat pentru publicitate, respectiv 3,7 milioane de euro, pentru promovarea turismului in 2009. Din aceasta suma a cheltuit pana acum 10,7 milioane de lei prin intermediul a opt contracte, toate prin negociere directa, prin publicarea unui singur anunt de participare, pentru doar doua dintre acestea, scrie Financiarul.
Celelalte ministere fie au primit sume mici de la Bugetul de stat, fie au fost sariti la socoteala. Banii pentru promovarea Romaniei ca destinatie turistica in tara si in strainatate sunt alocati pentru servicii de publicitate outdoor pe piata interna si internationala, servicii de publicitate pe piata interna si pe cea internationala.
Pentru o asemenea suma, de 3,7 milioane de euro, argumentele de acordarea a contractelor, mai ales prin negociere directa, ar trebui sa fie extrem solide.
Justificarile Elenei Udrea
Argumentele Elenei Udrea pentru contractele incredintate fara publicarea unui anunt de participare ar fi acelea ca nu exista un alt operator economic caruia sa-i fie oferit contractul si aparitia unei... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2009, ora 11:29